Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A tejberizs (rizspuding az angoloknál)

2017.02.12. 07:00 Andrass9

Csak így, egyszerűen! Rizsekről beszélgettünk a kommentelőkkel, amikor A fickó úgy megkivánta, hogy rögtön érdeklődött, milyen rizsfajtával kellene ezt megcsinálni (mintha nem tudná, hisz ő a tökéletes szakács :). A kérdése persze jogos volt, hisz a magyarok leginkább "B" rizsből főzik, aminek se íze, se bűze, de még állaga sincs.

24.jpg

A legjobb hozzá a kerekszemű rizs, hasonlóan jól használható a kisebb Arborio rizs is, vagy amit én használtam ebben a receptben, a szusi rizs. Mondanom sem kellett, hogy én is megkivántam, tehát itt áll, hogyan készítettem.

Az egész egy Indexes cikk miatt lett érdekes, amiről elég negatív vélemények alakultak ki.

Kevés dolog kell hozzá:

  • 20 dkg kerekszemű rizs (mosatlanul, mert kell a keményítő is róla. Legfeljebb arzénes marad...)
  • 6 dl teljes tej (laktózmentes is lehet)
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1 tk vaníliás cukor (ez a négy opcionális)
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet fahéj
  • pici reszelt citromhéj
  • Pikáns lekvár, befőtt, csokoládé, kakaópor izlés szerint öntetnek.

10.jpg

A rizst feltettem 3 deci vízben főni lassú kevergetéssel. Megsóztam, mert az édes ételekbe igencsak jó a só. Mikor felszívta a vizet, felöntöttem 2 deci tejjel, tovább kevergettem, mert ekkor már hajlamos lekapni a rizs. Ezt is felszívta, adtam hozzá még tejet, meg reszeltem rá pici citromhéjat.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Mondanom sem kell, kinőtte a jénait, elő kellett venni egy nagyobbat. Ennek az aljára tettem kis vajat, hátha kevésbé ragad le a főzés közben, majd beleöntöttem a még kemény rizsszemeket tartalmazó kulimászt.

16.jpg

Újabb adag tej, majd beleszórtam a cukrot - már közel van a kész állapothoz! Ekkor jött az ötlet, hogy kicsit turbózzam az ízhatást: hamár került bele citromhéj, akkor egy pici szerecsendiót, meg fahéjat is reszeltem rá, végül egy pirinyó vaníliás cukorral tetéztem bűnömet.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Beleöntöttem a deci tejszínt is, meg kapott egy kis vajat is, hogy fényesebb legyen. Ezzel megrottyantottam, és már kész is.

21.jpg 22.jpg

Lenne, ha nem álltam volna neki tejszínhabot is verni, meg előkeresni a meggyhúst, amit nyáron eltettem. Ezalatt viszont a tálkám, amibe kiszedtem egy adagot, a grill alatt napozott, hogy egy kis bőr képződjön a tetején. Megpúpoztam hát a picit megsütött tejberizst a gyümölccsel és egy nagy adag tejszínhabbal, és azon nyomban be is vacsoráztam belőle.

23.jpg

Fantasztikus lett! Selymes, ízes, pikáns a meggytől ...  Lehet, egy kis cukorral megszórva, és lánggal kezelve creme brulee-re hangolva a befejezést, még jobb étel születne?

Dolgoztam is vele 80 percet. Lassan fő így a rizs, hogy a hozzáadott folyadék hideg.

63 komment

Címkék: tej csokoládé tejszín vanília rizs vaj cukor lekvár fahéj befőtt szerecsendió citromhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7912247338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2017.02.12. 10:05:07

Na, most én is megkívántam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 10:11:48

@Isley: Vigyázz! Sok kalória van benne :)

Dikusz 2017.02.12. 11:32:06

@Andrass9: nemnem, nem kel az a hangolás, így is finom, pláne a meggylekvártól:))
Ha csinálok tejberizst, akkor a cukrot utólag adom hozzá, mert valami miatt csirizes lesz (nem a rizstől, kipróbáltam többször is). Citromhéjat, vaníliás cukrot szoktam bele tenni, de más fűszert nem.
Kedvet csináltál hozzá, de tényleg sok benne a kalória, de olyan régen ettem:))

Isley 2017.02.12. 11:45:29

@Andrass9: Szeretek veszélyesen élni :D

Benikuty 2017.02.12. 11:46:05

nem ment át normálisan, az első levél melléklete érdekes!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 11:50:00

@Benikuty: Ki kellett törölnöm, mert ez mindenkinek a saját mailboxát hozza fel. Elnézést. Próbáld meg a mellékletedet elküldeni/bemásolni.

