Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Nokedli teljes kiőrlésű liszttel

2016.04.30. 07:00 Waka

Szeretem a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket. Nem más íze van, mint a fehér lisztből készülteknek, hanem íze van. Mert - azért valljuk be - a fehér lisztnek sok íze nincs. Ha főtt tészta lesz belőle, minimum tojás kell bele, de ha biztosra akarunk menni bőséges szafttal, mákkal, netán túróval kell felhúzni. Sütve is kell bele mindenféle, még kenyér is az élesztőtől és a pirulástól lesz belőle jó.
Egy ideje dédelgetem már a teljes kiőrlésű liszttel készült nokedlit, most eljött az ideje. Hétfőn szabadságon voltam, délelőtt beestem a hiperbe. 230 forintért adtak fél kiló lakossági csiperkét. Imitt-amott kicsit barna volt, de különösebb baja nem volt. Vettem rögvest két dobozzal, és a fagyasztóban talált lila tönkű pereszkével feldúsítva főztem belőle egy paprikást, mellé pedig nokedli lett. Nem mertem persze csak teljes kiőrlésű lisztből készíteni, 30 % ment bele.

12.jpg


Hozzávalók:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg rétesliszt (mert azt mindig rakok a nokedlibe)
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 4 egész tojás
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 3 teáskanál só
- 5 dkg vaj

A liszteket kimértem, majd a sóval együtt összekevertem.

1.jpg2.jpg
Beleütöttem a tojásokat, és hozzáadtam az apróra vágott petrezselyem levelet.

3.jpg
Kevés víz hozzáadásával lágy tésztát kevertem belőle. Érdekes módon jóval több vizet vett fel, mint a fehér lisztből készült változat, aztán ez később még egyszer visszaköszönt.

4.jpg
A "kényelmes" szaggatóval kiszaggattam, majd kifőztem. Egy kicsivel tovább főztem, mint a hagyományos változatot, mivel tartottam attól, hogy kemény marad. Szerencsére nem maradt az.

5.jpg7.jpg
Egy lábos aljába egy szeletke vajat dobtam, erre szedtem ki a kifőtt tésztát, majd arra is tettem egy kicsit, majd, mikor elolvadt, összeforgattam. Combos adag lett.

6.jpg8.jpg10.jpg
A tészta a főzésnél is rengeteg vizet felszívott, több, mint a főzővíz felét.

9.jpg
Jól megpakoltam a gombapaprikással és befaltam. Jó lett, megint. Igen ízes lett a tészta, magában is megállta volna a helyét, de azért az a paprikás kellett rá.

11.jpg

72 komment

Címkék: tojás csiperke pereszke teljes kiőrlésű liszt rétesliszt petrezselyem levél búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr578673358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 09:23:28

A nokedli önmagában is eledel! Hogy tk liszttel elrontva is az, azt még nem tudtam :)
Félfehér/félbarna lisztben van némi korpa is, hogy ne legyen olyan fehér. Az abból készült kenyérnek van íze!
TK liszt kenyérben nekem eléggé lehangoló volt, de én alapból nem szeretem ezeket az "egészséges" dolgokat.

Szeretek veszélyesen élni ...

Boar... 2016.04.30. 11:02:19

A teljes kiőrlésű liszt jócskán egészségtelenebb a fehér lisztnél, csak ezt a kozmetikusból táplálkozási szakértővé avanzsált nagyokosok nem hajlandók tudomásul venni.
A különféle toxinok háromnegyede a maghéjban van.
A korpát régen a disznókkal etették meg, aztán valami marketingzseni kitalálta, hogy adjuk el a "tudatosan táplálkozó" banga népnek, drágábban mint a fehér lisztet.

