Ólomléptekkel, de közeleg a böjt vége. Még egy nekirugaszkodás és már lehet főzni a sonkát. A kelt tészta a gyengém, valamivel töltve pedig egyenesen odavagyok érte. A pirog is jó ideje fel volt vésve a listára, de valahogy nem jutott rá idő. Most a hajrában, még így utoljára az ünnepi dőzs előtt sort kerítettem erre is.
Recept van dögivel a Neten, de a módszer elég nagy szórást mutat. Van sós és édes változat, sőt, akad, aki egyenesen savanyú káposztából készítené. Én az édesebb ízeket szeretem - a cvekedlit is cukorral eszem -, így ebbe az irányba mentem el.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg búzafinomliszt (tudom, az rohadt sok liszt, de el fog fogyni.)
- 5 dkg élesztő
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 4 evő- és 1 teáskanál kristálycukor
- 3-4 dl tej
- 1 egész tojás plusz egy a kenéshez
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 1 kg fejes káposzta
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál kristálycukor
- olaj
Mivel hétköznap főztem, eléggé korlátozott idő állt a rendelkezésemre, ezért előző nap elkészítettem a tölteléket. Egy 1,6 kg-os káposztát legyalultam, és megsóztam. Igen, akkorát, nem volt kisebb abban a tetű boltban, valami holland import.
Egy órát hagytam állni, majd alaposan kifacsartam.
Kevés olajon igen kis lángon a cukrot karamellizáltam.
Hozzáadtam a káposztát, és kb. egy óra és egy fedő alatt megpároltam. Mikor már le akart kapni, kevés vizet öntöttem alá.
Aznap kimértem a lisztet is, és beletettem a vajat, hogy jó puha legyen, mire nekilátok.
Összemorzsoltam a lisztet a vajjal és belekevertem a sót és a cukrot. Hozzáadtam a tejfölt, a tojást és a 2 dl cukrozott, langyosított tejben felfuttatott élesztőt.
Kis további tej hozzáadásával lágy tésztát gyúrtam belőle.
Egy óra alatt a duplájára négyszeresére kelt.
Kinyújtottam, amekkorára csak a deszka engedte. (Utána észrevettem, hogy csupa liszt az objektív.)
24, nagyjából egyforma, négyzetszerű darabra vágtam, és mindegyikre tettem egy jó kanálnyi káposztát. Cirka a harmada maradt meg (később azért elfogyott).
Félbehajtottam a tésztát, és eldolgoztam a széleket. A kész darabokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
Fél óra kelés után felvert tojással megkentem.
Hármas fokozaton 30 perc alatt megsütöttem.
Jó kanál tejföllel tálaltam.
Jó volt megint, főleg frissen, forrón, a hűs tejföllel nyakon öntve. Jövő hónapban jön a húsos változat.