Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kakas

2017.08.25. 07:00 Waka

Cip Úr szombaton szólított meg a Sörözőben.
- Nem érdekel kakas? 5 kiló feletti, konyhakész, 2500 forint darabja. Csak éppen hat darab alatt nem szállítanak.
- Már hogy ne érdekelne annyiért. Szólok egy-két ismerősnek, simán meglesz a hat.
Hétfőn a melóban feldobtam a dolgot pár kollégának, egyből lettünk is öten.
Este a kertből hazafelé a Söröző felé kanyarodtam, Cip Úr héttől stabilan megtalálható az intézményben. Most is ott volt.
- Na, - mondom - öt kell.
- Az akkor összesen tizenkettő. Tudod mit? Most fel is hívom, mikor tudják hozni.
Fél perc múlva telefonnal a fülén hozzám lépett.
- Ma este fél kilencre jó lesz?
- Hogy mi?
- Most jönnek Veszprémbe, beteszik a mienkét is.
Az órámra néztem - 19.45 -, aztán gyors fejszámolást végeztem: - Csabi elutazott, az övé biztosan ugrik. Százados Asszony és Á a közelben lakik, az megoldható, Tibit meg csak utol érem valahogy.
- Akkor csak négy kell - mondtam.
- Oké, akkor fél kilenc.
Elővettem a mobilt és őrült telefonálásba kezdtem. Százados Asszony nem vette fel, Á sem. Remek! Tibi száma nem volt meg, hívtam G-t, aki közvetítette tőle a rendelést. Na ő felvette.
- Jön a madár - mondtam.
- Milyen madár?
- Hát a kakas.
- Tibi nincs itthon...
- Alakul, - gondoltam - kezdődik a káosz.
- ... de mindjárt ott vagyok, és megbeszéljük.
Közben két nem fogadott hívás, Százados Asszony és Á is hívott.
Először Százados Asszonyt hívtam:
- Fél kilencre itt lesz a kakas.
- Hát én ma már nem akartam bemenni a városba.
- Hát, ha egyszerre fogyasztjátok el, akkor lefagyasztom egyben, aztán majd szétszeded, mikor meg akarod főzni.
- Jaj de köszönöm!
Egy megvan. Hívom Á-t.
- Fél kilencre itt a kakas - kezdtem köszönés helyett.
- De hát nekem akkor dolgom van. Mindegy betesszük az irodában a hűtőbe.
- Hova?
- Az irodában van hűtő.
- Na de addig hova tegyem? - kérdeztem.
- Hát reggel felvisszük az irodába.
- De azt a nyomorult madarat most hozzák.
- Ja! Azt hittem holnap reggel. Akkor félre ott leszek.
Közben G is mobilozott. Tibi nem vette fel. Hívta a barátnőjét, neki meg nem volt kulcsa Tibi lakásához. A barátnő hívta Tibi öccsét, neki van kulcsa, persze ő sem vette fel. Vakartam erősen a fülem tövét. Két kakast még el tudok valahogy tenni, de a három már necces lesz. Mindegy, valahogy beszuszakolom.
Ittunk egyet G-vel a nagy ijedtségre, aztán vártunk. Befutott Á. Átvállalta Százados Asszony kakasát megőrzésre, így megoldódott a tárolás gondja. Az idő csak telt, eljött a fél kilenc, aztán kilenc óra, madarak sehol. Cip Úr megeresztett egy hívást, legkésőbb negyed tíz, ígérték. Közben Cs is zárta volna a Sörözőt, de az összes madárleső ott lézengett és csak kérte az újabb söröket. Negyed tíz előtt Cip Úr eltűnt, majd nemsokára jött két bazi nagy szatyorral, benne a mi négy madarunkkal. Á felnyalábolt kettőt, én is elpakoltam a többi, elköszöntem, aztán hazavánszorogtam.
Tibi kakasát bevágtam a fagyasztó aljába, a magamét egy tálcára tettem és felvágtam a sárga nejlont. Aztán csak álltam és öt percig káromkodtam. Szóismétlés nélkül.
Konyhakész? Ez? Milyen konyha? Ilyen madarat a B kategóriás horrorfilmek gonoszai esznek egy kedélyes szombat délutáni hentelés után. Mondjuk ők a belekkel biztos nem bajlódnak.

