Akciós juhtúró inspirált, hogy készítsek egy körözöttet. Még úgyse posztoltam ilyet, meg a feleségemet is várom haza: legyen neki is kedvére való étel.
Tisztán tehéntúróból szokta készíteni, de én kedvelem a juhtúrót, legyen most benne mindkettő, így nem fogunk összeveszni rajta :)
A hozzávalókat percek alatt összeszedtem.
- 25 dkg tehéntúró
- 20 dkg juhtúró
- 3 ek tejfel
- 5 dkg vaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 5 szál petrezselyem
- 1 tk csilipaprikakrém
- 1 tk csípős gulyáskrém
- 6 tekerés őrölt bors
- 1 késhegynyi só
A fokhagymáról lebeszéltem magam - hátha emberek közé is akarunk menni a közeljövőben :)
A tehéntúrót villával teljesen összetörtem (ez a nádudvari elég szépen morzsálódott). A vajat felolvasztottam, a juhtúrót kinyomtam a tubusból (ettem már életemben jobbat is ...), és a tejfelt is belekanalaztam a túróba. Az összes fűszert ráraktam, majd összekevertem. A végére a lilahagymát nagyon apróra kockázva belekevertem a körített túróba. Előszörre csak a felét, de bizony felvette az egész fejet. Sózni végül alig kellett, a juhtúró elég sós önmagában is. A gulyáskrém csak ötletként jött, hogy van benne kömény és pirospaprika is, ártani nem árthat.
Bemutatónak feldíszítettem (lásd nyitókép), de rájöttem, hogy megosztom a kicsilyánnyal, ezért dobozokba porcióztam az egészet egy kis zöldpaprikával és petrezselyemmel díszítve.
Feleségem is belakott belőle (a kicsilyány kanállal kiette a dobozból :). Nagyon jól passzolt a túróhoz a csili csípőssége - érdemes kis csipőspaprikával készíteni!
A többit megették a szomszédok az este :) Mindenesetre hoztam haza egy újabb adag túrót, hátha kér még belőle valamelyik családtag ...