Megjöttem a nagy tó másik oldaláról, és megettem, amit a feleségem bekészített a mélyhûtõbe (az ENYÉMBE!!!! Merthogy az övében nincs hely ...) Nagyon finom húsleves volt, meg találtam egy doboz székelykáposztát is, így azután tegnap el is voltam. Jött viszont a mai nap, amire nem készültem. Le kellett volna mennem a boltba bevásárolni, de még mindég álmos vagyok, így körülnéztem, mit találok.
Krumpli, hagyma, szalonnazsír mindig van itthon, de most leltem két fej gombát is, meg egy cseppnyi csabai kolbászt. Ebbõl kellet kihoznom valami vacsorát magamnak, meg a szomszédasszonynak, aki etette az állatokat az átmeneti periódusban.
Kaptam tõle kis sonkát, meg volt itthon tejszín. Ez már elegendõ egy érdekes krumplis fogáshoz - különösen, hogy hoztam a vejem libanoni hétfûszerébõl, amit jónak gondoltam az ételhez:
- 2 szép Mozart krumpli (állítólag francia)
- 2 vereshagyma
- 2 csiperkegomba
- 2 szelet egész jó sonka
- 6 cm kolbász felszeletelve
- 2 ek szalonnazsír
- 1 dl tejszín
- 3 dkg érlelt száraz sajt (mint egy fiatal parmezán, de helybéli)
- 1 dkg fagyos vaj
- libanoni 7fűszer
- tejfel a tálaláshoz
Ha ebbõl nem lesz jó vacsora, akkor semmibõl.
Idõm szerencsére volt, így a krumplit feltettem hajában fõni. A maradék dolgokat felszeleteltem vékonyra és apróra. Egy klasszikus jénait kikentem a szalonnazsírral, majd elkezdõdött az építkezés. Szórtam bele laskára vágott hagymát, nomeg gombát. Meghámoztam a megfõtt krumplikat, és ekkor jött a hétfûszer ötlet is.
A jénaiba reszeltem a fõtt krumpliból az eddigiek tetejére. Egy kis adag hagyma, majd a fûszerkeverék következett. Egyre jobb illat volt - a sok szegfûszeg/szegfûbors remek (és szokatlan) illatot árasztott. Újabb adag hagyma, gomba, sonka - nomeg egy kis vékonyra szelt hideg vaj, mert kell valami plusz zsiradék is. Ezt is megszórtam a fûszerrel és kevéske sóval is.
A rétegezést addig folytattam, míg elfogyott majd az összes hozzávaló. Ráreszeltem a sajtból is, mert az ilyen ételbe jó a sajt ...
Rászórtam a maradék anyagokat (fõleg hagyma és gomba maradt), majd meglocsoltam egy deci tejszínnel, hogy mégse legyen olyan száraz. (Tudom, a tejszín lejárt ... Mit csináljak - ez volt itthon)
További sajt és tejszín került a jénaiba.
A sütõt elõmelegítettem 200C-ra, és betoltam a jénait pirulni. Innentõl lett 35 percem semmittevésre :) Szépen megpirult, már csak kicsit kell várni, hogy kihüljön.
Feldíszítettem egy adag tejfellel (mert a vejem szerint, mi magyarok, mindent tejfellel eszünk - õk meg mindent citrommal ...)
Ez persze nem volt elég, kellett egy másik adagot is ennem, de érdemes volt kipróbálni a hétfûszert a krumplival!
A szomszédasszony már csak holnap referál, hogyan izlett, mert már közel éjfél volt, amikor átvittem ...