Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Spenótos-ordás-cukkínis ravioli paradicsommártással

2016.08.14. 07:00 Andrass9

Ha trendi akarok lenni, akkor ricottásnak nevezem, de a kispiacon ezt nekem ordaként adta el a készítõje. Azt mondta, tegnap készült, így gyorsan fel akartam dolgozni, mert a friss alapanyagok állítólag sokkal jobbak (hmmm - és egy parmezán sajt? ...)

47.jpg

Fõztem már raviolit, de a ricottával nem igazán lettünk jóbarátok még odaát, a nagy pocsolyán túl sem, merthogy a túróra nem igazán hasonlított. Most viszont eldöntöttem, hogy adok még egy esélyt neki. A spenót ugyan már lement a kertben, de fagyasztottam le eleget. Fûszerek is nõnek, mint a dudva. A cukkínit is a piacról hoztam, a kedvenc néninktõl, aki nem szégyelli, ha szépséghibás az áruja, viszont mindig frisset hoz!

Eredetileg nem is raviolira gondoltam, csak valami spenótos/ordás tésztára, de a cukkíni beevezett, mint nem várt alapanyag. Igaz, Waka is fõzött már cukkínis spagettit, de õ a tésztát tésztával is képes megenni.

Akkor elsõnek kell a töltelék, had érjen össze:

  • 20 dkg orda (ricotta)
  • 12 dkg blansírozott spenót
  • 1 db 25 dekás cukkíni
  • 3 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál újhagyma zöldje
  • 3 salotta hagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 zöld csilipaprika (a Hybird, az nem csípõs)
  • rozmaring, kakukkfü, oregano, zsálya és sok bazsalikom
  • 1 ek olivaolaj
  • bors, só

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje a ragasztáshoz
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg vaj a kifõtt tésztára

10.jpg

A paradicsompüré nem tartozott az ételhez, abba végül nem tettem belõle. Legyalultam a cukkínit a durva reszelõn és kicsit lesóztam. Felkarikáztam a hagymaszárat és megaprítottam a salottát. A fokhagymát megzúztam a kés lapjával, és a spenótnak - és akkor már a cukkíninek is - kicsavartam a levét.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az oliván a hagymaféleségeket puhára dinszteltem. Az ordára ráreszeltem a parmezánt, annyit, hogy elborítsa. Villával széttörtem, összekevertem, és hozzáadtam egy tojást, ami kicsit összefogja majd a fõzéskor a tölteléket: kevésbé folyik bele a fõzõvízbe, ha kilukad a tészta.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A hagymákra még rátettem a cukkínit, spenótot, hogy azt is megpároljam kicsit. A zöldfûszereket felvagdostam, bár lehetett volna apróbbra is. Ezt mind hozzákevertem az ordához, amit még sóztam, és kávéskanálnyi borsot is daráltam bele (pontosan nyolc tekerést). Szép tarka lett, de a hagymás massza még hûlõfélben van, azzal vártam, mielõtt hozzáadom: meg ne fõzze már a tojást nekem!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Jöhet hát a tésztagyártás. Most csak kis adagot fõztem, kettõnknek, ezért két tojásból gyúrtam a tésztát. Lusta voltam, ezért villával kevertem össze, hogy ne kelljen minden alkalommal kezet mosni, amikor fényképezek :) A hagymás cukkínis spenót is szépen összeesett, elzártam hát alatta a gázt, hogy kihüljön. A tésztát (amikor már nem csöpögött belõle a tojás) kézzel meggyúrtam jó kemény állagúra. A tojások kb 22 dkg lisztet vettek fel.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Lett egy kis gömböc, amit mûanyagzacskóba csomagolva félretettem pihenni félórára. Kell egy kis idõ a gluténnek, amig szépen felszívja a nedvességet! Elõkerestem a ravioli készítõ karikát is, amit soha nem használtam még, de láttam a mindenes fiókban a konyhában.

