Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az év első csilikrémje

2016.08.16. 07:00 Andrass9

A Spicy Fiesta hibrid a leghamarabb beérők között van, de az Anaheim csilit se kell félteni. Sokkal inkább a csiliültetvényemet, mert a macskánk elõszeretettel üldözi el a szomszéd macskákat, meg verekszik is velük. Egyelõre õ van nyerésben, pedig már nem is lány ...

22.jpg

Ez a macskaharc egy alkalommal a csilibokrok között kulminálódott, ezért sok ág letörött, paprikák lepotyogtak. Összeszedtem hát az éretteket, meg a leesetteket, hogy ezt elteszem.

Lett vagy másfél kiló, fõleg Spicy Fiesta:

  • 1 kg Spicy Fiesta csilipaprika
  • 0,4 kg Anaheim csili
  • 5 db nagyobb Habanero (hogy igazán csípjen is)
  • 4 kicsi Aji Cristal csili
  • 1,5 dl olivaolaj
  • 1 lilahagyma
  • 3 dkg só

10.jpg

A lilahagymát kicsit összevágtam, majd a késes aprítóban összedaráltam. Beleborítottam a felhevített olivába, amit ezután letakartam, és kicsire vettem a lángot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felvágtam az összes csilit kisebb darabokra, és megéleztem a késes aprítót. Éppen belefért! Megsóztam, majd egy percig aprítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Sajnos a magokat most sem vágta össze a robotgép.

19.jpg

Sebaj, hozzáadtam a párolt hagymához, és egy órát fõztem kislángon.

20.jpg

Ekkor belenyomtam a botmixert, ami elbánt a magok nagy részével is. Fotózni viszont elfelejtettem. Lett pontosan 13 kisüveg, maradék nélkül ...

21.jpg

Igencsak csípõsre sikeredett, kb 30.000 SHU-ra saccolom. Az íze csodálatos, köszönhetõen az Anaheim és a Habanero aromásságának, és az Aji Cristal citrusos ízének.

26 komment

Címkék: lilahagyma olivaolaj habanero Anaheim Spicy Fiesta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4710380158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.16. 10:27:55

a tavalyi mar elfogyott???????
1 hektaron mennyi csilit lehet termelni?
nagy-e' a vizigenye?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.16. 17:58:39

mindjart kesz a lecsom
/tegnap babkozervet ettem (edes Istenem mi lenne velem, ha nem lenne mogottem egy no)
tuti jo less, mert egyreszrol lecsokiraly vagyok, masreszt, nem nyom agyon a megfelels kenyszere, hogy Mary is szeresse, szoval nem nyom az otkarika
meg nyomtam bele eroset rendesen:)
mennyiseget tekintve: qrwa sok

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 19:01:28

@hagyma:

A paprika eléggé vízigényes növény, de vannak fajták, amik elviselik a szárazabb időt is, pl. ilyenek a magyar fűszerpaprikák.
Nagy területen csak fűszerpaprikát érdemes termelni, a csilik nagy része kényes az időjárásra. Az én kertemben pl. a habanero fajták szeptembertől a fagyokig érezték jól magukat, akkor kötött a legtöbb paprika. Neked nem ajánlanám, hogy paprika termesztésbe kezdj, ahhoz fiatalabbnak kellene lenned, mert sok munkával és odafigyeléssel ( szakmai ismerettel ) jár. Kezdve a palánta beszerzéssel, mert vagy magad neveled ( ami nem konnyű ) vagy megveszed, az meg kezdéskor egyből csak kiadás. Itthon az étkezési ( kaliforniai ) paprikát is fólia alatt termesztik, sok élő munka kell hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.16. 19:05:38

@hagyma: Hát már nem sok van a tavalyiból. Ahogy @látjátok feleim szümtükkel: írja, nagy a vízigénye, meg szereti a 86 fok feletti hőmérsékletet :) Mostanában már idehaza is hőség van nyáron, ezért is lett olyan népszerű a csili.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.16. 19:29:36

@látjátok feleim szümtükkel: na
en nem vagyok oreg
55 eves vagyok
egy Herculesbe oltott Toldi Miklos erejevel, de a paprikat es a csilit en sem gondoltam komolyan
azert nem akarok 1 hektaron napi szinten gornyedni
/az afroamerikaiakat meg mar felszabaditottak:)/
gyumolcsos kozel all hozzam, de a facsemetek ara horrorisztikus ekkora teruletre
mindegy a heten nem less dontes, Mary KY-ban
en keresgelek...
@Andrass9: north Carolina idojarasa szinte letukrozi a magyart
a lecsom cask kicsivel let job, mint amire szamitottam

