Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (119) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (53) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csilis borjúbélszín uborkasalátával

2016.10.13. 07:00 Andrass9

Találtam a csodahüttõben egy darabka borjúbélszínt. Ez biztos jó egy diétás vacsorának, hiszen nem zsíros, könnyû, pláne, ha köretnek csak uborkát készítek (van a kertben bõven).

11.jpg

Már csak egy jó fûszerezést kell kitalálni hozzá. Lementem a kertbe és megtaláltam az elsõ érett csilipaprikákat, meg egy rakat uborkát (az étel még július elején készült)! Akkor ebbõl kell valamit főznöm.

Mivel a csilihez azért kéne még adalék, összeszedtem mindent, mit találtam.

  • 30 dkg borjúbélszín (de ugyanez jó lenne szûzpecsenyébõl is)
  • 4 db különféle csilipaprika (itt Spicy Fiesta, Anaheim, Cayenne és Thai Bird Eye)
  • 1 salotta hagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 5 mm gyömbérszelet
  • 5 cm lime héj darabka
  • koriander
  • római kömény
  • szecsuáni bors
  • Cajun fûszerkeverék
  • olivaolaj
  • 1 ek Worchestershire szósz (mi a Lea&Perrins márkát szeretjük leginkább)
  • mozsár

12.jpg

A szemes fûszereket megpirítottam egy kisebb serpenyõben (valaki elszörmölte a mini teflonserpenyõm ...) Beleaprítottam a salottát, a gyömbért és a fokhagymát a mozsárba, majd ráöntöttem a pirított fûszereket. Kimagoztam a csiliket és felkarikáztam, majd só , 1 kk Cajun fûszer, limehéj és pici olivaolaj társaságában serpenyõbe tettem kislángra.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A mozsárban elkezdtem összezúzni a tartalmat. nem könnyû, a hagymák mindig kiszöknek a mozsártörõ alól! A csilik lelkesen sercegnek az olajon. Úgy gondoltam, meghinthetem még egy adag Cajun fûszerrel. A végén hozzáöntöttem egy evõkanálnyi Worchestershire szószt is.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Belekevertem a mozsár tartalmát is és alaposan összefõztem (vagy 3 perc alatt :). Ment a keverék vissza a mozsárba, mert valamennyit még kellett rajta pépesíteni.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Gyorsan összedobtam az uborkasalátát is:

  • 5 uborka a kertbõl
  • 2 csipet só
  • 1 ek cukor
  • 1 ek 20%-os ecet
  • 3 girizd fokhagyma

Az uborkát egy dobozba gyalultam, megsóztam. A cukorba belekevertem az ecetet, meg vagy 8 ek vizet. Beleaprítottam a fokhagymát is, és az levet belekanalaztam az uborkára. Ezt átforgattam, és kitálaltam salátástányérokba.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A felszeletelt hús egyik oldalát megkentem a csilipasztával, megforgattam, majd a másik oldal is kapott belõle. A paszta eleve sós volt, ezért a további sózást elhagytam.

29.jpg 30.jpg

A teraszra költöztem, enni is ott fogunk! Egy kanálnyi olivát csurgattam a serpenyõbe. Felforrósítottam majdnem füstölésig, és beletettem a hússzeleteket. Oldalanként két percet sült az én részem. A feleségemé kapott még 4 percet ...

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Már csak a terítés volt hátra. Én nem tettem rá semmilyen szószt, de volt az asztalon még Worchestershire szósz a feleségemnek.

35.jpg

Bár az én részem puha volt, de nem lett belül véres. 1-1 perc elég lett volna ennek a fiatal borjúnak. Szénhidrát nélkül is laktató volt a vacsora.

10.jpg

A tárgyól eltérve: a macskánk nem látja a vizet, ezért nem tud inni. Vagy az orra is belemegy a vízbe, vagy csak a levegõt lefetyeli. Rájött viszont, hogy ha a vízcsapot nézi, és arra koncentrál, akkor pont a nyelvére csöpög a víz. Azóta napjában többször követeli, hogy kinyissam neki a csapot ...