img_1308.JPG

A madár úgy nézet ki, mintha elcsapta volna egy teherautó. Aztán rátalált két játékos kedvű kutya és elhúzkodták kicsit az árokparton. Végül valaki a kocsmából jövet hazarugdosta, otthon meg beadta az asszonynak a nyári konyhába, ugyan dobja már ki a belét.
- A tollakkal ne bajlódj, ígértem a komának egy kakast, annak így is jó lesz.
Azt sem tudtam, hogyan kezdjek hozzá. Először is felbontottam az üveg boszniai szilvapálinkát, amit Szépszemű hozott a múltkor, és becsaptam két felest. Aztán alaposabban szemügyre vettem a kakast. A madár néhol jeges volt, viszont mindenhol véres, minden egyes tüszőjéből tok meredezett. Alaposan lemostam, ittam még egy pálinkát (ezúttal csak egy fél pohárkával), aztán nagyot sóhajtottam és nekiveselkedtem a tollaknak.

img_1304.JPG

Fél órát szenvedtem vele. Egyszerűen nem tudtam kihúzni őket. Sehogy. Csipesz, kiskés, kombinált fogó, homlokrakodó, semmi nem használt. Közben fennhangon szidtam a kakasnepper összes felmenőjét, valaki fel is kopogott a radiátoron, elvégre már 11 óra volt. Panelban ilyenkor már nem illik hangosan anyázni.

img_1309.JPGimg_1311.JPGimg_1313.JPG

Feladtam. Kifentem a filézőkést és megnyúztam a picsába az elgyötört szárnyast. Sajnáltam a bőrét, de annyit nem ér, hogy reggelig kínlódjak vele. A hús amúgy nem nézett ki rosszul, meglepően kevés volt rajta a zsír.

img_1316.JPGimg_1320.JPGimg_1323.JPG

Három csomagot készítettem, a mell filéket rántani vagy valamilyen wokos ételhez, a csontosabb részeket levesnek, a húsosabbat pörköltbe. A fejét - bármilyen szőrös is volt - megtartottam. Forrázással, kapirgálással valahogy majd megpucolom, ezt a falatot nem hagyom ki.

img_1329.JPG

Eltakarítottam a romokat, elmosogattam, aztán dobtam egy zuhanyt. Egy szem zsemle volt itthon, mivel a nagy izgalomban elfelejtettem pékárut venni. Vágtam egy szelet dinnyét hozzá és megvacsoráztam. Lefekvés után tovább járt az agyam. Mi lesz, ha a többieknek is ilyen portéka jutott? Mert az egy dolog, ha magammal baszok ki, majd csak megbékélek velem, de ha még másik három is pórul jár, az bizony jókora ciki.
Persze jó eséllyel csak ez az egy volt ennyire ronda, amilyen az én formám, megint sikerült belenyúlnom. Majd kiderül, mikor kiolvasztják.
Ps.: Á közben szintén megküzdött a madárral, nála is nyúzás lett a vége.

72 komment

Címkék: kakas grrr

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2012775344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2017.08.25. 07:20:54

Részvétem.
Azt nem mondom, hogy egy kakas megér ennyit, mert ugye máséval a csalánt nem illik, de a kakas tényleg finom. Íze már-már a vadhússal vetekszik. Én még csak levesnek meg pörköltnek ettem eleddig, nem is csinálnék belőle mást.
Majd arr is kíváncsi lennék, mi lett belőle és az milyen lett.
(A boszniai szilvapálinka mint kenőanyag pedig külön díjazandó).

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.25. 08:13:54

Nyugodtan le lehetett volna forrázni még egszer azt a kakast, és utána már jól kijöttek volna a tollmaradványok.

Egyébként a tepsiben, zöldségek társaságában vörös borban úszó kakassült a legfinomabb, de a bográcsban pörköltnek főzött és néha borral locsolgatott, pirított tarhonyával tálalt kakashús se utolsó.
Én legjobban a kétszer ekkora, de még egy évnél fiatalabb kakasnak a fűszerekkel párolt, majd ropogósra sütött húsát szertem a legjobban.

Kumari 2017.08.25. 08:26:44

Nem volt ez konyhakésztelenebb, mint a bárhol vásárolt kacsa vagy liba..azokhoz is kell csipesz meg forró víz, sajnos. Ezért fordul elő nálam ritkán.Aztán ott a másik "elv" :sokan nemes egyszerűséggel kidobják a fejet(a kutyának, jobb esetben).
Én most elfogadnék egy kakast, jön a hétvége, még nem tudom, mit eszünk..ma zöldbabfőzelék, de nincs hozzá kakaspörkölt:(((

Kumari 2017.08.25. 08:30:58

@Kumari: Ja, egyebekben szinte minden szárnyast nyúzok, de a liba-kacsa kivétel,mert a zsírja meg a töpörtyűje igen jó:)
Sót, a kövér tyúk háját is ki szoktam sütni, de akkor a bőrt is kénytelen vagyok megpucolni, mert azt is vele sütöm, és csipszként fogy el.

