Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Cukorborsóleves gyorsan

2017.06.29. 07:00 Andrass9

Érik már az amerikai cukorborsó (Sugar Snap Pea) a kertben, amely egyik jellegzetessége, hogy héjastól megehetõ. Társa, a Snow Pea, nem nevel borsószemeket, annak csak a hüvelyét fogyasztják (általában nyersen, salátában). Érdekessége még, hogy nagyon édes! NAGYON!

24.jpg

Természetesen lehetõleg friss zöldségekkel azonnal levest kell készítenem, mikor az elsõ 35 deka (45 borsóhüvely) megérik.

Szedtem hozzá egy magyar lila cukorborsóból is, de csak néhányat.

  • 35 dkg friss zöldborsó hüvelyével együtt a kertbõl
  • 3 szál sárgarépa (ez sajna nem volt idei, de sebaj)
  • 3 vékony szál fehérgyökér
  • 10 ress friss petrezselyemlevél szintén a kertbõl
  • 1 cm vastag idei karaláb
  • 1 kicsinyke paradicsom
  • 1/2 fej vereshagyma
  • 1 paprikacsuma
  • 1 dkg vaj
  • 1 marék csipetke
  • bors, só izlés szerint

10.jpg

Lehámoztam a sérgarépát, lekapirgáltam a gyökeret és összekötöztem a hagymát, hogy ne kelljen vadászni. A gyökérről levágott petrezselyemszárat is összekötöztem. A sárgarépát felkarikáztam, majd a vajon megpirítottam. Utánadobtam a felkarikázott gyökeret is. Amíg ezek párolódtak, felvágtam a karalábot és a paradicsomot is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kifejtettem a borsó egy részét, de néhányat egyben hagytam. Bár a héja ehetõ, eléggé szálkás az illesztékeknél, ezért azt több-(inkább)kevesebb sikerrel lehúztam. A borsószemeket is a répákhoz gurítottam egy kis szaunázásra. Végül beleszórtam a héjakat és az egész hüvelyeket, valamint a karalábot, paradicsomot, stb. A paprikacsuma az utolsó pillanatban jutott eszembe, de szerencsére nem feledkeztem meg róla. Nálunk mindenbe kell egy paprikacsuma :)

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felöntöttem 1,5 liter vízzel, beleszórtam a megszitált szárított csipetkét, és nekiálltam fõzni. A csipetkének kell minimum 20 perc, így jutott idõm a petrezselyemlevél feldarabolására, és annak szárának felkarikázására. A friss petrezselyemszár ideális levesbetét: roppanós, és rendkívül ízletes! A fõvésbe lévõ - enyhén hóka - levesbe szórtam egy késhegynyi pirospaprikát, hogy valami színe legyen, nomeg meg is sóztam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Amikor a csipetke megpuhult, beleborítottam a petrezselyemlevelet, és a teraszon tálaltam magunknak.

23.jpg

Olyan édes lett, hogy nem gyõztük sóval ellensúlyozni. Magamnak szórtam bátran a petrezselyemszárból is a tányéromba. Alig két tányérnyi maradt másnapra a 2,5 literes fazékban ...

25.jpg

Tanulság: keverni kell valami másfajta borsóval is, ami nem ennyire édes!!!

Hogy miért gyorsan? Hát az egész elkészítés szedéssel, fotózással együtt 35 perc alatt megvolt. Jó, jó, nem egy 30 perces kaja ...

Update!

A lila cukorborsó is beérett. Annak hüvelye kicsit rágós, de jó íze van, és viccesen lilára festi a főzőlevet!

Lekapkodtam az összeset, ami termett (nem valami sok ...), találtam még a Sugar Snap Pea-n is pár hüvelyt, ezekből is leves lesz.

  • 45 dkg lila cukorborsó
  • 1 nagy sárgarépa
  • 3 gyökér a petrezselyemlevéllel
  • 1 zöldpaprika
  • 2 dkg vaj
  • 1 liter borjúalaplé

30.jpg

Kifejtettem a lilát, de csak szálkátlanítottam az amerikait. A lila héjakat egy pontméretű lábasban vízzel feltettem főni, hogy az ízt kinyerjem belőle. Közben egy másik (szintén pontméretű lábaskában - milyen szerencse, hogy a feleségem elirigyelte tőlem a tottyos lábasomat, és ő is hozott egyet az USA-ból) megpároltam a vajon a leveszöldségeket, majd kis vízzel, és az alaplével felöntöttem. Még ekkor eszembe jutott, hogy a szárított csipetkét most kell beletenni. Annak kell húsz perc ...

