Örömmel jelenthetem, hogy a skótok feltalálták a stefániát. Mondjuk az ember ennyit el is vár egy olyan sokra hivatott néptől, amely William Wallacet, a scotch-ot és a kilt-et adta a világnak. Igaz, a maguk módján újragondolták ezt a fogást, de - bármennyire is berzenkedem ettől a kifejezéstől - nem vált hátrányára a dolog.
Az eredeti recept azt tanácsolja, hogy a kedvenc kolbászunk belét ontsuk ki az ételhez. Lehetett volna sütőkolbászt venni erre a célra, de az ördög tudja csak, miket dolgoztak bele, meg a fűszerezése is kérdéses. Maradtam hát a saját keverésű kolbászhúsnál. Egy kis füstölt ízt mindenképpen szerettem volna bele. Valamennyi füstölt kolbász felhasználása jöhetett volna szóba, de megint csak nem tudhattam, milyen az íze. Végül füstölt kenyérszalonnát tettem bele, és ez telitalálatnak bizonyult.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéslapocka
- 20 dkg füstölt kenyérszalonna
- 10 db S méretű és 2 L-es tojás
- só
- őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A "kolbászhúst" előző nap elkészítettem, hogy összeérjenek az ízek. Felkockáztam a lapockát és a szalonnát.
Az öreg húsdarálón ledaráltam.
Belereszeltem a csírátlanított fokhagymákat, fűszereztem, és alaposan összekevertem. Kóstolás után még egy kis só és bors kellett bele, aztán jónak nyilvánítottam.
Másnap reggel keményre főztem a tojásokat és megpucoltam.
Kivettem valamennyit a húsból, a tenyeremen kitapicskoltam, és beletettem a főtt tojást. Ráhajtogattam a húst és mindenhol lenyomkodtam, a felesleget lecsipkedtem és visszadobtam a többihez.
A gombócokat a szokásos módon bepaníroztam.
Egy kisebb lábosban hármasával kisütöttem. Igazán frituban lehetne jól sütni, úgy, hogy lebegjen az olajban, de annyi olaj még Dubajban sincs.
A maradék húst baconbe bugyoláltam és egy serpenyőben a sütőben nem túl szárazra megsütöttem.
Krumplipürével és ecetes hybrid paprikával tálaltam. Igen ki voltam már éhezve a húsra, piszkosul teleettem magam, el is maradt a délutáni kerti program, inkább szunyókáltam egyet.
Az igazán türelmes, vagy elhivatott, netán bátor szakácsok kísérletezhetnek a lágy tojásos változattal is. Ehhez két perces tojást kell főzni, és jeges vízben iziben kihűteni, majd óvatos hámozás után panírozni, és úgy kisütni, hogy a sárgája még folyós maradjon. Vagy lehet maradni ennél a kispolgári változatnál. Én mindenesetre legközelebb a panírozással sem fogok vacakolni, baconbe tekerem, és megy a sütőbe.