Kumari 2017.08.25. 08:34:27

Francba..korán van még: szóval a libát is megnyúzom..a hájas-zsíros jószágok háját bőrét kisütöm.A csirkéét megeszik a macskák, feltéve ha falatkákra aprítom:) Ha nem, akkor csak huzigálják a konyhakövön)Tán végre érthető vagyok:)
Ezért van csipeszem a tollakhoz, ahol meg sok a pehely, perzselem.Bűdös van tőle, de valamit valamiért.

medvedr 2017.08.25. 09:41:29

Kakaspörkölt az mindent visz mint a Lola T vagy a piros ász.
A dílert meg hanyagolni kell ezután értelemszerűen.
A munkám miatt legalább havonta egyszer előfordulok Boszniában, Szerbiában, Horvátországban. Szerb pálinka kib... jó. Főleg a birs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.25. 10:45:41

@látjátok feleim szümtükkel: "5 kiló feletti, konyhakész, 2500 forint darabja."
Te mond csak! Hol szerzel ennél kétszer nagyobb, de kevesebb, mint egy éves kakast????

Vaczak2 2017.08.25. 11:04:18

@medvedr: MINDEN birspálinka kib...jó, nemzeti hovatartozás nélkül.
Én kaptam ajándékba norvég kapor"pálinkát". Na az kib... szar volt, Isten bocsássa meg, de jószívvel adták.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.25. 13:27:10

@Andrass9:

Egyrészt a saját udvaromból.:D- ( nyelvet nyújt )

Másrészt, Waka nem írta, hogy megmérte volna ezt a kakast, de ez még tollastól-bőrőstől sem volt 5 kiló. Látszik a képen. Mint ahogy az a tyúk sem volt két kilónál több, ami konyhakészen belsőség nélkül 1 kiló 20 deka volt ( ma láttam boltba, fóliba göngyölve ).

Persze vannak a törpe tyúkok, azok csibéje megöregedvén szintén tyúknak nevezendő.:D

medvedr 2017.08.25. 14:19:34

@Vaczak2: Szerves anyag az amiből pálinka főzhető. Itthon nem nagyon futottam birs pálinkába, amolyan koca kecskeméti voltam egy ideig kamasz- és ifjúkoromban ezért boltban nem veszek.
Most jobban belegondolva a birs mint olyan jól kiesett az életemből. Neked van jó birsalmás történeted, kalandod, ételed?

Dikusz 2017.08.25. 15:17:44

@medvedr: csak nem Gyálán veszed a páleszt Tóni bácsitól?
Mert mi onnan hozzuk, remélem még sokáig:)
Minden fajta van, díjazottak, saját címkével (birs, meggy, alma, szilva, körte), egyik jobb, mint a másik, ráadásul negyedáron.

Dikusz 2017.08.25. 15:20:58

@Vaczak2: attól már csak az a rizspálinka volt rosszabb, amit a sógorom hozott anno kitudjahonnan. Büdös, sz*r volt, évekig kínálgattuk a vendégeknek, mire a tolcsvai nagybácsikánk nagynehezen elfogyasztotta. Igaz, ő az árvák könnyén kívül mindent megivott:)))

she_wolf 2017.08.25. 16:51:27

@látjátok feleim szümtükkel:
Most mondd!:(
Mán a záálatok is migrációs izéskodnak.
A hazaiak mennek, idegenek jönnek. Mint az emberek, kicserélődik a populáció, így lesz végül minden és mindenki gyüttment.
Möglásd, a jegesmedvék sem fognak kihalni (ezt az engem oly jól jellemző optimizmusom mondatja velem), csak napsütötte barnák lesznek:D

Nem kötelezően megfogadandó tanácsom: "Mosolyogj, a holnap rosszabb lesz a mánál!"
/Style by: Murphy törvénykönyve:D/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.25. 18:20:42

@látjátok feleim szümtükkel: Én örülnék, ha nem vernék le a fészkeket az "okos tulajdonosok" :((( Én a kezét verném le az illetőnek!