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A lila borsó héja megfőtt - lilára színezve a főzőlevét.

35.jpg

Felöntve a lila lével az alapleves zöldborsót, a lila szín számomra elbújt - talán ti még látjátok benne.

36.jpg

Jövőre csak az amerikait fogom vetni :)

50 komment

Címkék: hagyma paradicsom bors vaj zöldborsó sárgarépa alaplé gyökér petrezselyem pirospaprika cukorborsó karaláb paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2912600913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2017.06.29. 07:16:51

Helló,

Nagyon szeretem. Hol lehet ilyet nálunk üzembiztosan beszerezni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.29. 08:23:42

@Vaczak2: A lilát a madarasban vettem - gyakorlati értéke csupán dekoráció. Az amerikait idehaza cukorborsó néven a Hermesz boltokban, illetve tavaszal szintén a madarasban. A hazai azért nem annyira édes, de szintén ehető hüvelyű. Ez utóbbit már sok éve termesztem tavasszal. Vetni általában március elsején szoktam, amikor már nem kemény a föld. Magot nem fogtam, mert évente tudok hozni újabbat odakinntről. Tárgyalhatunk néhány tasakról :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.29. 13:46:00

Ez az ehető hüvelyű borsó nagyonfinom, de sajnos nekem sosem termett rendesen, gondolom a meleg miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.29. 17:32:11

@látjátok feleim szümtükkel: Nem nagyon hinném! Itt most 37C van, és most is virágzik, meg terem... Nekem úgy tűnik, a beszerzési forrása a kritikus. Évek óta csak cukorborsót termesztek, főleg itthoni alapanyagból. Az ilyentájt már elszárad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.29. 19:02:45

Nagyon gusztusos. Anyám jópár éve egyszer főzött nekem valami ilyesmit, de nem biztos, hogy a posztban említett fajtából. Cukrot nem tett bele, csak a borsót és a hüvelyét és isteni finom, édes volt. Sajnos soha többet nem főzött ilyet, azt hiszem, az alapanyagot nem tudta beszerezni (falun laktunk akkor).

@Andrass9:

Mag hol szerezhető be? Nálunk a közelben nincs Auchan, van viszont nagy kert.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.29. 19:12:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, és ha veted, akkor érdemes mellé kordont tenni, mert kb 1,5m magasra szeret felfutni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.29. 21:16:21

@Andrass9:

Köszönöm!

A beszerezhetőséget azért kértem, mert egyes területeken (pl. Somogyban) a sima zöldborsót is sokan cukorborsónak hívják. Így ha elmegyek házhoz venni, akkor sima zöldborsót adnak. :)

Úgy megkívántam a zöldborsólevest (csak az van a fagyasztóban, tudom, a friss helyett szetségtörés ezzel főzni, e sajnos csak ez van), hogy épp most fő egy nagy adag.

Próbáltál már úgy készíteni levest, hogy a sárgarépa egy részét (ált. felét) belereszelted? Én nokedliszaggatón szoktam belereszelni (azon szoktam sajtot is). Gyorsan szétfő, és kellemesen tartalmasabb állagot ad a levesnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.29. 21:18:19

Basszus, most látom, hogy elfogyott a cukor, nincs itthon semmiféle valódi cukor.

Megy a levesbe a mesterséges édesítő, ezért elfogadom, ha pellengérre állítasz, kalodába zársz, szégyenfalra kiírsz. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.29. 21:36:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A mirelit borsóval semmi gond nincs - általában frissebb, mint amit a piacon veszel :)
Az édesítőre nálam valóban nincs mentséged, de a feleségem csak azt használ (ha nem látom).
A sárgarépát általában sikerül önmagában túlfőznöm :)))

2017.06.30. 11:05:41

Jegyzetelem, tehát kell bele: cukor, bor, só...
Még nem sikerült rávenni magam a borsó hajának fogyasztására, kicsit idegenkedem tőle, talán mert soha nem láttam gusztusosan elkészítve, de ezt a menő fajtát szívesen megkóstolnám így.
@Andrass9: tedd bele a sárgarépát egészben, és utólag karikázd fel, hátha úgy sikerül valahol középtájon nem túlfőzött részt találni. :D

Ez vagyok 2017.06.30. 17:26:58

@Andrass9: A sárgarépa túlfőzést nem egészen értem. A húslevesbe odapakolom a húst, gyökérzöldségeket, hagymát és főzöm többórán keresztül, nem fől szét a sárgarépa. A bimbóskelt, vagy simát, karfiolt, zöldborsót, levélzöldséget meg még másokat, amik most nem jutnak az eszembe teszem bele később, mert azok tényleg szétfőnek.