36.jpg

Ezt megunva, vettem neki egy olyan itatót, amelyik hasonló elven működik. Kis szivattyú keringeti benne a vizet, és egy szénszűrőn átzavarva tartja tisztán. Azóta hetente megiszik a macska 3 litert :) (Nekem meg nem kell odafigyelni, hogy elzártam-e a csapot ...)

38 komment

Címkék: uborka fokhagyma bélszín gyömbér koriander római kömény cukor ecet lime salotta szűzpecsenye szecsuáni bors csilipaprika cajun fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5811655658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2016.10.13. 12:22:26

Gyönyörű husi, nekem is jöhetne kicsit véresebben, de így sincs ok panaszra. Nálunk az uborkasaláta olyan szinten a napi élet része, hogy időnként kérdezem, mégis mit főzzek, mire a válasz, hogy valamit, amihez lehet uborkasalátát enni. Az igazi királyság, mikor kétféle köret van, klasszikus fokhagymás ubisali meg a biztonság kedvéért egy caciki :)

A pont ilyen színezetű macskánk nagy melegben mindig befeküdt a kádba, és szemrehányóan nyávogott, hogy mikor nyitja ki neki valaki a csapot? A tesója meg egy felmutatott vizespohártól is világgá ment.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.13. 13:36:22

Én elvből nem fürdetek állatot, mert amelyik vizi fajta, az magától is belemegy a vízbe. Amelyik meg nem annak született, attól nem vindikálom el a jogot.
Egyszer még is macskát fürdettem. Egy szép szükre kandúr úgy jött haza, hogy a hasa alja végig oltott meszes volt és láttam, nagyon szenved. Mosdókagylóba engedtem langyos vizet, bele tettem a macskát és szépen komótosan lemostam róla a szennyeződést. Érdekes módon végig türelmesen állt. Még meg is törölgettem, azt is tűrte.
Ronda mopszinak néha begyullad a lábujja közt és fáj neki, amit kenőccsel kenek. Meg az orrát is mert az nekik nyűgös, de ezt nem szereti. Amikor azonban a lába fáj, a kenőcsöt megszagoltatom vele, utána pedig úgy kenem ahogy akarom. Közben nyalogatja a kezem, hiába mondom, hog a korrupcijót nem szeressem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.13. 15:36:01

@Fenchurch68: Sajnos lassan vége az uborkaszezonnak <sic>, már csak 4-5 szem van az uborkafán, azután ráfanyalodunk a boltira.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.13. 15:38:20

@látjátok feleim szümtükkel: A kicsilyány rendszeresen fürdette a macskát, míg kicsi volt. Beletelt egy időbe, amíg képes volt magát rendesen tisztán tartani :) Engem állandóan korrumpál ez a macska: minden áron a pocakomon akar aludni! Mostanság viszont leesik róla, mert nem elég nagy már számára ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.13. 19:53:52

Köszönök szépen!
A husi príma. Én az uborkasalátához soha nem teszek vizet, megsózom (nem le) cukor, ecet, néha kis fokhagyma, esetleg lila is mellé, kicsit áll, kóstolás, pótlás, ha kell, oszt' jól van. Szigorúan héjastól.
@Andrass9: Vagy tán nagy a púp, azért gördül le. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.13. 19:56:07

Mellesleg az első kép épp olyan, mint egy imádkozósáska feje. :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.14. 21:52:01

@Andrass9:

Afenéket! Jó idő volt és igyekeztünk kihasználni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.14. 22:25:33

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem majd befagyott a hátsóm ...
Barátaink fia nekiállt kiszedni a sárgabarackfa tönkjét (a fát már tavaly kivágta). Fél nap alatt csak a gyökerek ötödével végzett!

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.15. 11:52:09

@Andrass9:

Itt megint nagyon kellemes idő van, néha süt a nap is, ezért megint irány a kert.

