Van egy szuper öntöttvas tárcsám, ami pont passzol a grillre, ezért nem kell külön tüzet raknom, ha be akarom vetni.
Hagymát vigasztalandó, a tárcsa remekül mûködik az indukciós rezsón is, csak a széle nem igazán melegszik fel (vagyis csak kis adagok készítésére megfelelõ), így télen helyettesítheti a kis faszenest...
Vendégek jöttek ebédre, gondoltam egy jó cajun fûszerezésû csirkecomb megteszi. Ezt még elõzõ nap befûszereztem, hogy átvegye a fûszer ízét.
Kevés dolog kellett hozzá:
- 3 nagy csirkecomb
- 3 ek cajun fûszerkeverék
- 1 tk õrölt csípõs csilipaprika
- csilis só
A combokat lepelyheztem, majd szétválasztottam. A vastagabb húsrészeket kicsit bevágtam, bátran sóztam és fûszereztem. Kézzel belemasszíroztam a fûszereket a vágásokba, meg a bõr alá, majd egy dobozban eltettem másnapra. A cajun keverék összetétele Amazonról szabadon: Salt, Spices, Hydrolyzed Soy Protein (Soy Protein, Partially Hydrogenated Cottonseed and Soybean Oil), Paprika, Monosodium Glutamate, Garlic, Corn Syrup Solids, Lemon Juice and Lemon Oil. Nem mondanám, hogy a legegészségesebb, de az íze... az fantasztikus! Házilag is elkészíthető: Só, fokhagymapor, paprika, bors, hagymapor, cayenne bors, oregano, kakukkfü és piros csilipehely. Az MSG szabadon választott :)
Másnap azután befutott a fiú is, bõvíteni kellett a kínálatot. Volt a csodahüttõben egy fél zacskónyi garnélarák. Ehhez egy Jamaikai jerk fûszerkeveréket választottam. A rákot hideg vízben kiolvasztottam, majd lehámoztam a páncélját.
Gyorsan kiolvasztottam két adag csevap jellegû rudacskát (a madarasból). Ez már bevált egyszer, mint töltelékanyag :)
A garnélát vastagon megszórtam a fûszerrel, meg egy kis sóval.
Feltettem a parázsra 6 nagyobb Hópehely krumplit, meg 5 kukoricát sülni. 20 perc után forgattam, majd újabb 20 percig sültek kis parázson. Ekkor kiraktam mind egy fatálba, amit bebugyoláltam konyharuhába, ki ne hüljön. A maradék parázsra nagyobb adag faszenet öntöttem, hogy a tárcsát jó melegre tudjam hevíteni.
Feleségem ekkor telefonált, hogy mégse 1-re legyen ebéd, hanem kettõ után ... Na jó, akkor addig leszedem a kedvenc csilipaprikámat :) Lett 2,6 kg!
Befutott a csapat, feltettem a grillre a tárcsát. Két evõkanál ghí-t és 3 ek olivaolajat oszlattam rajta szét, de az rögtön visszafolyt a közepére. 240C-ra felforrósítottam, füstölt is picit, majd gyorsan belerámoltam a csirkecombot és a csevap rudacskákat. Feleségem nem garnéla párti, ezért azt elhalasztottam, mig a többi hús elkészül.
Csodás hólyagosra sült a csirkebõr a nagy melegben!
Kipakoltam tányérra, és felszolgáltam, hogy éhen ne haljon a csapat (bár feleségem azért készült egy finom karfiollevessel elsõ fogásnak).
A garnélát a tárcsa közepére dobtam a zsiradékba. 90 másodperc az egyik oldalán, ugyanennyi a másikon, és mehet is a tányérra.
Magamnak alaposan megvajazott, sózott kukoricával, sültkrumplival és remek salátával tálaltam. A többieknek szabad választásuk volt, mit esznek :)
Tudom, hogy a villaképek nem jönnek be, de ez a shrimp csodás volt:
A vendégeink külön megkértek, hogy írjam meg: életükben ilyen finom csirkét nem ettek!!!
Köszönöm.