Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A kocsonya, ami nem akar megaludni

2016.03.21. 07:00 Andrass9

Sokat hallottam ilyenrõl, mindenki reszket tõle. Van akik szerint akkor nem alszik meg, ha fedõt teszünk rá. Mások meg a sok sót tartják a bûnösnek. Egyesek szerint nem elég a fokhagyma benne.

20.jpg

Olvastam olyan elvetemültet is, aki zselatint javasol (bár az is kocsnya, csak tisztított:) ???? Ajánlanak több hagymát is. Meg ráfogják a füstölt húsra. Megint mások legalább 8 órát fõzik. Vagy a kevés bõrke a ludas. Sõt: adjunk hozzá egy nagy rakat csirkelábat ...

Nem feszítem tovább a húrt! Kocsonyát fõztem - minimalistát. A szezon utolsója lenne, de nem aludt meg másnapra, csak olyan tessék-lássék módon.

Az alapanyagok:

  • 1/2 köröm
  • 1 farok
  • 1 elsõ csülök csontostul
  • 1 méter 2,5cm széles bõr
  • 70 dkg bõrös comb
  • 7 dkg saját füstölésû szûzpecsenye darab.
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 vereshagyma
  • 1 tk feketebors
  • 4,5 l víz

10.jpg

A húsokat lesikáltam, a bõröket megperzseltem rendesen. Kicsit szõrös volt - kellett a perzselés. Felöntöttem a vízzel, és szép lassan felforraltam. Ekkor minilángra tettem, és 6 órán át hagytam lassan gyöngyözni. Szépen levált a csontokról a hús, ki is porcióztam 6 fagyisdobozba. Felöntöttem a dobozokat lével, amit többé-kevésbé zsírtalanítottam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kiraktam a hidegre éjszakára. Másnap reggel arra keltem, hogy a kocsonya bizony nem remeg, inkább lötyög. Ilyet még nem sikerült elõadnom. Egyetlen mentõ ötlet: úgyis megyek tornászni, visszafelé veszek egy-két körmöt (mert én viszont abban bizom). Nem volt a hentesnél bőrke, csak fej és láb. Fejjel nem vagyok túl jó viszonyban, ezért kértem lábat. Kaptam is, jó nagyot, vagy 70 dekásat! Fizettem érte 250 Ft-ot, ami igencsak baráti ár egy 27% áfás lábikóért (tán mert lábat vettem, nem körmöt, és a magas áfa csak a körömre vonatkozna). Nem engedtem a hentessel feldarabolni, nem kell a szilánk.

Persze megperzseltem, mert az kell az ízéhez is. Kiskéssel sikerült annyira szétcincálni, hogy belefért a fazékba. A fagyisdobozokat felmelegítettem mikróban, hogy elkezdjen rendesen folyni a lé, amit mind szépen ráöntöttem a monstre disznólábra. Adtam hozzá még egy fél liter vizet, valamint 3 girizd fokhagymát kettévágva, és feltettem fõzni.

15.jpg

Fõtt így is 6 órát. A láb ehetõ részeit szétosztottam a dobozok között, majd rámertem a levet is mindre.

16.jpg

Kitettem az ablakba hülni, és másnap reggel a farokkal rendelkezõ példányt kiborítottam a tányéromra reggelinek. Saját félbarna kenyeret szeltem hozzá.

17.jpg

Olyan gazdag volt, mint egy disznósajt! Citromoztam, meg borsoztam, mert én úgy szeretem.

18.jpg

Sikerült a farkot a porcnál szétvágni - nagyon hasonlít egy szép marhafarokra :) Megborsoztam, majd leszopogattam az összes csontról a húst, bõrt.

19.jpg

Egy ekkora doboz azért 1 liter kocsonya, ami testvérek közt is legalább két tányér. Kiadós reggeli volt! Meg azóta még háromszor laktam jól belõle. Gyönyörű tiszta lett a leve a kétszeri főzés ellenére is.

Azt a tanulságot vontam le (lehet, helytelenül), hogy egy fél körömmel legközelebb nem vágok neki kocsonyafõzésnek ...

40 komment

Címkék: hagyma fokhagyma farok bors csülök köröm bőrke füstölény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr898507778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.21. 09:39:19

Valamikor az asztalosok csontenyvet főztek, és azzal ragsztgattak. Az enyvet pedig nem börkéből főzték.:D
Azért ebből a kocsonyából egy tányérkával szívesen betoltam volna.

©________ 2016.03.21. 10:00:52

Fel korom? Azert nem aludt meg...