2016.10.15. 16:28:23

Az én macskám a patakra járt inni, amíg megvolt. A macska. Mert a patak most is ott van.
A husika finom fűszeres. Tolnám. Csak nem az olvasó arcába :) A macska előtti utolsó képen, mintha meg akarna valaki szúrni vele, jaj, fáj. ;)

Ez vagyok 2016.10.15. 18:00:40

@Waka: Én is így csinálom az ubisalit, de a tetejére a végén fűszerpaprikát szórok.
Én itt olvasgatok mindenféle eltevési módokról az érett csilikkel, paprikákkal kapcsolatban.
Kiválóak, mert volt szerencsém megkóstolni és ételt is készíteni velük.
Én fűszerpaprikát készítek. Most van 12 egy-másfél méteres füzérem kiakasztva a kerti kiülőbe a tető alá. A napokban behozom a kazánházba, ahol csörgősre szárad.
Ezután kézzel szétbontom, a csumát kidobom és kb. 20-30% magot hagyok csak, mert abban van az olaj nagyobb része.
Kézi mozsárban töröm hosszasan, hogy a kávédarálóban már csak épp meg kelljen forgatni. Semmiképpen nem melegedhet fel. Így a kétéves is sötét üvegben nem veszíti el a színét és az aromáját. Édes és csípős változat is van. A csípősből durvára darált is. Ez azért másabb a gépi szedésű, egyben szárított őrölt változattól, amit a legnagyobb mennyiségben találunk a boltban.
A bolti paprikától gyomorpanaszokat éreztünk, emiatt sokáig nem csináltam pörköltet, paprikást. Ettől nincs és ahogy öregszünk, egyre inkább kedvencek ezek az ételek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.15. 18:06:59

@Ez vagyok: Érdekes, én egy kisfilmben láttam, ahogy kallós malomban őrölték a paprikát. Azt magyarázta a szaki, hogy felmelegszik a paprika és karamellizálódik a benne lévő cukor egy része, és ettől lesz különleges. Mondjuk, én dilettáns vagyok ezen a téren.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.15. 18:21:27

@Waka: Helyesbítek, kölyűs malomban.

Ez vagyok 2016.10.15. 18:40:41

@Waka: Lehet, hogy ő is az volt? :)
Szerintem kesernyés lesz.
Ha belegondolunk, akkor a főzéskor is nagyon vigyázni kell, hogy a fűszerpaprika ne égjen oda, mert keserű lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.15. 19:16:17

@Ez vagyok:

Nem kell azt annyira melegíteni, hogy keserű legyen.

Egyébként az igazi fűszerpaprika úgy készül, hogy szedés után a hibásakat kidobálják, a jókat felfűzik, majd a fűzéreket levegős száraz helyen szárítják. Ekkor kijön melyik nem jó ( mire kiszárad fehér lesz helyenként a paprika ), azt kidobják, a jókat meg két módon szárítják. Vannak amit nyersen hasítanak, kiszedik a magját és a csumát, és van amit caklipakli betesznek a szárítóba és ott egy meghatározott hőfokon csörgősre szárítják, ezt követően csipedik, leszedik a csumát és a száraz paprikát megdarálják. Van aki ekkor szedi ki a magot, a szüleim a magot nem darálták bele soha. Apám szerint a mag nagyon olajos, és az könnyen avasodik.
A szárítást általában kemencébe vagy a lernibe eszközölték, a feldolgozóknak nagy szírító termeik voltak, ahol fűtéssel biztosították a szükséges hőfokot. Gondolom ma már a csipedéses módszer nem nagyon megy, de mi anno a középiskolából minden évben egy hetet dolgoztunk a paprikafeldolgozó üzembe, ahol nyersen válogattuk és magtalanítottuk a paprikát.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.15. 19:26:08

@Waka:

Külyüs az a kölyüs malom, ami tulajdonképen egy forgó kalapácsos malom. Nem olyan, mint a lisztes malom, itt forgás közben törik is a terméket, jelen esetben a paprikát.