27.jpg

Ezalatt persze kihült a spenótos keverék, ezért beledolgoztam az ordás keverékbe. A tészta is pihent, elkezdtem kinyújtani, de erõt vett rajtam a lustaság, nem fogok 2 tojást kézzel nyújtogatni, jó lesz erre a tésztagép is. Annak van ugyan raviolikészítõje, de az nem volt tökéletes a múltkor, így maradt csak a nyújtó funkciója.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A nyújtónak 7 fokozata van. Kezdtem a 7-essel, majd minden tésztacsíkot áteresztettem rajta. Levettem hatosra, azon is áttekertem. Itt már kezdõdtek a gondok, hogy túl hosszú a tészta, de azt még megoldottam egy felezéssel. Azután jött az ötös, majd a négyes beállítás. Ekkor már akkora lett a tészta, hogy nem fért a nyújtó szilikonra. Kellett egy szép nagy konyharuha, amire elkezdtem átpakolni a véknyabbakat. Nem szaporázom tovább a mondandómat, csak a kettes fokozatig mentem le, mert akkorra már átlátszó volt a tészta. Ha cérnametéltet készítek, akkor bizony az 1-es fokozat is kell! Felvertem egy tojás fehérjét, amivel megkentem a tésztát, majd rápakoltam teáskanányi tölteléket. Erre rátettem egy másik tésztacsíkot, és a raviolikészítõ karikával összepréseltem, és kivágtam a formát.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Ez így most mûködni fog, gyorsan oda kell tenni a szószt is:

  • 220 g sült Lucullus paradicsom
  • 300 g darabos paradicsomkonzerv
  • 2 girizd fokhagyma
  • 3 csípõs csilipaprika
  • 3 ek olivaolaj

36.jpg

A csilit felkarikáztam és az olivával feltettem pirulni. Utánadobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát is. A sült paradicsomot kicsit megaprítottam (a benne lévõ fokhagymákkal együtt), végül a lábasba raktam. A darabolt paradicsomot úgy ahogy van utánaborítottam. Kicsit sóztam és borsoztam is.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Ez így csendben rotyoghat a tûzön, míg a tésztát kifõzöm.

Az elsõ menet fõzése még szépen sikerült. Egy jénaiba pici vajat tettem, és arra szedtem ki a forróvízbõl. Viszont a másodikra igencsak kiszáradtak a tészták, le kellett spriccelnem õket vízzel, majd ruhával letakarni, mert kezelhetetlenné váltak. A kerek kiszúró sem tudott elbánni ezzel a megszáradt tésztával, elõ kellett venni a jó öreg rádlit - azon nem fog ki. Azért a maradékot is ki tudtam fõzni minden további probléma nélkül. Amikor egy réteg tésztat kiszedtem a vízbõl, egy csepp vajjal megkenegettem õket, így nem ragadtak össze (meg az ízük is sokkal finomabb lett).

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Az utolsók kifõzésekor (kb 40 darab lett, nem nagyon számoltam) a szósz is elkészült, máris mehettünk ebédelni a teraszra. Azért akadt egy-kettõ, ami kilukadt, dehát nagyon vékony volt a tésztája. Szerencsére csak a kiszedéskor lukadt ki.

45.jpg

Pakoltunk a tányérra a szószból is, meg reszeltünk rá frissen parmezánt.

46.jpg

Amilyen szerencsénk volt, a nap is éppen akkor sütötte meg az asztalt, amikor feleségem a második adagot vette ki magának:

48.jpg

Összesen 6 darab maradt, meg egy merõkanálnyi szósz.

Ezennel megkövetem a ricottát! Eszméletlenül finom lett, és klassz volt az állaga is. A szósz nem volt meglepetés, hiszen ezekbõl az anyagokból sokszor készült már finom paradicsomszósz, talán nem ennyire csípõs, mint ez a mostani volt.

A tészta a vékonysága ellenére is fantasztikus állagú, harapható lett (persze nem al'dente, hiszen friss tészta).

Nagy dicséretet kaptam feleségemtõl: ez volt a legjobb raviolid, amit valaha fõztél!

.

..

...

....

(Ez életem harmadik raviolija ...)

