Keresgéltem valami húst a csodahüttőben, amikor rábukkantam egy csomagra, ami nem volt ismerős. Filctollal "Oldalas" volt ráírva, de semmi más azonosítót nem találtam. Sebaj, ezt fogom elkészíteni.
Azután a csomag belsejében lelt egyéb árulkodó nyomok alapján egy jóbarátunkra terelődött a gyanú, aki valószínűleg véletlenül ezt is berakta a hűtőládánkba a kacsa és nyúl mellé. Ezúton is köszönöm neki!
Szép darab hús volt, egy vastag oldalas vég - csak kis porcogót leltem benne, semmi csont. Összeszedtem hozzá pár dolgot, hogy ez egy jó vacsora lesz:
- 60 dkg vastag oldalasvég
- 5 kiflikrumpli (köretnek)
- 1 vereshagyma
- 1 pici fej fokhagyma
- 1 nagy marék szilva (mert megláttam az asztalon)
- 5 dkg jófajta füstölt kolbász (kellett neki a hűtő ajtajában parádéznia)
- 5 dkg füstölt szalonna még Erdélyből
- 1 nagy barnacsiperke és sok gombatönk (az előző napi grillezés maradéka)
- 1 tk csilipaszta
- 1 ek köménymag
- sok tekerés feketebors
- Schuhbeck féle fűszeres só
- 3 dl sör
A sört már előre megittam, hogy az olvasók közt bujkáló Sherlock Holmes is jó nyomon haladjon. A gombát meg akkor leltem a hűtőben, amikor már lebontottam a hozzávalók fotóbeállítását. A csilipasztát viszont elfelejtettem használni (öregség jelei egyre nyilvánvalóbbak).
A szilva pedig arra szolgált, hogy levezessem az elmúlt két poszt hatását :)
Felkockáztam a szalonnát egy nagy zománcos öntöttvas serpenyőbe. Megvágtam a kolbászt, a hagymát és még a gombát is, és félretettem.
A húst bőségesen megtüzdeltem a fokhagymából vágott szeletekkel. Sóztam, borsoztam és a köményt se sajnáltam róla.
Kiköltöztem a teraszra az indukciós rezsóhoz, ahol a szalonnát lesütöttem zsírjára. Ebben a zsírban azután elkezdtem körbepirítani a húst, hogy szép piros kérget süssek neki. A szalonnát idővel kihalásztam, mert útban volt (most ettük meg túrós csuszában). Szépen megpirult a hús minden oldala.
Jöhetett az előkészített egyéb anyag a serpenőhöz.
Először a kolbászt pirítottam meg a zsíron, majd jött a hagyma, amit meg is dinszteltem vele. Ezután beledobáltam a gombákat és végül a megfelezett szilvát egy kis sör társaságában.
Beleigazítottam a húst a serpenyőbe, felöntöttem egy újabb adag sörrel, és fedő alatt kislángon (200W) elkezdtem párolni.
Feltettem a kiflikrumplit hajában kis vízben főni, mert azért valami köret is kell ehhez az ételhez. A húst három óra párolás után késznek nyilvánítottam.
Kitálaltam a hámozott és felszeletelt krumplival (lásd a nyitóképen).
A hús csodásan szaftos lett, a porcogó is megfőtt benne. A gomba meglepő módon roppanósan kemény maradt, hiába a hosszú párolás. Még össze se nagyon esett, és volt gombaíze is ...
A hús másik felét eltettem reggelire ...