Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Konfitált kacsamellfilé zöldborsópürével

2016.09.17. 07:00 Andrass9

Feleségem zöldborsópürét akart enni. Semmi fûszer, se faxni - csak egy klasszikus angol zöldborsópüré, amit fish & chips-hez vagy reggelihez esznek az angolok. Ezen felbuzdulásában vett is másfél kiló mirelit zöldborsót (bár kb ennyi van is itthon a fagyasztóban).

10.jpg

Utánanéztem hát a weben, mi is az angolok püréje, amit én is kedvelek. Nos - vittem neki a szomorú hírt - azt száraz felesborsóból (velõborsó) készítik, mint a mi sárgaborsópürénket. Nem baj! Akkor is zöldborsóból készítsem! Engem meg lehet gyõzni, csak fõzhessek :)

Önmagában a püré persze nem elegendõ, legyen hozzá kacsamellfilé. A napokban hozott azt is: kacsamellbelsõ filé vákumcsomagolásban. Ez az a kis darabka a mellehúsából, ami külön lebenyként könnyedén leválik a nagyobb húsról. Meg legyen hozzá idei sárgarépa párolva ...

Utóbb megtaláltam, hogy valóban készítik ezt friss zöldborsóból is (pl. James Martinnak vagy jó receptje is hozzá). Jaa - és csak fél kilóból fõzzem ... (A többi borsót akkor minek vette, kérdezhetném, de ez költői volt.)

Akkor a hozzávalók:

  • 65 dkg mirelit zöldborsó (extra zsenge a felirat szerint)
  • 5 szál sárgarépa
  • 1 dl tejszín
  • 2 szál zellerszár
  • 6 dkg vaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • pici snidling
  • 1 girizd fokhagyma
  • só, fehérbors

11.jpg

A konfitált kacsához:

  • 1 kg kacsamellbelsõfilé (esküszöm, így nevezték a csomagoláson)
  • 2 nagy vereshagyma
  • 4 dl kacsazsír
  • 5 girizd fokhagyma
  • 1 csilipaprika (zöld cayenne - ha valakit érdekel, milyen)
  • 1 zsályaágvég
  • 1 szál virágzó oregano
  • 3 ág csombor
  • 3 ág hosszúlevelû kakukkfü
  • törött bors

12.jpg

Egy kis fazékba öntöttem 2 deci vizet, egy kávéskanál sót és belevagdostam a pici fokhagymát. Feltettem a gázra forrni. Amikor a víz már bõven zubogott beleborítottam a fagyos borsót, ami extra zsenge létére óriási szemekbõl állt. Tíz perc múlva eltûnt a jég, csak a golyócskák fürödtek a forró vízben. Ezt most hagytam bõ félórát kislángon fedõ alatt puhulni, amíg felaprítottam a petrezselymet (a szárát is), a snidlinget és a zellerszárat, amit tálkákban félretettem, hogy ki-ki maga dekorálja a püréjét.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A kacsához felvagdostam a leveles fûszereket (oregano, zsálya), de a szárasokat egyben hagytam. A fokhagymákat feldaraboltam nagyobb darabokra, és egy öntöttvas serpenyõben a kacsazsírba tettem, amit felhevítettem sistergõsre. A kacsamellcafatokat megsóztam, durvára tört borssal megsóztam, és apránként a forró zsírba eresztettem.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A megfõtt zöldborsó fõzõlevét egy tálkába leszûrtem, a vajat hozzáadtam és elkezdtem pürésíteni. Rettentõ sûrû lett, ezért a fõzõlébõl és tejszínbõl 1-1 decit hozzáöntöttem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Csodás selymes püré lett, de megdöbbentõen édes! Adtam nagy csipet sót hozzá, hogy valamennyire ellensúlyozzam az édességét, dehát ... Félretettem, mert a kacsának még sok idõ kell.

25.jpg

A kérget kapott húsokat kivettem a zsírból, majd beleszórtam a fûszereket, és a nagy darabokra vágott hagymák felét. Ebbe visszatettem a kacsát és felöntöttem a deci sörrel. A tetejére még pont elfért a hagyma másik fele. Egész pici lángra tettem, és bõ 3 órán át lefedve abáltam.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Amíg a hús szaunázott, meghámoztam a sárgarépát és kb 3-5 mm vastag karikákra szeltem. Egy lábasba 2 deci vizet öntöttem, és belehelyeztem a gõzõlõkosaramat. Ráhalmoztam a sárgarépát, és lefedve félretettem. Kb 30 perccel a hús elkészülte elõtt meggyújtottam alatta a gázt, és lefedve gõzöltem szûk félórát.