36 komment

Címkék: spenót tojás fokhagyma ricotta parmezán zsálya bazsalikom vaj rozmaring cukkíni olivaolaj újhagyma petrezselyem salotta orda csilipaprika sült paradicsom kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr498895128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.14. 07:27:30

hat en nem vagyok "olaszos" mint tudod
de biztos jo
de meg elolvasni es vegignezni is hosszu volt, nem megcsinalni /na ilyen esetben megyek en el az olive gardenbe, hamar megis ennek ilyesmit:)/

de ertekelem, vegulis ez gasztroblog, a melos kajakat is meg kell csinalni, nem lehet cask rantotthus meg zsiroskenyer

/nekem minden ujdonsag az elsore sikerul a legjobban, masodikra a legrosszabb, utana beall a harmadiktol, de nekem mar nics kedvem az ujdonsagokhoz:)
azt fozom ami tuti
hu elkepzelem a konyham, ha ebbe belvagnek, hamarebb kimennek szantani a 4 acrera

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.14. 07:53:55

a spenotot viszont szeretem
lehet belevillaznek azert
a ricotta nem rosz
ezek az olcso cottage csizen futok nem jok semmire
turokerdes nehez ugy errefele es ez nekem jo, mert semi kedvem krumplit reszelni sztrapacskahoz
bonyolultabb mint a makos
ez a 7 vege igy Mary nelkul hamburgers less/ nem meki!/

Isley 2016.08.14. 08:28:20

Klassz lett! Én tésztát nem csinálok, mert csak én enném, azért meg nem vágok bele.

@hagyma: pont így, elsőre a legjobb, mert pontosan követem a receptet, másodikra már azt gondolom, hogy tudom - és el is cseszem, a harmadiktól már benne van a kezemben :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.14. 11:33:59

@Isley: Nekem is az első a legjobb, mert abszolute nem követem a receptet, csak úgy készül, ahogy jónak érzem. Mivel ezt nem jegyzem le, másodszorra az eredeti receptet követem, ami pocsék lesz. A többi alkalommal nekem is bejön a kezembe az első receptem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.14. 11:37:37

@hagyma: Valóban melós kaja - pláne, hogy gyakorlatilag egy ülésre ketten megettük. Mégha legalább egy rakat vendég ette volna ...
Bár az olaszoknál - ha családi ebédre főzik - az összes nőnemű családtag raviolit gyárt fél napig, hogy elég legyen :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.14. 13:55:43

@Andrass9: hat erre mondtam, inkabb szantanek es utana elmennek egy olasz etterembe
/ja amugy nyilt itt egy mexikoi a kozelben, kb a 10-ik az utobbi 5 evben, arra figyeltem fel, hogy rendesen tele van a parkolo akar meg hetfon is , es pont mult hetfon meglatogattuk
hat mit ne mondjak, jo, sot nagyon jo sot harmunknak nem volt tobb mint 60 dollar 2x 1 literes sorrel. kicsit hosszu az etlap, a steakkel nem nagyon tudnak banni,meg az angol nyelvvel, de a mexikoi resze tokeletes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.14. 14:09:32

La Carreta a neve, nem tudom ismered -e?
az adagokrol meg annyit, hogy meg 2 napig ettem tugoboxbol, amit hazahoztam
jo hely
orulok az ilyen felfedezeseknek:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.14. 14:48:37

@Isley: sosem felejtem az elso borsos tokanyomat
valahogy minden osszejott
tokeletes volt a marha
pont jo ideig feheritettem, elotte pont meret vagta,
paprika paradicsom megfelelo
vizmennyiseg is
es a bors is, ahogy kell
rizzsel csinaltam
nem nosztalgia, tobben ettuk, szuper let
a masodikat elkurtam
azota beallt a tuti
oda kell figyelni milyen a hus, hany eves a marha, sot milyen a bors, milyen a pari es a zoldpaprika
hofok stb.
szoval rutinbol faszat csinalok
de a legjobb az elso volt a legrosszabb a masodik

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.14. 19:39:29

Köszönök szépen!
Nagyon jó, melós, de jó. Hajdan a szovjet laktanya parancsnok a mögöttünk lévő házban lakott a családjával. A feleség anyám barátnője lett, tőle tanulta a pelmenyit. Mondjuk, sokat nem gatyázott a kerek kiszúróval. Kinyújtott egy rettenet nagy tésztát, akkora volt, hogy el sem fért a deszkán, a sodrófára feltekerve nyújtotta. Félbehajtotta, és fűszeres darált húst tett bele kis gombócokban elosztva. Ráhajtotta a másik felét, nem kente semmivel, lenyomkodta, aztán derelyemetélővel felvágta. Kifőzte, ecetes-borsos vízbe mártogatva ettük. 120-150 db simán elfogyott két evésre. Egyszer rászántam magam, hogy készítek. Tésztagéppel nyújtottam én is, tojásfehérjével kentem, olyan kemény lett, mint a rosseb.
@hagyma: @Isley: @Andrass9: Magam is pont így vagyok. Azért én el tudom baxni sokadjára is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.14. 20:27:35

