Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kínai tészta

2015.12.22. 07:00 Waka

Legalábbis leginkább arra hasonlított, persze aztán kiderült, hogy mégsem az, de menjünk sorjában.
Kistesó évente kétszer látogat a mosoly országába, mindig hoz valami finom alapanyagot. Hoz olyasmit, amit kérni szoktam (legutóbb rizsecet, fehér fafülgomba és belachan volt soron), és hoz mindenféle egyebet, ami megtetszik neki, vagy rábeszélik, mert az milyen jó. Az utóbbi kategóriába tartozó dolgok aztán lassan átszivárognak az én háztartásomba, mer' "te szereted az ilyen különleges dolgokat", meg "ez egészséges, jót tesz a köszvényednek". A kamra meg csak telik, én meg kísérletezem. Legutóbb egy halom rizstésztával együtt jött egy zacskó, tésztára hajazó valami is. Nem volt üvegtésztaszerű, búzára tippeltem, talán valami "hand puled noodle", azaz kézzel nyújtott tészta lehet, csak szárítva.
Múltkorról maradt némi sertés szűzpecsenye, abból terveztem egy fűszeres, gazdag levest készíteni, gondoltam ez a tészta éppen alkalmas lesz, hogy egy egytálételt készítsek vele.

18.jpg


Hozzávalók:
- 30 dkg sertés szűzpecsenye
- diónyi gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 szál citromnád
- 1 evőkanál csili (én fagyasztott serrano paprikát használtam)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 szál tavaszi hagyma
- 4 lime levél
- 1/2 lime leve
- 2 szál sárgarépa
- 1 kápia paprika
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 csivavakakányi sárga curry paszta
- 1 teáskanál barna cukor
- 1 evőkanál halszósz
- 330 ml kókusztej
- 1 l húsleves
- 30 dkg valamilyen tészta, vagy valami más

1.jpg
Mivel wokban terveztem elkészíteni az ételt, először minden hozzávalót előkészítettem. A sárgarépát és a kápiát juliennere, az újhagymát ujjnyi darabokra, a vöröshagymát pedig félkarikára vágtam. A saját termésű fokhagymának bizony már ki kellett vágni a csíráját. Hiába tárolom az erkélyen, nincs elég hideg neki, lassan kihajt. A citromnádat vékonyra karikáztam.

3.jpg
A római köményt, a koriandert és a fekete borsot száraz wokban megpirítottam. Mikor elkezdett pattogni és érezni lehetett az illatát, a mozsárba öntöttem.

4.jpg
Hozzáreszeltem a gyömbért, majd a citromnáddal, a fokhagymával, a csilivel és egy nagy csipet durva sóval egyetemben péppé zúztam.

5.jpg6.jpg
A hús a rostokra merőlegesen vékonyan felszeltem, és a szeleteket csíkokra vágtam.

7.jpg
A szűzpecsenyét kicsit megsóztam, és két részletben, kevés olajon a wokban megsütöttem. A kisült húst félretettem.

8.jpg
Megpirítottam a vöröshagymát, aztán rátettem a bolti sárga curry pasztát és a saját készítésűt is. Lepirítottam.

9.jpg10.jpg
Rádobtam a sárgarépát, és folyamatosan kevergetve öt percig nagy lángon pirítottam.

11.jpg
Felöntöttem a kókusztejjel, beletettem a lime leveleket, az újhagymát, a barna cukrot, a halszószt, belefacsartam a lime levét. 2-3 percig forraltam.

12.jpg
Beletettem a húst és a kápia paprikát, felöntöttem a húslével, és felforraltam. Kész.

13.jpg14.jpg
Ekkor jött a "tészta". Úgy terveztem, hogy nem főzöm bele az ételbe, mivel több napra készült a leves, féltem, hogy szétázik benne. Gondoltam, kifőzöm külön vízben, kap egy korty olajat, ne tapadjon össze, aztán tálalásnál rakom bele.

15.jpg
Felraktam főni, oszt' csak főztem feszt. Nem nagyon tetszett neki, először csak pattogott, akár a venyigetűz, aztán elkezdett nagyokat fingani. (Bocsánat, de ez a helyes kifejezés.) Negyedóra múltán úgy döntöttem, puhább már nem lesz, leszűrtem, megolajoztam, és eltettem másnapra.

