Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A főfogás: Fekete tőkehal Nobu módra

2016.01.23. 07:00 Andrass9

A nagy halvásárláskor az eladó félreértette a tõkehalfilék darabszámát. Én két filét kértem. Itthon viszont kiderült, hogy négy az a kettõ, pedig meg se kérdezte, hogy "négy lett, maradhat?" Ennyi halra már vendégeket kell hívni, mert magamban soha nem fogyasztom el. Ezeket a filéket megfeleztem, hogy egyszemélyes adagok legyenek belõlük.

30.jpg

Sok is, meg nem is olcsó, kerestem hát rá speciális receptet. A Google jóformán csak egy elkészítési módot adott fel találatokként, ami mind Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa szakácskönyvének receptje alig módosítva. Nem is titkolták, hogy onnan vették az ötletet. A Nobu név fogalom a gasztronómiában. Legalább 5 étterme Michelin csillagos a közel harmincból, amit megalapított, köztük a budapesti Nobut is. Én japánul nem tudok, így nem tudom ellenõrizni a receptet, de az eredmény magáért beszélt.

A recept szerint a halat marináljuk egy Nobu féle Miso szószban. A Miso szója és egyéb gabona fermentált  készítménye, ami a Japán étkezések több évezredes alapeleme. Magas fehérje, szénhidrát, vitamin és ásványianyag tartalma miatt fogyasztják. A színe a szója mennyiségétől nagyban függ: nagyobb részarány a vörös/barna felé viszi. A fermentálás során kapja meg az umami íz összetevõt is.

A marinád készítése roppant egyszerû (ennyi elegendõ mind a 8 filére, és még marad is a díszítéshez):

  • 3,5 dl fehér Miso paszta (ázsiai boltokban kapható)
  • 1,5 dl saké (rizsbor, 20%-os) amit én saját meggypálinkával helyettesítettem
  • 1,5 dl mirin (édes japán rizsbor, 15%-os) pécselyi édes Szürkebarát volt itthon
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk só

10.jpg

A folyadékokat egy nyeles lábasba õntöttem a cukorral. Elkezdtem felforralni, majd amint lehetett meggyújtottam.

11.jpg

Nagyon kell vele vigyázni, mert szép magas lángokat vet, ahogy melegszik a keverék (különösen, hogy a pálinkában azért sokkal több az alkohol, mint a sakéban).

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amint kialudt a láng, hozzáadtam a miso pasztát. Ezt botmixerrel simára kevertem. Kóstolás után úgy éreztem, kell még egy kis só bele, ezért azt is belekevertem. Megvártam, mig kihül, nehogy megfõzze a halat. Addig kerestem egy megfelelõ méretû jól zárható dobozt, amibe belefér az összes hal és a pác. Megkentem a doboz alját a marináddal, majd beletettem két haldarabot, aminek a tetejére is pácot mertem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Erre tettem újabb réteg halat, meg marinádot, amig a hal el nem fogyott.

20.jpg

A dobozt alaposan bezártam, nehogy a hûtõnek halszaga legyen, és három napra hidegre tettem (levettem 2C-ra a hûtõt, biztos ami biztos).

Mivel a kagylóleveshez kellett pirítós, gondoltam jó lesz egy kis frissen sült baguette-szerûség a hal mellé is. A friss kenyér illata amúgy is tipikus étvágygerjesztõ :) Az English muffinnál ismertetett tésztából (de fehér kenyérliszttel) csináltam a tésztát, két napig kelesztettem a hideg kamrában. Kicsit átgyúrtam, majd kettévágtam. Meghengergettem, hogy vékony rúd legyen belõlük, amit felcsavart konyharuhába tettem, hogy csak hosszában dagadjon.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Limaránál olvastam, hogy õ elõmelegít egy lapos követ, mint pl. egy pizzakõ, és azon süt. Nekem is van egy szép gránit darabom, amin elvileg húsokat sütünk az asztalnál, de már újkorában megrepedt, ezért csepegett a zsír róla, így leszoktunk a használatáról. Most viszont rájöttem, hogy a sütõben a grillel fel tudom forrósítani 250 fokra, akkor megszórom kis kukoricadarával. Rátettem a két rudat, amit kicsit megvágtam. Megspricceltem vízzel és egy kis darával, és máris ment a sütõbe vissza. Alulra egy alutálcában vizet tettem és maximumra vettem a sütõt. Tíz percenként megspricceltem, 25 percnél le is fotóztam, azután amikor már barnább volt, kivettem.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Míg a vendégek a kagylólevest ették, a halfilékrõl spatulával lekapargattam a marinád nagyját és olajozott alufóliával bélelt tepsibe helyeztem azokat. A sütõt ismét grill állapotra kapcsoltam, majd addig grilleztem kb 15 cm-re a hõforrástól, míg megpirult a teteje.