Benikuty 2017.02.12. 11:50:59

@Andrass9: a Magyar Gasztronómiai Egyesületé. Az első levél melléklete a meghívó, és a menüsor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 11:51:28

@Dikusz: @Isley: Most meg mindenki engem fog átkozni, hogy már megint enni kell :)))
A cukrot én is csak a végefelé adom hozzá, mert szeret lekozmálni.

Benikuty 2017.02.12. 11:52:05

@Andrass9: értem, megpróbálom. Bár úgy tűnik, le van védve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 11:56:51

@Benikuty: Feltételezem, hogy egy Word dokumentum, ami mindig védett, ha emailből nyitod meg. Viszont a felső sorban fel lehet oldani a védettségét. Talán "engedélyezd a szerkesztést" a magyar szöveg ott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 12:01:37

@Isley: Vacsora, reggeli, vacsora és reggeli kellett, míg elfogyott. Fel is vitte a cukromat rendesen :)
A rizsekról olvasgatva találtam, hogy a legrosszabb a cukrosoknak a fehér jázmin rizs 107-es glikémiás indexszel, a legjobb pedig a basmati 58-al. A csuda gondolná, hogy ekkora különbségek vannak!

Benikuty 2017.02.12. 12:09:27

@Andrass9: nem a meddőbe torkolló vita kedvéért, de ez a dietetikusok által hitelesnek tartott adat:
www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/jazmin-rizs-fott-kaloria.php

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 12:56:12

@Benikuty: Nem érdemes rajta vitatkozni - én más dietetikusok hiteles adatát találtam :)
Tény az, hogy NAGYON magas! Sajnos nagyon szeretem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 12:57:48

@Benikuty: "Jogosultságra van szüksége" - sajnos ez is a te google email fiókod, amihez persze másnak nincs jogosultsága.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 12:59:09

@Benikuty: Hogy pontosabb legyek, ez a te saját dokumentumod a Google Drive-on. Más csak akkor nézheti meg, ha jogosultságot kap hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 13:15:59

@Benikuty: Nagyban függ attól, hogy Ázsiában vagy Amerikában termett. Az amerikait szidják a dietetikusok :)

Fenchurch68 2017.02.12. 13:26:58

A low-carb szekciónak üzenem, hogy tökéletesen működik chia-maggal és tejszínnel. Bár én nem vagyok híve az ilyen egzotikus firlefrancoknak, de évszakonként egyszer megeszünk ketten egy fél marékkal belőle, az talán még belefér :)
(Nekem belefér időnként a rizs is, de nem mindenki ilyen szerencsés.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 13:49:06

@Fenchurch68: A NÉBIH nemrég figyelmeztetett, hogy Chia magot önmagában enni nem egészséges, sőt veszélyes!
Keverd quinoával, az se jobb :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.12. 13:53:06

tokom
nagyanyam odadpbta reggel, max 20 perc megfott
kakaoscukor vagy fahej a tetejere
jonapot kivanok
a leghetkoznapibb rizsbol, mert kb 1 fajta volt:)
ha sietett akkor tejbegrizt csinalt, az gyorsabb

medvedr 2017.02.12. 14:15:46

@hagyma: Az azért nem volt ilyen jó szerintem, nem a nagymamádat akarom bántani, de ez más. Különben meg miért fárasztanád magad , veszel kész tejberizst a walmartban vagy akárhol, aztán kieszed a dobozból, még mosogatni sem kell.

Hogy van ez az arzénos kiáztatás nekem ez nem megy a fejembe? Miért lehet kimosni, nem építi bele a szöveteibe a növény ha olyan talajon él-nem értem. Mondjuk DK Mo- n, majdnem kurva mindegy, jó arzénos a víz, legalábbis az EU szabványok szerint

medvedr 2017.02.12. 14:19:16

Nem, a Creme brulee -ra (-re a nem kívánt törlendő) hangolás semmin nem segít, elfogultan gyűlölöm a creme brulee-t egy kapitális baromkodás a perzselővel cukrot égetni bármire is.

Benikuty 2017.02.12. 14:21:53

@Andrass9: akkor majd később linkelem úgy, amint lesz lehetőségem.

