A kispiacon akadtunk rá egy szokatlan színű spárgára. A termelő szerint ez egy új telepítésük, íze lágyabb, mint a zöldspárgáé, viszont sokkal nagyobb sípokat hoz, ergo gazdaságosabb számukra. Mivel árban azonos a többivel, vettem hát egy fél kilót próbára. A hűtőben sasolt bő kilónyi vastag fehérspárga, amit a Fény utcai piacon így szezon vége felé nagyon kedvezményesen lehet kapni. Jó alkalom a kettőt összehasonlítani!
A fenti kép egy másik poszthoz tartozik, de akkor hasonlítottuk össze a két spárgafajtát. Lett volna még egy adag zöldspárga is, de az elgyalogolt a hűtőben ...
Semmi faxni, simán megfőzöm a spárgákat, és keverek egy petrezselymes vajat ízesítőnek:
- 30 dkg lila spárga
- 30 dkg fehér spárga
- 1 csomó petrezselyem
- 4 dkg puha vaj
- só, cukor a főzővízbe
Megmostam a spárgákat, meg áztattam is, hogy a homok kijöjjön belőle. Ezután a lilaspárgát addig karikáztam, mig a fás résszel végeztem. Lehámoztam a fehérspárgát, és a lehámozott héjat beletettem a főzővízbe, ami 6 dl víz, 1 kk só és 1 ek cukorból állt. Felforraltam, majd először megfőztem benne a fehér spárgát - kb 10 perc kellett neki. Ezután ment a lébe a lila spárga, de annak biz 15 perc is kellett, mire megpuhult. A színét persze elvesztette, amire már számítottam a lila zöldbabok főzési tapasztalata miatt. Tudom, hogy ez nem egy ideális mód a spárga párolásához: magas edényben állítva illik párolni nagyon kevés vízzel, de lusta voltam megkeresni a spárgafőző fazekat, az íze meg így is kóstolható.
Felaprítottam a megmosott petrezselymet, majd egy picike sóval együtt belekevertem a puha vajba. Ez lesz az ízesítő adalék a spárgákhoz. A meleg spárgán elolvad, meg lehet benne forgatni, és úgy enni.
Igenám, de itt van ez a finom spárgafőzőlé - vétek lenne kidobni! Gyorsan kerestem egy öregkrumplit, meg elővettem még fehérspárgát a hűtőből egy krémleveshez:
- 12 vastag fehérspárga síp
- a lilaspárga karikák
- 1 szem öregkrumpli
- 1 tojás sárgája
- 1 dl tejszín
- 1 új fokhagyma szára
- 15 reszelésnyi szerecsendió
- 1 mokkáskanálnyi fehérbors (ennyi túl soknak bizonyult)
A tejszínbe beleszórtam a fűszereket, kis sót, meg a tojás sárgáját és kikevertem.
Meghámoztam a spárgát, és annak a hámozékát is felfőztem a vízben. Utána tettem a hámozott spárgákat is kb 5 percre. Ezalatt a csúcsok épp megfőttek. Kiraktam a tányérra a sípokat, majd leszűrtem a levet. Felkarikáztam a frissen kifőtt spárgák szárát - a csúcsokat félretettem levesbetétnek. Kiöblítettem a fokhagymaszárat is, mintha póréhagymát tisztítanék, felkockáztam kicsire a meghámozott krumplit, és mindent beleszórtam a leszűrt főzőlébe, amit felöntöttem bő egy literre. Puhára főztem, majd botmixerrel krémesítettem. Levettem a tűzről, és a tojásos tejszínt egy nagy merőkanálnyi levessel felmelegítettem, beleöntöttem az egészet a levesbe, és simára kavartam (legíroztam). Pont tökéletes lett, nem csapta ki a tojást most sem :)
Az említett másik posztban ettük ebédre a gyerekekkel, és nagy sikere volt. Csak a fehérborsot sokallták kicsit benne, mert csípett ... Persze tányérfotót azt elfelejtettem, de itt még van benne egy kevés:
Konkluzió:
A lila spárga ízesebb kicsit, mint a fehér, ezen kívül hámozni sem kell, mert nem szálkás. Jövőre többet veszek belőle - most már túl késő hozzá.