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 21:31:16

@hagyma:

Nem vagy öreg, de ahhoz már bizony az vagy, hogy ebben a korban kezdj olyan tevékenységbe, aminek az elsajátítása évekbe telik. Mire megtanulnál gazdaságosan-eredményesen termelni, akkorra bezony akármi is lehet veled, mert te sem fogsz a következő években fiatalodni. Az ilyen korú ember csak akkor kezd mezőgazdálkodni, ha nagyon sok a pénze, és a szaktudást, meg a segédmunkást meg tudja fizetni, maga meg nézi őket, és söpri be a pénzt.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 21:37:15

@Andrass9:

Van egy cserép csilim, egyetlen tő, a paprika sötét zöld, és akkora mint a hüvelyjkujj hegye, de ami magot vettem, annak sötétbordó a színű a termése, bár még ez is lehet az mire megérik, a formája viszont nem olyan. A tavalyi cserepes tövek most indultak be, és rengeteg virág meg apró paprika van rajtuk. A spárban vett paprikának a cserepes változata szebb, mint a szabadföldi, az szenved.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.16. 21:47:50

@látjátok feleim szümtükkel: Idén nekem is sok "érdekes" csilim lett. KungPao-nak vettem, és Thai BirdEye lett belőle. 10 tő ... Jalapeonok közt meg lett egy tő KungPao a változatosság kedvéért. A Spicy Fiesta (a, amit úgy szerettél) csodásan teljesít, a Bird Eye is. A Habanerok roskadoznak a paprikától, és végre a Carolina Reaper (a világ legerősebb csilije) is megfogott, meg szépen virágzik is. Akától kapott csilik nőnek és csípnek :)
Összességében nem panaszkodom!
Keresztbe porzások okozhatják az eltérést a vett csili képétől. Szerintem meg ENNYI vizet, amennyit eddig kaptak nem igényelnek :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.16. 21:48:57

Köszönök szépen!
Nálam még nem érik igazán a paprika, egy-egy érett darabot szedtem le eddig enni. Az mondjuk odacsapott rendesen. Trinidad volt egy szem, elajándékoztam, amúgy is arra szánom, nincs kedvem idő előtt elpatkolni. :)
@hagyma: www.youtube.com/watch?v=FsSd6mNDbNs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.16. 21:55:53

@látjátok feleim szümtükkel: a fenet
amerikanak egy 70 eves no less az elnoke
nehogy mar 55 evesen ne tudjak elbanni 1 hektarral
dednagyanamnak volt fel hektar kukoricas 75 evesen, disznokkal szarnyasokkal Maklaron magaban es akkor meg a kezikapa volt neki a lgfejlettebb mezogazdasagi gep
atoll en nem felek
az en gondom - mint emlitettem volt- az hogy a leheto legjobb megoldast akarom megtalalni, parlagon nem allhat 4 acre
/ha egyaltalan a hektaros less a nyero/
mert most is van masik ami igen tetszik
vegulis kenyelmesebb elhorgaszgatni, mint foldet muvelni, de valoszinu maradt bennem valami parasztver
@Andrass9:
en komolyan mondom, az amerikai lecsot hosszu honapok sot talan evek alatt fejlesztettem tokeletsre
ma mar tudom milyen szinu es mennyi paprika kell,/ az sem mindegy mikor let leszedve, nem akarok atmenni fickoba, de bizony oda kell figyelni, hogy milyen a paprika halmazallapota, melyik pari, milyen hagyma es melyik szalonnat nyomom ala es milyen kolbaszt bele
mostanra osszeallt
becsukott szemmel is:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.17. 15:03:42

@hagyma:

Most mondjam azt, hoyg elég baja az amerikának?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.17. 15:29:17

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanezzel a problémával küszködünk mi is!!! "Melyik ujjamat harapjam?" tipikus esete!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.17. 21:07:04

Köszönök szépen!
Ma is megvolt a napi penzum. Leszedtem, aztán megkapáltam a paradicsomot, úgy néz ki, mint a mélyszántás, letapostam bizony eléggé szedés közben. Biztos sokak szívét fájdítom, de 5-6 kiló ma is lejött, lassan itt az ideje a következő befőzésnek.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.17. 21:47:07

@Waka:

Én is leszedtem a három tőről már vagy 5 paradicsomot. Örömmel :( lesem, hogy sárgán lévő egyetlen bogyó jó nagy és szépen érik. Egész nyáron nem kötött csak ez az egy bogyó, most viszont van rajta vagy öt aprócska.