Benikuty 2017.02.12. 14:26:54

@Andrass9: bizony, én is függő lennék, ha tehetném. Tény, hogy a terheléses vércukor teszthez glükózszirupot itatnak a klienssel, mert az emeli legjobban a vércokor szintjét. A cukor glikémiás indexe pedig 100...de tényleg mindegy. Sajnos egyre több embernek probléma ez :(
Marad a bulgur, grécska, meg a gersli :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.12. 14:35:02

@medvedr: a szambol vetted ki a szot
de nem a wal martbol
ott cask szaraz dolgokat veszunk
mosopor, liszt , mosogatoszer, sor /az nem szaraz, de olcso/
etelt onnan nagyon ritkan
Publixot preferaljuk most mert kozel van es jo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 14:40:28

@medvedr: Jó, akkor neked nem csinálok rá grillázst :)
Csak éppen ötletelni támadt kedvem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 14:41:52

@medvedr: Szerintem ez ilyen klikkgenerátor publikáció volt. Én nem láttam értelmét, de más is a szakmám.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.12. 14:56:43

@medvedr: ja, amugymeg nagyonis jo volt!!!
nagymami remekul fozott
persze mas vilag volt O meg nemm szuvidalt
es tizoraira volt zsiros kakaos kenyer, vagy korozottes
szombat regel tyukot vagott
ahhh

most pudingot hozottt az assszony vagy 12-ot
semi baj nincs vele
anyam meg fozte
ez az elet

medvedr 2017.02.12. 15:35:09

@hagyma: Azt még nem láttam, mármint a kakaós zsíros kenyeret. Cukros zsíros kenyeret hoztak az általános iskolai osztálytársaim, de nem mertem megkóstolni, annyira nem jött össze fejben. Ellenben az egyik gimis osztálytársam szülei libáztak, tömtek. Ö sokszor hozott libamájas zsíros kenyeret, mert a jó néhány állatot kényszervágtak, aztán mivel unta egy idő után, elcserélgettük a mi felvágottas tízórainkra.
Azt hallottam, hogy az amerikai kész desszert kaják, pld az inkriminált tejberizs, puding, gyümölcsjoghurt félék sokkal édesebbek mint az itthoniak. Ez igaz? Nem sok ilyet fogyasztok, tényleg csak ritkán, de érdekel, mert nekem ezk is nagyon édesek,
Hát a világ valóban változik ma már nem olvasok könyvet, csak e-bookot fogok a kezembe. (szinte)

Ez vagyok 2017.02.12. 16:04:40

@Andrass9: A glikémiás index nemcsak 100-ig megy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.12. 16:10:54

@medvedr: ja ettunk zsiros kakaos cukros kenyeret
nem gyakran, de ettunk
ha beszaladtunk, hogy mama , ehes vagyok
libazsir es libateperto az unnep volt
a libamaj meg talan evente egyszer

van nagyon edes van kozepes es van szinte cukormentes, teljes a valasztek
joghurt mitol lenne eders?
a s utiket valoban tultoljak kicsit, de hat egy csokitorta nem lehet keseru.......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 16:37:49

@Ez vagyok: Megy az feljebb is. Az 100 csupán a tiszta glukóz GI-je, de vannak olyan molekulák, amelyek sokkal gyorsabban másznak be a vérbe. Engem is meglepett a 107, hát utánaolvastam :)

Ez vagyok 2017.02.12. 17:22:53

@Andrass9: Én is utánaolvastam, de csak 100-ig jutottam :)
Nem voltam elég kitartó :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.12. 17:29:37

Köszönök szépen!
Fel is vettem a böjti ételsorba, fahéj, rum és csokoládé lesz az ízesítés.

Dikusz 2017.02.12. 17:30:40

@Andrass9: töredelmesen be kell vallanom, hogy elgyengültem, eddig bírtam a tejberizses posztod után. Kipróbáltam én mindent: ittam vizet, körtepáleszt kísérővel, kis löncskonzervet, a fogyókúra jegyében kenyér nélkül, nyeltem nagyokat, de nem ment. Most tiplizek ki a konyhába tejberizst csinálni:)

Fenchurch68 2017.02.12. 18:07:24

@Andrass9: Jó, hát szeretek veszélyesen élni. Más sziklát mászik meg siklóernyőzik, én meg chiát eszem kéthavonta egyszer.

