Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Turnip Gratin azaz kerekrépa tejszínesen

2015.11.16. 07:00 Andrass9

Volt nagy felfordulás itt a blogon, hogy Waka állandóan kerekrépát eszik. Senki nem értékelte a szakácstudományát, amivel állítólag ehetõvé lehet tenni ezt a gyökérzöldségfélét. Pedig nagyon egészséges egy növény: 28 kcal 100g-ban, és csak 6,5g szénhidrát (ezen kívül csak víz és rost van benne, meg sok vitamin). Terebes szerint:"Háziállatok részére nyersen és silózva értékes takarmány. Vadjaink kiegészítõ etetésére ugyanígy számításba jöhet." Az emberi fogyasztást igencsak szûkszavúan ismerteti.

Egy könyvsorozat, amit olvasok, 400 mérföldre északra mindentõl játszódik az USA-ban. Van ott egy városka, amit úgy hívnak, hogy Brrrr - ez a leghidegebb pontja ennek a megyének. A helybéli bányászoknak krumpli híjján a turnipet (tarlórépát) töltötték be egy nagyon zsíros tésztába, a pasty-be, amivel dolgozni mentek. Ez a pasty hasonlít az olasz calzonehez, csak a tésztája más egy kicsit. A könyv fõszereplõje viszont mindent elkövet, hogy ne kelljen turnipet ennie. A 26. kötetig még megúszta :) Azóta viszont krumplitermesző központ lett a városkából ...

10.jpg

Én viszont nem úsztam meg, mert Waka megajándékozott (többek közt) egy nagy adag tarlórépával. Ebbõl viszont fõzni kell valamit, hogy megkóstolhassam, és megalapozottan állíthassam, hogy nem szeretem ...

A Pan Haggerty jutott eszembe, vagy a franciák gratin dauphinois-a. Mivel Pizzaszeletvágó nincs köztünk, ezért egy tejszínes gratint választottam, alaposan megfûszerezve.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 50 dkg kerekrépa, a kisebbekbõl
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 nagyobb salotta (mogyoró-) hagyma
  • 2 nagy girizd fokhagyma
  • kis csokor kakukkfü
  • 1 zsályalevél
  • 2 dl reszelt parmezán (most pecorino romanot leltem a hûtõben)
  • 3-4 dkg vaj
  • 10 keskeny szelet Gouda sajt vagy bármilyen más szeletelhetõ, megolvadós sajt
  • 1 kk cayenne bors (helyett saját õrölt csili)
  • 1/2 kk enyhén csípõs csilipaszta
  • pici szerecsendió
  • uborkagyalu (szerencsésebbeknek Börner V. Gyula)

11.jpg

A cayenne bors valójában egy csilipaprika õrölve, csak borsnak nevezik. Ezért választottam inkább a saját csilimet. A zsálya kirtelen felindulásból került a deszkára - elmentem a zsályabokor mellett. A szerecsendió és a tejszín pedig jóbarátok.

Akkor lássuk, hogy készült. Elsõ tevékenységem a tejszín elõkészítése volt. Egy kis szószos jénaiba öntöttem, és elkezdtem melegíteni. Belekanalaztam 3 mikrokanálnyi himalája sót (miért ne vágjak fel?), hozzáadtam a kakukkfü felét. A másik felét eltettem egy késõbbi ételhez. Meghámoztam a hagymákat, kicsit megzúztam a fokhagymát és vastag karikára vágtam a mogyoróhagymát. Ezeket is a tejszínbe tettem, majd megszórtam a csilipaprika porral és egy kis csilipasztát is tettem bele. Lefedtem az edényt, és pici lángon forraltam vagy 15 percet - amíg a fokhagyma megpuhult.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A tarlórépát megsikáltam, gyökértelenítettem. Meghámoztam és a V szeletelõvel 1,5 mm vastag szeletekre gyalultam. Nem találtam a pici jénai tepsijeimet, az meg csak most jutott eszembe, hogy van viszont kerek jénaim, abban is készíthettem volna. Ebbõl kifolyólag egy fóliatepsit vetettem be a kisérlethez. Vajjal kikentem, hogy ne ragadjon bele a répa. Beburkoltam a tepsi alját és oldalait vékony szelet répákkal. A három lyukacskát a répaszeleteken a V gyalu kézvédõje okozta - azzal tartja az anyagot stabilan.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Reszeltem egy nagyobb adag sajtot a tetejére, majd meglocsoltam kevés tejszínnel. A kanállal kikerülgettem a hagymákat a szószos edényben, viszont a kakukkfüvet kidobtam belõle. Daraboltam pici vajat is rá, majd újabb réteg kerekrépa következett, arra sajt, tejszín és vaj is. Ekkor reszeltem egy pici szerecsendiót is rá.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Újabb rétegek, mindaddig, míg elfogyott a répaszelet. Ekkor egy kicsit vastagabb sajtréteget reszeltem rá, majd belekanalaztam a maradék tejszínt is. A tejszínben maradt hagymát, fokhagymát lelkesen befaltam. Ilyen finomságokat nem dobok már ki!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A sütõt 190 fokra elõmelegítettem (valójában a sütõm 220C-os állására, de az csak 190-et ad), egy sütõlapra helyeztem a fóliatepsit, hogy ne érje olyan hirtelen hõ az aljáról. Alufóliát tettem a tetejére, hogy párolódjon elõször, és betoltam a sütõbe.