Topy 2016.04.30. 11:21:39

@Boar...: többek közt azért olyan drágák a TK lisztek, mert nem lehet akárhonnan származó/akármilyen gabonát felhasználni, ellentétben a fehérliszttel

Topy 2016.04.30. 11:22:50

@Andrass9: igaza van Wakának, ízesebb :)

Topy 2016.04.30. 11:26:16

egyébként bátran lehet csinálni 100% TK lisztből, én évek óta csak azzal dolgozom - holnap is abból lesz a spárgalevesbe a galuska :)
süteményekben problémásabb, pl a bejgli kireped ha a fene fenét eszik is (karácsonykor próbálkoztam sikér hozzáadásával, de ugyanúgy kirepedt, úgy tűnik az esztétikus bejglihez muszáj lesz fehérliszttel keverni - mivel ritkán van bejgli, még pár év és meglesz a megfelelő keverési arány :D)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 12:00:49

@Topy: Vigasztalódj: az almás pite meg ehetetlen lesz belőle ...

Topy 2016.04.30. 12:06:55

@Andrass9: PROTESTÁLOK!!! :)
nejem nagyon jó kis almáspitét csinál belőle

Topy 2016.04.30. 12:11:20

@Andrass9: nehéz, darabos liszt, szvsz hozzá kell szokni a vele való munkához, másképp veszi fel a nedvességet, van amihez keverni kell egyéb liszttel vagy nem való (rétessel nem kezdenék kísérletezni, leveles dolgokat se nagyon)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 13:41:24

@Topy: Akkor lehet, hogy ez Graham liszt volt ... Egy darabot se tudtam megenni belőle, pedig fél tepsi a szokásos mennyiségem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 13:41:34

hat en lusta vagyok nokedlit szaggatni, nekem megfelel a jofele teszta
de ha raszannam magma cask sima feherlisztbol...
se retes, se tk

Boar... 2016.04.30. 16:23:09

@Topy: Rizsa... Engedelmeddel elég sok gabona megy át a kezünk között ami aztán a malmokba kerül. Nem akarom elvenni a kedveteket a dologtól, inkább nem mesélek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 16:31:02

@Andrass9: hat onmagaban is az, de inkabb koret jo porkoltekhez paprikasokhoz
aze' most megennek egy jo tojasosnokedlit fejessalival, jol megsozva
kizarolag dupla nullas lisztbol

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.30. 18:09:34

Köszönök szépen!
@Topy: Úgy van. Mellesleg, mióta ezzel készül a mindennapi, észrevettem a kedvező élettani hatását. :) Így elsőre nem mertem csak vele készíteni, a kenyérhez is nagyjából ilyen arányban használom.
@Andrass9: Az a pici korpa azért kell a teljes ízhez.
@Boar...: A magboltot - ahova járok - már kétszer zárta be az ÁNTSZ, mégis ott vásárlok. Én így szoktam veszélyesen élni.
@hagyma: Csak fehér liszt, meg sok tojás. :D A 00-ás liszttel szemezgettem már, de elég elvétve kapni mifelénk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 18:14:38

@hagyma: Lassan lesz friss saláta!!!
Holnap betakarítom a spenót termést. Ha szeretnem a pizzát, akkor sütnék spenótosat. Így viszont valószínűleg spenótos palacsinta lesz, vagy tejszínes spenótos spagetti. És természetesen egy nagy fazék főzelék :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 18:24:03

@Andrass9: ilyenkor mar lenni kell friss fejessalatanak!:)
emlekszem csernobil idejen mondtak, hogy mossuk meg alaposan
annak meg 1 hete volt 30 eve
@Waka: te is tettel hozza 4 tojast
a petrezselymet nem is tudom ertelmezni nokiban
en maradok a feher nokinal
szeptemberben megyunk haza hozok is nokiszaggatot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 18:31:59

mar a feheret ugy ertem, hogy az alap
amugy a tojastol sargas
de nem ilyen barnas

ha mar gomba /ami parazita/ akkor inkabb ugy porkolt, ugy paprikasabban
vagy leves tejfolosen
de inkabb sehogy:)
regenn szerettem
rantva is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 18:34:17

@Boar...: Lehet-e malmokban megbízni, vagy ők már nem tudnak tenni semmit?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 18:46:58