30.jpg 31.jpg 32.jpg

A tálaláshoz két villával kiemeltem a kosarat egy deszkára.

33.jpg

Feleségem megmelegítette a pürébõl kivett adagját, mert az közben elhült. Én viszont örültem kihülésnek, mert nem folyt szét. Feldíszítettem a tányéromat:

34.jpg

A kacsahús szó szerint szétesett a tányéron, a püré kicsit édes felhangja nem ártott, hisz a sárgarépa is édes volt. Mindent összevéve nagyon finom kései ebéd lett belõle.

35.jpg

A maradék konfitált kacsát pár napig még ettük hidegen, kenyérrel, de tervezem, hogy a maradékból meg egy-két kacsamájból készítek egy pástétomot (divatos szóval rilette-t), és akkor frissítem ezt a posztot vele.

Frissítés:

Elfogyott, mielőtt feldolgozhattam volna ...

27 komment

Címkék: hagyma tejszín fokhagyma zsálya kacsamell vaj zöldborsó sárgarépa kacsazsír fehérbors oregano snidling petrezselyem csombor cayenne zellerszár kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr288897968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2016.09.17. 09:14:35

Gyönyörűen néz ki, és biztosan finom is együtt.

Ezt a zöldborsó-pürét én waldorfiában tanultam, a gyerekek az oviban a saját sütésű cipócskára kenték pástétomnak. Ízesítésnek só, pici mustár és rengeteg petrezselyem került bele, és kenceként direkt jó volt, hogy sűrű. Csodálkoztunk, hogy zokszó nélkül megeszik a gyerekek - persze finom is volt nagyon - aztán az óvónénik elmondták a titkot: ez nem zöldborsókrém, ez szépítőkrém :D

Krémlevesnek is dekoratív és finom a borsó, egyszer kipróbáltam mentával, nekem nagyon ízlett, de a család körében nem aratott osztatlan sikert.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.17. 10:06:58

Ez nagyon jól sikerült, megenném, ha...de majd a jövő hét közepétől megeszem.:D

Nem rossz a püré, viszont ettől jobb is van. A napokban láttam az angol borsópürét, ami úgy készült, hogy a borsót serpenyőben felmelegítette, néhány percig párolta, majd tejet adott hozzá és turmixolta ( fűszerezte ), így szinte a nyers borsóból készült a püré, harsány zöld színnel.

A fickó 2016.09.17. 10:39:37

@látjátok feleim szümtükkel: A harsány zöld szín azért borsóra is válogatja vannak világosabb fajták. Ami viszont igaz, hogy a zsenge borsónak pár perc párolás, főzés kell csak. A mirelit borsót már előtte blansírozták, a legjobb elkészítési mód (inkább felmelegítési) bő forró vízbe szórva állni hagyni egy ideig, majd leszűrni, meleg vajon átforgatni, turmixolni, akárhogy felhasználni stb. Az említett módon előkészített borsó nem is lesz ráncos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.17. 11:00:53

@A fickó: Hogy őszinte legyek, rég láttam ráncos borsópürét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.17. 11:03:25

@látjátok feleim szümtükkel: Én is látam a napokban. Tejszínt használt, nem tejet. A harsogó zöld színt pedig egy csomó petrezselyemzölddel érte el :)
Az viszont igaz, és egyezik a @A fickó: véleményével is, hogy csak rövid ideig kell párolni. Azóta kipróbáltam azt is - ízben nem térnek el, viszont a hosszabban főzött borsóban nem lehet érezni a héját ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.17. 11:04:34

@Fenchurch68: Tetszik a mustár ötlet! Legközelebb :))))

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.17. 14:24:37

@Andrass9:

Ezt is láttam, meg azt is, ahol tejjel készült. Nekem a tejszínnel finomabb, de sajnos az sok zsírt tartalmaz.

A fickó 2016.09.17. 14:25:39

@Andrass9: Ahogy írom is ráncos borsót és nem nem ráncos borsópürét. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.17. 15:01:38

Köszönök szépen!
Jól mutat, falnám, csak hát ugye a borsó...
Szerintem épp addig kell főzni/párolni, míg meg nem puhul, akkor pont jó lesz.
@Fenchurch68: Van menta a kertben, borsos- és fodor- is, de csak teában szeretem, ételben nem jön be nekem. Az ismerősöm a rántott patisszonra fogja rá, hogy hal, különben nem eszi az unoka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.17. 18:04:21

@Waka: A fene érti ezeket a válogatós unokákat!!! :)
Lehet halat is enni ??? Valahogy ennék valami halat is :)
Pár napja ettem halat a Lövőház utcában! Igazán jó volt! Nem is emlékszem ilyen jó halra évek óta!!!

