Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @Walter_Dornberger: A biovegeta szó idézőjelben van! Mi nem sózzuk az eltett dolgokat - ráér az ké... (2021.10.18. 09:26) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egzotikus gombarizottó

2017.01.19. 07:00 Andrass9

Végre elkezdtek termeszteni idehaza is különleges gombafajtákat, mint az ördögszekér, a shimeji vagy a shiitake féléket. Sõt, még kapni is lehet õket, ha nem is ingyen. Nincs itthon a feleségem, be is vásároltam belõlük, hogy meginvitálom a szomszédságot egy gombarizottóra.

40.jpg

Szép kényelmesen nekiálltam a munkának.

Elsõnek az alaplevet kellett megfõzni, mert frisset akartam hozzá.

  • 2 csirkeaprólék (a karácsonyi kapirgálósból tettem félre)
  • 2 csirkehát
  • 3 póréhagyma setétebb része
  • zellerszár
  • zeller
  • sárgarépa
  • gyökér
  • zöldpaprika
  • lestyán

Mennyiségeket nem tudok, olyan ahogy sikerül módszerrel dobáltam be a fazékba a hozzávalókat. Az aprólék mellé loptam még a kutyának vett farhátból két kisebb hátat is. A fazék olyan 4 literes, ezt megtöltöttem, és csendes lángon fõztem 2 órát.

41.jpg 42.jpg 43.jpg
44.jpg 45.jpg 46.jpg

Ezután leszûrtem (de megettem belõle a húsosabb alkatrészeket, nomeg egy lábat is), és egy nagyobb jénaiba feltettem pici lángra, mert a rizottóhoz forró alaplé kell.

47.jpg

Remek lé lett! A fõzés további szakaszában idõnként megittam egy kis pohárkával belõle - nem is lett elegendő a rizshez, kellet még vizet forralnom :)

Összeszedtem a rizottóhoz szükséges összetevõket:

  • 40 dkg Arborio rizs
  • 15 dkg barna Shimeji gomba
  • 15 dkg Ördögszekér gomba
  • 10 dkg Shiitake gomba
  • 10 g szárított vargánya
  • 2 kisebb vereshagyma
  • 3 zellerszár
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 zöldpaprika
  • 15 dkg mirelit zöldborsó
  • 5 dkg Pecorino Romano sajt
  • 5 dkg parmezán jellegû sajt Káptalantótiból
  • 3 ek ghi
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • két ág kakukkfü

10.jpg

A paradicsomot és a gyömbért végül nem használtam fel a recepthez.

A vargányát kiváncsiságból megmértem, majd apróra tördelve egy pohárba dobtam. Öntöttem rá a forró alaplébõl, hogy ellepje (köszönhetõen a fényképezésnek, sikerült a lé egy részét melléönteni - és dokumentálni :). Egy evõkanállal leszorítottam, mert folyton felúsztak a felszínre.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Jöttek a zöldségek, amiket mind felkockáztam, és kis tálkákban lefóliázva félretettem a fõzésig.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A gombákat is letisztítottam egy ecsettel, de elég tiszták voltak. A Shimeji gombának levágtam a közös tönkjét, de amúgy elég picik voltak, hogy ne kelljen felkockázni. A shiitake-nek elég kemény/szívós a tönkje, azt nem adtam hozzá a többihez.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Elõkészítettem a zöldborsót, lecsipkedtem a kakukkfüvet és daráltam sok tekerés feketeborsot is, majd megreszeltem a pecorinot. A parmezán jellegû sajtot vékony forgácsokra gyalultam - az jó lesz majd a tálaláshoz.