28.jpg

Ekkor kikapcsoltam a grillt, begyújtottam a sütõt, és még 6 percig sütöttem 220 fokon. Az eredeti recept szerint, ha nincs grill, akkor a halfiléket süssük nagyon forró serpenyõben kb 2-2 percig mindkét oldalukon, mielõtt a sütõbe tesszük. A lényeg itt a kicsit megégett kéreg, ahol a cukor karamellizálódik.

Amikor elkezdtem tálalni, láttam, hogy a kék tányérom nem elég nagy, de már késõ. A tányérra helyeztem egy kupacot a garnélás rizottóból (lehet egyszerû gõzölt rizst is használni), egy kis marék hosszában felvagdosott újhagymát és egy szelet halat. Díszítésnek a marinád maradékából, amit nem használtunk fel a hal pácolására, pár pöttyöt tettem még a tányérokra. Ekkor viszont leültem én is enni, és elfelejtettem fényképezni ...

29.jpg

A hal frenetikus volt! Szétesik lemezeire, szaftos, de rágható textúrájú, és a marinád ízei remekül harmonizáltak a hal ízével.

31.jpg

A koronát a vacsorára kedvenc szomszédasszonyom csokoládé mousse-sza tette fel.

32.jpg

A pácolás elõtt azért megkóstoltam a halat nyersen is, és nagyon jó szusi lenne belõle.

Recipe courtesy of Nobuyuki Matsuhisa, "Nobu: The Cookbook" Kodansha International, October 2001

22 komment

Címkék: mirin tőkehal cukor miszo miso rizsbor sake

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr918298900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.01.23. 09:37:10

fermentalasrol jut eszembe

kaptam ősszel egy nagy lada kapiat, es szokas szerint egy reszet eltettem soval osszedaralva.
mivel ugye profi vagyok, nem mertem a sot, csak szemre.
jo par het mulva a profisagnak hangot is adtak az uvegek, sziszeges kepeben.
hat a szivem szakadt meg - itt megemlekezunk arrol, hogy ujabban jo par cucc megsziszegosodott, ertelmetlen modon az ugyanakkor, ugyanolyan technikaval keszulteknek is csak egy resze-, szepen kiontottem egy edenybe oket. meglepodve tapasztaltam, hogy semmi baja, csak teli volt buborekkal. ize jo. semmi romlottsag, savassag akarmi
hat elkezdtem fozni, valami majd csak lesz belole alapon.

gyonyoru melypirosra szinezodott, amint a viz elillant belole. ekkor ujra beuvegeztem, a maradek fel uveg meg ment a hutobe.

nos, nemcsak az etelbe kerül, hanem ra is jarok, mert ugy tunik, valami fermentalodashoz hasonlo folyamat ment vegbe, es teli van umamival.

mar csak reprodukalni kene tudni a folyamatot....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.23. 10:05:49

@Praliné.: Lehet, hogy sikerült a török módszert reprodukálnod? Süllőcske azóta is adós a török fermentált paprika receptjével, pedig megigérte ... Neki a lánya hozott Törökországból, és igencsak ízes és mélypiros. Az persze már szárított állapotban jött.

Isley 2016.01.23. 10:22:08

Sziasztok!

Ez a vacsora szuper.
Szerintetek melyik hazai édesvízi halhoz illene ez a pác és ez a módszer?

