Nem otthon vagyok, így nem szégyen, hogy a jalapeño csili nem a kertembõl származik :) Viszont olyan szép nagyok voltak, hogy nem tudtam ellenállni nekik.
Csak a vejemre számítottam a fogyasztásánál, ezért keveset vettem. Krémsajt volt otthon, de reszelnivalóért bementem a boltba. Itt azután elbuktam 15 deka darált marhahúsra is ...
Kora délután nekiálltam, hogy elkészüljöm, mire hazaér:
- 8 nagy jalapeño paprika
- 12 dkg krémsajt
- 15 dkg darált marhahús (95%-os)
- 3 csirkemáj
- 1 tojás
- 3 szál majoranna
- 3 szál petrezselyem
- 1 salotta hagyma
- 3 dkg érlelt Gruyere sajt
- 2 ek reszelt parmezán (nem az a bolti, ami a képen van, hanem magam reszeltem frissen)
- 3 marék prézli
- kevéske spriccelhetõ olivaolaj
- só, bors, szerecsendió
- 1 ek tejszín
A krémsajtba beletettem egy evõkanálnyi reszelt parmezánt, de nem többet. Inkább belereszeltem a gruyere sajtot, ami remekül olvad, és szeretem az ízét is. Megsóztam, majd borsot tekertem rá, meg szerecsendiót is reszeltem bele. A masszát kemény munkával összedolgoztam, mert higítani nem akartam.
A salottát apróra vágtam, a majorannát és a petrezselymet is felsaraboltam. A húsgombócot ellapítottam, ráhalmoztam a fûszereket, és egy fél evõkanál parmezán sajtot reszeltem még rá. Alaposan összegyúrtam a darált hússal egy gombóccá.
A paprikákat megfeleztem, és karalábévájóval helyet csináltam bennük a tölteléknek. A sajtkrémmel üregesre megtöltöttem mind.
A tojást kis tejszínnel felvertem, egy lapostányérba prézlit öntöttem. A darálthús elegendõ volt 8 csõnakba, és még maradt 4 pici gombócravaló. Az így megtöltött paprikát beleforgattam a tojásba, majd a prézlibe (a lisztet kihagytam, mert nem ragad a paprika héjára). Krémsajtból jutott még 4 csónak púposra töltéséhez. A maradék 4 csónakba kis csirkemájat helyeztem a krémsajtra. Végül a maradék darálthúsból is készült 4 pici húsgombóc, amibe kis csirkemájat bújtattam el. A májakra szórtam kis borsot, meg sót (baromfimáj nem keményedik meg, ha sózzuk). Ezeket is tojásba/prézlibe forgattam.
Egy tepsit kibéleltem fóliával (sütõpapír is jó lett volna, ha megtalálom), a paprikákat és a gombócokat elosztottam rajta, majd kevés olajjal megspricceltem. Betoltam a 180 fokos sütõbe 30 percre, ami alatt szépen átsült, meg színt is szerzett a panír.
Volt fõtt rizs a hûtõben, azzal tálaltam.
A gombóckákból evett az unokám és a nagylyány is, a többit a vejemmel burkoltuk be. Jó volt a sokféle ízesítés, viszont hagyhattam volna benne több csípõsséget.
A spriccelés jó gondolat volt: nem szívott magába semennyi olajat! Esetleg meg kéne próbálni bogyiszlóival, ilyentájt már csak aprókat lehet kapni ...