Gyerekkoromban a kevés édesség egyike, amit szerettem, az a rizskoch volt. Exférj meg szülinapjára torta helyett mindig egy lavór gyümölcsrizst kért, nagyon szépen lehetett díszíteni, nagy üvegtál, rétegekben a rizs és a szép színes gyümölcsök, a tetejére vaníliapuding-réteg, gyümölcsökkel kirakva, remekül bele lehetett szurkálni a gyertyákat.
(Egyik gyermekem mindig túrótortát kért zselével a tetején, plusz csak az ünnepeltnek egy külön levesestányérnyi pucér zselét :)

A fickó 2017.02.12. 18:21:20

@medvedr: Azért CB méltán vált kedvelt desszerté világszerte. Nemesen egyszerű, ugyanakkor kifinomult kis édesség. Eredetileg nem gázpörzsölővel égették rá a cukrot, hanem egy speciális nyeles vastag fémkoronggal, amit felhevítettek, tudniillik ez a desszert így lett kitalálva. Mivel manapság nehezebb ilyen "billoghoz" hozzájutni, marad a gázégő. A kopogós karamell nélkül meg kábé olyan lenne, mintha a Dobostortát karamell nélkül készítenénk.:D
Én sem így égetem rá a cukrot, mert kitaláltam egy más megoldást. :) Hovatovább vízfürdőben szuvidálva készítem a CB-t. Baromi praktikus is, mert a hűtőben napokig eláll.

afickofakanallal.blog.hu/2015/04/01/desszertek_tojasbol_husvetra_cr_me_br_lee_es_madartej_torta_egy_menetben#more7325438

A fickó 2017.02.12. 18:28:20

@hagyma: "a s utiket valoban tultoljak kicsit, de hat egy csokitorta nem lehet keseru......."
Egy jó csokitorta nem a sok cukortól nem keserű, hanem a attól, hogy jó csokoládéból készül. Egy igazán jó étcsokoládé, minden csak nem keserű :DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 20:24:09

@Ez vagyok: Csak egy pár példa:
Glükóz szirup (nem 100% a dextróz tartalma) 100
Corn Bread (édes kukoricakenyér) 110
Krumplipüré 102
Dextróz (direktben szőlőből kinyerve) 111
Russet krumpli hajában sütve zsír nélkül 111
Desire krumpli hámozva, főzve 101
Jázmin rizs, fehér, hosszú (Thaiföldi mérés)108
Sava krumpli hámozva, főzve 118
Kellogs reggeli kukoricapehely 132
Ezek mind konkrét mérési eredmények Ausztráliából (nem! Nem a british tudósoktól :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 20:26:29

@A fickó: Nem akartam beleszólni, de az igazi csoki soha nem keserű - legalábbis szerintem :)

Dikusz 2017.02.12. 22:02:57

@Andrass9: csak egyszerűen csináltam meg, semmilyen ízesítést nem tettem rá. Finom lett így mezei módon elkészítve, de majdnem pórul jártam.

Hűtőben tárolt, febr.24-én lejáró szavatosságú tejet ("a világ finomabb tőle") még jó, hogy megkóstoltam, mielőtt ráöntöttem a rizsre. Nagyon keserű volt az íze, épp úgy, mint régen az ultrapasztőrözött tejeknél, amikor a tejeszacskóben több lehetett a vegyszer, amit a tároló tisztítására használtak, mint a tej.

Benikuty 2017.02.12. 22:17:45

@Ez vagyok: mert 100 gramm bevitt mennyiség esetén valóban 100% a maximális glikémiás index. 1000KJ-nál már más a helyzet, ezért nem kéne a két dolgot keverni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 22:20:14

@Benikuty: megmagyaráznád ezt? Tényleg érdekel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 22:22:03

@Dikusz: Szerencsém lehet, mert nem buktam még le romlott alapanyaggal ... Az is igaz, hogy jóformán csak házi tejet vásárolok, nem tartósítottat.

Benikuty 2017.02.13. 02:37:08

@Andrass9: sajnos ez nem ennyire egyszerű, hogy itt megvitassuk. Javaslom, hogy amennyiben a kérdés valójában érdekel, helyesebb, ha az interneten forgó rengeteg(sokszor félrevezető, áltudományos)iromány helyett fordulj ide: Magyar Diabetes Társaság(1013 Bp. Feszty Á. u. 4), Dr Kempler Péter egyetemi tanár(Semmelweis Egyetem, I.sz Belgyógyászati Klinika)
és béke van!