@Andrass9: prime vagyok amazonon
cask 6.99
de akkor kenytelen lennek nokedlit szaggatni
akkor ahhoz porkolt kell...
meg meggondolom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 18:51:42

@hagyma: Én is prime vagyok, megérte az ősszel!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 19:01:49

@Andrass9: szeretem a nokit, de nekem tok jo a kagyloteszta is
sot a noki mar cask nosztalgia, lehet tesztaval szivesebben eszem a porit
fozok is egy porit holnap
meg az allaton gondolkodom/csirke, sertes, marha/?parazita nem kell, ahogy
belsoseg sem johet szoba nalunk
/a makos is nosztalgia volt, nem igazan kedveljuk, peig anyu igazan jo gubat csinalt/
most egy laza sertesporkolt fele hajlok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.30. 19:04:43

@hagyma: A nokedlit meg deszkáról is kiszaggathatod késsel vagy kalánnyal ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.30. 19:11:09

@Andrass9: tudom
csinaltam mar
de a tesztat egyszerubb belezuditani a lobogo vizbe, es ha jo, nem nagy a kulonbseg
van is itthon nagyon kellemes barilla
jo lapockat kene venni
el is ugrok a henteshez

Boar... 2016.04.30. 23:05:09

@Andrass9:
A malom vagy kereskedőtől szerzi be az áruját, de ez a versenyképességét rontja mert az ár magasabb, vagy közvetlenül a termelőtől. Az előbbi esetben valószínűleg van egy, akreditált labortól származó minőségi tanúsítvány az áruról, az utóbbiban jó eséllyel nincs. De mindegy is, hogy van-e, két(három) okból. Az egyik az, hogy a malmok a saját vizsgálatukban bíznak, ami persze célirányos és a beltartalmi, a sütőipar szempontjából fontos paramétereket vizsgálják. A másik, hogy az akkreditált certi az egy bizonyos árura vonatkozik, csak egyáltalán nem biztos, hogy valóban azt az árut rakják fel a teherautóra a termelőnél. Divat, hogy ötszáz tonna jó minőségű gabonáról csináltatnak certit aztán azzal adnak el kétezer tonna gyengébb minőséget. Persze ki lehetne küszöbölni de az mind pénzbe kerül és az árérzékenység ugye... A harmadik ok az, hogy a magyar szabvány szerinti certi nem tartalmazza a toxinokra való vizsgálatot is. Azt külön kell kérni és meglehetősen drága. A malmok nem tudnak toxinra vizsgálni. Persze sokat elárul a fuzárium tartalom de nem mindent.
Vagyis jó eséllyel találkozhatsz a malomban olyan búzával, aminek a toxin tartalmát senki nem ellenőrizte.
A búzákat fehérje, sikér, sütőipari érték alapján a nagyobb malmok külön tárolják és keverik az őrléshez, mert a pékek nem jó hanem egyforma lisztet akarnak. Olyan malomban még nem jártam ahol a prémium minőségű búzát külön tárolták volna a TK liszthez. De olyanban többször is, ahol a molnárok megmondták, hogy ők bizony nem esznek TK lisztet. A gombatoxinokon kívül a szermaradványok, a gázosítás maradványai(ilyenkorra már minden búza le volt egyszer gázosítva)mind a héjon vannak. Persze a TK lisztbe sem kerül bele teljesen a héj, többségében "barna liszt" adja a színét de én akkor sem bízom benne.
Végül pedig voltak évek, amikor a csapadékos időjárásnak hála alig volt olyan búza aminek a fuzárium tartalma megfelelt volna az előírásoknak. Mégis őröltek a malmok és mégis kiürültek a raktárak a következő aratásra.
Nem kívánok meggyőzni senkit, a TK egyház híveit pláne. Nálunk száműzve van a konyhából.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.01. 08:47:54

@Boar...: Köszönöm a tájékoztatást, ez elég jól megvilágítja a helyzetet. Elég baj, hogy ezt nem mellékelik minden zacskó TK liszthez!
Nálunk sajnos a feleségem elkezdett ilyeneket is használni, és nem nagyon tudom kitiltani a lakásból. Ráadásul nekem nem is izlenek az ilyen termékek.

A fickó 2016.05.01. 11:55:45

@Andrass9: Úgy ám, - sőt rá kellene írni fekete keretben, mint a cigarettára. :D

(Az Ön által vásárolt teljes kiőrlésű liszt fuzárium gomba különféle toxinjait (mérgeit) tartalmazhatja, az általánosan használt szintén egészségkárosító gombaölőszerek mellett. Csak saját felelősségére használja!
De mielőtt félredobná termékünket, gondolkodjon el, azon, hogy szed-e gyógyszert, eszik-e zöldségeket, eszik-e húst, eszik-e tenger gyümölcseit, halat, használ-e kozmetikumokat, iszik-e vizet …. és nem utolsó sorban vesz-e levegőt. Ha, igen, akkor Ön a veszélyeztetett kategóriába tartozik, Önnek már mindegy, nyugodtan fogyaszthatja a lisztünket – sokkal többet már nem fog ártani vele magának.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.01. 12:21:12

@A fickó: :)))
Én sem ezért akarom kitiltani, hanem mert nem izlik! Elrontja a megszokott finom pite meg piskóta ízét :((

©________ 2016.05.01. 12:35:27

@Boar...: pontosan igy.

Masik kedvenc temam az olasz liszt. Amihez kamionszamra hordjuk ki a buzat. Itthonrol.

Meg a sertes. Amit ausztriaba viszunk, az osztrak felveszi ra a tamogatast, majd bontva visszajon.

Stb....

A fickó 2016.05.01. 13:19:31

@Andrass9: Ezekbe speciel tényleg nem való ... de szerintem galuskába se.:) Amúgy én szeretem az ízét. :)

medvedr 2016.05.01. 13:23:18

@Boar...: Sajnos így van.Hozzátenném, hogy a semiquantitatív kimutatás ELISA -n alapuló mérés nem is olyan egetverően drága . Takarmány vonalon dettó ugyanígy bár szerintem a kész takarmányt is ellenőrzik. @A fickó: Azért vannak fokozati különbségek, sajnos a gombatoxin szerintem nagy probléma.

Boar... 2016.05.01. 13:52:01

@A fickó:
Vannak mérgek amelyeknek a bevitelét nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk elkerülni.
És van, amikor helybe megyünk a lófaszért.
Nagyjából semmi elfogadható érv nincs a TK mellett a hülye divaton kívül.

Boar... 2016.05.01. 13:58:24

@medvedr:
A takarmánynál is egy dolog a kereskedelmi forgalomba kerülő és másik dolog a saját felhasználásra kevert. Bevizsgálják, persze...egy részét... A szójadara bejön dél-amerikából GMO mentességet igazoló okmányokkal aztán amikor a harmadik a felhasználási sorban kideríti, hogy a csirkéjével valami nincs rendben, indul a visszafejtés és csak GMO-s lesz az a szója.
A takarmányoknál amúgy használnak toxinkötőket is, emberi fogyasztásra szánt terméknél nem, nekünk marad a "hunyjuk be a szemünket oszt úgy falatozzunk".

medvedr 2016.05.01. 14:49:24

@Boar...: GMO mentes szója tényleg egy vicc.

medvedr 2016.05.01. 14:53:50

@Boar...: A toxinkötő egy kényszermegoldás sajnos, bár a semminél sokkal több. Az in vivo hatása nagyon különbözik, az in vitrotól. Az alapanyag minősítés lenne a kulcs, de azt kifejtetted.

Boar... 2016.05.01. 15:53:00

@medvedr:
Szerintem a megoldás a fajták megválasztása lenne. Még az is jobb, ha GMO-val érik el, hogy rezisztens legyen a gombákra, mint a jelenlegi helyzet amikor vegyszerezni kell ész nélkül és az sem kimondottan tesz jót az egészségnek, ráadásul ha egyfolytában esik, rá se tudnak menni a földekre és a gombák szépen elszaporodnak.
Sajnos a régi fajták sem jelentenek feltétlenül megoldást, egyrészt ugye a hozam az varázsszó, másrészt a betegségek sem azok már amelyekkel szemben az itt meghonosodott fajták ellenállóak voltak.
A toxinkötőről egy pulykás ismerősöm mesélte, hogy bezony a csirkével még csak-csak meg tudja etetni de a pulykának nem kell az így kezelt takarmány.