Boar. 2017.08.25. 18:21:12

Szerintem birspálinkát igyon az, aki a birsalmát is szereti. Mivel az elkészítése vacakolós, nagy nimbusz övezi de annyira azért nem finom, kint amekkora híre van.
Birsalmából sajtot kell csinálni, pálinkát meg inkább meggyből, barackból, körtéből vagy szilvából(csökkenő sorrend).

Vaczak2 2017.08.25. 18:38:51

A birspálinka jó. Ez ténykérdés. Minden szakértelemmel, megfelelő alapanyagból készített pálinka is. Ez is ténykér, csak sajnos nem kapok.dés.
Én a birset főleg kompótként fogyasztom, leginkább natúr sültek, vadak, gorombább penészes sajtok kísérőjeként, valamint imádnám a levét csak úgy, de sajnos nem kapok.Régen volt bóti, de már nincs. Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi (könnyet morzsol el a szeme sarkában).

Vaczak2 2017.08.25. 18:39:42

Kicsit összekavartam, de talán így is érthető.

Kumari 2017.08.25. 19:35:34

@Vaczak2: TÉÉÉNyleg..a birslé..ezer éve nincs.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.08.25. 22:11:33

Köszönök szépen!
@Vaczak2: Egyelőre leginkább fagyasztott hús lett belőle. Készül majd természetesen más is, de az még odébb lesz.
@látjátok feleim szümtükkel: Este tízkor egészen biztosan nem állok neki a forrázással kísérletezni. Nem mértem meg a madarat. Jókora volt.
@Andrass9: Az a kétszer nagyobb bármilyen állapotban megéri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.25. 23:42:18

@Waka: Egy tízkilósat azért inkább Újházy húslevesre használnék. Habár ... egy bográcsos kakaspörkölt ...

Dikusz 2017.08.26. 05:46:09

@Waka: ahogy a szólás mondja: lettem volna légy a falon, amikor káromkodsz:)
Több kérdésem is lenne: Cip úrral találkoztál azóta, és szóba került-e a madárka tisztítottsága?

Kakasból készült ételeket még sosem ettem, tényleg nem tudom miért, de valahogy kimaradt az életemből. Ki fogom próbálni levesként nemsokára.

Kumari 2017.08.26. 09:00:53

@Dikusz: Gyerekkoromban fiatal kakast max. csirke alakban ettünk, mert a tyúkudvarban egy kakas elég volt.Még rántani való korában kiviláglott, melyik a kiskakas, azokat vágta le anyukám. Azoknak nem volt még kakas íze,úgy emlékszem.
Az öreg kakasok nagy testűek voltak, fene se méregette. Volt belőle finom leves(csontokből, far-hátból, aprólékból, a húsosabb részéből pörkölt, a melle húsát meg, ami tekintélyes, de száraz cucc volt, anyu ledarálta, és töltött káposztát készített belőle. Egy négy tagú család egy öreg nagy kövér kakast evett négy-öt napig.
De én nagyon szeretem a tyúklevest is, bár ezeknek az öreg jószágoknak a húsa főtt húsként kicsit rágósak, de nálunk ezekhez annak idején voltak a mártások.
A szomszédunkban jópár áve sátras lakodalom volt. A főtt tyúkhúst -a húsos részét-nem tálalták a levessel, hanem átsütötték, és savanyúsággal éjfélkor tálalták. Az aprólékot meg kidobták..fájlalom, nincs jobb egy kaparót vagy nyakat leszopogatni...

Nálumk egy átlagos vasárnapi ebég falun a 60-as években: húsleves vagy gulyásleves,kizárólag az aprólékból (ez utóbbi persze szintén házi húsból, tyúk vagy kakas, vagy ha kaptunk falun friss húst, akkor disznó, marhát nem ettünk, és birkát sem), a második a főtt hús volt mártással. ami elsősorban paradicsommártás volt,utána pörkölt krumplival, vagy rántott hús rizibizivel és krumplipürével, vagy sült hús, ha kacsa, akkor majorannás rizzsel, ha más, akkor krumplival, szerettük a nagy cikkere vágott sült krumplit, vagy paprikás nokedlivel.Nyáron kompótok, vagy uborkasaláta, tavasszal fejes saláta.
Mindig volt sütemény, a legszegényebb időkben is, ha más nem, akkor valami szilvalekváros kalács, de anyukám olyan piskótát tud sütni, hogy vizszintesen három részre lehet vágni...