16.jpg
Dolgozóba vittem magammal, délelőtt másfél órát szobroztam egy cudar hideg helyen, igen jól esett utána a forró, sűrű, zamatos leves. Megszórtam egy marék vékonyra karikázott újhagymásval. Nagyon finom volt, a "tészta" is igencsak ízlett, érdekes volt az állaga, jól harapható, kicsit gumis, de nem kemény, és elég sós is volt.

17.jpg
Másnap jött Kistesó.
- Ilyen tésztát nekem okvetlen hozz - adtam ki az utasítást.
- Milyent?
Mutatom néki a kifőtt bigyót.
- Tudod mi ez? Tofu.
- Tofu?
- Az B+.
- Mindegy, hozz belőle, mert finom.

Szóval ez a bizonyos tofu skin vagy yuba, ami tulajdonképpen a szójatej föle. Ahogy olvasgattam róla, olyan nagy bakot nem löttem, épp az egyik ajánlott felhasználási módot választottam.

52 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma halszósz tofu gyömbér római kömény kókusztej újhagyma lime barnacukor feketebors yuba koriandermag lime levél citromnád currypaszta serrano paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr28188906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 08:51:18

Legalább büntetlenül ehetsz plusz fehérjét :)
A sárgarépát 5 percig pirítani pedig eredendő bűn! Max 1 perc egy csepp cukorral, és kész a curryhez.

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.22. 09:13:57

Azért vigyázni ezzel a mosolygós cuccokkal, mert még elferdül a szemed.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.22. 10:03:38

Köszönök szépen!
@Andrass9: A fene sem mérte, lehet, hogy csak egy perc volt. A szója amúgy szintén listás.
@látjátok feleim szümtükkel: Amúgy is szűk az arcbőröm, ha becsukom a szemem, kinyílik a szám. Ezért horkolok. :D

Benikuty 2015.12.22. 11:47:13

tofut vehetsz itthon is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 11:51:59

@Benikuty: Szójatej fölét is tudsz jóáron? Mert a receptben az van ...

trux77 2015.12.22. 13:03:22

a csivavakakányi az mégis mekkora? :)))))
imádom az ilyen mértékegységeket :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 14:39:10

@trux77: hat elnezve egy csivavat, olyan mogyoronyira gondolok, en inkabb azt nem ertem minek egy mogyoronyi teszta a kajaba????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 14:57:47

@hagyma: Mogyorónyinál sokkal nagyobb. Fenn a képen látható is. Ezenkívül nem a tésztára vonatkozik, hanem a sárga curry pasztára. Olvasásból egyes, leülhetsz. :)
Amúgy az megvan egy macskapiszoknyi is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:04:23

@Andrass9: a paszta tesztat jelent
akkor paszta szosz lehet
nem lennel jo tanarnak, ne eroltesd
ez a pasztaszosz vagy mi kitesz egy kolyokspanielnyi szart is
namost az is kerdes, hany eves a chivava!!!
mondjuk a kepen tenyelg nagyobbtestu chivavakakinak nezki, a sajat keszitesu meg hasmeneses tacsko

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:08:23

@Benikuty: kizarolag echte kinait hasznal
legyunk igenyesek
a Chihuahua mexikobol szarmazik, nem kerul kinai etelbe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:14:14

@Andrass9: na jo megengedem jelenthet olyan kenos izet is mint a cipopaszta
na de nem erdekelnek a kinaiak, leszoktam a kinai kajarol
nem bizom bennuk, magamnak meg nem fozok
a kerdes most az, hogy sonkat vegyek karacsonyra vagy kacasat?
tovabba fozzek -e egy szemelyre kocsonyat?
nehez kerdesek

trux77 2015.12.22. 15:20:10

@hagyma: én egymagamra szoktam kocsonyát főzni. az minimum 6 tányér :)))
szóval hajrá! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:25:54

@Andrass9: A fehérje egyik sem, csak, ami hordozza.
@trux77: Pedig már bejáratott mennyiség: blogkocsma.blog.hu/2014/10/06/kacsa_szarnyto-curry
@hagyma: Főzz több személynek kocsonyát, aztán edd meg egyedül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:31:30