©________ 2016.03.21. 10:02:28

Ja latom, rajottel:-)

Kumari 2016.03.21. 11:56:54

A kocsonyába nagyon sok hús és bőrke meg porc kell..szerintem elsőre a víz volt sok.Csináltam én már kocsonyát csirkéből is, köröm nélkül. Egy igazi jó házi tyúkleves másnapra kocsonya.Viszont az alap, hogy olyan legyen, mint a disznósajt:)) Hideg húslevest enni tiszta felesleges.

Fenchurch68 2016.03.21. 13:10:31

Az egyik lányom udvarlova nem hajlandó megenni nálunk a húslevest (amit egyébként nagyon szeret), ha látja, hogy kocsonyás, mikor kivesszük a hűtőből, mert "fuj, kocsonya". Mikor először történt, az volt az első gondolatom: "Anyád hogy főzi a húslevest? Tíz liter vízhez egy csirkefarhát?"

Ez a disznósajt állag nagyon tetszik. Nálunk a kedves nem eszi, csak az üres kocsonyát, úgyhogy az enyémbe jut az összes harapható alkotórész :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 13:16:53

@Kumari: "Mifelénk" megeszik a hideg húslevest is :) A "nagyon sok hús és bőrke meg porc" egy relatív fogalom - mihez képest nagyon sok? Csak "hús"-ból nekem még nem sikerült kocsonyát főznöm, tapasztalatom szerint a hús nem szükséges a kocsonyához ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 13:18:44

@Fenchurch68: A fiam barátnője jó alanynak tűnik. Mindent szeret, amit a fiam utál :) A kocsorára sem haragudott!!!
Nálunk is úgy van, mint nálatok, csak a nemek cseréltek helyet. Én eszem a disznósajtot, feleségem meg a levét - tisztán!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.21. 13:43:52

hat ebben , az izlesemnek, tenyleg keves a "le", vagy sok a hus stb.
mondjuk en a fagyisdobozt sem fogom bevezetni
nalam cask porcelanban lehet, muanyagban ne
tanyeronkent kis korom kis bor kis fustolthus es kb fele fele a le meg aZ egyeb

@Fenchurch68: meg szerencse nincs lanyom, igy udvarloja sem, mert ha azt kiejti a lakasomban , hogy fuj kocsonya
roved uton tavozott volna:)
nekem nem tetszik a disznosajt allag, akocsonya legyen kocsonya:)
ez serteshusos aszpik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 14:29:46

@hagyma: Az már biztos, hogy neked nem fogok kocsonyát főzni! Még egyetlen egyet sem fogadtál el ehetőnek ...
Tulajdonképpen kész szerencse, mert a csuda fog egy ilyen válogatós pacák után tányért mosogatni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.21. 14:48:51

@Andrass9: nonono
arrol szot sem ejtettem, hogy ehetetlen lenne
kocsonyaban mas az izlesunk
hat a muanyagot nem kedvelem semmiben /mar etel ital. szinten/
de azrt sokszor kotok kompromisszumot, pl a jegkrem, az dobozos, de utana szemet, nem kocsonyatarolo:)
eleve en meg eletemben nem hasznaltam kest kocsonyahoz
elmult telen nem foztem, de iden fogok
cask elotte juniusban koltozes
szeptemberben 1 honap otthon:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.21. 14:49:48

Köszönök szépen!
Az alapanyagok listája már első olvasatra gyanús volt, valamiért még fejben sem állt össze.
Én a fejet favorizálom a kocsonyába, mellé bőrke, köröm, farok, esetleg még egy-két fül. Szálkás húst nem is szoktunk belefőzni, a füstöltet is egy éve próbáltam először benne.

Ez vagyok 2016.03.21. 15:26:45

A félbarna kenyeret hogy csinálod?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 15:40:13

@Ez vagyok: Majd posztolom, ha összeállt a sorozat. 2 hónapja sütök kenyeret, tanulom a pék szakmát hobbyból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 15:43:15

@Waka: Fül, orr nekem nem izlik. Furcsán ropog, amikor elrágom, akármennyit főtt. A fej meg visszanéz a fazékból ...
Én általában köröm, bőrke, farok, első csülök kombóból főzöm a kocsonyát. Feleségemnek teszek hozzá valamilyen szárazabb húst is a végefelé, hogy ne csak tiszta levet egyen :) A füstöltet most próbáltam először. Nem rossz!