Gratula az egymillióhoz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.23. 10:36:30

@Isley: Gratula nektek, olvasóknak!
A pác és az étel érdekessége, ami egyben választ is ad a kérdésedre: egy nappal azután, hogy megírtam a posztot, a tvPaprikán Janella és Adrien (Jó szakács, rossz szakács műsor) hasonló páccal készített egész Barramundit. Ez egy érdekes hal, mert ugyan tengeri, de remekül megél nálunk az édes melegvízben. Sokat ettem már, és remek húsa van - kicsit hasonlít a tőkehaléhoz. De szerintem fogassal vagy akár pisztránggal is elkészíthető, bár az utóbbiból nehéz elég vastag filét szerezni :) Lényeg, hogy feszes húsú hal legyen és vastag filét tudj szerezni. Persze mint az előbb említett példa is mutatja, egész halból is megy, csak tegyél limeot a hasába. Ha grillezed, be is csomagolhatod banánlevélbe, amit előtte a grill fölött puhits meg kicsit (ha már valahogy hozzájutottál, ez igazán apróság ...)
www.goodchefbadchef.com.au/recipe/whole-barramundi-with-miso-and-ginger/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.23. 13:25:59

Köszönök szépen!
Csucsu! A piros tányér talán megfelelő méretű lett volna. :)
@Isley: Harcsafilé, négy kiló körüli példányból, a hasüreg utáni részből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.23. 13:59:59

@Waka: Oly ritkán eszem harcsát, eszembe se jutott! Ezért is vagy TE a szakember :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.23. 21:15:32

Ünneprontó leszek, mert valaki érdeklődött a füstölt paprika után. Ezt már régen megtaláltam, most közkincsé teszem:

chiliport.blog.hu/2015/11/08/paprikat_fustoltem

©________ 2016.01.24. 08:21:24

@látjátok feleim szümtükkel:

Iden en is fustolok, muszaj mar megneznem, milyen az, es debrecenbol nem er ide az igert cucccom:-(

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.24. 09:57:22

@Praliné.:

Valahol régebben volt egy olyan füstőlő, ami tepsi szerűen van kialakítva, be is lett linkelve, talán a kocsmáros elő tudja varázsolni. Abban kacsa mellhúsát füstölték.

Ha van kerted, ott egy bádoghordóból is kialkítható füstölő.

©________ 2016.01.24. 10:01:47

@látjátok feleim szümtükkel: aposnak van fustoloje,csak ra kell beszelni, hogy inditsa be.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.24. 10:59:52

Köszönök szépen!
@Andrass9: Valahol olvastam, hogy a füstölt kolbász beleforgatták a hamujába.
@Praliné.: @látjátok feleim szümtükkel: Egy füstölőt talán túlzás lenne beizzítani pár paprikáért. Egy hordó is elég: blogkocsma.blog.hu/2012/04/21/halfustoles
András is készített grillsütőből füstölőt, szerintem paprikának tökéletes, főleg, hogy készített is benne.

Benikuty 2016.01.24. 12:58:49

Az étel gyönyörű(ez látszi), és fimon is(ezt meg gondolom) :)
A két filé pedig két hal filézve :D

1kutya 2016.01.24. 22:42:32

csodálatos! mondjuk a meggypálinkáért meg a szürkebarátért a lányom ölne - csak úgy japánosan (karate --> "puszta kezek"), de elmegy... :)

Boar... 2016.01.25. 00:58:11

@Andrass9:
A barramundi nem tengeri hal, Ausztrália folyóiban él. Pergetve fogják, az ausztrál horgászfilmek fele ezzel foglakozik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.25. 09:56:18

@Boar...: De nem is édesvizi hal. Úgynevezett eurihalin típus, amely a sótartalom változására nem érzékeny. Élete első 2-3 évét édesvízben tölti, de akkor átvonul a folyók torkolatához a félsós vizekbe ívni - ún katadrom faj ( ellentétben például a lazaccal, mely anadrom és a tengeről jön az édesvízbe ívni). Jól tűri az extrém sós vizet, viszont 18C alatt elpusztul. Ha a tengerben kikelt ivadékok nem találnak közelben édesvizet, kisebb tengeri populációjuk is kialakul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.25. 09:57:02

@1kutya: Pedig ha tudná, milyen finom volt flambírozva ... :)