Újabb vasárnapi grillezés! Ahogy másutt rántotthús, húsleves a vasárnapi ebéd, úgy mi a rántotthúst kiváltjuk mindenféle grillen sütött dolgokkal. Hogy hagymát is boldoggá tegyem, ezt mindig a teraszon készítem :) Szerintem õ se vinné be a kis faszenes grillt a konyhába ...
Csodás nyári vasárnap, jönnek a gyerekek, természetesen grill és húsleves. Ez utóbbit megcsináltam még szombaton, mert nem volt már vacsoránk. Ettõl még vasárnap is ehetünk húslevest ...
Alapanyagok, amibõl dolgoztam.
A hús
- 4 szelet Angus rostélyos
- 2 szelet Angus marhacomb (eléggé szép márványos volt, gondoltam megpróbálom)
A pác:
- 3 ek félegyházi mustár
- 2 ek tormás mustár
- 3 ek olivaolaj
- 3 ek Worchestershire szósz
- 2 pupos ek Jamaicai Jerk fûszerkeverék
- 1 ek szecsuáni bors
- 1 tk csilipehely
- 1 ek Harissa szósz
- 7 cl whiskey
- 1 tk só
A köret:
- 4 csõ csemegekukorica
- 3 kisebb padlizsán
- 2 cukkíni
- 8 barnacsiperke
- 1 ek Szicíliai fûszerkeverék
- 1 ek Marokkói fûszerkeverék
- 1 ek szójaszósz
- 3 ek olivaolaj
A húsokat egy folpackra fektettem, a csuda akarja sikáni a deszkából a pác ízét!
A pácot még elõzõ nap reggel megcsináltam, mert a húsnak abban kell állnia legalább 24 órát. A olivába beleöntöttem a Worchestershire szószt.
A többi fûszert is beletettem, a végén felöntve a whiskyvel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Óvatosan összekevertem, mert csak éppen fért bele a tálkába. A páccal megkentem a húsokat, majd egy tányérra halmozva a másik oldalukat is. Végül az így született hústornyot Ziplock zacskóba tettem, amibõl kiszívtam a levegőt. Így jól bele tudtam maszírozni a pácot mindehol a húsba, valamint nyugodtan tettem a hûtõbe - baja nem eshet, ki se folyik :)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Másnap nekiálltam a köret elkészítésének. A cukkínit kb 1,5 cm vastag szeletekre vágtam. Megsóztam és megszórtam a marokkói keverékkel, amiben pirospaprika és római kömény dominált. Csurgattam rá egy kanálnyi olivát és összeráztam, hogy egyenletesen betakarja a szeleteket. A padlizsánt is felszeleteltem hasonlóan vastagra. A széle szeletekrõl levágtam kis héjat, hogy azt a felét is felszabadítsam a fûszereknek. Megszórtam a szicíliai fûszerkeverékkel és sóval, meglocsoltam egy kanál olivaolajjal és ezt is összeráztam. A gombát picit megsóztam, majd meglocsoltam szójaszósszal és egy kanál olivával.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A kukoricát beáztattam, míg a többi zöldséget készítettem, hogy legyen elég nedvesség a grillhez. A végén alufóliába csomagoltam a csuhéjjal együtt. Sajnos kettõrõl az eladó már félig letépte a borítást, ott át kellett rendeznem kicsit a leveleket.
Megraktam a grillt rendesen faszénnel, és begyújtottam a kéménnyel az egyik oldalán. Erre az oldalra tettem a kukoricát, azt szeretem direkt parázson sütni, míg a zöldséget inkább csak a forró levegõvel pirítanám. Persze így is elégetem egyiket-másikat, de ez benne van a pakliban. A gomba készült el elsõnek. Ezeket nagyon vigyázva vettem le a rácsról, hogy a kalapban felgyülemlett szaftját ki ne loccsintsam - az csodafinom! Ilyen gondjaim a padlizsánnal és cukkínivel nem voltak :)
![]() |
![]() |
![]() |
Felszítottam a parazsat a grillben, és rápakoltam a húsokat. Hárman well done szeretik, mi a fiammal inkább mediumra sütve. Igyekeztem úgy pakolni a tûz fölé, hogy ez sikerüljön. A jó öreg (28 éves) grillem dolgozott rendesen, csendben füstölt is kicsit. Egyszer megforgattam a húsokat, és megkentem a megmaradt páclével a zacskóból.
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak tálalni kellett. Az alaposan átsült:
És a medium rare. Én a kukoricát az USA óta szigorúan vajjal és sóval eszem. Ez a jobban megpirult példány a félhéjasokból volt. Mindkettő túlsült, mert kevés volt a borító csuhéj. Sütéshez próbálj olyat venni, amelyiknek megvan a teljes borítása, és ne spórold el az áztatást.
![]() |
![]() |
A gomba is tökéletes volt!
Hamár grillezünk, ki kell használni a parazsat a rács alatt, ezért telepakoltam padlizsánnal és kápia paprikával. Feleségem még 4 nagy céklát is adott alufóliában (a negyedik elbújt a tál alatt :). Míg ettünk, a zöldségek megsültek. A cékláról nem voltam meggyőződve, ezért fennhagytam, amikor a grillt elzártam - így még szép lassan sülöget, amíg a parázs kialszik.
Egy nagy fémtálba szedtem ki, amit leborítottam egy nagy mûanyag tállal, hogy a saját gõzében hüljön ki. Sokkal könnyebb lesz a héját lehúzni.
A cékla túlsült ...