Érik már az amerikai cukorborsó (Sugar Snap Pea) a kertben, amely egyik jellegzetessége, hogy héjastól megehetõ. Társa, a Snow Pea, nem nevel borsószemeket, annak csak a hüvelyét fogyasztják (általában nyersen, salátában). Érdekessége még, hogy nagyon édes! NAGYON!
Természetesen lehetõleg friss zöldségekkel azonnal levest kell készítenem, mikor az elsõ 35 deka (45 borsóhüvely) megérik.
Szedtem hozzá egy magyar lila cukorborsóból is, de csak néhányat.
- 35 dkg friss zöldborsó hüvelyével együtt a kertbõl
- 3 szál sárgarépa (ez sajna nem volt idei, de sebaj)
- 3 vékony szál fehérgyökér
- 10 ress friss petrezselyemlevél szintén a kertbõl
- 1 cm vastag idei karaláb
- 1 kicsinyke paradicsom
- 1/2 fej vereshagyma
- 1 paprikacsuma
- 1 dkg vaj
- 1 marék csipetke
- bors, só izlés szerint
Lehámoztam a sérgarépát, lekapirgáltam a gyökeret és összekötöztem a hagymát, hogy ne kelljen vadászni. A gyökérről levágott petrezselyemszárat is összekötöztem. A sárgarépát felkarikáztam, majd a vajon megpirítottam. Utánadobtam a felkarikázott gyökeret is. Amíg ezek párolódtak, felvágtam a karalábot és a paradicsomot is.
Kifejtettem a borsó egy részét, de néhányat egyben hagytam. Bár a héja ehetõ, eléggé szálkás az illesztékeknél, ezért azt több-(inkább)kevesebb sikerrel lehúztam. A borsószemeket is a répákhoz gurítottam egy kis szaunázásra. Végül beleszórtam a héjakat és az egész hüvelyeket, valamint a karalábot, paradicsomot, stb. A paprikacsuma az utolsó pillanatban jutott eszembe, de szerencsére nem feledkeztem meg róla. Nálunk mindenbe kell egy paprikacsuma :)
Felöntöttem 1,5 liter vízzel, beleszórtam a megszitált szárított csipetkét, és nekiálltam fõzni. A csipetkének kell minimum 20 perc, így jutott idõm a petrezselyemlevél feldarabolására, és annak szárának felkarikázására. A friss petrezselyemszár ideális levesbetét: roppanós, és rendkívül ízletes! A fõvésbe lévõ - enyhén hóka - levesbe szórtam egy késhegynyi pirospaprikát, hogy valami színe legyen, nomeg meg is sóztam.
Amikor a csipetke megpuhult, beleborítottam a petrezselyemlevelet, és a teraszon tálaltam magunknak.
Olyan édes lett, hogy nem gyõztük sóval ellensúlyozni. Magamnak szórtam bátran a petrezselyemszárból is a tányéromba. Alig két tányérnyi maradt másnapra a 2,5 literes fazékban ...
Tanulság: keverni kell valami másfajta borsóval is, ami nem ennyire édes!!!
Hogy miért gyorsan? Hát az egész elkészítés szedéssel, fotózással együtt 35 perc alatt megvolt. Jó, jó, nem egy 30 perces kaja ...
Update!
A lila cukorborsó is beérett. Annak hüvelye kicsit rágós, de jó íze van, és viccesen lilára festi a főzőlevet!
Lekapkodtam az összeset, ami termett (nem valami sok ...), találtam még a Sugar Snap Pea-n is pár hüvelyt, ezekből is leves lesz.
- 45 dkg lila cukorborsó
- 1 nagy sárgarépa
- 3 gyökér a petrezselyemlevéllel
- 1 zöldpaprika
- 2 dkg vaj
- 1 liter borjúalaplé
Kifejtettem a lilát, de csak szálkátlanítottam az amerikait. A lila héjakat egy pontméretű lábasban vízzel feltettem főni, hogy az ízt kinyerjem belőle. Közben egy másik (szintén pontméretű lábaskában - milyen szerencse, hogy a feleségem elirigyelte tőlem a tottyos lábasomat, és ő is hozott egyet az USA-ból) megpároltam a vajon a leveszöldségeket, majd kis vízzel, és az alaplével felöntöttem. Még ekkor eszembe jutott, hogy a szárított csipetkét most kell beletenni. Annak kell húsz perc ...
A lila borsó héja megfőtt - lilára színezve a főzőlevét.
Felöntve a lila lével az alapleves zöldborsót, a lila szín számomra elbújt - talán ti még látjátok benne.
Jövőre csak az amerikait fogom vetni :)