Élete első görög útján járt Korfu szigetén. Természetesen körbeették a barátnőjével az egész szigetet, és elhatározta, hogy egyet megfőz nekünk. A fűszert is kinntről hozta, hogy autentikus legyen.
Még külön felhívott, hogy sertés lábszár jó-e hozzá? (Mivel még nem hallottam, hogy a csülköt így árulják, beleegyeztem - az egy jó hús.) Azért másnap a boltból ismét hívott, hogy lábszár már nincs, mit vegyen: karajt? Neeeem!! Az száraz!! Nézz lapockát vagy tarját.
Mivel nem én főztem, fotók nagyon kevesen vannak. Hozzávalók 5 főre:
- 80 dkg sertés lapocka (de csirkecomb tán még finomabb)
- 15 dkg juh feta sajt (előételnek)
- 2 fej vereshagyma (lehet lila is)
- 1 közepes cukkíni
- 1 kápia paprika
- 5 nyárs
- 1 + 1 ek olivaolaj
- 4 szem koktélparadicsom
- oregano, görög bazsalikom, bors, csilipehely, szerecsendió, cayenne pepper
- só
A húst felkockázta kb 4x4cm-es darabokra, megforgatta a souvlaki fűszerben, ami oregano, bazsalikom, fahéj, csilipehely és még ki tudja miból áll. A húsokat egy megpucolt hagymával összekeverve éjszakára hűtőbe tette. Délben azután felszurkálta a nyársokra a hagymával, cukkínivel és a kápiával felváltva. A tűzre tevés előtt egy picit megsózta, és olivával meglocsolta.
A feta sajtot megborsozta, oreganóval megszórta, majd olivával bátran meglocsolta. Egy aluminium tálkába tapadásmentes alufóliára helyezte. A sajt tetejére paradicsomot, hagymát és kápia paprikát is aprított, majd tanácsomra kicsit ráhajtva a fóliát rámbízta, hogy süssem meg.
Raktam szép tüzet a grillben, majd a húsokat és a fetát is rátettem.
Letakarva a sajt elkészült tizenöt perc alatt, azt kivettük, hogy előételnek finom lesz.
A zöldségek csak módjával sültek át, de a sajt csodás ízű lett!
A húsnak kellett vagy 40 perc, de az is szépen átsült, és csodás íze lett.
Még egy kicsit sütöttem a parázs felett, hogy kérget kapjon, mert ezt a húst ropogósra kell sütni. Ezzel persze a hagyma itt-ott megéget, de amúgy pont tökéletes lett a nyárs:
Paradicsom és saját uborka salátával ettük. Köszönjük!!!!