Sokat hallottam ilyenrõl, mindenki reszket tõle. Van akik szerint akkor nem alszik meg, ha fedõt teszünk rá. Mások meg a sok sót tartják a bûnösnek. Egyesek szerint nem elég a fokhagyma benne.
Olvastam olyan elvetemültet is, aki zselatint javasol (bár az is kocsnya, csak tisztított:) ???? Ajánlanak több hagymát is. Meg ráfogják a füstölt húsra. Megint mások legalább 8 órát fõzik. Vagy a kevés bõrke a ludas. Sõt: adjunk hozzá egy nagy rakat csirkelábat ...
Nem feszítem tovább a húrt! Kocsonyát fõztem - minimalistát. A szezon utolsója lenne, de nem aludt meg másnapra, csak olyan tessék-lássék módon.
Az alapanyagok:
- 1/2 köröm
- 1 farok
- 1 elsõ csülök csontostul
- 1 méter 2,5cm széles bõr
- 70 dkg bõrös comb
- 7 dkg saját füstölésû szûzpecsenye darab.
- 1 fej fokhagyma
- 1 vereshagyma
- 1 tk feketebors
- só
- 4,5 l víz
A húsokat lesikáltam, a bõröket megperzseltem rendesen. Kicsit szõrös volt - kellett a perzselés. Felöntöttem a vízzel, és szép lassan felforraltam. Ekkor minilángra tettem, és 6 órán át hagytam lassan gyöngyözni. Szépen levált a csontokról a hús, ki is porcióztam 6 fagyisdobozba. Felöntöttem a dobozokat lével, amit többé-kevésbé zsírtalanítottam.
Kiraktam a hidegre éjszakára. Másnap reggel arra keltem, hogy a kocsonya bizony nem remeg, inkább lötyög. Ilyet még nem sikerült elõadnom. Egyetlen mentõ ötlet: úgyis megyek tornászni, visszafelé veszek egy-két körmöt (mert én viszont abban bizom). Nem volt a hentesnél bőrke, csak fej és láb. Fejjel nem vagyok túl jó viszonyban, ezért kértem lábat. Kaptam is, jó nagyot, vagy 70 dekásat! Fizettem érte 250 Ft-ot, ami igencsak baráti ár egy 27% áfás lábikóért (tán mert lábat vettem, nem körmöt, és a magas áfa csak a körömre vonatkozna). Nem engedtem a hentessel feldarabolni, nem kell a szilánk.
Persze megperzseltem, mert az kell az ízéhez is. Kiskéssel sikerült annyira szétcincálni, hogy belefért a fazékba. A fagyisdobozokat felmelegítettem mikróban, hogy elkezdjen rendesen folyni a lé, amit mind szépen ráöntöttem a monstre disznólábra. Adtam hozzá még egy fél liter vizet, valamint 3 girizd fokhagymát kettévágva, és feltettem fõzni.
Fõtt így is 6 órát. A láb ehetõ részeit szétosztottam a dobozok között, majd rámertem a levet is mindre.
Kitettem az ablakba hülni, és másnap reggel a farokkal rendelkezõ példányt kiborítottam a tányéromra reggelinek. Saját félbarna kenyeret szeltem hozzá.
Olyan gazdag volt, mint egy disznósajt! Citromoztam, meg borsoztam, mert én úgy szeretem.
Sikerült a farkot a porcnál szétvágni - nagyon hasonlít egy szép marhafarokra :) Megborsoztam, majd leszopogattam az összes csontról a húst, bõrt.
Egy ekkora doboz azért 1 liter kocsonya, ami testvérek közt is legalább két tányér. Kiadós reggeli volt! Meg azóta még háromszor laktam jól belõle. Gyönyörű tiszta lett a leve a kétszeri főzés ellenére is.
Azt a tanulságot vontam le (lehet, helytelenül), hogy egy fél körömmel legközelebb nem vágok neki kocsonyafõzésnek ...