Kumari 2017.06.30. 19:37:49

Anyósom borsólevese:kis zsíron megfuttatni egy kis fej apróra kockázott hagymát, rá pirosparika, karikázott sárgarépa, petrezselyem, kis karalábé, só, bors, ja, és sok borsó. Betétként töltelék, ami főtt tojás, vízben áztatott kenyér jól kicsavarva, nyers tojás, sok petrezselyemzöld apróra vágva, aki szereti, kevés finomra vágott hagyma,só, bors ezt egy megzsírozott celofánba csavarva a levesbe tette, és együtt főtt a zöldséggel. Mikor minden készre főtt, a tölteléket kivette, szeletelte, mindenki annyit tett a tányérba, amennyit akart.Mostanában is megcsinálom, töltelék nélkül jellegtelen "pergelt" leves, de a jó fűszeres töltelékkel remek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.06.30. 21:02:01

Köszönök szépen!
Friss gyökerekkel lett volna igazán tuti, de így is jöhet. Ha borsóleves, akkor csipetke. (Netán csurga a lustáknak.)
Idén két sor cukorborsót vetettem kordon mellé Kistesónak, aztán döntse el, milyen stádiumban szedi le, eszi-e héjastul vagy inkább fejtené. Lett ilyen is, olyan is, a héjast az unoka kapta, fel is falta majd' mind nyersen.
2,5 kert megkapálva, akár jöhetne is az eső, de jó eséllyel elkerül minket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.30. 23:17:54

Abszolút nem ide tartozik, csak épp most jutott eszembe. Én nagyon szeretem nyersen is enni a sárgarépát, a legjobb akkor, ha olyan késsel lett hosszában felvágva, amelyikkel előtte fokhagymát vágdaltak. Isteni a kicsit fokhagymás sárgarépa.

Csak én vagyok ilyen perverz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.01. 09:23:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem vagy egyedül! Egy fél világ eszi a zöldségeket nyersen fokhagymás meg egyéb fűszeres mártogatóssal :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.01. 10:11:56

@Andrass9:

Köszi, megnyugodtam, mégsem vagyok annyira egyedül. :D

Vaczak2 2017.07.01. 12:20:43

@Andrass9: Köszönöm szépen, nekem nincs helyem erre, én csak fogyasztói oldalról közelítem a dolgot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.01. 12:47:24

@Vaczak2: Az az igazság, hogy piacon még nem láttam :(
A zacskós vetőmag viszont nincs a héjában :)

2017.07.01. 18:07:21

Recept: Én úgy csinálom a borsólevest, hogy előveszem a csirkét....

Kumari 2017.07.01. 19:46:39

@pizzaszeletvágó: Na én is úgy csináltam:DDDD és üssetek kővel: petrezselyemleveles grízgaluskával:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.01. 22:10:57

@Kumari: Hát, ha kőkeményre főzted azt a galuskát ... :)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.01. 22:11:54

@pizzaszeletvágó: Én meg a csirkealaplevet a csodahüttőből ... lusta ember alaplével főz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.01. 22:14:35

Feleségem olyan lecsót rittyentett, hogy csuda! Előtte meg krumplileves volt, de valamiért curry illatú. Fogalmunk sincs mitől, mert nem volt közel se curry. Gyökér, sárgarépa 2 saját babérlevél, tejfel és krumpli. Na még egy kis hagyma és kolozsvári szalonna.
Erre varrjatok gombot!