Dikusz 2017.02.13. 11:20:40

@Andrass9: persze a házitejnél ritkán fordul elő, hogy attól keserű (szó szerint) a tej, hogy a tartály alján összegyűlt tartósítószer kerül bele az utolsó palack tejbe. Nálunk a piacon is lehet venni házi tejet, nem kétlem, hogy valóban az, de nem érzem, hogy jobb mint a bolti.
Ősszel túráztunk az Őrségben. A szállásunkkal szemben lévő háznál láttuk, hogy hajtják be a teheneket a legelőről. Reméltük, hogy adnak el tejet, és igaz is volt. Ott együltő helyembe megittam másfél litert belőle, még langyos volt. Össze se lehet hasonlítani a piacon kapható házi tejekkel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.13. 11:39:38

@Dikusz: Én sem tudom, mennyire házitej, amit a helybéli tejboltban kapok, de már az a tény, hogy 4,2%-os tejet árulnak sokmindent elárul. Nem fölözik le a tejet, nincs pasztörizálva sem. Különösen szeretem, ha a tartály épp nálam fogy ki, mert több benne a tejszín :)))

Dikusz 2017.02.13. 13:04:46

@Andrass9: azt már nagyjából meg lehet tippelni, mikor fogy ki a tartály, gondolom:)
Az említett őrségi tejnél a többiek mondták, hogy meglátom majd, gondom lesz, ha egyből megiszom a tejet (nem lett).
Nem tudom hány %-os volt, ott fejték a tehenet az orrunk előtt, tehát biztos nem fölözték le. Még habos volt, és nagyon tejizű:))

Ez vagyok 2017.02.13. 17:08:40

@Andrass9: Nahát, én meg a krumpliról aszittem, hogy tökre egészséges :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.13. 17:40:53

@Ez vagyok: Azt a dietetikusok kihangsúlyozzák, hogy minél jobban "feltárt" a krumpli, annál nagyobb a GI-je. A püré ezért veszélyes, pláne, hogy sok vajjal és tejjel finom ...
A szalmakrumpli, vagy a csipszek sokkal alacsonyabbak, mert nehezebben nyeri ki a szervezet a keményítőt belőle.

Ez vagyok 2017.02.13. 17:49:14

@Andrass9: Én legtöbbször megfőzöm darabolva vagy héjastul sós vízben,( ez lehet a feltárás) aztán csak úgy naturan, zsír nélkül beteszem a grillre. Aszittem, hogy ez mindennek a netovábbja az egészség felé, de úgy látom, mégse.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 18:01:01

@Ez vagyok: belegondolva, a krumpli megmentette europat az ehhalaltol
tulajdonkeppen ha buza meg krumpli van, akkor minden van
persze nehany szarnyas vagy diszno nem rontja,,,,,
de ha krumplid es kenyered van nem halsz ehen

Ez vagyok 2017.02.13. 18:31:26

@hagyma: Babot is sokat ettek, ami szintén az éhhaláltól mentett meg sokakat és az a futottakmég a listán.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 18:45:24

@Ez vagyok: igen
de be kell latni a krumpli let a nepeledel
van rizs, borso lencse bab stb
a krumpli az krumpli
itt amerikaban is
meg eszek en rengeteg zoldseget, de kurmpli kell
most csirkehuslevest ebedelek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.13. 20:15:59

@hagyma: A krumpli eléggé újkeletű az európai étlapon. A spanyol hódítók (Pizaro) hozták el délamerikából úgy 1540 körül. Magyarországon akkor kezdték el enni, amikor II József király adókedvezményt és ingyen vetőgumót biztosított a termelőknek, mert ő is rájött, hogy ez nagyon sok élelmezési problémát megoldhat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 20:19:35

@Andrass9: errol beszeltem
nagyon sok elelmezesi problemat megoldott

Benikuty 2017.02.16. 11:44:09

@Andrass9: az egyik desszert miatt akartam elküldeni a meghívót, mert az rímelt volna...most itt a teljes cikk. Nem kis élmény volt, mondhatom :)www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/jam-session-a-zwack-muzeumban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 12:08:52

@Benikuty: Irigyellek az eseményért!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk, zseniális a menü és szépek az ételek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.16. 12:57:13

@Andrass9: errol beszeltem ilyeneknek van filingje, ertelmem nem hogy verem a fazekat a tribunon
mondjuk a helyszint latva, nem igazan alkalmas erre az esemenyre

Benikuty 2017.02.16. 20:09:42

@Andrass9: az este felvezetése ez a videó volt, ami egy korábbi Czifray fordulóról készült, és elég jól összefoglalja, miről is szól ez a történet... www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/czifray-ii-a-harmadik-fordulo-eredmenyei
süti beállítások módosítása