Hálaadásra illik vinni valami sütenényt, vagy édességet. A lyány most ezt választotta, mert miért könnyítse a saját életét...
Valójában nem túl sok munka, és nagyon attraktív a végeredmény.
Ez a recept eredetileg frissen zúzott pörkölt földimogyoróvajjal készült, ami picit sós, ezért emelt cukoradagot használt. Ennél elfogadottabb ízben is lehet gondolkodni: használjunk Nutellát helyette. Akkor viszont ne cukrozzuk agyon a krémet.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 pohár liszt
- 22 dkg hideg vaj
- 4 ek kakaó
- 4 ek porcukor
- 2 tojás sárgája
- 6-8 ek hideg feketekávé (vagy hidegvíz)
- 1 tk só
- aprítógép
- margaréta süti kiszúró (a hópehely forma nem vált be!)
Fontos eszköz az elkészítéséhez a késes aprító, mert azzal nem melegszik fel annyira a vaj, mintha kézzel dolgoznánk össze. A lisztet, kakaót, porcukrot keverjük el a géppel, majd kockázzuk bele a hideg vajat is. Rövid pulzusokkal oszlassuk el az elegyet kicsit morzsalékosra.
![]() |
![]() |
![]() |
Adjuk hozzá a tojás sárgáját, meg a feketekávét is. Ez utóbbi is legyen hideg. Én nem spórolnám ki belõle a kávét, mert az íz remek kontraszt a sütiben. Keverjük ki, hogy tészta állaga legyen (kis hideg vízzel segíthetünk, ha túl száraz), majd folpackban tegyük még a hûtõszekrénybe fél órára.
![]() |
![]() |
![]() |
Kilisztezett deszkán nyújtsuk 3-4mm vastagra, majd a margaréta kiszúróval készítsünk kis virágokat, amik szépen passzolnak a kisebbik muffin formába. A maradékokat összegyúrva még kijön pár virágocska!
![]() |
![]() |
![]() |
180 fokon süssük a kosárkákat kb 20 percig. Az alábbi képen látható, hogy a felmelegedett tésztájú kosárka kicsit lekonyult - pláne, ha nagyon kimagasodik a formából. Nomeg ez egy hópihe formával lett kiszúrva próbaképp:)
Nekiállhatunk a tölteléknek is:
- 225 g Philadelphia krémsajt (vagy más, jó krémsajt, esetleg mascarpone)
- 225 ml tejszín
- 225 g peanutbutter (mogyoróvaj vagy nutella?)
- 100 g porcukor (vagy izlés szerint kevesebb is lehet)
- 1 kk vaníliakivonat
A krémsajtot a mogyoróvajjal a robotgép keverõtáljába tesszük. Hozzáadjuk a cukor felét, és összedolgozzuk kézi habverõ feltéttel. Ekkor kell kóstolással eldönteni, hogy kell-e még bele cukor, meg a vaníliát is bele kell csepegtetni. Verjük fel a tejszínt habbá, és kezdjük hozzáadni a bekevert krémhez.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Spatulával forgassuk bele az összes habot, majd kanalazzuk habzsákba. A lyányom egy magas poharat használ a habzsák megtámasztására, hogy ne menjen mellé a töltet. Végül egy nagyobb habformával töltsük meg a kosárkákat a krémmel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nagyon mutatós, de biztos, hogy marad ki krém a kosárkákból. Ezt töltsük kis pohárkákba. Olvasszunk fel 10 dkg csokoládét egy mikróálló tálkában, de forróvizes fürdõ is megfelel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A lényeg, hogy szép hosszú szálat húzzon a csoki!
Ezután kanállal csurgatva firkáljuk össze a krém tetejét ahogy sikerül mintákkal.
![]() |
![]() |
A pohárkrémet is kidekoráljuk a csokival
Mehet is az asztalra a vendégeknek: