Tél van, mit akarok itt méregdrága spárgakrémlevest enni? Csak nem levesporból??? Tavaly tavasz végén már nagyon akciósan lehetett spárgát venni a piacon, ezért befagyasztottunk vagy 6 kilót :)
A levesbetétekkel az utóbbi időben nem igazán jeleskedtem, viszont van még egy kis darab a füstölt lazacomból: abból jó lesz ebbe a levesbe kontrasztnak!
Kiolvasztottam egy zacskó spárgát hidegvízben, majd összeszedtem és megtisztítottam a hozzávalókat:
- 50 dkg tisztított fehérspárga
- 2 kicsi krumpli
- 1 kicsi vereshagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 2 halványítózellerszár (szárzeller)
- 4 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1,5 dl tejszín
- só,bors,szerecsendió
Nem túl sok alkatrész, de a spárga saját ízére voltam kíváncsi, nem az egyéb adalékokéra ...
A krumplit, hagymát, zellert és a fokhagymát is felaprítottam. Három kocka vajat felhevítettem, amire rátettem a zellert és a hagymát párolódni. Amikor már volt egy-két színes kocka hagyma, akkor beleöntöttem a krumplit és a fokhagymát is, majd lefedtem kislángon.
Amíg a krumpli is megfőtt, feldaraboltam a spárgát centis karikákra, és a csúcsait félretettem a végére - az így is finom lesz egyben belefőzve a levesbe.
A tojás sárgáját felöntöttem a tejszínnel, ráreszeltem egy adag szerecsendiót, adtam hozzá egy kevés fehérborsot is, majd felkevertem a minihabverővel. A krumpli is pont elkészült ezalatt.
Beleszórtam a spárgakarikákat a fazékba. Felöntöttem 8 dl vízzel, borsot tekertem rá, egy mokkáskanál cukrot tettem bele, és sóztam is. Főztem lassan 45 percig fedő alatt, hogy a spárga minden rostossága felpuhuljon. Ekkor beletoltam a botmixert, amit 4 percen át pörgettem, hogy minden szálassága elmúljon, ha van neki (volt ...).
Ekkor egy közepes szitán átpaszíroztam. Így is kijött belőle egy púpos evőkanálnyi rost, amit nem akartam bennehagyni. Beletettem a spárgacsúcsokat, amit egy perces forralással meg is puhítottam. Felmelegítettem a tojásos tejszínt a levessel, és a 72 fokosra lehült levesbe öntöttem (A fickó szerint ezt a mondatot úgy ejtjük, hogy "legíroztam" - tény, hogy sokkal rövidebb :).
Felmelegítettem, addig, hogy a merőkanál hátát szépen bevonja a krémleves. Liszt nem volt benne, csak a tojás, és a krumpli - mégis ilyen selymes lett (a tojás sem csapódott ki benne)!
Megterítettem a karácsonyi ajándékommal magamnak: a füstölt lazac darabkákat a szójaszószos tálkába tettem (meglocsolhattam volna szójaszósszal, de itt is az eredeti ízre vágytam), a csípős olajat is előkészítettem.
Feleségem szólt, hogy ő is enne belőle, de mint tudjuk, ő nem eszik halat ... Sebaj, még úgysem ismeri a sajtcsipszemet, amit 2 perc alatt meg lehet csinálni, ha van jó sajt (a csodahüttőben mindig van csodasajt!):
Vett is magának egy teli tálkával, pár csepp csípős olajjal és a nem látható sajtcsipsszel (elsűlyedt)
A saját tányéromat kidekoráltam.
Ez gyorsan elfogyott, kellett egy második tányér is:
Csuda finom volt! Az olaj csípőssége kiemelte a spárga édességét, amiben a sós lazac remekül úszott a spárgacsúcs társaságában: