Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Tangó Suszter: @kocsmagomba: Nagyapádról olvasva két gondolat tudatosult. Boldogok a lelki szegények, mert övék a... (2024.06.17. 06:58) Lisszabon 6 napja képekben
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: :) Ma nem folytattam, mert a rókagombapaprikást puliszkával kellett i... (2024.06.16. 15:06) Libamájas tükörtojás
  • Tangó Suszter: @látjátok feleim szümtükkel: Én félelmemben, mert nem láttamoztattam anyámmal valamilyen beírást ... (2024.06.14. 18:59) Spenótos-besameles palacsinta
  • Tangó Suszter: @kocsmagomba: :-)) (2024.05.26. 13:25) Az elengedhetetlen tavaszi spenót
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Elkészült a Lisszabonról szóló poszt: lehet képeket néz... (2024.05.26. 09:51) Avokádóval gazdagított tojásrántotta
  • Tangó Suszter: @látjátok feleim szümtükkel: Vááááász??? (2024.05.20. 10:23) Latin nagy Fiesta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (376) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (7) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (69) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (397) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (97) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (239) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az idei szezon első székelykáposztája

2016.11.06. 07:00 Andrass9

Nem megyek bele a címben említett eledel etimológiájába. Akit érdekel, Gugli a barátja. Feleségem már megfõzte az övét, de az sajnos édeskáposztából készül, amibõl én nem szeretem. A napokban panaszkodtunk, hogy nincs elfogadható savanyú káposzta, de úgy hallom, Waka is talált jó forrást.

30.jpg

Most persze eltitkolhatnám, honnan vettem a káposztát, de ez nem volna tisztességes! Mifelénk van egy nagyon lezüllött CBA, ami eredetileg Baldauf úr zászlóshajója volt. El is nevezte CBA Gourmand-nak. Egy ideig tisztességes volt a felhozatal, de most nagyon örültem, hogy jóízû káposztát sikerült venni benne. Azt azért a javára kell írnom, hogy a savanyúkáposztája évek óta egyenletes minõség, nekem izlik.

Gyakorolnom is kellett, mert a nagylyánynak is kell fõznöm, amikor megyek hozzá (igaz, hogy azt lehártyázott karajból ... grrrr).

No akkor gyorsan lássunk is neki a már ismert székelykáposztához. Persze eltérés mindig van a régi recepttõl:

  • 1,5 kg szép disznó dagadó (szerintem jobb, mintha tarjából készíteném)
  • 1,5 kg savanyúkáposzta
  • 3 ezüsthagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • 1 birskörte a kertbõl
  • kb 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 dkg csemege szalonna zsírnak
  • 1 bõ ek libazsír, mert az van csak itthon
  • 4 friss babérlevél
  • 1 kis csokor csombor (borsikafü)
  • 1 szál kakukkfü
  • pirospaprika
  • egy marék egészbors
  • 2 ek füstölt só, amit épp most kaptam

10.jpg

Mindent összeszedtem, kivéve a pirospaprikát - az magától érthetõ volt a recepthez :)

A szalonnákat apróra vágtam, mert az finom lesz a káposztában. A zsírral együtt kisütöttem. Belevágtam a szalonnabõrkét is, meg a megaprított hagymát, mikorra a szalonna pörcre sült. A hagyma lassan dinsztelõdött. Addig felkockáztam ezt a csodás dagadót olyan 2-3 cm-es kockákra. A húsról a nagyobb zsírdarabokat beletettem a hagyma mellé a fazékba, hogy abból is kisüljön a java!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Idõvel beleszórtam a marék borsot. Valamiért nagyon szeretem, ha egyben pirul, majd fõ a bors a gulyásban, vagy a káposztában. Külön öröm számomra elharapni étkezés közben. Utána kanalaztam a Farkas féle pirospaprikából egy bõ evõkanálnyit. Soha nem tudom, mennyi az annyi a paprikából ... Felkeverés után szép színe lett a lének, tehát eleget tettem bele :) A forró zsírra rápakoltam a felkockázott dagadót, majd jól felkevertem, hogy a paprika ne égjen le - a hús majd enged levet.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Lepirítottam zsírjára, amitől rendesen kifehéredett a hús.

