Csak így, egyszerűen! Rizsekről beszélgettünk a kommentelőkkel, amikor A fickó úgy megkivánta, hogy rögtön érdeklődött, milyen rizsfajtával kellene ezt megcsinálni (mintha nem tudná, hisz ő a tökéletes szakács :). A kérdése persze jogos volt, hisz a magyarok leginkább "B" rizsből főzik, aminek se íze, se bűze, de még állaga sincs.
A legjobb hozzá a kerekszemű rizs, hasonlóan jól használható a kisebb Arborio rizs is, vagy amit én használtam ebben a receptben, a szusi rizs. Mondanom sem kellett, hogy én is megkivántam, tehát itt áll, hogyan készítettem.
Az egész egy Indexes cikk miatt lett érdekes, amiről elég negatív vélemények alakultak ki.
Kevés dolog kell hozzá:
- 20 dkg kerekszemű rizs (mosatlanul, mert kell a keményítő is róla. Legfeljebb arzénes marad...)
- 6 dl teljes tej (laktózmentes is lehet)
- 1 dl tejszín
- 2 ek cukor
- 3 dkg vaj
- 1 tk só
- 1 tk vaníliás cukor (ez a négy opcionális)
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet fahéj
- pici reszelt citromhéj
- Pikáns lekvár, befőtt, csokoládé, kakaópor izlés szerint öntetnek.
A rizst feltettem 3 deci vízben főni lassú kevergetéssel. Megsóztam, mert az édes ételekbe igencsak jó a só. Mikor felszívta a vizet, felöntöttem 2 deci tejjel, tovább kevergettem, mert ekkor már hajlamos lekapni a rizs. Ezt is felszívta, adtam hozzá még tejet, meg reszeltem rá pici citromhéjat.
Mondanom sem kell, kinőtte a jénait, elő kellett venni egy nagyobbat. Ennek az aljára tettem kis vajat, hátha kevésbé ragad le a főzés közben, majd beleöntöttem a még kemény rizsszemeket tartalmazó kulimászt.
Újabb adag tej, majd beleszórtam a cukrot - már közel van a kész állapothoz! Ekkor jött az ötlet, hogy kicsit turbózzam az ízhatást: hamár került bele citromhéj, akkor egy pici szerecsendiót, meg fahéjat is reszeltem rá, végül egy pirinyó vaníliás cukorral tetéztem bűnömet.
Beleöntöttem a deci tejszínt is, meg kapott egy kis vajat is, hogy fényesebb legyen. Ezzel megrottyantottam, és már kész is.
Lenne, ha nem álltam volna neki tejszínhabot is verni, meg előkeresni a meggyhúst, amit nyáron eltettem. Ezalatt viszont a tálkám, amibe kiszedtem egy adagot, a grill alatt napozott, hogy egy kis bőr képződjön a tetején. Megpúpoztam hát a picit megsütött tejberizst a gyümölccsel és egy nagy adag tejszínhabbal, és azon nyomban be is vacsoráztam belőle.
Fantasztikus lett! Selymes, ízes, pikáns a meggytől ... Lehet, egy kis cukorral megszórva, és lánggal kezelve creme brulee-re hangolva a befejezést, még jobb étel születne?
Dolgoztam is vele 80 percet. Lassan fő így a rizs, hogy a hozzáadott folyadék hideg.