Fenchurch68 2017.07.02. 09:38:14

@Andrass9: Az a helyzet, hogy már a babérlevél sem a régi :)

Jó, hogy ezt olvasom, mert múlt héten kukoricát főztem, és az ember meggyanúsított, hogy curryt tettem bele! Pedig nem, csak a frissen kinyitott babérlevélnek volt curry-íze és -illata. (Igen, szerintem is perverz, de neki muszáj babérlevelet tenni a kukorica főzővizébe, a sót viszont letiltotta.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.02. 09:51:41

@Fenchurch68: Megvigasztaltál! Azt hittük, valami nincs rendben a szaglásunkkal :)

2017.07.02. 10:55:58

@Fenchurch68: @Andrass9:

Ehhez nekem is van hozzáfűzni valóm!!! Beleírtam már egy vendégposzt-kezdeménybe, de lelövöm a poént.
Őrölt szegfűborsot bontottam fel. Mindenki szerint szegfűszeg illata volt! Ki is maradt az ételből! Menjen Rozi a búbánatos, jóédes....! :(

2017.07.02. 11:00:58

@Andrass9: @Fenchurch68:

Vagy a másik: Kot-kot-kotányinak a majorannája leggyakrabban menta illatú! Már csak a Lidl-ben vásárolható majorannát használom, ami nem annyira intenzív, de majoranna, legfeljebb többet teszek az ételbe. Rhadjanak meg, ezt nem tudom szebben elővezetni. Nagyon haragszom, és szétzavarnám az élelmiszer hamisító ipart, ha tehetném.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 11:03:42

Ha már szar fűszerek:

A Penny Marketben kapható Mr. Sppice fehérbors és curry HOMOKOS. Évek óta az, senkinek nem jutott eszébe minőségellenőrzés.

Évekkel ezelőtt férjuram panaszkodott, hogy ropog az étel: belekóstoltam, bizony ropogott. A Mr. Spice currytől. Aztán kiderült ugyenez az őrölt fehérborsról is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.02. 11:10:26

@pizzaszeletvágó: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Régóta küzdök a bolti fűszerekkel. Amit tudok, azt most már megtermelem magam, de a bors pl. bizalmi kérdés :) Még mindig megéri kinntről hoznom egy fél kilót - az kitart több, mint egy évig. Curryt pedig ázsiai boltokban veszek szigorúan illatminta alapján :)
Majorannát nem tudok eleget termeszteni, mert az egynyári növény, és meglepően lassan nő (keveset hoz), én meg rengeteget használok. Kövezzetek meg, de eddig a BA sajátmárkása vált be a legjobban: intenzív íz, bár kicsit apróbbra van morzsolva, mint szeretném. Kotányit gyakorlatilag semmit nem veszek. Akkor inkább Lucullus vagy HorvátRozi márkákat.

Kumari 2017.07.02. 11:47:15

@Kumari: Nem, TÖKÉLETES lett:D Magam is meglepódtem:)

2017.07.02. 12:11:16

Nem értem: "üssetek kővel", "kövezzetek meg", én nem értem, a Blogkocsmában bevezették az iszlám törvénykezést??? :)
Most komolyan, az vesse rám az első követ, aki nem érti mit is akarok mondani! :)
Még a "szégyenfal", meg a "pellengér" elmegy valahogy, annak vannak európai kultúrális gyökerei, de azt is idejétmúltnak találom. :)

Kumari 2017.07.02. 12:26:12

@pizzaszeletvágó: Szerintem meg bibliai eredetű: az vesse rá az első követ.....de mindegy is.
Nem baj, ha nekem tetszik, meg még az is, hogy Vessetek a mókusok elé?
Nagyon szeretem ezt a blogot OLVASNI: Hozzászólni egyszer régen mertem, amikor azt találtam mondani, hogy azért nem alvad meg a kocsonya.Csúnya visszaszólás volt belőle.
Most meg megint rosszat írtam.

Kumari 2017.07.02. 12:28:43

KImaradt: azért nem alvadt meg, mert a hús mennyiségéhez képest sok volt a víz..bocsánat:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.02. 13:00:26

@Kumari: Nagyon fontosak a smiley-k a kommentekben! Azok jelzik a mosolygó/tréfálkozó hozzászólást. Szerintem :)
Nem gondolom, hogy @pizzaszeletvágó: bármit is a szemedre hányna - annál több dolog szárad az ő lelkén! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 13:03:58

@pizzaszeletvágó:

Így lesz egy ártatlan főzőcskének indult blogból perverz szado-mazo bűntanya. :DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.02. 13:05:48

@Kumari: Direkt visszaolvastam az ominózus kommentemet. Nem érzem csúnya visszaszólásnak, de bocsánatot kérek érte, ha megbántottalak!

