Valamilyen rizsköretet kellett készítenem, amit a vejem is szeret. Mivel mindketten gombaevõk vagyunk, megörültem egy vegyes gombatálcának a boltban.
Arborio rizst láttam a kamrában, tehát a rizottót is szereti :)
Összetevõi számosak, de ez ne tántorítson el a megfõzésétõl:
- 20 dkg Arborio vagy más, rizottó rizs
- 20 dkg vegyes gomba (Portobella, Laska, Shiitake)
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 dkg szárított vargánya
- 2 dkg vaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 3-4 dl csirkealaplé (lehet zöldséglé is)
- 1 nagyobb mogyoróhagyma (vagy kisebb fehérhagyma)
- 1 ág rozmaring
- 6-8 szál petrezselyem
- frissen õrölt bors
- 1 csipenyi sáfrány (opcionális, ott leselkedik a rizs előtt)
Felaprítottam a petrezselymet, rozmaringot. Megtisztítottam a gombákat és apróra vágtam. A vargányát forró vizbe áztattam 15 percre, majd azt is feldaraboltam, az áztatólevét megõriztem!
A forró vajon megpirítottam kicsit a mosatlan rizst (ne mossuk ki a rizslisztet - segít krémesebbé tenni a rizottót). Amíg a rizs pirult, a hagymát is felvágtam. Amikor a rizsszemek szépen kifehéredtek, rászórtam a hagymát és felöntöttem a fehérborral. Folyamatosan kevergettem, amíg felitta a bort. Ekkor egy csipet sáfrányt és egy merõkanál csirkelevet adtam hozzá.
Még kemény volt a rizs, de ideje a gombákat hozzáadni, mivel a gomba 90%-a víz, meg a vargánya áztatólevét is fel kell használni, szóval sok a folyadék. Ebben a receptben ezért sokkal kevesebb az alaplé. mint egy átlagos rizottóban. Beleszórtam a fûszereket és hozzáadtam a gombáslevet, valamint daráltam bele kicsi borsot, mert az jó a gombához is. Amikor ezt is felitta, újabb merõkanál csirkelé következett.
Folyamatosan kevertem, és szükség szerint adtam hozzá alaplevet, hogy szaftos maradjon. A végén még egy adag petrezselyemet szórtam bele, és összekevertem a parmezánnal, amitõl kissé ragadós, viszont pont eléggé sós lett.
Mivel én nem kedvelem, ha al dente a rizs (kicsit kemény a közepe), ezért 2 perccel tovább fõztem. Szerencsére a vejem is így szereti! Készítettem hozzá egy grillezett báránybordát és kettesben (mivel a nagylyány is pont olyan válogatós, mint az anyja, meg itthon se volt,) belaktunk belõle ...
Fényképet a fogyasztásáról majd a borda posztjában láthattok.