19.jpg

A birskörtét meghámoztam, és parkolópályára tettem a káposzta öblítõlevében, hogy ne barnuljon meg. Azért egy kicsi vízzel kimostam a káposztát, de ezt a levet soha nem dobom ki! Rászórtam a káposztára egy kis kakukkfüvet, meg a csobor lehúzott leveleit. A babért pedig megpirítottam a kislángon - ekkor jobban kiadja az aromáját. Végül azt is a káposztához adtam, hogy el ne felejtsem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A hús sok levet engedett a lepirítás után, de azért megkínáltam egy pohárkával a vörösboromból. Kapott még 4 girizd fokhagymát is, mert az mindenbe jó (kivéve az Oroszkrémtortába :). Végül rápakoltam a káposztát és a birskörtedarabokat. A birskörtét a feleségemtől tanultam, hogy jó a káposztába, és igaza van!

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Kóstolgattam, meg felöntöttem vízzel, mert a lészegény káposzta nekem szomorú. Végül az összes öblítõlevet hozzáadtam, mert nem volt nélküle elég savanyú. Meg is telt a 4 literes fazék rendesen!

28.jpg

Rotyogtattam mintegy másfél órát pici lángon, majd kiszedtem magamnak egy tányérnyit.

29.jpg

Szép lett, jó lett, de egy kicsi tejfel nem ártott bele.

31.jpg

A dagadó nagyon jó választás volt! Szaftos és ízes lett tõle az étel. Ezt a 4 liter káposztát 3 nap alatt elpusztítottam (na jó, azért egy kicsit csomagoltam a kicsilyánynak).

59 komment

Címkék: fokhagyma bors szalonna babér libazsír savanyúkáposzta csombor dagadó birskörte kolozsvári szalonna kakukkfü ezüsthagyma füstölt só

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2911933505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.11.06. 07:56:30

Tegnap én is ezt főztem! Nálam nem birskörte ment bele, hanem füstölt oldalas:P Viszont a pörköltalapba szórok őrölt köményt, csak azért nem szemeset, mert ember morog tőle.
Még nem teszteltem, ma ebédeljük, csak kóstolás volt, de úgy tűnik jó lesz.
Mögé sütök almás pitét, amit halálra unok, nem én szeretem, meg valami almás valamit magamnak, azt kinézem még a netről, hogy mi legyen az.

vörösbor(de)minőségi 2016.11.06. 08:31:30

esetleg meg tudnád azt is mondani,hogy csomagolt vagy honnan az a finom káposzta?és ha igen akkor milyen?
vagy ez nem jelenti azt,hogy minden cba-ezt forgalmazza?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.06. 09:25:16

@vörösbor(de)minőségi: Nem járok más CBA-kba, ebbe is ritkán (szükség törvényt bont), tehát arról nem tudok nyilatkozni, hogy máshol mit árulnak. Az itteniben van egy nagy savanyúságos pult, ahol mindenféléből vehet ki a vásárló, amennyit akar. A káposzta általában egy nagy hordóban van, viszont babérrel, fűszerekkel, birsalmával még nem találkoztam benne. Nem összekeverendő a csalamádéval :) Még a fejeskáposzta is jó, tehát töltöttnek érdemes azt is ott venni.
www.nyitvatartas24.hu/uzlet/Budapest-CBA-10865I.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.06. 09:26:44

@turósmácsik: A köménymag csak akkor őrölt nálunk, ha a fiú is kap az ételből, mert ő nem állja a magokat. Mi szeretjük elroppantani a fogunkkal :)

Topy 2016.11.06. 09:35:46

@turósmácsik: én egy hete ezt csináltam, még a kisebbik lányomnak is ízlett, pedig nem nagyon szereti a túrós ételeket :)

Fahéjas, túrós alma

60 dkg alma
1 kk őrölt fahéj
25 dkg sovány túró
1 tojássárgája
barna cukor ízlés szerint
1 ek vaj
citrom reszelt héja

Az almát megtisztítjuk, magházát eltávolítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Hőálló üvegedény aljára rétegezzük az alma felét, megszórjuk fahéjjal. a túrót áttőrjük, elkeverjük a tojássárgájával, citrom reszelt héjával (egy kis citromlé is mehet bele), kevés cukorral ízesítjük és az almára kenjük. A maradék almával beborítjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Topy 2016.11.06. 09:39:51

András! az első képen igen érdekes színek vannak! :O
mintha minden, ami egy kicsi pirosat is tartalmaz, átment volna szürkébe

Isley 2016.11.06. 10:19:57

Saját káromon megtanultam, hogy a káposzta öblítő levét nem öntjük ki.

Birs a káposztában jó ötlet - legközelebb kipróbálom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.06. 10:28:43

Köszönök szépen!
Dagadó rulez! Tejföl dettó! Meg kicsit több füstölt, mondjuk karajcsont, előre megfőzve, a leve szintén íz-igazgatásra.
Hála az égieknek, a mai kerti móka elmarad, legfeljebb délután megyek sarat dagasztani egy kis cékláért.

turósmácsik 2016.11.06. 11:35:15

@Topy: Túrót nem szeretem, de az ötlet jó, mert van itthon sok dió, vaj, tojás, alma, chia, és zabkorpa. Tehát töltött, avagy rakott alma mehet. Köszi!!!

A fickó 2016.11.06. 11:39:51

@Isley: Én a kovászolt káposztámba is teszek birset, ha a szezon engedi. A káposzta (vörös,vagy fehér) sokféle gyümölcsöt szeret, de leginkább párolt káposztaként. Alma, körte, birs, szőlő, füge, szilva, kökény, gránátalma - sokukat aszalva is. Zöldségek közül leginkább a céklát.

Isley 2016.11.06. 13:01:23

@A fickó: igen a párolt káposztát mindig almával csinálom, /de volt már narancs és szőlő is/.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.06. 13:16:33

egyik kedvenc kajam, nekem birs nelkul, es meg megy bele kis fustolt kolbasz, esetleg oldalas
/egy marek borstolt megorulnek, en utalom ha raharapok, ha nem tojasba teszem akkor az elso lepes eves elott a tanyerbol valo eltavolitasa/
jo kenyer is kell hozza es en valami erospaprikat, chilit, is teszek bele
tejfol nekem opcionalis, van hogy teszek ra van hogy nem, utobbi idoben inkabb nem
vorosbort semmikeppen
ma reggel mar befagyott a szelvedo,, ideje a testesebb kajaknak, jovo heten fozok egyet ket polcszereles kozben, van egy egesz jo serteshusos hentes a kozelben, kaposztat is lehet ehetot kapni

Boar... 2016.11.06. 13:57:02

Én már a savanyú káposztába beleteszem a birset, babérlevelet, egészborsot. A cimborámék csombort is tesznek bele, én kihagyom. Az idén csak 24 kiló káposztát savanyítottam, krónikus időhiányban szenvedek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.06. 14:02:48

@Boar...:
savanyitaskor OK, de fozeskor en mar nem tennem bele
mondjuk en meg soha nem savanyitottam, de fater mindig es az nagyon jo volt es tett bele birset
meg hat nem tudom meg mit
a vegeredmenyre emlekszem
meg el nem fogyott en mindenhez azt ettem savanyusagkent a zsiroskenyertol a porkoltig

vörösbor(de)minőségi 2016.11.06. 14:40:19

@Andrass9: mindent értek igy már világos.akkor ez ugrott mint lehetőség.

Ez vagyok 2016.11.06. 15:15:08

@hagyma: Savanyú káposztát lehet úgy is készíteni otthon, mint a kovászos uborkát. A felszelt káposztához, amennyiből főzni szeretnél, kell adni sót, bele lehet tenni a borsot, köménymagot is, amit a készételbe szántál. Sőt, birs is jöhet bele. Forró vízzel kell felönteni, a tetejére a kenyeret, gézzel letakarva, szobahőmérsékleten 4 nap alatt savanyú lesz. Például, ha szombaton akarsz töltött káposztát főzni, akkor kedden kell összekészíteni a savanyodást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.06. 15:59:56

@Ez vagyok: nerm vagok bele, van eleg dolgom:)
es lehet egesz jot kapni, meg a botyi sem ehetetlen cask azt tul aprora vagjak
toltott kaposztat nem fozok, mert nincs haraszt, ahhoz azt is savanyitani kene, azert annyira nem vagyok farmer
viszont a szekelykaposztat megkivantam
nalam vegulis nem nagy ugy egy porkoltalap
kesobb a kaposzta, kolbasz baber meg ami eszembe jut/ mint ugye a hagyomany mondja, amit talat a konyhaban osszekeverte/
csinalok a heten
azutan jon a pulyka hamarosan, az uj legkevereses sutoben:)
karacsonykor sult sonka
utana bableves
kb ennyit fozok-sutok az iden
a tobbi azasszony dolga
/najo meg par reggeli esetleg/
kocsonya nem less, nagy mennyiseget meg tudok enni, de 1 fore nem vagok bele
nem tudom most van-e, de regen lehetett kocsonyat etteremben is kapni
pl. fekete lo Eger
hat itt nincs:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.06. 17:30:29

Átmentem Kistesóhoz egy kis tarhonyáért a maradék pörkölthöz, nagyon nem volt már kedvem nokedlit szaggatni. Ha már ott voltam, segítettem felszedni az előszobában a 2006-ban lerakott műpadlót. Meg alatta az 1985-öst, az alatt meg az eredeti 1976-ost, ami még a békebeli VÁÉV-es linóleum volt, bőkezűen adagolt ragasztóval. Gyanítom, holnap jelentkezik a porckorong sérvem. Nemhogy ettem volna kenyérrel a pörköltöt.
@Ez vagyok: Tavaly megpróbáltam vörös káposztával. Csúnya fiaskó volt.

Ez vagyok 2016.11.06. 18:07:13

@Waka: A vidéki házamban én is beleszaladok hasonló gányolásokba. Dehát, hajtja az embert a megoldás és nem lehet abbahagyni. Én azért már egy ideje figyelek arra, hogy mit bírok sérülés nélkül megcsinálni.
Ilyen volt a lebontandó budi teteje. Le tudtam volna valahogybárhogy lökni, de éreztem, jobb, ha nem.
Tíz éve pilatesezek, ami már kifejlesztette bennem a gerinchez szorosan tapadó izomállományt és sokat elbírok, de sérülésveszély esetén észen vagyok.
A vörös káposzta nem olyan, mint a fehér. Azt nyersen kell feldolgozni. Karamellizált cukros hagymával és ecettel, esetleg vörös borral locsolgatva.

Ez vagyok 2016.11.06. 18:13:01

@hagyma: Tökjó fej vagy amennyiben ott vagy a sűrű tennivalóid közepette a HÁZADBAN és még van időd ide is írni :)
Kocsonyát én is ritkán készítek, de van az a kis mennyiség, amit kocsonyamérgezés nélkül el tudunk fogyasztani, én annyit csinálok. Mivel nem szeretjük a húson kívüli bármelyik összetevőjét sem, azokat kidobom a tálaláskor, így egy bírható mennyiség lesz :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.06. 18:42:00

@Ez vagyok: Annyira persze nem veszélyes a helyzet. :)
Ami a vörös káposztát illeti, ismerem a farbát. A terv egy ún. Cultured vegetable elkészítése volt. www.culturedfoodlife.com/members/the-trilogy/cultured-vegetables/
Talán egy starter kultúrával jobb lett volna. Én kefirrel indítottam be az erjedést, a végeredmény pedig erősen záptojásszagú lett.

Fenchurch68 2016.11.06. 18:42:21

@Ez vagyok: A jó hangulatú társasházi lakóközösség előnye, hogy ha valaki hajlandó megvenni és hazahozni nagyobb mennyiségű cuccot kocsonyának, azt másvalaki szívesen megfőzi, és háztartásonként kezelhető adag lesz belőle :) ez már nyáron is jól működött baracklekvár témában, most meg éppen pár zsák krumplit, hagymát és almát hoztak házhoz fillérekért, amit az a néni tárol, akinek erre alkalmas a pincéje, cserébe olyasmit kap, hogy pl. ha amúgy is vásárolnék, viszem a listáját. Nem mintha enélkül nem tennénk meg neki.
@hagyma: Nekem is durván hangzott tavalyelőtt, hogy a kedvesem édeskáposzta-levelet használ harasztnak a töltött káposztához, de mikor karácsony másnapján reggel a hűtő előtt állva, kézből ettem a tölteléket, már nem lehetett érezni, hogy nem savanyítottból volt. Talán ilyenkor érdemesebb az aprókáposztát kicsit savanyúbbra hangolni.