Hétköznap viszont volt valami leves, és sok tészta meg főzelék, hús szinte soha, a főzelékre sült szalonna, sült hagyma, tojás került.

Anyukámat a szomszédasszonyok "kibeszélték", mert " urizált" a hétvégi étellel, dupla tányérral terített, meg ilyenek..de mi nagyon élveztük, délben sokáig eddegéltünk, és szólt a Jó ebédhez szól a nóta, utána meg jött a rádiójáték....
Elmúlt ez is:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.26. 10:04:35

Én sok kakast ettem gyerekekoromban, de csak évente egyszer-kétszer. A csirkét ugyan is saját tojásból keltették, ahhoz pedig kellett a kakas is. Így minden évben a csirkékből megmaradt egy-két kakas, de csak egyik érte meg a következő évet, mivel sokat veszekedtek, hogy ki legyen a fők kakas az udvaron, ezért általában egyet még a születés évében levágtak. Ez zsenge kakas volt, de amit húsvétra vágott anyám, az már az igazi vastag húsú. Leves és sült készült belőle, mert apám így szerette.
A mi konyhánkon sok tíz éve van kakas, van amelyik végelgyengülésig élhet ( ő törpe méret ), de a nagyok 8-9 hónapos korukban levágásra kerülnek, mert ekkorra már nagyok, és jó a húsuk. Most van egy három éves is, ő a szép hangja miatt menekült meg eddig a késtől, kacsákkal és gyöngyösökkel él együtt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.08.26. 16:55:42

@Andrass9: Inkább pörkölt. Ahogy Bacher Iván is írta egykor, a kakasnak van valami szikár, csaknem férfias íze, pörköltbe jobban érvényesül.
@Dikusz: Még akkor este küldtem neki egy SMS-t, másnap meg beszéltünk. Neki is ilyen volt kettő a négyből. Mindegy, ez a szállító is feketelistára került.
@Kumari: Olyan lakodalomban én is voltam, kiettem a zúzát a levesből.
Nekiláttam szilvalekvárt sütni, reggel óta megy a sütő, príma idő van a konyhában. Közben megfőztem egy csülökpörkölt csavart csőtésztával meg egy lábos paradicsomot ivólének. Este kis öntözés aztán elég lesz mára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.26. 17:16:22

@Waka: Én meg bejártam a környéket szilváért, és még a kispiacon se volt egy szál se :( Node majd a szomszédot lenyúlom, mert ott szép a szilva, és rengeteg.
Ha 2500-ért kapnék 5 kilós kakast, én biz megforráznám és lepucolnám. Bőr nélkül mit ér az a madár???
Főztem már klasszikus Ujházi levest debreceni öregkokassal. A pörkűtt elbújhat mellette!
Volt viszont szerencsém egy barátunknál kokaspörkölthöz, ami egencsak a helyén vót! Olyat ennék máskor is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.26. 17:18:55

@látjátok feleim szümtükkel: Hiába, a maskarának még mindig sikere van :) Úgy rémlik, valakitől kaptam már kakaskát, amiből francia boros kakas lett, nagy sikerrel :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.26. 21:42:03

@Andrass9: A visszcsatolásból itélve, azt hiszem, hogy meg kellene szüntetnem a kommentelést. Meglátjuk, éredemes-e ... Érezzétek jól magatokat!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.08.26. 22:54:10

@Andrass9: Egy fa van a Hegyen kék, meg jó pár sárga besztercei, azokon még akad dögivel. Éjféltájt már nem állta neki forrázni, de van egy remek ötletem a bőr pótlására.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.27. 10:05:46

@Boar.: Sose bánd :) Nem volna szabad egy üveg bor után kommentelnem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.27. 10:08:47

Csaptunk nagy "nyársalást" a szomszédokkal. Finom szalonna kerekedett, volt hagyma, kápia paprika, pici debreceni, sőt még virsli is. Mindezt remek fehér kenyérrel. A sárgabarackfa gyökere remek parazsat adott. A direkt szomszédék tán halat grillezhettek, mert annak az illata is beszállt :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.27. 10:25:54

@Andrass9:

Hát a még azt is tuttad volna írás előtt, hogy a kacsákkal fajtalankodik.