Kumari 2017.07.02. 13:22:38

@Andrass9: Ok..biztosan én vagyok klimaxos vén...kommentelő, na:)(Jöhetnek a kövek:DD)
Viszont szeretek főzni, valamennyire tudok is, ezt a blogot meg időtlen idők óta követem.
Maradok, ha lehet:)

Mondjuk éppen ezen a hétvégén csináltam valami borzalmat. fogalmam sincs, mit szúrtam el, egyszerű pedig:tepsiben sült vegyes zöldség(padlizsán, cukkini, cékla batáta, zeller) Valami fertelmes moslékíze lett, pedig rendesen fűszereztem. Sőt! citromkarikákkal is spékeltem, meg fokhagymával.Igaz, egy darabig fólia volt rajta..
Na erre varrjon gombot valaki:((((

2017.07.02. 14:28:08

@Kumari: Dehogy szántam bántásnak! Fordítva. Éppenhogy bátorítani szerettelek volna, bár nem dolgom, hogy bátorítsalak, belátom. Ezért vicceltem a kövekkel, mert már András is ezt kezdte emlegetni. Ne legyél kishitű, szívesen olvasom, olvassuk, amit írsz! Én meg csak egy rossz bohóc vagyok, néha egy-egy sikerültebb tréfával. Meg csomó rosszal.
Egyébként bibliai időkből származik, igen, az iszlám csak megörökölte a megkövezés gyönyörű szép szertartását, és messzire elterjesztette.
Az "oroszlánok elé vetés" is keresztény eredetű, hiszen, amíg Róma meg nem tért, a keresztények kivégzésének megszokott eszköze volt ez.
Ezt forgatta ki Woody Allen zseniálisan az Annie Hall-ban: Vessetek a mókusok elé! Illetve azé az érdem, aki fordította az eredeti szöveget.
Tehát ne érts félre kérlek! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 14:35:45

@pizzaszeletvágó:

"Az "oroszlánok elé vetés" is keresztény eredetű"

Értem persze, mint akartál írni, de könnyű félremagyarázni. Attól, hogy keresztényeken alkalmazták előszeretettel a kivégzés eme állatbarát (és zöld!) módját, még nem lesz keresztény eredetű. :D

2017.07.02. 14:54:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Rövidítenem kellett, ez segíti a félreértelmezés tényállás lehetőségének fennállását! :D

András írta egyszer nekem évekkel ezelőtt, hogy simán ki tudnám használni, az egy kommentben renelkezésre álló 5000 karaktert.
Azóta próbálok rövidebben fogalmazni, félsikerrel. :)

Kumari 2017.07.02. 15:27:29

OK, le vagyok hengerelve:)

De mit kezdjek egy tepsi elbaltázott züldséggel?? :)

/ és a kövezés tényleg nem keresztény, hanem bibliai eredetű, Ószövetség, a megkövezés már ott divatban volt.Az oroszlán talán Újszövetség, Dániel,őt nem falták fel az oroszlánok, hanem doromboltak neki, mint a cicák, de most erre nem vennék mérget.Arra sem, hogy az Ószövetségi időkben nem fordult elő:)/

2017.07.02. 16:14:53

@Kumari:

"De mit kezdjek egy tepsi elbaltázott züldséggel??"

Tyúk nincs? :))) Vagy bármi házikedvenc, aki megeszi?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 16:38:43

@pizzaszeletvágó:

Miután szegény nagymamám meghalt, és anyám kénytelen volt megtanulni főzni, bizony volt olyan elbaltázott étele, hogy se kutya, se macska, se csirke nem ette meg. Végül a disznó kapta meg a moslékban.

Kumari 2017.07.02. 16:55:16

Csak macska van:) Komposztálom..jobb híján:(

2017.07.02. 17:05:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: és ez így helyes, mert senki nem születik Michelin csillagos a pelenkába! :) Bár egyesek elhiszik magukról...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 17:12:13

@pizzaszeletvágó:

"senki nem születik Michelin csillagos a pelenkába!"

Ez nagyon tetszett!

Kumari 2017.07.03. 19:45:37

Na,, zöldség átforgatva-pirítva egy serpenyőben, kicsit megtolva fűszerekkel..egész jó.Mert eszembe jutott, mit mondott a büdös banya: Nincs tékozlás-pazarlás! Nincs!:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 20:21:32

@Kumari: Mer te meg a macska elől eszed el az ételt ... :)
Jó ötlet a pirítás, az sokat dob a párolt ételeken.
süti beállítások módosítása