24.jpg 26.jpg 23.jpg 25.jpg

Egy órával a meghirdetett vacsoraidõpont elõtt a legnagyobb serpenyõmben felhevítettem a ghít az olivával. Belekevertem a zöldpaprika és hagymakockákat. 5 percig dinszteltem nagy lángon, majd belekevertem a mosatlan rizst. Nem szabad lemosni a rizsről a keményítőt, az süríti be a rizottót! Ezt addig kevergettem, mígnem a rizsszemeket fényes réteg vonta be, és elkezdtek színesedni. Ekkor a rizottó elsõ fontos lépése: egy deci borral kell felköszönteni a piruló rizst, amit az lelkesen fel fog szívni.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ettõl kezdve nem lehet magára hagyni a serpenyõt. A lángot levettem közepesre. Folyamatos keverés mellett adagolni kell merõkanalanként az alaplevet a rizshez, pótolni, ha felitta - nem szabad már zsírjára sütni. Tíz perc múltán alaplé helyett a vargányát öntöttem bele az áztatólével együtt. Ügyeljünk, hogy a legalját már ne öntsük a rizshez, mert abban lehetnek homokszemcsék (voltak is). Öt perc múlva adtam a sárgarépa/zellerszár kockákat a rizshez. A kevergetés persze folyamatosan ment, valamint az alapléadagolás is. Újabb 5 perc, és a gomba is a serpenyõbe került, amit megszórtam a borssal és sóval.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A gombában rengeteg víz van (90%-a víz), ezért itt egy kicsit vissza lehet venni az alaplé utánpótlásból. Körülbelül 15 perc alatt a gomba is megfõ. Ekkor hozzáadtam a kakukkfüvet. Ahogy a rizs elérte az "al dente" állagot, hozzáadtam a zöldborsót (annak csak 1 perc kell), majd belekevertem a reszelt sajtot. Szép krémesre sikerült.

35.jpg 36.jpg 37.jpg

A vendégek kicsit elõbb befutottak, mint a rizottó elkészült volna, ezért pici vajas/füstölt lazacos falatkákkal ütötték el az éhségüket.

Természetesen az ünnepi kék tányérban tálaltam egy nagy kanálnyi sajtforgáccsal megszórva. Savanyúnak egy kis ecetes jalapeño paprikát, valamint Babette féle savanyúuborkát ajánlottam.

38.jpg

Igazán jól sikerült! A rizst bevonta a szósza, a gombák roppanósak, a sajt olvadt a tetején - pont, ahogy azt elképzeltem. A csapat fehérbort szavazott meg az ételhez.

39.jpg

Mindenki kétszer vett magának...

60 komment

Címkék: hagyma zeller póréhagyma vargánya fehérbor szárzeller zöldborsó sárgarépa alaplé olivaolaj gyökér zöldpaprika ördögszekér lestyán shiitake csirkeaprólék pecorino romano arborio rizs ghí kakukkfü shimeji csirkehát

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5312108835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2017.01.19. 12:22:18

Ez igen! Bevallom, (félve) alapléként van amikor leveskockából főzöttet, használok. Üssetek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 12:37:17

@medvedr: Ha elég sok ízes anyagot is adsz hozzá (pl. sok zöldséget vagy tengeri herkentyűt), akkor lehet akár vízzel is főzni, csak legyen forró! Nekem szerencsére mindig van a csodahüttőben besürített alaplé :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 12:52:46

hu ez jo lehet, de nagyon maceras
a lila tanyer is jo hozza

Dikusz 2017.01.19. 13:02:38

@Andrass9: ez nagyon finom lehetett:)
Ajánlani szeretnék kipróbálásra egy receptet, neten lehet róla leírást találni: sárkánylecsó.
Gazdája is van, egy szentendrei étterem étlapján szerepel. Nagyon kiadós, én még nem készítettem, de barátaimnál már ettem ilyet. Talán érdemes lenne kipróbálni, remek ötlet nagyobb társaságnak feltálalni:)

medvedr 2017.01.19. 13:13:32

@Andrass9: Igaz, de fehér bor, vermouth kell bele. Nekem a legjobban a kacsamájas rizottó ízlik, szárnyas alaplé kell hozzá nyílván, de ha kapok pecsenye kacsa májat, pont akkor gyakran nincs alaplé, és elég sokat kell állni mellette, szóval gyakran marad a tudjukmi.

