Ez régen libamájjal készült, de ma már csak a profik tudják megkülönböztetni a kacsamájat a libamájtól, viszont az utóbbi az olcsóbb. Az ízük hasonló, a libáé azért finomabb. Ettõl még megettük ...
Mi elsõsorban saját kenyérrel, míg a gyerekekrõl nem tudok nyilatkozni. Amíg anyám élt, a karácsonyi ajándéka egy fél lesütött libamáj volt, a másik felét mi ettük. Három éve már nem készült karácsonyra, de azért emlékszünk rá.
A hozzávalók igencsak kevesen vannak:
- 60 dkg körüli hízott kacsamáj
- 3 kg kacsaháj (nem kell ennyi!)
A rengeteg hájat azért vettem, hogy egyrészt a máj egyenletes hõmérsékleten tudjon elkészülni, másrészt fõzéshez baromfizsírt használok, és elfogyott a készletem.
Letisztogattam a hájat, alaposan lemostam, mert szép zsírt akartam. Ha lett volna bõrös háj, akkor tán még többet veszek, mert a kacsatöpörtyû nagyon finom. Mindenképpen nagyobb darabokra kell vagdosni - ez tanultam Babette-től. Én felöntöm mintegy fél liter vízzel, és nagyon alacsony teljesítményen olvasztom a teraszon (ez egy hosszú procedúra, ott elvan magában).
Szép lassan fortyogva elfõtte a vizet, és kezdett szépen megsülni az a kevés szilárd anyag, ami egy testhájban leledzik. Ez eltartott bõ két és fél órát, de az eredmény igéretes lett.
Ekkor leszûrtem a zsírt, hogy ebben sütöm meg a májat. Hát nem csodás a színe?
Kettéválasztottam a májlebenyeket. Ellenõriztem, hogy nincs-e valahol véres rész, de tisztára volt pucolva. Óvatosan beleeresztettem a zsírba, amit csak 90C fokig melegítettem, nem akartam szétsütni. 25 perc alatt el is készült. Ezalatt a tepertõt kóstolgattam kis sóval (azért a bõrös finomabb lenne). 3 kis jénait készítettem elõ, amibe valahogy szétosztottam a májat, és leöntöttem annyi zsírral amennyi ellepte. Kiraktam a hideg kamraablakba, hogy hamar kifagyjon a zsír.
A mienket másnapra megkezdtük reggelire egy szelet kenyérrel.
A megbontott tálban azután kis zsírral lekenjük a vágási felületet, ne száradjon ki a máj.
A másik két jénait boldogan vették birtokukba a gyerekek. A maradék zsírt pedig két méretes dobozban a spájz áldott hûvös levegõjére bíztam.
Ez talán az egyik legkiadósabb étel, hiszen mi nagyon vékony szeletet vágunk csak belõle a zsíros kenyérre, amitõl egy ilyen kis adag több héten át ellát minket a csodás aromájával.