Vagy hívhatom Thai curry szûzpecsenyébõl-nek is. Végül is nem a név, hanem az étel számít. Lecsaptam egy szép darab szûzpecsenyére, és mivel rég fõztem curryt, most annak vágtam neki.
Hogy egy kicsit érdekesebbé tegyem, édesköménygumót és zellerszárat is készítettem a konyhapultra.
Hosszú lista következik az összetevõkrõl.
- 1 szép szûzpecsenye (de lehet csirkemell is, kb 40 dkg)
- 1 vereshagyma
- 1 nagy zellerszár
- 1 közepes édeskömény
- 5 sárgarépa
- 4 tamarind gyümölcs
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 1 padlizsán
- 1 lime
- 2 girizd fokhagyma
- 1 ek Thai green curry paszta
- 2 ek kókusztej
- több kanál ghí
- szójaszósz
- fagyasztott csirkealaplé a csodahüttõbõl
A tamarind megjelent a boltokban, senki nem tudja mi az, de azért kapható. Most már kimérve is, vagyis nem kell fél kilót megvenni, ami amúgy hónapokig eláll minden gond nélkül. A távolkeleti konyha használja, mint savanyító és egyben enyhén hashajtó szerként is. Igazából nem hashajtó, hanem fellazít.
Lefejtettem a kemény héjat, kiszedegettem a nagy magokat (meg kéne próbálni ültetni), feldaraboltam, és egy kis vízben feltettem fõni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jön a szokásos ázsiai fõzés: mindent feldarabolok kicsire. Az édesköménybõl elõbb vágtam két szeletet, hogy azt majd a tálalásnál használom. A többibõl kiskocka lett, mint a hagymából és a zellerszárból is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A gyömbérbõl egy centinyit apróra kockázva hozzáadtam a tamarindos léhez, és tovább fõztem. A többit férlretettem az egyéb zöldségekhez.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A sárgarépát julienre szeleteltem. A padlizsánt meghámoztam, majd nagykockára vagdostam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Elkészültem az összes zöldséggel, jöhet a wok! kikentem az alját ghível, jól felforrósítottam és elkezdtem az egyes zöldségeket megpirítani benne. A hagymát és a zellerszárat lehet egyszerre sütni, kb egyforma idõ kell nekik. A lényeg, hogy ropogós maradjon minden! Egy kicsi alaplevet is tettem a végén rá, csak, hogy bevonatot képezzen a zöldségen. Amit kihalásztam a wokból, az ment egy nagyobb fémtálba.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A sárgarépával folytattam. Itt mindig csalok picit: egy kávéskanál cukrot szórok a répára - szebben karamellizálódik. Közben kavartam a tamarindpépen, és lezártam alatta a gázt. Ez már jó lesz. A padlizsánra daráltam pici borsot, úgy szórtam a forró wokba. Ez felszívja az összes zsiradékot, de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, nem kell a kanálnyinál több!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Inkább adjunk egy kis fényt neki alaplével. Máris mehet a nagytálba a többi zöldséghez. Újabb adag ghí, most már az édesköménynek. Ezt viszont nem a közös tálba borítottam, mert feleségem nem szereti...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A szûzpecsenyét falatnyi kockákra vágtam. A két édeskömény szeletet a wokban megpirítottam mindkét oldalán, és egy kistányérra félretettem. Végül eljött a currypaszta ideje is: forró ghíben pirítottam a wokban, amíg illatfelhõbe burkolódzott a konyha.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A megpirult pasztához adtam egy kanálnyit a kókusztej sûrûjébõl, hogy fellazítsam, majd beletettem a húst. Kevergettem kifehéredésig, majd még egy kanál kókusztejjel bevontam a kockákat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hozzáadtam a feldarabolt fokhagymát, egy kis alaplevet és egy fél lime levét. A tamarindszószt átszûrve még hozzákevertem. Az így keletkezett lében pedig pár perc alatt puhára pároltam a húst.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tálalásnál magamnak az édeskömény szeletekre halmoztam a húst, mellé tettem a vegyes zöldségeket, és megszórtam snidlinggel, mert petrezselyem vagy koriander nem volt itthon.
Be is lapátoltam gyorsan
Az édeskömény ágy nagyon jó volt - felvette a hús szaftját, és a végére ehettem jó ropogós szeleteket is. A zöldséget szójaszósszal sóztam, és klassz ress volt mind.
Csak érdekességként: a receptben nem szerepel currypor, mint fűszer!