Ez vagyok 2016.11.06. 19:01:52

@Fenchurch68: Én is laktam egy jó társasházi közösségben, csak az már rég volt. Hallani hihetetlen történeteket az összeférhetetlenségről, de szerencsére szuper volt a miénk. Ahogy aztán adogatták el a lakásokat és jöttek az újak, ellaposodott, de addigra mi is elköltöztünk.
Kívánom, hogy a ti jó hangulatotok hosszú életű legyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.06. 20:06:23

@Ez vagyok: persze hogy jo fej vagyok
dolgozom kicsit, egy polc, pihi a gep elott, meg egy polc, pihi a gep elott, holnap meg egyszer at kell festenem a konyhat, befejezem a nappalit a padlo elott..
ne tudd meg milyen kupleraj van itt, tegnap ejjel meloztam es nem talaltam meg a meloscipomet, jo azert talaltam masik feketet
en nem tudok kis mennyisegu kocsonyat kesziteni, legalabb 12-14 tanyer az meg nekem sok, foznek ha Mary megenne legalabb 2 tanyerral es szeretne, decsak magamnak fozni, az valahol nem mukodik nalam
@Fenchurch68: en szeretem az edeskaposztat is/tavaszinak hijjak asszem/ de abba a kaposzta sem savanyu nalam es sutoben keszul, nem rossz
egeyebst majd januarban nem kizart hogy nekilatok haraszt nelkul is, Mary nagyon kedveli
tarsashazbol lakoparkbol elegem van /volt/ azert koltoztem ki az erdobe
legkozelebbi szomszedom kb 500 meter, vagy tobb de van koztunk erdo is:)
a postaladank jo 1 km-re van:)
cask mar egyszer berendezkednenk
ez a honap ramegy
es akkor meg jonnek a kulso dolgok, de az cask aprilisban
kozte hazamegyunk 1 honapra
/most eppen a jogositvanyon a lakcimatirast intezem, cask neha kozben pofazok:)/

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.06. 20:21:58

Ismerjük meg:

divany.hu/eletmod/2016/11/06/egyen_lila_krumplit_mert_jot_tesz_az_egeszsegenek/

Az nem igaz, hogy a krumplibogár nem szereti, mert nekem volt két méternyi hosszú sor vetve, és bizony lerágta egy részét a krumplibogár, ráadásul sosem volt még a kertben krupli, és a szomszédok sem vetik már sok éve. Egyébként elég gyengén termett annak ellenére, hogy szára hatalmasra nőtt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.06. 20:43:08

@látjátok feleim szümtükkel: meg sosem probaltam, mondjuk mar megvan az a 3-4 jolbejaratott krumpli amivel fozok-sutok
lehet a latasomat nem javitja de azokat szeretem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.07. 15:47:00

@Fenchurch68: Ennyire nálunk nincs közösködés, de komatál az mindig megy mindenfele :) Kocsonyát jól főz a szomszédság nagyrésze, csak egy van, aki nem perzseli le a körmöt :( Másféle kaját is megosztunk, ha van belőle több.
Sajnos ahogy múlik az idő, cserélődnek a szomszédok ...