Boar. 2017.08.27. 11:23:30

@Andrass9: Ne emlegesd nekem a sárgabarackfa gyökerét. Kiment az egyik sárgabarackom meg a télikörte is. Bezzeg a bálványfa, annak a terjedését képtelen vagyok leállítani...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.27. 12:17:15

@Boar.: A télikörte egy évvel a sárgabarack előtt ment ki. Most egy nyivászta Champion csemete ágaskodik a helyén. Bálványfám meg nincs, csak a birskörte ereget mindenfelé gyökérről pici hajtásokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.08.27. 12:55:11

@Andrass9: Rá se ránts!
@Boar.: Tönk megfúr, tömény Medalon fecskendővel. Lehetőleg ősszel, mikor elkezdi visszanyomni a tápanyagot a levelekből a gyökerekbe. Szépen végigmegy az egész hálózaton.
16 üveg paradicsom ivólé a dunsztban, paprikakrém ledarálva, sül a második adag szilva. Az első nem lett igazán sűrű, feljebb srófoltam a lángot. Eszem pár falat, aztán kimagozom a harmadik eresztést.

2017.08.27. 19:07:51

Végül is a lenyúzott bőrt meg lehet főzni egy kis alaplé féleségnek, és a készülő ételt, bármi legyen is az, alaplével gazdagítani.
Anyósom ilyenkor szárazra törölte az állatot, majd Hajdú-Bihari Napló újság lapjaiból csavart fáklyát, és körbe perzselte az ilyet. Nagymamám kifejezetten Népszabadságot használt erre a célra, de azt már ne keresd!
Bár szerintem egyikük se látott ilyen tokhallal keresztezett baromfit. :)

2017.08.27. 19:21:15

Lemaradt, hogy a hús egyébként szép, ígéretes. A kakas feje, főleg a taraja meg olyan, mintha valami Jankovics Marcell rajzfilmből került volna elő! :)

Kumari 2017.08.27. 19:42:52

@Boar.: tele v agyunk bálványfával( ami ecetfa, mint megtudtam a kertészmérnök gyerekemtől/, meg trombitafolyondárral, eláraszt minket. Meg a bambusz, meg az indiai nád:(((( Fékezhetetlen és kitrhatatlan növények, a bambuszban ráadásuk rigók laknak, nem is akarom irtani, sajnálom a madarakat.Viszont terjed, mint a rosseb.

Kumari 2017.08.27. 19:43:28

Meg még a mahónia. meg a borostyán:DDD Egy dzsungel, amiben lakunk.

2017.08.27. 19:55:52

@Kumari: ezen a vidéken, nálam is, a komló, ami idegesítő

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.08.27. 20:29:56

@pizzaszeletvágó: Látnod kellet volna a madarat. Annak egy komplett lángoló Népszabadság-szerkesztőség is kevés lett volna. A hús amúgy tényleg igen szép, és vannak is kis aljas terveim a felhasználásra.
Utólag tűnt fel, hogy az a fej profilból rám hajaz. Freud itt jár. :D
Igen príma eső kezdett el esni, ugyan megöntöztem ma este is a kertben, lehet, az csalta ide.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.27. 20:40:55

@Waka: Az esőfelhők között van egy száraz folyosó - az Budapest :( Pedig minden táncot eljártunk!!!

2017.08.27. 20:43:21

@Andrass9: vadkomló, hogy verné el a jég! ahol rotálok, ások rendszeresen, nincs gond, de a "parkos" részen egy évben kétszer nő(ne) meg négy-öt méterre a fenyőfákra, és onnan le... :)

@Waka: most, hogy így mondod, van benne valami profilból :D

she_wolf 2017.08.27. 20:49:29

@Kumari:
Szembeszomszédomnak van trombitafolyondárja, megdumáltuk, hogy nekem abból majd kell:)
A szentendrei nyaralóból annak idején hoztunk borostyán hajtásokat, az istennek sem akartak megmaradni -úgy tűnt. Aztán megrázták magukat, és már ölik a háló ablaka előtti fenyőt, ami egyébként nem túl nagy baj, mert rövidesen búcsút veszünk tőle (remélhetőleg jövőre).
Hasonlóképpen jártunk a tűztövissel is, ma már átlőni sem lehetne rajta:)
Meg kell hagyni, rendes kupi van a kertben (is!), és már előre tudom, hogyha nekiállunk, akkor megint pusztulatos lesz a dzsungel, míg magához nem tér a sokkból.
Vagy tán esetleg szagembert kén híni?:/

@Waka:
Várom, hogy szakadjon az ég lefele, elpattantam bagóért, és akkor kezdett el megjönni az eső szele, amikor beparkoltam itthon. Oszt azóta meg semmi...

