Legalábbis feleségem szerint. Ráadásul a szezon végére sikeredett, amikor már csak egy kis szitányi volt a Thai Bird Eye csilipaprikából.
Ezt a magot csak kiváncsiságból vettem, mert a leírása szerint szép piros, sárga és zöld színekben fog pompázni. Ültetni is csak 2 tövet ültettem. A csipõsségi listán elég elõkelõ helyet foglal a maga 150000-es SHU értékével.
Már gyakorlott vagyok, gyorsan összeszedtem mindent hozzá. Illetve van egy alapvetõ eltérés az eddigiektõl: ezt a krémet még fûszereztem is!
- 25 dkg Thai Bird Eye csili, fõleg a maradék zöldek
- 6 salotta (mogyoró) hagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 15 szem fehérbors
- 5 szem szegfübors
- 1 mokkáskanál római kömény
- 1 mokkáskanálnyi kardamom mag
- 2 ek olivaolaj
- 2 dkg só
A száraz fûszereket kis teflonserpenyõben megpirítottam, majd mozsárban porrá zúztam.
A paprikákat lecsumáztam, majd tessék-lássék felvágtam és magostul beledobáltam az aprítógépbe. Ezalatt a hagymát és a fokhagymát az olajon lassan megpároltam. A paprikát a géppel felaprítottam. Beleöntöttem a dinsztelt hagymákat, és alaposan pépesítettem.
![]() |
![]() |
![]() |
A lábosba visszaöntöttem, és felfõztem.
Amikor már eléggé megfõtt, beletoltam a botmixert, ami a magok nagyját is összekaszabolta.
Az így elkészült krémet pici üvegekbe zártam, kidunsztoltam és felcimkéztem.
Sajnos mindössze 7 lett belõle, amelyek közül a feleségem már a másodikat nyitotta ki ...
Tényleg nagyon jót tett neki a fûszerezés! Ezt egy nagyobb adag kevésbé csípõs thai paprikán is alkalmaztam késõbb. Azt még nem kóstoltuk meg!
Az idei paprikaszezont ezzel a gyönyörû magányos Kung Pao csilivel zártam, amibõl 4 kilót sikerült eltennem. Mintegy 25 cm hosszú, egyenes ujjnyi vastag, közepesen húsos paprika, ami idén igencsak csípõsre sikeredett.
Alább pedig az idei csilikrémek. Mindegyikből csak egy üveg. Melyik a kakukktojás?