Fenchurch68 2016.09.17. 20:35:50

@Waka: értem a tréfát, van az a vicc a sonkával, hogy ki kérdezte, mi a neve a halnak :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.17. 21:28:30

@Andrass9: Éppen halászlé van, durva sok ikrával, húzom is a s@ggem. Kistesónak ikrásan kellett, a legkisebb csomag 70 deka volt a hűttőben. Oszt', elvitt két kis adagot, a többit meg lapátolom hősiesen, bőven paprikázva. Az új eresztés paprikakrém igen jó lett, piszok erős, de gyorsan lecseng, és tömény habanero/scorpion aromája van. A reggeli szendvicset is megkentem vele, feléledtek a bolyhok izibe'.
@Fenchurch68: A fish called Wanda. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.18. 05:24:23

@Waka: Küldjed át a felesleget, ablak nyitva :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.18. 16:14:43

hat en is sargaborsobol csinalnam, ha mar pure
zoldborsobol fozelek vagy leves
de nem lehet rossz
fel csokor petrezselyem talan meg OK

a kacsa johet
/megyek a repterre, felveszem a nejem, holnap szerzodeskotes papiralapon is:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.18. 19:58:15

@Andrass9: hat erdekes let volna ha beallit mind a hettel fel evestol 19-ig bezarolag

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.18. 20:48:56

@Andrass9: Félretettem egy üveggel. :)
Ma megvolt az első diószedő túra, még nem érik igazán, de egy hátizsákkal azért hazahoztunk. Jövő szombaton folytatás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.18. 22:49:29

@Waka: A halászlére gondoltam, de a csilit is szivesen fogadom!

Fenchurch68 2016.09.18. 23:13:35

@Waka: Nekem jöhet csak az ikra, halászlé nélkül is!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.18. 23:19:13

@Andrass9: @Fenchurch68: Hát az sajna nehéz lesz. Majd küldök egy képet az utolsó tányérról. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.19. 08:53:00

@Waka: Gondoltam én, hogy te is csak dicsekvésből panaszkodtál :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.19. 20:36:39

@Andrass9: Á dehogy, csak úgy szőrmentén megemlíttetem. :)

2016.09.22. 15:01:45

Hihetetlen, de pont ilyen párosítást találtam az idén Siófokon egy szálloda éttermében, meg is rendeltem, és nagyon jó volt együtt a kacsa a zöldborsópürével. Itt egy kép róla:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/24494833-7c5daeea/user

az a grillezett sajt ott a képen talán túlzás volt hozzá, de a lepcsánka szerűség kifejezetten jó ötlet a hús alá
(szerencsére nem rozé volt a kacsamell)
Elvileg a hely egész évben nyitva, nem csak szállóvendégeknek, én még visszatérek oda, az biztos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 18:34:48

@pizzaszeletvágó: Szép az étel, a tócsni jó ötlet a szaftot felszívni (az angolok oda pirítóst tennének). A sajtot én sem értem, de remélem legalább jóízű volt!

2016.09.22. 18:38:11

@Andrass9: igen, a pirítóst én is használom erre, de a lepcsánka (tócsni) tágabb határok között fűszerezhető, és ez meg is volt, jó étel volt na, meggyőző

2016.10.07. 19:20:12

Na. Ma megcsináltam a zöldborsó pürét száraz feles zöldborsóból. Kacsazsír+hagyma+fokhagyma, borsó, só+bors, nagy csokor zöldpetrezselyem, több óra türelmes főzés után már csak picit kellett rádolgozni a botmixerrrel.
Semmi laktózféleség.
Teljesen más, mint friss (fagyasztott) zöldborsóból, de nem mondanám, hogy jobb, csak más.
Finom, jó lett. Nem emlékeztet sárgaborsóra sem, pedig ettől tartottam.
Érdemes.
Csináljátok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.07. 19:57:37

@pizzaszeletvágó: Száraz feles zöldborsót vörösbor(de)minőségi olvasónktól tanultam, azóta mindig van itthon. Tényleg más, mint a sárgaborsó, de finom!
süti beállítások módosítása