@trux77: @Waka:
ez a dilemma
ha az ember foz, szereti ha mas is eszik
nejem nem eszi
szomszedasszony nem eszi
azzal nincs gond hogy elfoyna:)
nagycsalad KY-ban es Kansasban/ cask januarban megyunk, de szerintem Ok sem eszik/
a kacsa is kerdes, mert Mary sem tudja eszi-e vagy nem, mert meg sosem evett kacsat
a sult sonka viszont bevalt + utana bableves
delutan megyunk bevasarolni a hetre
/meg lusta is vagyok, most kuzdjek itt kocsonyaval meg kacsaval, mikor a sonkat a nejem a suti,, bajglit veszek a Magyar boltban, jo draga, de a tokom sut:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:50:46

es akkor meg mindig itt a nagy kerdes, erdemes-e toltottkaposztat fozni haraszt nelkul
mert azt nagyon megennem
megazasszony is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 15:54:30

ja es miloyen husokat javasoltok a toltottkaposztaba?
ez fontos, mer megyunk a henteshez is

Vaczak2 2015.12.22. 16:39:32

@hagyma: Nem kell abból nagy faxnit csinálni, 40% disznó, 40% marha 20% füstölt. Töltelékek közé deugdosni némi ujjnyi füstölt kolbászokat, császárhús-cafatokat, aztán már nagy baj nem lehet.
Egy kedves ismerősöm úgy indítja, hogy egy komplett marhapörkölttel ágyaz meg a töltöttkáposztának a fazék alján.
Ki tudja ??
Nálatok mi van a piacon? (Ha van piac). Szerintem töltöttkáposztát kodiakmedvéből is lehet csinálni, csak az egy alaszkai(?) variáns lesz. Csak kísérletezz bátran!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 16:49:27

@Vaczak2: hat eppen a fordos Z videojat neztem

/a toltelek OK, en cask disznobolcsinalom, az OK/
O tesz bele szalonnat meg dagadot es oldalast, meg kolbaszt is/ezt en is kultiuvalom/ is, mar a kaposztahoz, nem a toltelekben/
en asszem gerslivel jobban szeretnem, mint rizssel
meg nekem sok benne a tejfol
meg tobb level kedvelem
na meg nezelodok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 16:55:44

@hagyma: Harasztnak végy síma káposztát és forrázz le annyi levelet, amennyit használni akarsz. Jól összefő az a káposzta levével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 16:57:16

@Waka: Eltűnt a Metróból az a citromnádpaszta :( KErestettem vagy három eladóval is, de csak egynek rémlett miről van szó. Egyik se látta egy éve se.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 16:59:15

@Vaczak2: Én disznópörkölttel ágyazok :) Amúgy rendjén vannak az arányaid, valahol nekem is olyanra sikerül. Darálok kis szalonnát is a töltelékbe, mert száraz lapockát kaptam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 17:01:13

@Andrass9: eladok mar regen nincsenek nagy boltokban, cask arufeltoltok
hat igen a haraszt az problema
joovore megprobalok kaposztat savanyitani, sot lehet cask kaposztafejet
nincs bajom az itt kaphato savanyukaposztaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 17:06:36

@Vaczak2: amugy nem rosz gondola, lehet en is igy teszek, de semmikeppen nem marhaval
nekem a toltottkaposzta szintiszta diszno
@Andrass9: dagadobol oldalassal OK a porkoltagy?
a toltelekemhez valo daralthus megfeleloen zsirosnak tunik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 17:39:11

@Andrass9: akkor igy indito, azutan ugyis jonnek az intuiciok
haraszt nem less, cask gomboc

Benikuty 2015.12.22. 18:35:42

@Andrass9: a dialógusban pedig tofu...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 19:17:03

@Benikuty: Az se étel - legalábbis nekem nem, nagyon nem szeretem. Egyetlen kivétel a miszo leves, abban elviselem a pici kockákat. Megetettem vele az unokámat is (16 hónapos): a levest imádta, de a tofura olyan arcot vágott hogy majd földre estünk a nevetéstől :) (a gulyást viszont imádta)
Apropó, nem írtad meg a címed, nem tudom elküldeni neked a paradicsom magot, pedig már borítékban van.

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.22. 19:49:56

@Andrass9:

Én pont arra készülök, holnap a savanyúba belefőzőm a nyers káposztából tekert szármát. Meg jó húsos csontokat, hogy íze legyen. Ja és füstölt szalonna darabot, ami kihülve kenyérrel nagyon jó.

Fenchurch68 2015.12.22. 20:13:46

@hagyma: Mikor először karácsonyoztam az emberrel, nagyon húztam a számat, mert ő is édeskáposzta-levélbe tölti a tölteléket, tavaly ráadásul nem is kapott elég nagy káposztát, úgyhogy kellevélben volt.
Frissen még nekem egy kicsit furi volt, de másnap már nem lehetett érezni, hogy nem savanyú haraszt van rajta, tényleg átveszi az aprókáposzta ízét.
Gondoltam, most már karácsonyig ne kelljen főzéssel bajlódni, tegnapelőtt összedobtam egy kis kocsonyát... Kilenc gulyásostálnyi lett, és szokás szerint aggódtam, hogy nem köt meg, de megint olyan lett, hogy ha a falnak dobom, visszapattan és orrba vág.

Vega gyermeknek gombás tölteléket fogok főzni a töltött káposztába, de csak mert nem kaptam se szejtánt, se tofut :D
(Nem vicces, tényleg tofuból akartam volna.)

Ezt a tésztaszerű tofuizét nagyon megkóstolnám, a leírás alapján ez nekem ízlene.

Ma megvettük anyukám karácsonyi ajándékát, a kedvesem tépelődött, hogy mit kéne? Parfüm? Könyv? Mondtam neki, hogy menjünk el a kolbászoshoz. Kap két pár csípős kolbászt, egy kilós darab kolozsvári szalonnát meg egy kilós gyönyörű sovány combsonkát, ennek az illata is jó, és nem olvasódik ki olyan hamar.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.22. 20:39:33

@Fenchurch68: nekem mas a savanyitott haraszt
tudom, hogy helyettesitheto, de nem bajlodok vele, jo less sima gombocokkal is
regen mi csinaltuk az egeszet sima kaposztabol neha, nem savanyitottbol, ment a sutobe tavaszi toltottkaposzta neven futott
az sem volt rossz, ott minden friss kaposzta volt, a haraszt is meg minden
de nekem igazi kell, majd jovore
kocsonyan meg gondolkodom, idom mint tenger, meg kb 3 het szabi
majusban megyunk haza
elotte meg akarom venni a hazunkat
az ajandekod jo otlet
en penzt kukldtem haza, nem tudok csomagokkal bajlodni, meg mit is kuldenek
ennek fog a legjobban orulni anyukam / 2 havi nyugdijja/
ma delutan adom fel. holnap mar fel is veheti
de utana rogton kuld majd valamit, mert hiaba mondom, hogy nem kelllllllsemmmmmi!
az anyak ilyenek
most megirtam neki, hogy ugyis tudom...
es ha mar
akkor kuldjon palinkat / Mary imadja es pelenkanak ejti:)/, meg valami konyvet Esterhazytol, a legutobbit

/azt a szejtant azert ne eroltesd:)/

Benikuty 2015.12.22. 21:00:25

@Andrass9: engem is le lehetne vele szoktatni az evésről:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 21:14:25

@hagyma: Massachusetts-ben Natick városában lehet kapni Unikumot az uj Liquor Store-ban!!! Pálinkájuk még nincs ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.22. 21:14:46

@hagyma: Én csak egy lecsós pörköltalapot szoktam készíteni hozzá. Közibe valami füstölt, esetleg kicsi inas-bőrkés, csontosabb darabka az ízek végütt.
@Andrass9: Kár. Az Ázsiánál 120 volt szála múlt hétfőn, igen szép volt.
@Benikuty: Kistesónál teljesen mindegy, tofuhoz van köze, oszt jól van.
@Fenchurch68: Kistesó kisfia egy jó kilós füstölt lapockát kapott tőlem Karácsonyra. Épp most jövök az ünnepi vacsoráról.
Kaptam egy mákdarálót, semmi sem állhat a mákosguba útjába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 21:15:10

@Fenchurch68: Ha most itt elpletyized, akkor hogy lesz belőle meglepi???? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.22. 21:19:44

@Waka: Ki kell faggatnom a gyerekeket, mit süssek: aranygaluska vagy mákosguba? Mindkettőhöz kell vaniliasodó, így ahhoz is van minden :) Liszt, élesztő, tojás, vaj meg dosztig.
Bejgli nem lesz!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.23. 00:07:10

@Waka: 2 dolog tuti nem less benne
paradicsom es tejfol

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.23. 11:44:08

@hagyma: A paradicsom nálam a pörköltalap szerves része. Tejfölt csak tálaláskor szoktam rátenni.

Fenchurch68 2015.12.23. 12:27:02

@Andrass9: Ha anyám itt olvasna vagy írna, már lebukott volna :)
(Egyébként sem meglepi, felhívtam a bódé elől, hogy csípős vagy nem csípős kolbászt kérnek-e :)
Megvilágosodtam, guba lesz a holnapi desszert!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.23. 12:31:19

@Waka: porkoltnel nalam is, de a kaposzta ala keszitett porkoltbe nem teszek
tejfol talalaskor sem
markans, csipos szaftos ferfias toltottkaposztat tervezek
mar megvannak az alapanyagok de szilveszterre fozom, mert karira sult sonka less

a globalis felmelegedes elerte ashevillt is, tegnap este szelloztettem alvas elott es elfelejtettem az ablakot becsukni, egesz ejjel nyitva volt
December 23-an es eszre sem vettem, cask most
na nem azert mert hideg let hanem kicsit hangosnak tunt a parkolobol kiallo auto

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.23. 12:49:35

kocsonya, bajgli, MAKOS /teszta-guba/ elmarad
nem vettem bajglit az europai boltban, nem tetszett
amugy sem vagyunk edesszajuak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.23. 17:02:33

@hagyma: Rotyog a töltött káposzta! Éppen szinig van a pulykasütő lábas ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.23. 17:03:11

@Fenchurch68: Még csak 1 gyerek van itthon, a döntéssel várnom kell :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.23. 17:07:35

@Waka: Akkor kénytelen leszek más sütni, mert nem tudnám posztolni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.23. 17:37:53

@Andrass9: labas?
en fazekban keszitem
jo nagyban
majd a 2 unnep kozt
sult sonka es koretek, holnap de lehet holnaputan
holnap lehet dolgozik a nejem
az uin. szent este lehet cask egy jo kis forraltboros tv nezes/Hallmark/ less cask nincs eleg hideg hozza
/fat mar 6 eve nem allitunk/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.23. 17:57:55

@hagyma: Pulykát mifelénk nem sütnek fazékban :)
A pulykasütő egy 10 literes, öntöttvas, ovális formájú dutch oven (fedeles lábas), amit be lehet tenni a sütőbe. Én abban készítem a káposztát, nem fazékban a tűzhelyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.23. 18:51:22

@hagyma: Már be is vacsoráztunk a káposztából. Jó lett, csak kicsit puha a töltelék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.23. 21:22:46

@Andrass9: kosz
tudom milyen a pilykasuto labas
kb 3 fele van itthon
en meg fazekban a tuzhelyen fogom kesziteni, kovetve az anyai stilet, mert azt szerettem igazan
a sonak viszont a sutobe megy szogletes lemestepsibe, amiben van racs
emlekeim szrint anyukam a kotozott sonkat fozte, de nekem a nejem fele sutott jobban bejon
meghat amugyis O suti a z O reszortja
majd a bableves less az enyem
fustolt sonka jo 5 kilos lehet csonntal egyutt
amerikaiak szeretek az eleve szeletelt honey hamet, de nalunk nem rug labdaba

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.23. 21:39:21

@hagyma: Az a Honey Baked Ham valami rettenetes :)
Holnapra csülkös bableves lesz az obligát húsleves helyett, valamint eldőlt, hogy aranygaluska vaníliasodóval. Főételnek azért a szokásos sült csirke lesz. 25-ére talán shrimp scampi, az elég ritkaság errefele.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.23. 22:42:01

@Andrass9: hat nem ehetetlen de mezzel es barnasugarral elrontani buncselekmeny