Boar... 2016.05.01. 15:55:32

@©________:
Nem kell olaszországig menni. Egy időben szlovákiába hordták ki a gyenge minőségű búzát-a multik meg tele voltak olcsó szlovák liszttel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.01. 17:01:00

Köszönök szépen!
Voltam ma a Hegyen. Elég siralmas a kép, a dióra idén nem lesz gond, majd' mindenhol elfagyott.
Szerettem volna durumlisztet venni száraztésztához. Állítólag durumbúza nagyhatalom vagyunk, mégsem kapni itthon, az egészet viszik olaszba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.01. 17:11:59

hat en nem ertek ezekhez a dolgokhoz
azt eszem amit megkivanok
tegnap megettem egy kilo vegyes gyumolcsot
nem vagom ezt a vega, vegan, paleo dolgokat
meg TK lisztet
nekem a liszt feher
/mondjuk tudom a liszterzekenyseg, cukorbetegseg stb. az mas, akkor figyelni kell/
meg allergiam sincs a mogyorora de ki nem allom a mogyorkremet, szoval lehetne
szoval eszem amit megkivanok
ma szalami volt reggelire erospaprikaval, paradicsommal. feherkenyerrel tejjel

tegnap lapockat akartam venni, de szepseges szuzpecsenyet talaltam, most meg azt nem tudom mit keszitsek belole /a brassoi adna magat, de porkoltre faj a fogam, lehet annak is elmegy/
majd holnap meglatom, ma hamburger less, mert azt hozott tegnap azasszony
sultkrumplival
es sorrel

Ez vagyok 2016.05.01. 17:31:31

@Waka: Sajnálom a fagykáraidat. Fura módon nálunk semmi nem fagyott meg. Talán azért, mert már a hideghez szoktak a növénykéink.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.01. 17:42:24

@hagyma: Azért a szűzből ne főzz már pörköltet - túl száraz az hozzá. Viszont rengeteg jó ételt lehet belőle készíteni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.01. 17:43:36

@Waka: A fagy az sz@r. Ősszel majd kapsz sok diót, ha errejársz. A két fa rengeteget terem és itt nem volt fagy csak 0,2C :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.01. 17:48:20

@Andrass9: tudom, hogy nem eleg zsiros, de...
en szeretem a szarazabb porkoltet is
nyakon ontom tejfollel
tarhonyas hus is lehet belole
brassoihoz lusta vagyok, az akkor igazan jo ha ott allsz fel orat folotte es kevergeted eros langon
meg alszom ra egyet

Ez vagyok 2016.05.01. 18:06:27

@Boar...: Egy mezőgazdasági műsorban a martonvásári kutatóintézet vezetője mondta, hogy a kazahsztáni nagyon olcsó és silány minőségű búza is bejátszik a képbe. Továbbá a francia búzáról sem volt jó véleménnyel, de ott naponta hatszor is sütik a kenyeret és nem szempont a hosszan eltarthatóság, emiatt ott is süthetik ótvar lisztből. Én ezen nagyon elcsodálkoztam, mert aki ott kenyeret evett már, ami egy élmény, össze nem hasonlítható az itthoniakkal.

©________ 2016.05.01. 19:57:59

@Boar...: az is egy eset.
En arrol beszelek, amikor a 6-800 forintos olasz lisztet istenitik.
Hat az joreszt magyar buzabol van.

©________ 2016.05.01. 19:58:50

@Andrass9: itt nyugaton joreszt elfagytak a szolok. Mind.
Nehol a cseresznye is.