2016.10.15. 20:51:06

@Ez vagyok:
Én nagyon trendi módon, 'boldog paprikát' használok. Mármint Boldogon készítik nekem. :) Háznál az egész évre valót. Rábízom azokra, akik egész életükben ezt csinálták és nálam jobban értik.
Paprikás falu.
Üzletben már vagy 20 éve nem vettem paprikát.
Múltkor kértem a 'termelőt', hogy a legerősebb keverékét készítse el, amit tud, abből kaptam fél kilót.
Én nem tudom, hogy itt miről beszéltek, milyen erős paprikákról folyton ezen a blogon, de az biztos, hogy, ha én ebből az őrölt pirosból egy teáskanálnyit teszek tíz kiló nyers kolbászba, akkor még füstölés után szárazon is kellemesen erős lesz.
Egy csipet elég a pörköltbe. Nem csak csíp, jó íze is van.
Mire ez a fél kiló elfogy, ember jár a Marson!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.15. 21:28:13

@pizzaszeletvágó: Becslésem szerint kis jóindulattal lehet vagy 10000 az SHU-a a paprikádnak. A legerősebb magyar fűszerpaprika 5000-15000 között van. Ha felhigított 15000szeresére, nem érzed a csípést. A teáskanálnyi szárított paprika megfelel kb 10 köbcenti nyersnek, amit te a 10 kiló hússal 1:1000-ére higítottál. Ha ezt még a tízszeresére higítod (tehát összesen 100 kiló kolbászba teszed ezt a paprikamennyiséget), akkor valószínűleg nem fogod érezni a csípést.
Hogy összehasonlítsuk a paprikákat, amikről itt a blogon mi mesélünk, azokat 300000-szeresre (Habanero) kell higítani, hogy ne érezd a kapszaicint. A Carolina Reapert (jelenleg hivatalosan a legerősebb csili) legalább kétmilliószorosára kell higítani!
A Spicy Fiesta 50k, a Thai Bird Eye 150k SHU-val szintén eléggé csípős darabok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.15. 21:31:28

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem lett egy darálóm a robotgéphez (drágább volt, mint a gép mindenestül), amivel lehet mákon és búzán kívül paprikát is őrölni. Nagyon lassú, mert nem akarták, hogy felmelegítse a terményt, viszont nagyon finomra őrli.
Egy keveset őröltem már tavaly, ha füstölök csilit az idén, akkor most is fogok darálni.

2016.10.15. 22:09:44

@Andrass9: namost a matekot értem, százalékszámítás megy :) csak jeleztem, hogy nekem elég a csípősség, ha bármi ennél erősebb, az már zavaró nekem. Ám az egyre nagyobb SHU-k körül kialakult hurrázás nekem nem tetszik, újabban minden magyar "magyarosch" TV műsorban is ez megy. Gyakorlatban nem látom az értelmét. Mielőtt félreérted: persze, legyenek ilyen házi dolgok, házi krémek, porok, csípjen jobban, mint a szomszédé, :) vedeljünk rá tejet, hogy életben maradjunk. Virágozzék minden virág! Ám nem látom be, ez mire kell. Mielőtt bármit: igen, én is használok nagy ritkán friss méregerős csiliket, íze miatt, belefér, de az SHU-tól nem petélek magam alá, csak ennyi a lényeg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.15. 23:17:05

@Ez vagyok: Lehet, de annyira talán nem melegszik fel. Tudja az ördög, rábízom a szakemberekre a dolgot, csak jó legyék.
@pizzaszeletvágó: A fajta (fajták) jellegzetes íze az, ami miatt használom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.16. 00:06:39

@pizzaszeletvágó: Mintha ellentmondanál magadnak:
"Múltkor kértem a 'termelőt', hogy a legerősebb keverékét készítse el, amit tud, abből kaptam fél kilót."
Ha nem petézel magad alá a csípőstől, akkor minek rendeltél ennyire csípőset????
Mintha A Fickót hallanám :)
Ezeknek a csiliknek fantasztikus ízük is van a csípősségen felül. Érdekes módon pont a baromi erősek azok, amikben kialakult egy fenomenális gyümölcsös íz. Mi sem vagyunk nagyon csípős evők, de egy pár évvel ezelőtti tapasztalatunk óta értékelni is tudjuk ...