Ez vagyok 2016.11.07. 18:22:31

@hagyma: Szurkolok, hogy bírjad erővel és ideggel a munkálatokat! Koncentráljál a csodálatos végeredményre és könnyebben megy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.07. 21:52:21

@Ez vagyok: konyhafestes kesz
meg a mosogatot kell kicserelni, mert kicsi, azutan a dekoracio
kulso mozgaserezkelos napelemes lampak fent vannak
holnap nappali festese
mai vacsora sargarepa, zoldborso, beeftips tesztaval, nem nez ki rosszul:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.07. 23:46:46

@hagyma: Sirloin tips az egyik legfinomabb hús (nekünk)! Itthon nincs ez a cut sajnos.
A konyhafestés után gondolom érted, miért óvtalak a sötét faltól :)

Dikusz 2016.11.07. 23:48:58

@Fenchurch68: jó neked, hogy ilyen társasházban élsz:)).
Ilyet még nem is hallottam, megkérdezhetem hány lakás van a házban? Ott ahol én negyven éve lakom, 60 lakás van, egyetlen alkalommal volt ilyen közös program, amikor a 25 éves beköltözést ünnepeltük.

Dikusz 2016.11.08. 00:05:13

@Andrass9: ha székelykáposztát főzők, én is dagadót teszek bele, jobban szeretem, mint a legtöbbször használt oldalast. Ezüsthagymát még nem használtam, az nem salátának való inkább? A három fej ennél a mennyiségnél jó, van amikor négyet teszek bele, de a megpirított szalonnára dobom a hagymát, további zsírt nem teszek bele. Jól megpárolom benne, mindig kicsi vizet teszek hozzá. Amikor már jó sűrű, akkor pirospaprikázom, ha kell kicsit sózom még, és úgy teszem rá a húst. Félig elkészítem pörköltnek, és úgy teszem rá a savanyú káposztát (sosem mosom ki), és jó puhára főzöm, max kolbászt is teszek bele ízesítőnek.
A bors, és a köménymag ropogtatásáért megemelem a kalapom előtted:)))
Szoktam használni természetesen mindkettőt, de pl a székelykáposztába úgy teszem ezeket a fűszereket, hogy felfőzöm vízben, és a levet átszűrve öntöm hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 00:19:51

@Dikusz: A káposztát nem nagyon főzöm puhára - szeretem, ha még ropog kicsit, ezért készül a pörkölt teljesen el előtte. Sok hagymát szeretek a pörkölthöz! Ez az ezüst nagyon jó így dinsztelve is - nem olyan erőteljes, mint a vereshagyma.
Az Inyesmester amúgyis állandóan piszkál, hogy kevesebb hagymát használjak!!! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 00:22:27

@Topy: Nem negligáltalak, csak kicsit el voltam havazva az utóbbi pár napban.
Ez a túrós alma érdekes. Természetesen mikor jönnek az ilyen receptek? Amikor az almatermésem pár kilóban kifejezhető (a többit elvitte a monília, meg nem is volt sok - pihennek a fák).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 00:24:31

@Topy: Az érdekes színek lehet, hogy a kamera haldoklását jelzik előre (ugyanis végül megadta magát a közelmúltban). Amúgy valószínű az az ok, hogy nem volt bekapcsolva a vaku, és a napsütés ezt a színt varázsolta elő ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 00:26:01

@Boar...: Hiába, aki nagyban csinálja, annak van saját káposztája is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.08. 01:26:23

@Andrass9: pontyosan negyszer festettem at, de nem volt nagy a falmeret, lehet job let volna ha befejezem kekkel az egeszet, majdnem lila volt, mint a tanyerod, hogy lehet ezt kitalalni konyhaba?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.08. 01:32:05

jogositvany is atiratva, volt pofajuk fejenkent $ 13-at elkerni egy cimvaltoztatasert, 20 munkanapon belul postazzak, de legalabb neten 5 perc alatt intezheto, az iroda legalabb 1 ora innen