Sexual Harassment Panda 2017.01.19. 13:29:26

Jé, valaki tud rizottót főzni!::)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 14:39:54

@medvedr: A kacsamáj eléggé markáns íz, biztos nem haragszik a tudjukmire :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 14:41:21

@hagyma: Tényleg macerás, de az étel (meg a mosolyogva ejtőző vendégek látványa) kárpótol!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 16:56:48

@Dikusz: Egy kicsit utánaolvastam ennek a sárkánylecsónak. Érdekes módon egyetlen recept kering a neten, mind 2014-ből, amik egymás másolatai (szó szerinti egyezésekkel, 3 egyező képpel).
Maga a recept nekem nem tetszik, mert ez nem lecsó, de ettől még más ki is próbálhatja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.19. 17:09:00

Köszönök szépen!
Akár jöhet is. Mind.
Az ördögszekér gombáról mindig a dorozsmai molnárponty jut eszembe, tavasszal össze kell dobnom egyet.
@Dikusz: Ez amolyan fradi-lecsó, bár voltaképpen semmi olyan nincs benne, amit ne szeretnék, de így együtt szokatlan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 17:14:27

@Andrass9: en nem szoktam fozni rizottot mert maceras /de lila tanyerom van/ de mindig hozok a hotelbol, ha az van a buffeben
en a magma reszerol gombat nem tennek bele, de ez szemlyes ellentetem a parazitakkal

Ez vagyok 2017.01.19. 17:46:18

@Andrass9: A szentendrei Aranysárkány Étterem autentikus fogása állítólag, de nincs az étlapjukon :)
Viszont tényleg sok-sok sárkánylecsó recept van a neten, lehet, hogy kipróbálom. Márcsak a sok zöldség miatt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 18:25:12

@Topy: Napmátka zárójelesen sárkány, és attól, hogy nagyon csíp. Azt hiszem nincs köze a hivatkozott recepthez. A képeslap lehet az Aranysárkányból, a kiinduló recept vagy a Mindmegette (ahol nincs dátum), vagy az általad idézett blog. Az utóbbi a valószínűbb, mert szövegezése kicsit eltér a többitől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 18:27:06

@Ez vagyok: Mit értesz az alatt, hogy "autentikus"?

süllőcske 2017.01.19. 18:50:43

Micsoda finom és gyönyörűen kivitelezett étek!
Szerintem, és sem csinálnám másképp,így tetszik nekem is.
Talán, negyed óra, mintha kicsit hosszú lenne a pici gombáknak.
És szoktam néha nagyon szép gombametszeteket vajon külön pirítani, fokhagyma társaságában, és rátenni a tetejére. De ez csak olyan túlbohóckodásom.
Nagyon finom, Andris.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 19:12:06

@süllőcske: A sok víznek ki kell főnie a gombából. Lehet, tényleg a fickó szárazon elősütését kéne ehhez csinálni, de az ízek most is ugyanúgy koncentrálódtak.

süllőcske 2017.01.19. 19:25:14

@Andrass9:
Hogyne, hiszen ettől risottare, átmegy a rizsbe.
De köre van annak is, hogy a gomba miként tud teljes lenni, ezért szoktam, éppen csak megmutatni a tetején. De ez nem a rizottó lényege, az az, ahogy csináltad. Szuper.

süllőcske 2017.01.19. 19:37:17

@Waka: Az az érdekes, hogy ősszel, hosszú idő( 10 év) után, megint találtam ördögszekér laskagombát. Gyönyörű, csokibarna kajla kalapok, lefutó, fehéres lemezek, szép illat. Nosztalgia.
Különben, tényleg, de rég csináltam, magam is. szélmolnárpotykát..

Fenchurch68 2017.01.19. 20:29:39

Ezt nagyon megfőzném/megenném, kár, hogy jelenleg egy kis szárított vargányán kívül elérhető távolságban csak a közérti csiperke kapható.