@Waka: Jó estét neked is!
Nekem nem lett kemény a ravioli - tán mert majdnem átlátszó volt a tészta, olyan vékonyra nyújtottam? Elég valószínű, mert friss házitésztát sokszor főztem, de derelyét sikerült régen keményre készíteni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.14. 20:30:00

@hagyma: Nem ismerem a láncot, lehet, hogy mifelénk nincs is. A szomszédban Shorty's van, oda többször is mentem enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.14. 20:34:18

@hagyma: Megtaláltam, van NH-ben is, de olyan helyen, amit nagyon ritkán látogattam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 04:42:15

@Andrass9: nem kell nagy durranasra gondolni
hoznak egy atlagos mexikoi konyhat olcson, nagy adagokkal
mar az etlep hosszusaga is mutatja, ne varjunk csodat
de itt a to mellet 2 percre autoval, ha mexikoit akarok, akkor tokeletes
/hetfon, mint a multkor...:)/
19-en jon haza a nejem louisvillebol, pont a 8-ik hazassagi evfordulonk napjan
hat nem oda fogunk menni
de szodaval elmegy
steakben gyengek
a sor jo es literes, alig merrtem meginni,de 2 perc a lakasunk es torvenyt nem sertettem vele
szoval belefer az olive garden. outback Applebee's stb kategoriajaba mexikoi valtozatban
ha eppen cask ennenk egy mexikoit, jo tudni hogy itt van a sarkon es rendben van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 10:19:48

@hagyma: Már 8 éve? Virágcsokorral menj a reptérre!!!
Steaket még Mexikóban sem ettem, nem tudom hogy készítik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 10:49:12

@Andrass9: hat Mary mondta
akkor biztos 8
nekem nyolc
meg cask szombat delutan tettem fel a gepre, de mar igy hetfo hajnalban is hianyzik
/ja amugy hazat keresek megint, bar a 4 acres nincs eldobva, mondtam a pasinak, hogy varok egy hetet, ha nem less job akkor talan megvesszuk/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 13:30:52

ma lecsot sutok/fozok?/
50 folott a feleseg hianya akkor tunik fel, ha nincs itt
30 alatt ha ott van ahol nem kene
fene erti
meg lamentalok a paprikaskrumplin is, de lecso fele hajlok
nagyon jo kolbaszom van
/makostesztan nem gondolkodom, mert ehenhalnek mire hazaer az asszony/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 13:40:41

@Andrass9: nem tudnak steaket sutni
ugy csinaljak, mint ami belemegy abba a tortillaba vagy mibe
szoval egyben hagyjak ha ribeyet kersz
ha nem, felcsikozzak
ahhoz nem ertenek
de nem baj

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 13:41:29

masik blogon lecso van
lecsot keszitek ma
na nem ugy
azt semmikeppen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 13:43:27

@hagyma: Én még ilyen idős fejjel is belevágnék a 4 acres-ba, de semmiképpen nem telepítenék nagy gyümölcsöst aktív segítség nélkül. Metszeni, permetezni és szüretelni is kell, nem csak karban tartani alatta a füvet. A meggyfát 2 óra alatt szedtem le, az őszibarackot 1 óra alatt. Ebből extrapolálva 1,6 holdra kb 1500 óra, ha 16m2 jut egy fára. Ez napi 8 óra munkával számítva is kb fél év :)
Egyéves terményt már könnyebb, mert ahhoz lehet gépeket venni, amivel sokkal hatékonyabban dolgozik az ember.
A füvet meg fél nap alatt le lehet nyírni traktorral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 13:44:46

@hagyma: Apropo 8: nekünk idén volt a 43-ik:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 13:48:00

@hagyma: Melyik másikon? A lepcsánkon steak van ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 14:00:18