Ez vagyok 2016.10.16. 09:51:32

@látjátok feleim szümtükkel: "Sokszor felmerül a kérdés, hogy a fűszerpaprika-őrleményben van-e, kell-e, ha kell, akkor mennyi mag kell? A színanyagtartalom a bőrben van, ezért az intézeti gyakorlatnak megfelelően alapesetben bőrfestéket mértünk. Viszont jó minőségű őrleményhez szükség van az olajos mag színkioldó és konzerváló hatására is, kívánatos és bevett gyakorlat a mag őrleménybe darálása mind nagyüzemi, mind kistermelői szinten."
www.agroinform.com/gazdasag/kutatasok-a-fuszerpaprika-szabadfoldi-termeszteseben-16543
Ez a cikk azt írja, hogy a magnak konzerváló hatása van.

2016.10.16. 12:45:44

@Andrass9: semmi ellentmondás! a legcsípősebbet azért kértem, hogy sokáig kitartson, amit nem írtam, hogy ezek öregek és minden évben fenyegetnek, hogy az volt az utolsó év :) nem a csípőssel van bajom, hanem az SHU-val, nem is ezzel a bloggal, vagy veled, hanem a lassan mindenhonnan tolakodó "SHU sznobériával".

@Ez vagyok: ez nagyon jó. De nem csak konzerváló hatás miatt adtak magot hozzá, hanem a színkioldás miatt. Piacosabb a pirosabb!
Egyébként én is abszolút fénymentesen, sötétben tárolom a paprikát, az üveget alufóliába szoktam szorosan betekerni, tovább friss, a színe is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.16. 13:07:02

@pizzaszeletvágó: Az SHU csak egy segítség számodra, hogy mennyire csípős egy készítmény. Vannak sokan, akik kapszaicinfüggők, nekik nem mindegy.
Mi meg megtermeljük a számukra szükséges drogot :)
Azzal viszont egyetértek, hogy egyre többen tényleg csak sznobságból dicsekszik a számaival ...
A paprikát szigorúan fémtasakban tárolom a hideg kamrában.
A Fickónak biztos van külön paprikahűtő és párásító szerkentyűje is, nekem arra nem tellik.

Ez vagyok 2016.10.16. 18:35:51

@pizzaszeletvágó: Én is alufóliába tekerem az üvegeket.
Vannak olyan "magyaros" ételreceptek, ahol sok fűszerpaprikát kell beletenni nemcsak az íz, hanem a szín és állomány miatt. Most akkor a te félkávéskanálnyi fűszerezésed hogyan van ezzel?

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.16. 20:58:03

@Ez vagyok:

Tudod én nem szeretem az olyan tudományt, amit laborban művelnek, főleg ha a paraszti temelésről van szó. Annak a helye a földön, és annak közelében van. Amit én leírtam, azt az alföldi paraszti kulturából vettem. Személyesen. Sajnos úgy tűnik csak a végéből, mert már nem nagyon akarnak az emberek kézimunkás zöldségeket termelni. Az pedig az igazi minőség kulcsa.
Tapasztalásból tudom azt is mennyit jelent az őrölt paprika minőségében a fajta. Abból a fajtából, ami felfelé álló termést nevel, sosem lesz olyan jó örlemény, mint a folyton növő és folyamatosan érő fajtából ( sajnos ez már a 70-es években kezdett kiveszni a termelésból. Pont a munkaigényesség miatt. A magyar vöröshagyma minőségét is befolyásolja a gépi művelésre való áttérés, mert nem azt kapja a növény, mint amit kézi műveléssel. Bajbaan van a fokhagyma termesztés is, lassan el fgo tűnni a makói hagyma.
Én híve vagyok a gépesítésnek, mert a nehéz fizikai munkától megszabadulnak az emberek, de ezzel sok régi tudás is elvész. Ez a blog például azért jó, mert itt már a blog indulásától kezdve sokszor a hagyományos régi ételeket főztük, beszéltük meg, és ez a szokás szerencsére nem tűnt el innen.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.16. 21:02:32

@pizzaszeletvágó:

A színkioldást az éltelben lévő zsiradék is elvégzi, ha a parika jó minőségű.
Például a hagyományos disznótoros paprikásba akkor tették a paprikát, amikor más a hús a lábosban "feladta" a zsírját, vagyis annyira megfőtt, hogy a zsír kiolvadva az étel tetején jól látszott. Ennek az éltelnek a zsírját hetekig lehetett enni zsíroskenyéren. Ennél finomabb zsír nincs is, mert ezt csak a frissen vágott disznóhúsból lehet kinyerni. Kihült húsból már nem olyan az íze.

