2010-ben Magyarország legkedveltebb (vagy legismertebb?) levesének szavazták. A neve általában Ujházi tyúkleves, bár Ujházi Ede eredeti receptje Nagy Endre szerint az alábbiként készült:
„Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt.”
Hogy mi az igazság a tyúk vs kakas álláspontok között, azt már nem tudjuk eldönteni, de Móricz Zsigmond is a kakasra szavazott. Ede viszont nem tud már nyilatkozni.
Végül is nevezhetném kakaslevesnek is, de a fûszerezése Ujháziéval egyezik. Nagylányom kérte, hogy fõzzek egyet, mikor tavaly itthon járt.
Akkor jöjjön a lista:
- 1 nagy öregkakas aprólékostul
- 1/2 kg marhafartõ
- 1 darab marhafehércsont
- 2 gyökér
- 2 sárgarépa
- 1 karaláb
- 1 zellergumó
- 1 kis karfiol
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1-2 hagyma
- 10 dkg vadgomba (most shitake)
- 1 csokor csirág (aka spárga)
- 15 dkg zöldborsó
- 1 darabka szerecsendióvirág
- 2 csipet sáfrány
- só, bors, szegfübors
Mindez egy képen nem is fért el! Nomeg a fazékba se igen. Vejemre és a lányokra való tekintettel a fejét és a heréjét félretettem, pedig az nagyon fontos alkotóelem - viszont késõbb tudtam fõzni egy kakaslevest, mert egy combját is kimentettem :)
A sok zöldséget megtisztítottam, a nagyobb darabokat kicsit összevágtam, a karfiolt, spárgacsúcsot és a zöldborsót félretettem. A fûszereket, fokhagymát, spárgát, csumát, stb. apróbb zöldségeket egy óriás teatojásba tettem (ami valójában rizsfõzõ edény). Elõvettem a majdnem legnagyobb (10 literes) fazekamat, ahol kis vízben megágyaztam a zöldséggel a húsoknak, amiket a csont társaságában szintén a fazékba tettem. Éppen belefértek! Fel is öntöttem szinig vízzel, majd feltettem a tûzhelyre fõni.
A sáfrányt mozsárban porrá zúztam, majd kis melegvízzel feloldottam, mielõtt a levesbe kanalaztam.
Ez a "kis" étel huszonegy órán át volt a tüzön, nagyon kis lángon. Az eredmény magáért beszél:
A levesbõl kihalásztam a teatojást, a zöldségeket, meg a húsokat. A maradékkal (csont, szétfõtt zöldség, morzsák) a kutyát tettem boldoggá.
Egy kis friss sárgarépával felforraltam a levest, majd elõvettem a félretett zöldségeket.
Ezt is beleöntöttem a levesbe, és pár percig fõztem. A karfiol is hamar elkészül.
Végül a zöldborsót öntöttem bele, amivel készre forraltam.
Már csak a tálalás volt hátra. Az asztalra tettem a húst, a fõtt zöldségeket, egy tálkában cérnametéltet, és a fazekat egy merõkanállal. Ki-ki szedhet magának amit kíván.
A leves lassan fõtt, még lassabban fogyott el, de nem az íze, hanem a mennyisége miatt. A rengeteg zöldség, gomba, és a vajpuhára fõzött öregkakas zseniális ízeket hordozott.
Igazinak nem illene neveznem, mert ahhoz 3 napig kellett volna fõzni, amennyi türelmem még nekem sincs.