Mellesleg azért az ízért, amit a hatalmas és húsos paradicsom nyújtott, megérte ládában nevelgetni. Ilyet piacon nem kapok. Még néhány éve voltak húsos fajták, mostanság csak a fóliás forma paradicsomot látom két picon is. Néha akad apró piros, amire általában azt mondják, hogy szabadföldi, de ez már a mese kategória. A tescoban nagyobb választék szokott lenni, mint a piacon.

Érdekes, hogy a legkorábbi muskotályos szőlőn a második kötés is hamarosan beérik, és elég szép a harmadik kötés is.
Van olyan szőlőtőke, amelyen csak július végén jelent meg a fürt, és nagyon gyorsan nőnek rajta a bogyók, ha hossszú ősz lesz, még be is érhet.

A fickó 2016.08.17. 21:48:51

@Waka: Az enyémet nem, mert én is szedem és már főztem is be. A koktélokat, már régóta. Kezdő biokertészként, egész jó lett a kertem.:) Sok tapasztalatot szereztem már eddig is, minden nagyon jó ízű is lett. :)

Ez vagyok 2016.08.18. 16:09:32

@Andrass9: András, képzeld a vidéki kertemben nem ment tönkre a paradicsom, így folyamatos lesz a datolyaparadicsom termelés jövőre is. Itthon is, mintha megállt volna a betegedés, de ezekből nem szedek magot.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.18. 17:07:22

@Ez vagyok:

Majd égesd el a szárat és jól ásd-rotáld fel a földet, hogy kiszellőzzön.

Ez vagyok 2016.08.18. 18:01:21

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm a tanácsot. Én a beteg növényeket kizárólag a kukába küldöm itthon. A vidéki kertemből elégetem.
Más: ha van egy jó recepted tartósítószer nélküli csalamádé eltevésre, azt is nagyon megköszönném.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.18. 20:08:55

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnálom, hogy így esett. A Danko Heart kezdi megadni magát, de ez minden évben így van. Hiába kacsozom, a tetején elsorvadnak a hajtások, hoz egy rakás virágot, ami aztán csökött termést hoz, de nagy nehezen beérik.
@A fickó: Nekem érik a második befőzés, a zöldségtartó teli van, meg egy jókora tál is. Kistesót meg kell fűznöm, vasárnap főzünk ivólét.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.18. 20:28:51

@Ez vagyok:

Nem eszünk csak friss savanyúságot, néha egy kis kovászos uborkát ( ha kapunk ).

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.19. 06:21:54

@hagyma:

Az a te bajod. Mi édesen szeretjük az életet nem savanyún.:D

Friss káposzta saláta, fejes saláta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.19. 09:12:13

@hagyma: A magyar nyelvben a savanyúságot mindenféle zöldség köretet is jelent, amit a főétel mellé eszünk (pl. saláta, ami helyből két dolgot jelent: lettuce vagy valami leveles zöld, amit esetenként nyakonöntünk dressinggel)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.19. 10:42:17

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: hat nem tudom, felenk ezeket salatanak hivtuk
a savanyusag az savanyukaposzta, savanyu uborka az a kisdinnye csalamade stb.
a friss az salata es nem savanyusag,
lsd kaposzta salata ugye, uborkasalata stb./ meg ha egy kis ezetes vizzel savanyithatoak is izre
a savanyusagot savanyitasi eljarassal keszitjuk, attol savanayu
a friss zoldseg az meg salata
a lettuce semi keppen nem savanyusag
bar ez lehet valtozhat tajegysegenkent

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.19. 10:55:37

@látjátok feleim szümtükkel: egyebSt nalam evszakja valogatja
savanyusagot szivesebben eszek telen
salatat nyaron
a salatafogyasztasom az kb tizszeresere nott itt
a savanyufogyasztasom viszont jelentosen csokkent
süti beállítások módosítása