2016.10.16. 21:58:43

@Ez vagyok: a félkávéskanál csak a csípős paprikámra vonatkozik, mert olyan erős, ha figyelmesebben elolvasod ;) egyébként megy a nem csípősből, pont amennyi kell. Egy egyszerű pörköltbe is előfordul, hogy 3 féle paprika port is teszek. Múltkor, mikor ezt az András féle itteni csili con carnét csináltam, abba is háromféle ment csak a szárítottból, erős, édes, füstölt, tehát megvan mindig a szükséges mennyiség.

@látjátok feleim szümtükkel: persze, ez így van, egyértelmű. Én csak a piacosságról beszéltem! Rutinos piacjáró emberként megfigyeltem, hogy az egyszeri népek a mélyebb pirosabb színű paprikát választják a kofáknál.
Másik: többször készítek úgy bográcsos ételt, hogy előbb a hagymát, húsféléket pirítom meg zsírban, majd csak ezután szórok rá paprikát. Ismerős az eljárás. Igen a friss húsnál nincs jobb.

A fickó 2016.10.16. 22:59:04

@Andrass9: A frissen őrölt fűszerpaprika jó tárolási körülmények között is csak 8-10 hónapig jó, aztán újat kell venni. Nem tárolgatom sokáig ... Becsavart üveg ide, fényvédelem oda az oxidációhoz oxigén kell, azt meg ettől még kap. Borzasztó nagy a felülete a pornak.

A fickó 2016.10.16. 23:10:56

@pizzaszeletvágó: Bizony, a színkioldás miatt adnak hozzá magot, mivel az őrlemény (szemcsék) nem egyenletes színűek. Őrlés közben kissé felmelegszik és a magolaj kioldja a héjból a színanyagot egyenletesen beszínezi a szemcséket.

Vizet is, adnak hozzá, ha jól tudom, mert 10 % körül kell lennie a víztartalomnak, hogy jól tárolható legyen kisebb minőségromlás következzen be.

Ez vagyok 2016.10.17. 17:34:59

@látjátok feleim szümtükkel: Én most a magarányt próbálom körbejárni a fűszerpaprikánál. Máshonnan nem tudom, csak a netről és itt a blogon. Kalocsai édes és szegedi csípős fűszerpaprikát neveltem. Az írásod szerint szerencsére jókat, mert lefele állók. De ezek is olyanok, melyek szinte egyszerre értek be, mert a gépi szedés ezt kívánja. Én szívesen vetettem volna olyat, ami nem ennyire egyszerre érik be, de jobb lesz, mert én kizárólag kézzel szedem és dolgozom fel.
A hagymával úgy vagyok, hogy a magról vetett sokkal tovább eláll, mint a dughagymás, mert az elég hamar megrohad, nem áll el. Ezt más háztájira termelők is mondják.
Namost idén háromszor vetettem el, vagy négyszer, ki tudja, így a terület felén volt is hagyma, ami kicsi és közepes nagyságúakat termett, viszont jól elállt. Egyedül a mogyoróhagyma dughagymás formulája hozott várakozáson felüli termést.
A vetőfokhagyma pedig hogyhogynem egyik évben csodálatos, a másikban lehangoló iciripiciri fejeket hoz.

Ez vagyok 2016.10.17. 17:38:49

@A fickó: ...ha jól belerázzuk az üvegbe a fűszerpaprikát full telire, akkor van benne valamennyi oxigén ugyan, de egyszercsak kifogy a fenenagy oxidálásban.