Vejem fõzött nekem, amikor a nagylyány nem volt otthon (mint az anyja - õ sem eszik birkát se). Már három éve is megörvendeztetett vele, de most nagyon büszkén állt neki használni a szuperkuktájukat!
Azt mondja: én csak berakom neked ebbe a kuktába a húst, te kapcsold be egy órával azelõtt, hogy hazajövök, így pont jókor készül el. Hát talán egy kuktát még be tudok kapcsolni :)
Most egy picit eltért a fűszerezés, de a módszer egyezik a tavalyival. A hozzávalókat még elõzõ este megvettük (mármint a birka/bárány húsokat), a többi volt itthon is:
- 1 kg bárány karaj
- 0,5 kg birka oldalas (hogy valami zsír is legyen benne)
- 2 pohár jázmin rizs
- 1 kk libanoni hétfûszer
- 15 szem kardamom
- 6 babérlevél
- 1 tk szegfüszeg
- 4 ek olivaolaj
- 1 pohár olajos mag (kesudió. mandula, fenyõmag vegyesen)
Külön kép nem készült az alapanyagokról, õ nem olyan pedáns, mint a nagylyány :) Azért a fûszereket kiporciózta egy gézdarabra, hogy lefotózhassam.
A hétfûszer keverék minden arab sátorban más, de azért azt megtaláltam legutóbb, mibõl áll. A kukta fenekére 2 kanál olivát öntött, majd a darabokban beszerzett birka és bárány húsokat elrendezte benne. Megsózta, borsozta, és a gézcsomóba rejtett fûszereket is beletuszkolta. Végül felöntötte annyi vízzel, hogy egy fél centire ellepje. Ezután bezárta a kuktát, majd rámbízta, hogy majd délután kapcsoljam be, mielõtt hazajön.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A kukta ott leselkedett fél nap a konyhapulton. Nem is próbáltam kideríteni, mire jó az a rengeteg gomb rajta. Mifelénk csak feltettük a tûzre, oszt levettük a lángot, amikor elkezdett piszeregni. Minden esetre ötkor bekapcsoltam.
Hat körül be is futott (a vejem). Gyorsan kimért 2 pohárnyi illatos rizst egy nagyobb fazékba, amiben elfér majd a hús is. Csap alatt teljesen kimosta a rizsbõl a keményítõt (lám, mit izzadunk, hogy a rizottóban meg elég lisztes legyen a rizs). Ráöntötte a rizsre a harmadik evõkanál olivát, és feltette nagylángra, hogy megpirítsa. Ezalatt a kukta is befejezte a fõzést, kinyitotta hát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hús fõzõlevével felöntötte bõven a rizst a fazékban. Belekeverte a húsdarabokat is, majd lefedve kislángon fõni hagyta 15 percig.
![]() |
![]() |
![]() |
Ezalatt egy nagy serpenyõt kicsit kiolajozott (4. kanál oliva), felforrósította, és beleszórta a különféle diókat/magokat. Ezeket folytonos keverés mellet megpirította kicsit.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Megfõtt a húsos rizs is a fazékban:
Már csak szépen tálalni kellett. A tálba belekanalazta a rizst, rászedte a tetejére a húsdarabokat, és végül beborította a pirított magokkal. Egy külön tálkában a maradék húslét is felszolgálta egy kis szószos kanállal.
Mindig csúfolkodik, hogy mi magyarok mindenbe tejfölt teszünk. Nos, õk meg mindenbe joghurtot és citromot tesznek:)
A hús szaftos volt, és különösen ízes a fûszereknek köszönhetõen. Én nagyon szeretem a kardamomot, a fahéj se ártott meg az ételnek, de a legérdekesebb a rengeteg szegfüszeg volt: illet a húshoz!
Hiába, minden nép megalkotja a saját finom fogásait!