Kumari olvasónk, aki néha Nilüfer kommentelt egy érdekes túrós receptet, amit muszáj volt megsütnöm, mert tetszett!
Elõfordul, hogy hirtelen felindulásból kelttésztát készítek - ez valamiért gyerekkorom óra bennem van. Akkoriban anyám nem tudott sütni (késõbb se tanulta meg :), még apám se sütött, nekem kellett buktát, kuglófot meg egyéb kelttészta finomságokat készíteni legalább vasárnapra. Késõbb apám beletanult: tán a legjobb liszt nélküli Sacher tortát készítette!
No akkor nekiindultam összeszedni a hozzávalókat:
- 1/2 kg finomliszt
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 1/2 kocka élesztõ
- 1 ek cukor
- 5 dkg kacsazsír (elfogyott a csabai disznózsírom)
- 1 kk só
A töltelékhez túró kellene, de nincs a hûrõben :( Eszembe jutott, hogy viszont van a kutyának félretéve egy liter megaludt laktózmentes tej! Hozzáöntöttem még két deci sima tejet, és kimelegítettem az egészet túrónak. Így már lett túró is, de azért ha veszed a túrót, kell bele minimum 1/2 kg ...
- 30 dkg saját túró
- 2 tojás sárgája
- 2 ek cukor
- 15 dkg mazsola
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve (opció, hogy pikáns legyen)
Kép csak az elsõ gyûjtögetési fázisról készült.
Elõször is a tejet melegítettem ki a tottyos lábasba egy hõmérõ segítségével. Állandó keverés mellett figyeltem a hõfokot, és amikor elértem a 60-at, akkor elzártam a gázt alatta. Leszûrtem, és a levével osztoztunk a kutyával.
Lehet, hogy nincs is 30 deka ez a túró, dehát este volt, már nem tudtam szerezni többet.
A lisztet beleszitáltam a dagasztótálba, szórtam bele sót, mert attól szerintem jobb íze lesz a kelttésztának. Beleütöttem két tojást, felfuttattam az élesztõt egy bögrében egy kanál cukorral és langyos tejjel, majd elindítottam a gépet, hogy dagasszon. Menet közben beleöntöttem a zsírt is, amikor már láthatóan megnedvesettek a lisztszemek. Ha az elején önteném hozzá a zsíradékot, akkor nem alakul ki olyan szépen a gluténháló a tésztában!
Addig hagytam dolgozni a gépet, amig a tészta elvált az edény oldalától. Akkor már jó a kelttészta. Menet közben egy pici lisztet még kellett hozzá adnom, mert nagyon ragadt!
Melegre tettem megkelni (könnyû meleget találni a mostani nyáron ...). Nekiálltam a túrótölteléknek is. Beleütöttem a tojások sárgáját, rászórtam a mazsolát és két kanál cukrot. Én most kifelejtettem a citromot belõle, de azért kellemes ízû töltelék lett.
A tészta húsz perc alatt háromszorosára kelt, ezért gyorsan nekiálltam hajtogatni. Felülrõl, alulról, jobbról és balról, majd pár perc pihentetés. Ezt háromszor megcsináltam - segít a gluténszálakat egyenletesen kialakítani a tésztában.
A végsõ nyújtás elõtt elõvettem a legnagyobb gáztepsimet, amit kivajaztam, majd kiliszteztem jó öreg módszer szerint (tán lehetett volna sütõpapírt is használni), végül akkorára nyújtottam a tésztát, hogy azért beleférjen.
Ráhalmoztam a túrót a tészta közepire, egy kicsit elegyengettem és mind a négy oldalról ráhajtottam a töltelékre, mintha egy óriás túrósbatyut készítenék. A tetejét megkentem egy kis tojás fehérjével, ami kimaradt a töltelékbõl. Beraktam a sütõbe 180 fokra, és 35 perc alatt sült készre.
Nagyon sokat nem vártam, hogy kihüljön, megvágtam és a szomszéd kislánnyal belaktunk egy-egy nagy szeletet még melegen - legalább nem üres gyomorral megy bulizni :)
Másnap a feleségem is ette, nomeg az alsó szomszédasszonynak is vittem. Mindketten dicsérték!
Most is azt vacsoráztam, vajjal megkenve. Már csak 2 szeletnyi van hátra.
Jó recept, de szerintem tényleg kéne bele rendesen túró! A mazsolát többen is külön megdicsérték ...