Érdekes ez a sárkányos izé, engem arra emlékeztet, mikor huszonegykét évesen hátizsákos túrák utolsó napjaiban belefőztünk a bográcsba mindent, ami nem volt elég gyors, hogy elszaladjon. Ez se rosszabb, mint a zöldbabkonzerves-szardíniás paprikás krumpli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 21:35:48

@Fenchurch68: Nem okvetlenül kell a legdrágább gombákat venni hozzá :) Az igazán jellegzetes ízt és illatot a vargánya megadja, a csiperke meg elég roppanós textúrájú. Ha laskát vágsz bele, annak szárát ne tedd hozzá: nagyon rágós. Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 21:37:47

@Fenchurch68: Sárkányos izé! Pont ez az érzés szabadult fel bennem is, míg a receptet olvastam. BMV - és még csak nem is lecsó, olyan kevés benne a paprika és a paradicsom. Viszont jó lehetőség a felvágottas és zöldséges fiókok kiürítésére a hűtőben!

A fickó 2017.01.20. 02:22:04

@süllőcske: Szerintem a legtöbb gombának sok negyedóra főzés. Amúgy, meg nem bohóckodod túl, a gombás rizottó tetejére vajban pirított gombát kell tenni a tálaláskor. Amelyik gomba elbírja ahhoz mehet kevés fokhagyma is. A rizshez a szárított gombák leve pont elég.

A fickó 2017.01.20. 02:26:20

@Fenchurch68: A Lidl-ben időnként kaphatóak a receptben szereplő gombák.

A fickó 2017.01.20. 02:55:56

@Andrass9: Nekem ez így egy jó kis zöldséges rizottó - nem igazán értem a zellerszárat, a sárgarépát, a zöldborsót, minek bele. Az egzotikus gombák lennének a főszereplők. Még jó, hogy nem tettél bele gyömbért is. :)
Én egy alap rizottóra tettem volna a sok-sok vajban gondolatnyi borssal megpirított érdekes gombikat, pl. kevéske friss turbolyával, hogy érezzem a finom kis ízüket.
Még hiányolom a végén belekeverendő vajat.:)

Nagyon szép krémességet ad még a rizottónak egy adag mascarpone is a végén belekeverve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.20. 09:12:57

@A fickó: A madarasban szinte mindig vannak ezek a gombák.

Fenchurch68 2017.01.20. 10:54:55

@Andrass9: Nekünk az egyik helyi madaras nagyon kiesik, a másik meg olyan környéken van, ahonnan le vagyok tiltva, hogy egyedül menjek.
Lidli-féle vonal érdekes, mert itt - főleg zöldség-gyümölcs téren - egész más a választék, mint otthon. Nyilván azt tartják, amit az emberek ismernek és megvesznek. Szottyadt laskagomba van néha.

Ennek persze vannak olyan pozitív hozadékai is, hogy a sarki zöldségesnél tegnap a sima citrom alól kitúrtam másfél kilónyi meyert, mondta a zöldséges néni, hogy az a furcsa narancsszerű, rücskös izé a kutyának se kell :)

Topy 2017.01.20. 11:17:56

@Fenchurch68: ne add fel, a Lidl akcióban szokta ezeket a gombákat tartani, úgyhogy országosan ugyanaz a kínálat, olyankor nálatok is kell legyen

Dikusz 2017.01.20. 12:02:30

@Fenchurch68: bocsi, hogy így utólag írom, a sztrapacskázásnál kérdezted, az említett község Pilisszántó.

Fenchurch68 2017.01.20. 13:34:00

@Topy: Akkor viszont örülök, mert a heti egyszeri menetünk során még sose volt semmi ilyesmi, ezek szerint elkapkodják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.20. 13:57:34

@Fenchurch68: Azt mondják a tájékozottak, hogy ha akció van, akkor reggel nyitásra oda kell menni, mvert elkapkodják azt a két darabot, amit egy-egy bolt kapott...
Tiszta cucilizmus!!!