@Andrass9: en fiatalabb vagyok es en egyszer elvaltam
az elet ilyen
mondtam mar sokszor Marynek ha Louisvilleben tesz le a golya, kozel hozzajuk, akkor mi is 30 folott jarnank
/nekem az elso nem sikerult, nem biztos hogy miattam, ez van/
a lepcsankra nem jarok mert moderaltak:)

MK egyunk lecsot arabusul
cimlap
en minden cimlapos kajablogra felnezek
ez a lecso nem tetszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 14:04:50

@Andrass9: nincs kizarva, hogy belevagok
sok sok fat mar megneztem es kiertekeltem
/van amelyikt metszeni sem nagyon kell/
de nem cask gyumolcsfa jatszik, mint mondottam volt
mak, kukorica krumpli
ha gyuolcsfa akkor a kajszira hajlok
de leszek oszinte, ha ma vagy holnap talalnek egy kedvemre valo 1 acrest, elfefelejtenem ezt a kalandot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 14:14:18

@hagyma: 1 acre is bőven elegendő, ha nem abból akarsz megélni :)
A Motoros lecsója nem olyan borzasztó. A lecsót nagyon sok nép eszi, és mindegyik másképp fűszerez. Nekem például a római kömény nem tetszene benne, bár amúgy más ételben használom. Tojást én is csak a melegítettbe teszek, és koktélparadicsomot nem használok hozzá. Dehát a recept azért valóban egy lecsó recept egy kis csavarral :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 14:17:19

@hagyma: Nekem is a második, de ez nem számít. A lepcsánkon engem is moderáltak, most már csak részlegesen, mert minden kommentem után hibajelzést kapok, de megjelenik. A nevem mellett szereplő blogkocsma URL veri ki a biztit, amit ezek szerint még mindig moderálnak ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 14:22:56

@Andrass9: hat nem borzaszto, cask te is kihagynal belole mindent, ami benne van:)
lehet kis csavarnak nevezni:)
meg arab lecsonak hivni
koktelparadicsom, romai komeny, tukortojas petrezselyem
hat koszi nem
ettol meg lehet jo /szerintem nem/ de egyek az arabok

szoval ma lecso less
Magyar
nem ravioli, nem szejtan
lecso
es akkor meg ki kell talalnom a kedd-szerda-csutortok menut, ami jo es gyors
reggeli bundas hamburger buns volt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 14:48:46

@hagyma: Tegnap én is bundás kenyeret sütöttem frissen sült kenyérből :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 14:58:26

@Andrass9: lecso less
a tobbi napokra nics tervem
veszek azert krumplit, bar most nem kivanja a paprikaskrumplit a szervezetem

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.15. 15:06:30

@hagyma:

A kajszi fagyérzékeny, ezért nem árt ha afelől is tájékozódsz, hogy a környéken milyen gyülömcsöt termelnek, mert az biztos támpont. Ha nincs sehol kajszi, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem jó neki az éghajlat.

@Andrass9:

A paprikás kumplit tegnap megettük ebédre.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.15. 15:24:25

@látjátok feleim szümtükkel: kutatasaim szerint az idojaras tokeletes a kajszinak
a talajrol meg kell tobbet megtudnom
errefele nem nagyon gyumolcsfaznak, de ez nem jelent semmit

medvedr 2016.08.15. 16:27:29

@hagyma: Hát, Kecskeméten azt mondják a kajszi 3 évente terem. Az egyik évben elfagy, a másodikban beteg, a harmadikban meg annyit terem, hogy letörnek az ágak. ezért kell pálinkát főzni belőle. Jó kis kajszi moonshine -ért ruházz be egy Dodge challengerbe is ala Hazard County.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.15. 20:30:44

@Andrass9: Szerintem a tojásfehérje volt a ludas.
Én bizony teleültetném almával, aztán készítenék strong cidert, a cefréből meg pálinkát. Esetleg alma dzsemet a léből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.15. 21:00:09

@Waka: Még az lehet, hogy nem elég tojásos tésztát gyúrtál? Tojásfehérje az enyémben is volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.16. 21:43:39

@Andrass9: A fene sem emlékszik már rá. Édesanyám kézzel nyújtott, "magával ragasztott" tésztája mindenesetre soha nem volt kemény.