Itt a böjt. Szó sincs arról, hogy vallási megfontolásból böjtölnék, ez mindössze egy tavaszi tisztítókúra, a karácsonyi és farsangi dőzsölés után.
Kézenfekvő böjti ételnek ígérkezett a tócsi. Persze a tócsi igen megengedő étel, gyakorlatilag bármilyen zöldséget bele lehet tenni a cukkinitől a sárgarépáig, de és maradtam a burgonyából készült verzióval. Szokás szerint természetesen nem értem be valami szokványos változattal, csavartam rajta egyet. Ez az étel magában is igen finom, de sajttal és tejföllel gazdagítva még jobb. Kis vöröshagymával és fokhagymával pedig még tovább fokozható.
Fokoztam.
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli (Jelen esetben Impala volt.)
- 2 egész tojás
- 4 púpozott evőkanál búzafinomliszt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 330 g 20 %.os tejföl
- 250 g olvadós sajt
- őrölt fekete bors
- só
- olaj a sütéshez
A krumpli a kockareszelőn lereszeltem. Belereszeltem a vöröshagymát is, beleütöttem a tojásokat, sóztam borsoztam.
Hozzáadtam a lisztet és simára kevertem.
Egy teflon palacsintasütőbe néhány csepp olajat csorgattam. A tésztából pár kanál masszát elterítettem a még hideg serpenyőben és feltettem sülni.
Mikor az alja kicsit megpirult, de a teteje még lágy volt, megszórtam lereszelt sajttal.
Félbehajtottam - a teteje még elég puha volt ahhoz, hogy összeragadjon -, majd a palacsintasütőt áttettem a legkisebb gázrózsára, és egészen kis lángon tovább pirítottam, hogy a belseje is átsüljön.
Közben egy másik palacsintasütőben - ez kerámia bevonatos volt - feltettem a következő adagot.
Megfordítottam a félbehajtott tócsit, és a másik felét is megpirítottam. A két serpenyőt váltogatva kisütöttem az összes masszát.
A tálaláshoz belereszeltem a fokhagymát a tejfölbe, sóztam és alaposan kikevertem.
Fokhagymás tejfölbe mártogatva ettem.
Nagyon jó lett, kívül ropogós, belül az olvadt sajt, és rajta a fokhagymás tejföl. Ez utóbbi miatt reklamált ugyan a gyomrom, de egy pohárka Salvus csillapította a háborgást.