Dikusz 2017.01.20. 14:22:27

@Fenchurch68: utána néztem, mi a meyer...
Eddig nem tudtam, de a leírás alapján - amit elolvastam - simább héjúnak, narancsos színű. Ilyet nálunk a Sparban találok, de eddig azt hittem ez inkább már nem olyan friss.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.20. 15:18:47

@Dikusz: Sokkal enyhébben savanyú, nagyon sok felhasználási területe van. Érdemes a weben körülnézni.
A madarasban az utóbbi két hétben csak ez volt citromnak, de nem írták ki rá, hogy Meyer citrom :) Lereszelt héja nem olyan citrusos, mint a citromé - tapasztalat ...

Ez vagyok 2017.01.20. 16:57:41

@Andrass9: Itt ebben az esetben: alapváltozat, hiteles változat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.20. 16:59:13

Köszönök szépen!
@süllőcske: Igazán szerencsés vagy, én tavaly alig találtam gombát.
@Andrass9: Legutóbb a kacsával voltam így, háromból egyszer sikerült kifogni, pedig korán reggel mentem.
Az a Meyer citrom nekem valahogy nem ízlik.

Fenchurch68 2017.01.20. 17:23:02

Lemon curdnek meg lekvárnak is jobban szeretem, mint a "rendes" citromot, limonádéba (Hagyma!) viszont persze jobb a sima. (A kocsonya elfogyott, úgyhogy ahhoz nincs szükség pillanatnyilag citromra :)

A fickó 2017.01.20. 17:27:17

@Andrass9: Ilyenkor kezdik nyomni a májert, de mivel ezek kezeltek én nem használnám fel a héját. Bio citrusféléket a Lidl és az Aldi szinte mindig tart.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.20. 19:12:47

@Waka: Egész szépen túléltük az első Index2 címlapos szereplésünket! 4 órát volt kinn a link, generált kb 1400 extra lapletöltést, egyetlen új olvasó jelentkezett csak, a Panda. De azért sokan olvastak minket - több, mint 1000 olvasó. Meglátjuk, hogyan megy tovább.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 19:20:39

@Andrass9:
dolgozzatok rajta, kell a verfrisstes

nezed a beiktatas?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.20. 19:23:31

@Andrass9: Azért érdekes volt összehasonlítani a decemberi olvasottsággal! 23-án 1550 oldalletöltés, vagyis karácsonyra kerestek receptet nálunk. Szintúgy szilveszter előtt, bár csak 1350 letöltéssel. Amúgy az átlagos olvasottságunk napi 750-800 letöltést generál. Egy új követővel lettünk gazdagabbak - üdvözlünk, kedves lovag :)
A statisztikákban egyetlen szignifikáns eltérés mutatkozott tegnapra: A hivatkozók általában 55%-ban a Google-ről jönnek. Most az index elvett a Google-től 13%-ot :) De meglátjuk, mennyit változik ez holnapra. Ez a szám az egy heti adatok átlaga.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 19:25:31

meg van az USA uj elnoke, vege ennek a 8 eves remalomnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 19:26:35

@Andrass9: majd megkerdezem a nejedet, ha a computer ele engeded

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 19:47:58

@Andrass9: fogadni mernek ra hogy demokrata vagy nem republikanus:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 20:02:21

Washington dc ben elindult a cirkusz a demokrataknak vallok nem tudjak elviselni, hogy veszitettek

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.20. 20:51:28

@Andrass9: Egészen szépen megúsztuk. :) Ilyenkor kell felvenni a golyóálló mellényt, és szorosabbra húzni a sisak szíját.
Reméljük a legjobbakat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 21:37:35

basszatok meg az amerikaiak tudnak elnokot beavatni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.20. 21:45:26

@hagyma: Ez már a negyvenötödik - lassan megtanulták, hogyan kell :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 21:48:23

