Kaptam a kispiacon gyönyörû, friss barna csiperkét. A barnát jobb szeretem, van gombaíze, és kicsit keményebb a húsa, mint a fehérnek (legalábbis számomra).
Rég fõztem gombalevest, zöldségeset meg még soha. Itt az alkalom egy újabb recept kipróbálására. Nem állítom, hogy saját kreációm, de annyit változtattam az eredetin, hogy a megalkotója se ismerne rá :)
Mindenfélét összeszedtem, hogy jó lesz majd:
- 8 szép barna csiperke
- 1 dkg szárított tinóru (mert it az alkalom, hogy végre használjam!)
- 1 ek vargányatörmelék (egy kis vadgomba csodákat tud művelni)
- 1/2 vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1/2 fehérrépa
- 1 kis csokor petrezselyem
- kevéske friss oregano és snidling a kertbõl
- 5 dl alaplé (ez most lábszárból van)
- vaj
- 2 dl tejszín
- 1 kaliforniai paprika, piros (a zöldet ki nem állhatom!!!)
- só, bors
A szárított gombát betettem egy kistányér forró vízbe - annak idõ kell. A fokhagymát feleztem, és kivarázsoltam a csírákat belõle. Állítólag annak nincs jó íze (nekem még nem volt vele gondom, dehát Benikuty ragaszkodik hozzá - és az okosabbakra illik hallgatni). A hagymát felkockáztam és kicsi vajon feltettem dinsztelõdni. Feldaraboltam egy keveset a paprikából, meg az összes gombaszárat. Ezt fokhagymástól a párolódó hagymához adtam.
Összekeverve nagy lángon pirítottam rajta, majd a gombák kalapjának 2/3-át is hozzákevertem egy kis feketeborssal szinesítve. A zöldfûszereket megmostam és apróra saraboltam.
Amikor a gomba összeesett, a rehidratált tinóruhoz hozzáadtam a vargányamorzsalékot, és az egészet lével együtt a lábasba öntöttem.
Rotyogott még egy kicsit, majd hozzáadtam az alaplevet (ez egy ilyen besürített alaplé a csodahüttõbõl - megfelel 5 decinek), meg 4 dl vizet is beleöntöttem. Felkarikáztam a zöldségeket, felkockáztam a maradék gombát.
Belenyomtam a botmixert a megfõtt gombába, hogy tényleg krémleves legyen belõle.
A krémbe belekevertem a felaprított dolgokat, 10 percig lassan fõztem, ami alatt a zöldség és a gomba is pont ressre fõtt. Ez a levesbetét a krémlevesbe :)
Kis tálkában szolgáltam fel magamnak, mert csak én eszem.
Elfogyott 4 tányérkával, a maradékot pedig két kisebb dobozban a csodahüttõ gondjaira bíztam - legyen a szûkösebb napokra is.
A tejszínt már majdnem belezúdítottam, amikor eszembe jutott Pizzaszeletvágó - így az elmaradt :) Semmit nem kellett hozzá adni, hogy sűrű legyen, annyi gomba volt benne. Hamar megvan, nem kényes az összevőkre, és remek íze van!