Ez vagyok 2016.03.21. 15:50:01

Én a kovászosra lennék nagyon kíváncsi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.21. 19:35:59

@Andrass9: Meséltem már erről párszor, persze nem akarlak meggyőzni. Számomra a fej az ízek és textúrák orgiája, légyen az sertés-, hal-, -ne adj Isten - baromfi fej. Azért egyszer próbáld ki kocsonyába, csak az íze miatt, aztán a kutya is kap valami komolyabb falatot. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 19:49:20

@Waka: Halfejet, baromfifejet megeszem, szeretem. A disznófejjel még nem dolgoztam, de talán jövőre, ha leviszik az áfáját ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.21. 20:30:44

@Andrass9:

Állítólag a marhapofa is nagyon ízes darab.

A fickó 2016.03.21. 21:11:13

@látjátok feleim szümtükkel: Marhapofa, borjúpofa, sertéspofa mind finom tele kötőszövettel, ami a főzés során zselatinná alakul. Ebből készült pörkölt hidegen kemény kocsonya lesz. Persze nem kifejezetten pörköltök készítésére való alapanyag. De a sertéspofa a legfinomabb kocsonya hús.

A fickó 2016.03.21. 21:16:51

Ez is egy jó kis recept. :)

magyarkonyhaonline.hu/receptek/serteskocsonya-alapkeplet

Én valami oknál fogva száraz pezsgőt szeretek mellé inni. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 22:50:21

@látjátok feleim szümtükkel: Azt már főztem, és még egy kilós darab figyel idehaza. Eddig nagyon tetszik!!!

Topy 2016.03.22. 10:51:38

@Waka: nagy kocsonyarajongó vagyok, de most, hogy megjelent lelki szemeim előtt egy csirkefej-kocsonya... lefittyedt tarajokkal... hát izé...
remélem nem erre gondoltál! :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.22. 10:54:46

@Topy:

Fel is állíthatod azokat a tarajokat, és mindjárt vidámabb lesz az a lekik szemeid előtt lebegő kocsonya.:D

Boar... 2016.03.22. 10:56:34

@látjátok feleim szümtükkel:
Enyvet sokmindenből főztek, halhólyagból, habőrből de még nyúlbőrből is.
A csontenyv rideg, kemény. A bőrenyv rugalmas. Mindkettőnek megvan a maga felhasználási területe. Táblásításhoz csontenyv kell, íjkészítéshez bőrenyv, illetve a legjobb az ínszalagokból főzött enyv lenne ha volna rá az embernek ideje, hogy főzögesse. Nyúlbőrből készült enyvet a művészellátónál lehet venni granulátum formájában.
Mifelénk.

Topy 2016.03.22. 11:03:41

@látjátok feleim szümtükkel: esetleg feldobhatjuk még pár csirkelábbal...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.22. 11:22:16

hat ugy latom, hogyu ezt az europai korutat megis job hogy szeptemberre halasztottuk
/falra hanyt borso/

Topy 2016.03.22. 11:23:55

@Topy: pár csirke feldobta a talpát ezért a talpukkal feldobtuk a kocsonyát...

na ez már majdnem pénteki, pedig még csak kedd van...

Topy 2016.03.22. 12:29:24

@Topy: táncoló (csirke)talpak

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.22. 14:01:27

@hagyma:

Legjobb lesz, ha otthon hányod. Nem a borsót.:D

Benikuty 2016.03.22. 14:40:37

@látjátok feleim szümtükkel: hagyd szegényt, el kellet bujdokolni. Szánalmas egy történet...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.22. 14:54:36

@Benikuty: tul sokat szemelyeskedsz / ha akarod en is megtehetem/
amugy bujdoklonak nincs nyilvanos blogja feszbukkal, szeretnel te errefele bujdokolni
foglalkozz a kolbaszoddal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.22. 17:02:24

Köszönök szépen!
@Topy: A baromfi fejet nem kocsonyában szeretem, inkább pörköltben vagy levesben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.22. 17:27:50

@Waka: levesbe nagyi is beletett mindent ami nem volt feltetlen a porkoltbe
en a nhyakat es a zuzajat szerettem
meg is kaptam mindig:)

Benikuty 2016.03.22. 18:10:24

@Waka: úgy biza, főleg levesben. Húsvétkor a kakasé a pörköltben lesz, mert a kolléga annak való, kivéve a töke.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2016.04.07. 15:04:40

Megmondom a frankót.
Úgy lehet elcseszni egy kocsonyát, hogy a főzés utolsó 1-2 órájában öntsünk hozzá vizet, pótlandó az elfőtt mennyiséget. Biztos, hogy nem fog megkocsonyásodni!
Először a dunai halászlénél, később a húslevesnél figyeltem fel erre a jelenségre. És egyszer pedig tanúja voltam, ahogy a feleségem így ront el egy kocsonyát.
A leveseknél észre sem lehet venni, de egy kocsonya lényegét veszi el...
süti beállítások módosítása