Dikusz 2017.08.27. 22:07:02

@Kumari: a vasárnapi menü nálunk is gyakran húsleves volt rántott hússal, krumplival. Anyukám a rizst nem szerette, azt mondta mindig "fáj tőle a háta":). Viszont a húslevesből mindig kilopkodta a zúzát, azt nagyon szerette, meg a szárnyat is ő kérte (bárcsak főzhetnék még neki). Gyanítom inkább azért, hogy nekünk jussanak a finomabb részek.
A kaparót én is szeretem, főleg a "tenyerét". Anyósom meg odavolt a püspökfalatért:)
Anyósom nővérénél (Vas megyeiek) meg minden napra megvolt, hogy milyen ételt esznek. Már csak arra emlékszem, hogy hétfőn főzelék volt, kedden tészta, pénteken húsmentes étel.

Dikusz 2017.08.27. 22:12:16

@pizzaszeletvágó: nemrég jöttünk vissza Erdélyből, gombát szerettünk volna szedni. A Bihar-hegységben, a Bársza-katlan környékén (is) kerestük. Ott is olyan szárazság volt, hogy pár kisebb vargányán, fél maréknyi rókagombán kívül nem találtunk semmit. A táj szépsége viszont kárpótolt:)

Boar. 2017.08.27. 23:29:38

@pizzaszeletvágó: Komló nálam is van, nem olyan rég, negyven éve...
Kártékony egy féreg. Néha megküldöm gyomirtóval, elszárad aztán következő évben újra hajt.Az idén "Bulldozer"-t adtam neki, meglátjuk, mi lesz tavasszal. A kerítésen "lakik", onnan mászik át a körtefasorra, a barackfákra, a kert végében a fenyőkre. Egy gyönyörű fenyőnek letörtem a csúcsát amikor le akartam rángatni róla a rohadékot. Amikor a kerítés és a körtefák közt nyírom a füvet, a legnagyobb melegben is hosszú ujjú ruhát kell felvennem mert ha a komló végigreszeli a bőrömet, egy hétig tele vagyok égővörös, fájdalmas duzzanatokkal az érintett területen.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.28. 07:45:23

@Boar.:

Nem akarok rosszindulatúskodni, de a kerítésről nem lehetne gyakrabban levágni?

Boar. 2017.08.28. 08:41:01

@látjátok feleim szümtükkel:
De...
Ha van ráérő időm, levághatom gyakrabban is. De nincs.
Néha rendberakom amúgy meg örülök, ha a gyomlálásra, fűnyírásra marad időm.

she_wolf 2017.08.28. 10:03:55

@Dikusz:
Kis nosztalgia:
középsulis koromban egy 9 emeletes bérházban laktunk a szülővárosomban. Fölöttünk laktak Osváthék. Vasárnap pontban 1/2 12-kor elkezdődött a klopfolás. Naptár és óra sem kellett, tudtuk: vasárnap van, mindjárt dél, Ostváthéknál készül az ebéd. Kettőig eszünkbe sem jutott punnyadni, mert Osváthék ebéd után mindig elmentek a városba, és az általában zajjal járt:D
Bocs' az offért,:)

2017.08.28. 10:11:34

@látjátok feleim szümtükkel: Undorító egy növény, az a baj vele, hogy a kerti munka dandárjában, tavasszal, mikor alig van időd, képes fél méternél többet nőni naponta(!!!), mindezt képzeld el a talajban futó tőről számtalan helyen elágazva. Mire észbekapok, sokszor komoly tervezést igényel a kiírtása, megközelíteni is csak védőruházatban lehet, olyan sérüléseket okoz a csupasz bőrön. Megbújik a kerítés beton alapja alatt, az örökzöldek tövénél, mindenhol, ahol nincs mélyen bolygatva a talaj. Májusban napi szintű munkát ad(na). Ráadásul az elszáradt növény szívós és erős, kötélszerű maradékot képez, hiába fagy tőre télen.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.28. 11:25:23

@pizzaszeletvágó:

Akkor szerencsések vagyunk, felénk nincs ebből a túlélőből. Nekünk csak kövér-fű(porcsin) van, ami állítólag gyógynövény. De kiírtani nem lehet. Sajnos amikor már nagy, nem szereti a kacsa sem, és esős időben ez is nagyon gyorsan nő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.28. 12:04:49

@pizzaszeletvágó: Akkor mégse irigyellek érte :( Egy kis gyomirtó, szigorúan csak a levelére fújva?