Nekem csak a kaki.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.01. 20:07:04

@Ez vagyok: Igazából majd még eztán derül ki, mert nekem nem a kertem a fő dióforrás, hanem a vadon található diófák. Bár a hegyhez képest jóval mélyebben vannak - így az elfagyás valószínűsége is nagyobb - azért majd akkor derül ki minden, ha lesz érkezésem elmenni arrafelé.
@Andrass9: Köszönöm! Erős a gyanúm, hogy élni fogok vele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.01. 20:37:07

Még mielőtt kitör a nemzeti gyász, azt azért hozzátenném, hogy a mandulafáimon igen szép termés ígérkezik.

Boar... 2016.05.01. 20:44:31

Nekem a cseresznyém úgy néz ki, megúszta a fagyot, a fügefa és a dió sajnos nem. A sárgabaracknak és a meggynek meg a monilia már elrendezte a termését.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.05.01. 21:37:26

@Boar...: Ugyanezt mondta egy nagy agrárcég egyik csúcsközeli vezetője kb. 900 dolgozó (és családtagjaik) előtt egy termelési értekezleten (szabadfordításban: céges falunap :D). Az utolsó mondatoddal együtt.

A fickó 2016.05.01. 21:54:08

@Boar...: Ezt mond pl. a Németeknek, akiknél ez tradicionális. :) Nagy ország az, valami oka van, hogy ezt eszik, de biztos nem a divat.
Nem vagyok nagy kenyérevő, de egyszerűen nem tudom megenni a fehér kenyeret, nem ízlik, pirítósként pláne nem, a fehér kalácsot, kiflit igen, de azt sütök is.

Topy 2016.05.01. 22:13:09

@Ez vagyok: "..., a gabonafélék közül pedig a teljes értékűeket válasszuk." :)

A fickó 2016.05.01. 22:18:58

@Waka: Szerintem igen sok helyen kapható durum liszt. Nem is drága. Én általában itt veszem, több helyen is van boltjuk. :)

http://www.epmsrt.hu/#!klnleges-durum-tl/c1n94

Boar... 2016.05.01. 22:32:48

@A fickó:
Nézd, én elmondtam a realitásokat. Amúgy meg mindenki abban hisz, amiben akar.

Ez vagyok 2016.05.02. 09:16:31

@Topy: Nem teljesen az én véleményemmel egyezőek vannak a cikkben. Boar... elég meggyőzően leírta a TK lisztek hátulütőit :)
Az a kevés lisztből készült élelmiszer/étel nem igazán számít a rost, ásványi anyag és vitamin ellátásomban akár finom-, akár TK-ból fogyasztom.
Egyébként sem a lisztre kell gyúrni a fentiek fedezésére, hanem a gyümölcsre, zöldségre és a finom husikákra:)

Topy 2016.05.02. 10:09:56

@Ez vagyok: egészségtelen itt minden: a husikák tele vannak mindenféle antibiotikummal meg vízlekötővel, a zöldség és gyümölcs szarrá van vegyszerezve esetleg génmanipuláltak...

asszem a fényevés a követendő! nektek melyik fény ízlik a legjobban?

Benikuty 2016.05.02. 10:50:42

@Ez vagyok: van benne valami, hogy nem újabb és újabb szénhidrát forrásokat kell találni, de a "vissza a természeteshez" filozófia nekem igen szimpatikus, és nagyon fontos a rostban gazdag formájuk. Ha már használom, Szabó malom, és lipiliszt bio termékek!
Ezen kívül számomra teljesen megoldott minden egyéb kiváló minőségű alapanyag beszerzése, tény, hogy nem elég nyígni, hogy minden szar, emelni kell a hájas hátsót, és nem beszédülni az első patkányirtó szagú hiperbe :D
...de egy húron pendülünk ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.02. 11:18:21

@Topy: Én már ráléptem erre az útra, csak az a fény amit én gyártok magamnak nem túl olcsó. 400W LED - ha ez mond valamit. Minden esetre a paprikapalánták már bimbósak a pincében ... Ha nekik jó, akkor én majd eszem a paprikát, és így közvetve leszek fényevő :)

Topy 2016.05.02. 12:34:41

@Andrass9: áhhhh, az már feldolgozott! a dietetikusok is azt mondják, hogy minél kevésbé feldolgozott az alapanyag, annál értékesebb a szervezet számára :)

Ez vagyok 2016.05.02. 13:13:28

@Topy: Husikát igaz, hogy nem, de zöldséget és gyümölcsöt vegyszermentesen termelgetek. A legtöbbje kitart az újig. Például krumpli, hagymák, befőttek, savanyúságok (ezekbe sem teszek tartósítót), fűszerpaprika és szárított fűszerek.