Fenchurch68 2016.11.08. 09:45:19

@Dikusz: Tizenhat lakás, ebből 11-ben idős nénik laknak, nagy részük azóta, mióta a házat felépítették ('63-ban), de a fiatalok (meg a magunkfajta középkorúak) is jó összetartó banda lett - hála az egy évig tartó lakásszövetkezetből kilépésnek és társasházzá alakulásnak, amikor hetente volt lakógyűlés, és igyekeztünk sütikével meg teával megédesíteni a sok szenvedést :) Egy kicsit meg kell lendíteni a dolgokat, és csatlakozik mindenki, pl. a ház előtt kivágott fák tönkjébe ültettem pár virágot, a következő nyáron már jött mindenki, és komplett gerilla-kiskert lett fűszernövényekkel, paradicsommal, most ültettünk egy meggyfát. Látták, hogy leviszem a törött bokájú néni kutyáját, másnap már az egész hét be volt osztva. A kedvesem barkácsolt egy padot a ház elé, másnap már teleülték az öreglányok, az egyik szomszédsrác hozott pár nap múlva még egyet, ilyesmik. Otthon Budán meg Zuglóban nekem is rosszabb tapasztalataim voltak, de nem hiszem, hogy ennek köze lenne ahhoz, hogy Budapest-vidék, itt is pl. a szomszéd házban állandóan feljelentgetik egymást, mázlink van és kész. Mondjuk az tény, hogy ha jön új lakó, az kész helyzetben találja magát, és ehhez idomul :)

Dikusz 2016.11.08. 09:45:34

@Andrass9: pedig ezekhez jó, ha sok hagymát használunk:)
Pár éve csinálom csak, hogy a pörköltalaphoz (mielőtt a pirospaprikát beleteszem), jól megdinsztelem a vöröshagymát. Nem nagyon szeretem, ha látszik az ételben a hagymakocka, így meg nekem jó, és sűríti is az ételt.

A bors-, és a köménymag szétharapásától még mindig "borsózik" a hátam :))) Annak idején a sós kifli (néha lehet még kapni) is jól meg volt szórva köménymaggal, de addig nem kezdtem hozzá, amíg az utolsó szemet is le nem kapirgáltam róla. Ha tojáslevest főzök, abba viszont szoktam tenni őrölt- az Isten áldja meg aki kitalálta az őrölt fűszereket - köményt, kifejezetten szeretem a levesben az ízét. Feketeborsot is őröltet használok, szerintem jobban kijön az íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 10:13:16

@Dikusz: A tojáslevest mi köménymaglevesnek hívtuk anyóssal :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 10:14:09

@hagyma: Az semmi, de nekem még a megújításhoz se kellett bemenni, neten intéztem, és küldik postán az újat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 10:17:41

@hagyma: Arra gondolhattak, hogy milyen "modern" lesz ...
Arra meg nem, hogy milyen hamar meg lehet únni, meg setét is lessz tőle.
Lányom is előadta, de becsületére legyen mondva, visszafestette világosra (4 réteg!).

Dikusz 2016.11.08. 10:47:32

@Fenchurch68: Sejtettem, hogy kevés lakás van a társasházban:)
Nálunk a 60 lakásból kb 20 a régi lakó ('77-ben költöztünk be), a többség -fiatalok, és idősek vegyesen - az utóbbi pár évben költöztek ide. Nem sikerült a negyven év alatt összehozni úgy a társaságot mint nálatok.

Topy 2016.11.08. 11:59:17

@hagyma: kocsonya jól fagyasztható, dobozban kis helyen elfér
kiengedésnél megrottyantod, hideg helyre rakod (hűtő, havas terasz ;) ) hogy visszakocsonyásodjon és eheted :)
mondjuk ez nem a "hirtelen eszembe jut" kaja, érdemes előző nap gondolni rá :D

Topy 2016.11.08. 12:03:31

@Andrass9: konkrétan olyan, mintha a vörös szenzor jeleit egyáltalán nem dolgozta volna fel a gép - első ránézésre szép szürke penész borítja a húst, hagymát, vágódeszka egy részét, a szalonnát... az edénykében csak valami szürke por van... szür(ke)reális :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.08. 13:10:02

@Andrass9: ebben az allamban be kell, annyit azert megneznek hogy latsz-e meg
4 reteg nekem is megvan
@Topy: nem olyan az mar, de a lenyeg ebben hogy olyat szeretek fozni amit mind a ketten eszunk
a fozes tarsas dolog, nem cask jot akarsz enni, hanem valaki/k/mek + oromet okozni, bezsebelni a dicsoseget az ures tanyer/ok/ lattan
kocsonyaval erre nincs eselyem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 14:31:27

@Topy: Ja, hogy a második képről bewszélsz :)
Az lehet a szenzor haldoklása. A mostani képekből már mind a három csatorna hiányzik :( Szerencsére Aliexpressen van szenzor, az eBay-en meg ugyanilyen gép használtan 80 USD-ért (újonan 1000 felett van).