Peetee 2017.08.28. 12:34:18

Az ilyen akciókban mindig van valami szívás...de megéri amikor megízleled az rendes házi hús ízét...arról nem is beszélve, hogy hentesnél / hiperben szinte soha nem fogsz kakast venni, vagy ha igen az a franc se tudj honnan való...

2017.08.28. 14:12:46

@Peetee: Vagy ha tudod is honnan való, azzal sem vagy beljebb! Előfordul. :)

2017.08.28. 14:22:35

@Andrass9: Á, ennek legjobb szelektív gyomirtója a Kapatox. Vagy súlyosabb esetben az Ásótox. :))) Ha pedig benézte az ember, és már a magas fenyők csúcsán, a tobozokkal együtt csüngenek, a sörösdobozokról jól ismert formájú komló termések, akkor legjobb a Létrával kombinált Ollótox. :)
/csak a nagyon muszájt vegyszerezem/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.28. 18:54:02

@pizzaszeletvágó: Általában én is erre fanyalodok. Mióta ráfáztam a Glialkára (4 évig semmi nem nőtt meg abban az ágyásban, ahova véletlenül belekerült), leszoktam a gyomirtóról!
Cserében most olyan Pasta Arrabiata-t ettünk, hogy mind a tíz ujjadat megnyalnád :)
Van egy tő paprikám, ami ugyan Jalapenonak indult, de valami csípős (nagyon!) csili lett belőle. Friss paradicsom és fokhagyma meg volt. Csináltam 6 darab kétszemélyes üvegcsét, meg egy adagot mostani fogyasztásnak. Meg kellett bontani egy üvegcsét azonnal :)

Kumari 2017.08.28. 18:57:57

@Andrass9: A mi gazunk kiröhögi a glialkát,, a burkolat nálunk putnoki tégla az udvaron, kocsibeállón, ilyen helyeken.Na, elegeünk volt a gyomlálgatásból, jött a glialka, utána egy hónappal a gyom.Erősen gondolkodom, hogy a szépembert ráhízelgem, öntsük le betonnal...( nem, a beton rusnya)

2017.08.28. 20:14:20

@Andrass9: Megnyalnám én, ha nem nagyon csípős. Ezeket nagyon szeretem én is, Arrabbiata vagy a csípősség miatt kicsit hasonló Amatriciana. Sajnos, mint mondtam, nagyon meg kell gondolnom, hogy mikor és mennyit fogyasztok csípősből, de szokták szeretni az itthoniak vagy vendégek, ha csinálom. Kóstolás nélkül főzöm, a végén csak illendőségből eszek egy falatot. Közben megvonási tünetek. Ezért nem készül gyakran.
Aki nem ismeri a technikáját, annak magyarázatként: ezekből nem lehet kihagyni főzéskor a csípőset, frissen ezek a szószok úgy készülnek, hogy a zsiradékba még a paradicsom előtt bekerül a csípős paprika, ez adja a gerincét az egésznek, ez nem olyan, hogy a végén teszek a kész ételbe vagy nem teszek, vagy ki hogy szereti. Az ennél nem működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.28. 20:33:37

@Kumari: Akkor spéci gazotok van :) Nálunk a Glialkát semmi nem éli túl. Még a tűztövis se! A lényeg, hogy eső után kell kijuttatni és csak a leveleire a növénynek. Akkor van esélye felszívni az anyagot, és levinni a gyökerébe. Tényleg a gyökérig kirtott nálunk mindent!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.28. 20:35:20

@pizzaszeletvágó: Ahogy mondod! Itt a lényeg, hogy az olaj kioldja a kapszaicint, és szépen belesimul a paradicsomba :)

Dikusz 2017.08.28. 23:04:10

@she_wolf: jó kis szomszédaitok lehettek:)

she_wolf 2017.08.28. 23:45:55

@Dikusz:
Nyugi, nem balhé volt, csak lomolás, meg a délután megszervezése. Általában gyorsan lezajlott, csak alattuk lakókként állandóan fogadtunk az öregemmel, hogy melyikük terve lesz a befutó:)
Amikor az a panel épült, nem adtak túl sokat a hangszigetelésre.

CID 2018.02.22. 12:32:45

@Dikusz: A Szamos utca környékére jársz látogatóba a barátaidhoz, és még nem voltál a Kiskakas Csárdában? Vérlázító :D
süti beállítások módosítása