Ez vagyok 2016.05.02. 13:16:48

@Andrass9: Lehet, hogy a télikertedben tartva a palántákat olcsóbb lenne a villany:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.02. 16:05:48

@Ez vagyok: Lehet, hogy olcsóbb lenne, de nem nőne meg akkorára, hogy érdemes legyen vele foglakozni.

Boar... 2016.05.03. 09:54:44

@A fickó: A tradíciók kialakulásának idején még nem volt intenzív mezőgazdasági termelés vegyszerekkel, hibrid fajtákkal, behurcolt kártevőkkel és betegségekkel. Szépen csordogált minden a maga évszázados medrében, ahol csak rozs termett, ott termeltek rozsot, ahol még az se, ott termeltek tönkölybúzát aztán sütötték abból a kenyeret. A huszadik században rettentő mód megerőszakoltuk a természetet, ez visszaüt. De most is csak előre menekülünk mert ha vissza akarnánk térni a régi fajtákhoz, módszerekhez, kevés lenne a termőterület. Pláne annak fényében, hogy hatalmas területen termelünk "bio" üzemanyag előállítására repcét, napraforgót, kukoricát, cukornádat-ahelyett, hogy a nap/szél/árapály stb. valóban korlátlan mértékben rendelkezésre álló energiaforrásokat hasznosítanánk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.03. 10:23:51

@Boar...: Teljesen egyetértek! Csak a föld kirablása folyik ezekkel a bioüzemanyagokkal. Szerintem is a megújuló forrásokból kéne energiát előállítani. Kicsit nehézkes a tárolása, de jó megoldás a gravitáció, ami ellenében tárolunk, majd kivesszük a segítségével (magasan fekvő víztározó). Szerencsére az akkumulátorok terén is van előrelépés, legfeljebb kevesebb aranyat aggatnak magukra egyesek.
Kishazánkban viszont nem támogatják a megújulókat. Elnéztem a németeknél, meg a cseheknél a rengeteg napkollektor farmot. Idehaza még engedélyt sem kapsz rá ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.03. 13:26:47

@Andrass9: larifari, hogy egy klasszikust idezzek
a megujulok, jo kiegeszitok, semi tobb
a koolaj nem kivalthatto egyelore
/ha elfogy meg a szen is visszaterhet/
de a legtisztabb es legbiztonsagosabb energy az atom
megneznem magyarorszagot /is/ ahol a nap szel-arapaly
biztositana az alapenergiat a haztartasokban
/mondjuk en egyre gyakrabban russzozok elmeletben, ha holnap adnanak nekem egy szigetet, vagy egy nagyobb teruletet az eleshez, tuti belavagnek, fatuzeles, horgasz vadasz gyujtogetes, novenytermesztes, allatok

Ez vagyok 2016.05.03. 15:39:40

@Andrass9: Én elégedett vagyok a palántáim növekedésével, sőt ma már amiatt ültettem ki őket, mert már nagyon kinőtték az edénykéjüket. Különösen az uborka, tök és cukkini, amelyeket egyből kintre kéne vetni, mert nem igazán kedvelik a benti palántácskázást.
Eddig is már egy hónapja kint voltak a szabadban, csak a hideg napokra vittem be.
Kétségtelen, hogy ámulatba ejtő a te palántanevelési módszered a fölhözragadtakhoz képest :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.03. 20:34:30

@Ez vagyok: Nem merek kiültetni fagyosszentek előtt - babonából!