Nagyon cudar hideg van! Leves kell, ami meleg és csíp. Van is itthon két szép póréhagymám, amit nem dolgoztam bele a rizottóba, meg csiliolajam, így a megoldás adott.
Már csak a levesbetétre kell valami ötlet. Legutóbb egy olvasónk rákérdezett, mit csináltam a tojás fehérjével. A kérdésben azután adott is ötletet hozzá... Nekem ez különleges volt.
Az alapanyagokat összeszedni seperc alatt sikerült. Még az alaplékockák is felül voltak a csodahüttõ fiókjában:
- 2 szál póréhagyma (csak a világos része kell)
- 1 girizd fokhagyma
- 1/2 sárgakrumpli
- 1 tojás
- 2 dl habtejszín
- 3 dkg vaj
- 2 ek olivaolaj
- 1 liternyi alapléhez elegendõ kivonat a csodahüttõbõl
- 1 késhegynyi fehérbors
- picinke frissen reszelt szerecsendió
- 1 pici kakukkfüág
- só
A vajat és az olajat a fazékba tettem, begyújtottam alatta a kislángot. A pórét hosszában kettévágtam és kimostam az esetleges homokot belõlük. Felfélkarikáztam úgy 3mm vastagra. Rászórtam a vajas olajra, és kéksóval megsóztam (a szomszédasszonytól kaptam karácsonyra!)
A krumplit meghámoztam, és a felét kicsi kockákra vágtam. Megvágtam a fokhagymát is, majd a már puhuló póréra szórtam õket. Ráreszeltem a szerecsendiót és beletettem a kakukkfü ágacskát.
Kicsit még pároltam, majd beletettem az alaplékockáimat és egy liter vizet. A tojást szétválasztottam, a sárgájára szórtam fehérborsot és hozzáöntöttem a tejszínt. Össze is kevertem a kis habverõvel. A fehérjét viszont a tanácsnak megfelelõen zubogó forró, keringõ sós vízbe öntöttem óvatosan. Így inkább egyben marad.
Amikor a levesben megpuhult a krumpli is, akkor kivettem a kakukkfüvet - a mór megtette a kötelességét... Botmixerrel krémesítettem. A forró levessel temperáltam a tojásos tejszínt, majd beleöntöttem a fazékba.
Már csak egy kicsit melegítettem, de forralni nem akartam, nehogy kicsapódjon a tojás. Bele is állítottam azonnal egy mosogatónyi hideg vízbe.
A tojás fehérje érdekes levesbetét volt, csak nagyon emlékeztetett egy halom tofukockára. Akkor kell valami ropogós is. Volt a hûtõben 12 hónapig érlelt tehénsajt még Káptalantótiból, meg egy kis maradék pecorino romano juhsajt lereszelve. Gondoltam, ezekbõl lesz sajt csipsz. A tehénsajt egyetértett, de a juhsajt beintett. Az nem volt hajlandó még megolvadni sem! Nem baj, két adagra elegendõ lesz a parmezán jellegû sajt.
Gyorsan meg is terítettem magamnak, elõvettem egy üvegcse csípõs olajat, meg elõkészítettem a levesbetéteket.
Kicsit kidekoráltam a levest az olajjal, meg raktam bele a ropogós sajtcsipszbõl, no meg egy kicsit a tojás fehérjekockákból is.
A sajtcsipsz remek. A fehérje felejtõs - azért jóllaktam, és fel is melegített!
Azt hittem gyors lesz, hisz alig van vele dolog, oszt mégis vagy 45 perc volt, mire elkészült ...