Estére áthívták őket a Péterék, gondolta busongani. Péteréknek hamarosan férjhez megy a lányuk a sarkkörön túlra (az északi, nem a déli, de akkor is…) és gondolta jólesik egy kicsit busongani ma este.
A 35 fokban süssön az, akinek Imre az anyja, de mégsem állíthat be egy üveg rozéval, mint máskor.
Ezek a gondolatok foglalkoztatták délelőtt a piacon sétálva (az asszony meggyet akart venni a fagyasztóba, meg paradicsomot a lecsóhoz. Szombati ebéd, gyümölcsleves, lecsó. Fasza mi? Meleg van az igaz na de ennyire?!
A szimpatikus hórihorgas sajtos ember (srác? neki lassan már mindenki srác), aki korábban elmesélte, hogy kereskedelmi kiküldött volt Vietnamban, és azt adta fel, hogy valahol a setét szittya vadonban kecskéket hajkurásszon hajnaltól napestig, már ismerősként köszöntötte, és szó nélkül adta a kóstolót a natúr kecskéből és natúr tehénből (friss és érett természetesen). Ő szertartásosan megkóstolta, forgatta a szájában, csámcsogott szusszantott néhányat majd kért mindegyikből 10-10 dekát. Úgyis tudta, hogy több lesz, de nem baj, bele van kalkulálva. Soha nem kért ízesített sajtot, csak natúrt. Úgy gondolta, ha majd ő akar bazsalikomot, lilahagymát, csilit, vagy akár tejbegrízt a sajthoz, akkor majd eszik hozzá, de bele neki ne rakja senki.
Ekkor kezdett körvonalazódni a nyáresti nyamnyam ötlete. Ekkor persze még nem így hívták, de a szerkezete már a fejében összeállt. Átsétált még a piac másik oldalába a „profik” közé, ahol a piac legrégebbi sajtüzletében mindig két életunt mogorva nőszemély szolgált ki folyton váltakozva, (biztos felvételi követelmény volt az életuntság) vett még 15-15 deka natúr és érett juhsajtot is,s így már több mint fél kiló elsőrangú házi gomolya(jellegű) sajt boldog tulajdonosának tudhatta magát. A gomolya jó szivacsos, önként magába szívja a leveket és azok ízeit.
Otthon aztán, (míg készült a lecsó s a gyümölcsleves) összeszedte a további hozzávalókat a nyamnyamhoz.
- Egy kis csili a kertből apróra vágva,(franc tudja milyen „Gyilkos” vagy „Fekete dögvész” ,vagy „Bíbor Halál”, a kollégája Béla hozta a magokat tavaly kacsintgatva. Tény hogy csípett, mint a kóboráram, de hát az a dolga).
- Szárított paradicsom. A faterja szárította Egerben, óriás műgonddal, (a fater mindent óriás műgonddal csinált) és az asszony pácolta valami titkos fűszerkeverékes olajba. Értett hozzá, vegyész. (Egyszer lehet, neki is kever majd valami szokatlanul érdekeset, de azon ráérünk akkor sopánkodni).
- Olajbogyó, vegyes, zöld, fekete, magozva, fűszeres lében, a piac sarkán álló görög boltból, ami igazából annyira volt görög, mint a görögdinnye, de a fűszeres olajbogyója kerület-szerte híres volt.
- Néhány szem friss, apró gyöngyhagyma. Ecetes jobb lett volna, de ez volt otthon.
- Olivaolaj, házi különlegesség a svájci-olasz határon lévő kis családi olajbogyászatból, amely család leánygyermekét volt szerencséje futólag ismerni és az apósa mézével egykoron virágzó barterüzletet alakított ki a magyar méz – svájci olaj vonalon, ami ugyan mára már hamvába holt, de némi olaj azért még maradt, hogy csillogó illatos dicsfénybe vonjon bármit, amihez hozzáért.
- Vegyes bors frissen darálva.
Na, körülbelül ebből állt össze a Nyáresti Nyamnyam fantázianevű öko-bio-nano-femto-reform-fitnessz előétel, ami ráadásul gluténmentes, (laktóz az volt benne rohadásig, de hát senki sem tökéletes) szénhidrátszegény, telítetlen, telített, ürített zsírsavakban és antioxidánsokban rendkívül gazdag fröccskorcsolya.
A sajtot 1x1x1 cm-es kockákra vágta , az összes többi hozzávalót méretben hozzáigazította, összekeverte, bőségesen megszórta frissen őrölt borskeverékkel, megöntözte olajjal, és a hűtőbe zárta estig.
Néha azért kavart rajta egyet és megkóstolta, nem romlott-e meg, de hálistennek nem.
Milyen jó lesz ez este, ha majd átcsoszognak a két búslakodó majdnem-örömszülőhöz egy kis vigaszt nyújtani!
Este fél nyolc felé, mikor átcsoszogtak csak úgy papucsban, (Péterék szemben laktak) - azért a hóna alatt vitt egy üveg jóféle rozét, abból baj nem lehet alapon – lelki szemei előtt felvillant a két magába roskadt szülő hálás tekintete, akik a Nyáresti Nyamnyam mediterrán ízorgiája hatására feledni látszanak majd a fjordok zord világába költöző lányuk virtuális elvesztése fölött érzett mérhetetlen bánatukat.
Ezzel szemben Péter széles mosollyal tárta fel az ajtót, beljebb tessékelte őket, a Nyamnyamot letette a konyhapult sarkára, majd a teraszra tessékelte őket ahol a sonka és sajttálaktól roskadozó asztal mellett már ott ült a teljes szomszédság, különböző fajtájú alkoholtartalmú italok szakszerű tesztelésben elmerülve.,
- Gyertek beljebb, megvan az esküvő időpontja, azt ünnepeljük. Kértek egy kis norvég kaporpálinkát?
Na tessék, ezek nem is busonganak, hanem ünnepelnek, ráadásul ez a kaporpálinka, na mindegy, majd gondolok hozzá egy kis tökfőzeléket.
Mindenesetre, éljen az ifjú pár!
Az utolsó 100 komment: