Már vagy nyolc hónapja nem ettem bolti kenyeret, csak a saját sütésûeket. Egy ideig titeket is elláttalak kenyérposzttal, de gondolom annyi elég volt.
Ennek a mostani kenyérnek viszont nem tudok ellenállni. Feleségem megállapította, ebbõl õ is kér: a felét! Ez nagy szó, mert eddig megkóstolta a kenyereimet, de azért inkább vett magának bolti vackot.
A kenyér roppant egyszerû, bár kicsit több, mint 4 összetevõje van:
- 30 dkg félfehér kenyérliszt (BL112)
- 20 dkg teljeskiõrlésû rozsliszt (RL190)
- 30 dkg kovász
- 3 dkg búzasikér
- 2,5 dkg só
- 2 ek olivaolaj
- 7 g szárított élesztõ (mert a kovászom már az utolsókat rúgja)
- 2,7 dl langyosvíz
- 1 ek köménymag
A szárazanyagokat felkevertem a robotgéppel, majd hozzáöntöttem az olivaolajat (ezzel a kis olajjal sokkal tovább friss marad a kenyér). Hagytam a gépet kicsit keverni, és beleöntöttem a kovászt. A szárított élesztõ ezalatt felfutott a langyos vízben, azt is hozzátettem.
Rábíztam a robotgépre a dagasztás, mert én már csak ilyen lusta vagyok. Dolgozott is rajta 30 percet, viszont csodás selymes felületû tésztát kaptam.
Megkelesztettem a dagasztóedényben kb 40 perc alatt, majd megformáztam a sütéshez. Ehhez elõvettem az ovális tetõvel rendelkezõ nagy jénai tepsimet, amibe a méretes kacsa is belefér. Ezt kibéleltem sütõpapírral, és a papírra tettem a tésztát. Hagytam még egy órát kelni, azután kicsit bevagdostam a tésztát. Megspricceltem vízzel még a jénai tetejét is belülrõl, lefedtem és betoltam a sütõbe. Begyújtottam, 220 fokra állítottam, a vekkert pedig 55 percre.
Ilyen lett:
Amikor kihült, megszeltem
és finom házi szalonnával, csilipaprikával bereggeliztem belõle (nyitókép). Az enyém majdnem teljesen elfogyott, feleségemnek még van 2 szeletnyi belõle.
Szerencsére elindítottam az új kovászomat, és igéretesen alakul :)