@Andrass9: oszinten megmondom az elso amit eloben nezek, az allam leesik
ha Orban ezt kapna szetfikazna az orszag
hihetetlen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.20. 21:54:05

ilyenkor erzem at mitol amerika amerika

Fenchurch68 2017.01.24. 13:47:08

Vasárnap a Végállomásban ettünk, emiatt a poszt miatt, meg mert kétszer is ettem ott régebben nagyon jól sikerült rizottót, megint azt rendeltem, és hát izé... Sajnos nagyon izé volt. Az étlapon olvasva jó ötletnek tűnt a natúr tejszínes rizottó rántott házisajtfalatokkal meg sült almával, eltérő textúrák, krémes meg roppanós, savanykás alma stb., de sajna inkább olyan lett, mintha véletlenül került volna a cucc egy tányérra. Az állaga meg szintén "érdekes" volt: ronggyá főzve, fél marék nem is annyira al dente, hanem szilánkosra rághatóan nyers szemmel. (Négyen ettünk, és csak a kvázi sógornőm volt megelégedve, mondjuk ő sült csirkemellet evett salátával, és az volt szemlátomást a szempont, hogy csajos kaja legyen és lehetőleg ne legyen benne kalória.)
Szomorú vagyok, annyira jó kis hely volt, szezonálisan változó, helyi alapanyagokat érdekes kis csavarokkal felhasználó, nem túl terjedelmes étlappal, aztán úgy látszik, ezt is utolérte a végzet. A városban az utóbbi egy évben legalább három, addig szuperül teljesítő étterem ment már a lecsóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.24. 14:06:45

@Fenchurch68: Az étlapot végignézve ... valami "nagyot akartak szakítani, de nem jött be" műfaj.
Óriás bécsi szűzpecsenyéből: hány szeletet kellett összeragasztani a panírral, hogy óriási legyen?
Ha magamnak rendelnék, akkor a konfitált kacsacomb mellett voksolnék, de soha nem ettem ott, így nem tudom. A rizottó ilyetén keverése egy kicsit Benke Laci bácsis recept :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.24. 14:23:08

@Fenchurch68: legkozelebb zabalj steaket, ha nem jo kuld vissza, rantott hazisajtfalatok....
haggyatok man
mondtam eppen tegnap a nejemnek, en sokkal jobban szeretnek elni a100-200 evvel ezelotti amerikaban

Fenchurch68 2017.01.24. 16:34:13

@Andrass9: De tavaly ilyenkor még örültem, ha odamentünk, mert én otthon nem tudok ilyen alapanyagokat beszerezni, illetve nem nem tudok, hanem nem akarok.

@hagyma: Steak nem volt. Édesem marhafartőjébe beleettem, ehető volt, de ilyen helyre azért megyek, hogy olyat egyek, amit otthon nem tudok rekonstruálni.
A sajt önmagában jó volt, különleges, ilyet a közértben nem veszek. Ha adtak volna belőle háromszor ennyit, és hozzá némi téli jellegű zöldséget, cuki kis csajos kaja lett volna, néha szeretem az ilyet.

Adok nekik még egy esélyt, késő tavasszal, mikor már lesznek

Fenchurch68 2017.01.24. 16:37:00

folytatom: mindenféle friss hozzávalók.

Most már úgy érzem, hogy el kellett volna mennem két villamosmegállónyira egy hamburgerért, de ez nem az a helyzet volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.24. 17:27:45

@Fenchurch68: hamburgert otthon kell sutni
UFF
steak az OK vendegloben, a burgerben nemm bizom
mi altalaban steaket eszunk ha vendeglobe megyunk, de valamelyik nap a nejem halat rendelt en meg 15 csirkeszarnyat, talan szombaton
nincs bajom a sajtoddal
ifjukoromban sokszor ettuk a jo oreg rantottsajto hasabkrumplival
sot igen magas a sajtfogyasztasunkk itthon, de nem rantom

Fenchurch68 2017.01.25. 08:57:32

@hagyma: A sajttal nekem sem volt bajom önmagában, nagyon jó ízű kézműves házisajt volt, teljesen oké lett volna valami salátával, vagy "sima" rizskörettel. Sokszor eszünk mi is, itthon panírozgasson duplán, akinek két anyja van, inkább veszek gomolyát vagy más hasonló sajtot, és grillezem.

De most már semmi sem áll az utamba gombás rizottóilag, mert tegnap a lidliben volt shimeji meg laska is, nagyon együtt rezeg velem az Univerzum mostanában :D
süti beállítások módosítása