Fenchurch68 2016.11.08. 16:11:01

@Dikusz: Vicces módon Zuglóban az első saját lakásunkban is szuper lakóközösség volt, talán azért, mert frissen épült ház volt, és mindenki eleve vemhesen vagy pici gyerekkel költözött, azonos problémákkal. Nagyon szerettem ott élni.
Na, ott az egy 360 albetétes osztatlan közös tulajdon volt az önkormányzat és földhivatal közös tökölődése miatt, mi hál'istennek még pont el tudtuk adni.
A mai napig vannak onnan barátságok, pedig hát... izé... '94 telén költöztünk oda, és 2001-ben el.

Boar... 2016.11.08. 16:36:47

@Andrass9: Ennél többet szoktam, ez két savanyító edény volt, a szokott mennyiség az három. Annyival kihúzzuk a következő szezonig. Boltban nem szívesen veszek, ki tudja, milyen retkes mancsok tapogatták és én nyersen is nagyon szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 17:33:53

@Boar...: Az utóbbival egyetértek, de azért azok, akik káposztát savanyítanak, nagyon ritkán csinálják koszos manccsal. Én legalábbis szégyellném úgy készíteni.
A mi háztartásunk kicsi, évente jó, ha 5-8 kiló savanyú káposzta fogy. És ez elosztva egész évre. Hideg pincém sincs, ahol tárolhatnám. Azért továbbra is kacérkodom vele - legfeljebb megosztom a szomszédsággal! :)))

Ez vagyok 2016.11.08. 18:26:15

@Fenchurch68: A mi első lakásunk is Zuglóban egy 9-lakásos társasházban volt. Csupa fiatalok, körbemenve szombatonként más-másnál volt a buli. Sose felejtem el, hogy a férjem a 80-as évek elején úgy indult vissza Párizsból, hogy a piacon vett egy jókora adag osztrigát, mindenki ott tolongott nálunk és rácsodálkozott és magán kívül volt :) Tökjó volt.
Közös egyterű kert volt, ez egy nagy dolog, mert akkoriban a társasházak kertje be volt osztva annyi részre, ahányan lakták.
Legalább tíz évig nyáron, ha jó idő volt grilleztünk közösen a kertben akár egy héten többször is.
Aztán kezdődtek a lakáseladások, mert családi házba költöztek. Mi is elköltöztünk onnan 12 év múlva, addig jó volt a közösség, de már az újak miatt nem annyira.

Boar... 2016.11.08. 20:19:19

@Andrass9: "Azért továbbra is kacérkodom vele - legfeljebb megosztom a szomszédsággal! :))) "
Én is szoktam barter üzletet kötni a szomszédasszonnyal, tavaszra neki már nincs savanyú káposztája viszont nála megterem az eper.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 22:19:50

@Boar...: Sajnos az én szomszédságomban max tyúkhúr terem :(
Van egy távoli szomszéd, akinek van mini kivije!

Dikusz 2016.11.08. 23:28:06

@Boar...: @Andrass9: nem tudom, szoktátok-e nézni a Gasztroangyal című műsort. Épp vasárnap volt egy olyan rész, ahol egyebek mellett mutatták, hogy tömörítik a káposztát nagyban. Ott gondolom minden termelőnél ugyanúgy, lábbal tapossák. A tévében bemutatott savanyúsnál évtizedek óta csak erre használt faklumpával.

Dikusz 2016.11.08. 23:33:39

@Andrass9: mennyire távoli az a szomszéd? Gondolom nem Ázsiában? :)))

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.09. 20:38:44

A mini kiwit nagyon ajánlom termesztésre. Az utolja a bokron maradt, elég jól tűri az időjárást, nem potyogn, és jó édesek. Amit kb. 3 hete leszedtem, betettem a frigóba, amit nagyon jól visel, nem romlik, igaz, már lassan nem lesz belőle.
süti beállítások módosítása