29.jpg

45 percig sült a fólia alatt (nagyobb adag esetén okvetlenül tovább kell párolni legalább 15 perccel). Ekkor levettem róla a fóliát, és visszatoltam 20 percre.

30.jpg

Megsült, de kicsit hóka volt a szine, ezért szeleteltem rá egy kis Gouda sajtot, amit a grillel megpirítottam.

31.jpg 32.jpg 33.jpg

10 percet pihentettem, ne legyen olyan forró, majd kitálaltam magamnak egy adagot.

34.jpg

Ennyi maradt a tányéron:

35.jpg

Gondolta egyáltalán valaki, hogy a tarlórépa lehet jó is??? Elképzeltem ugyanezt a receptet krumplival ... nyam. Gyengébb epéjűek számára ki kell hagyni a vajat a receptből, elég a tejszínben található zsír is egy eperohamhoz.

Waka figyelmébe ajánlok egy másik francia "rakottkrumpliszrűséget" az Anna krumplit. Én is ki fogom próbálni.

Köszönet az alapreceptért és a hangulatom feljavításáért Anne Burrellnek a FoddNetwork TV-tõl. Jó szakácstól jó tanulni!

46 komment

Címkék: tejszín parmezán zsálya vaj cayenne bors salotta szerecsendió mogyoróhagyma kerekrépa tarlórépa pecorino romano kakukkfü csili krém Gouda sajt V gyalu

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr618068082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.16. 07:20:25

Kár, hogy erre nem ajándékoznak tarlórépát, és nekem nem gumósodik meg. Egyszer tudtam venni, de azóta üzletben sem láttam, pedig tényleg nagyon jó. Az ötlet meg különösen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 08:40:38

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy nem alföldi növény? Mondjuk hipermarketben még én se láttam, kivéve az országhatáron túl. Tipikus angolszász alapanyag!

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.16. 09:56:08

@Andrass9:

Valami lehet benne, főleg az, hogy az egyik kertünkben a föld elég vacak, a másikban meg nagyobb a szárazság, mint amit ez a növény kedvel. Úgy vélem késő nyáron kellene vetni, és öntözni, de ezt nem tudom megoldani. Az előírás szerint elültetett 10 tő lila karfiolból egynek van rózsája, egy most indul, de hová? Jön a tél.

Egyébként meg most alakulunk szubtrópusi vagy szubmediterrán éghajlattá.:O

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.16. 09:56:58

Ja, annak örülök, hogy szerinted is jó élelmiszer.

Szalonnához és finom búzakenyérhez nyersen is kiváló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 10:25:43

@látjátok feleim szümtükkel: Ahhoz nekem csípős, mint a feketeretek. Ez utóbbit tüdőbaj ellen is lehet használni mézzel.
Megkóstoltam nyersen, de nem lesz mindennapi zöldségem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 10:34:55

@Andrass9: Ja, a feketeretket gyerekkoromban lereszelve, sózva, libazsíroskenyérrel ettük télen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.16. 10:48:48

@Andrass9: feketeretket siman ettukk karikazva sozva
akar magaban
ez az ize nem az en zoldsegem
amugyis ciganypecsenyet vartam
uff

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.16. 10:59:42

@Andrass9:

Lehet, hogy ha öklömnyi nagyot ennél, akkor jobban ízlene, nem volt csípős. A jól kinőtt retek sem mind csípős.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.16. 11:18:55

de legalabb nem a teraszon sutotted
jon a hideg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 11:27:48

@hagyma: Sütő nincs a teraszon! Pedig szeretnék egy kemencét, de ez már csak álom marad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 11:29:25

@hagyma: Te most a hónaposretekre gondolsz? mert a feketeretek nagyon erősen rostos. Mi legalábbis ezért reszeltük. És kifejezetten téli étel volt nálunk.
A cigánypecsenye is megjelenik majd valamikor, ne aggódj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 11:31:14

@látjátok feleim szümtükkel: Inkább nem ragaszkodom hozzá ...
Ez a kisérlet megérte, izlett is, de inkább krumpliból (úgy ugyanis jobban hizlal :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.16. 11:51:16

@Andrass9: eellentetben ettol a turniptol, a retkeket ismerem, bar ez a turnip is van minden boltban
igen ettukk a feketeretket sozva mez nelkul, karikazva
igen, rosstos es csipos
naso
a kedvencem amugy a jegcsapretek
de minden retek cask nyersen
biztos ettem mar etelt amiben volt turnip, de amig van sokfele krumpli tojas kolbasz, addig az en casserolom az a rakottkrumpli:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.16. 11:55:17

@Andrass9: na ezt cask utana olvastam
detto:)
nekem less nyarsom is fustolom is kemencem is:)
aze a kemence nem biztos
marciustol oktoberig gyakori hasznalatban less
a faszenes grill az alap
bbq suto is jatszik
jovore eletmod valtoztatas less:)
verge igy 55 evesen megtehetem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 17:25:10

@Csupacsí: Elég nagy kerekrépa kell ahhoz, hogy lámpást csináljanak belőle, nem? Lehet, hogy Dömbi tudja a lepcsánkpartyn?

©________ 2015.11.16. 17:54:19

@Andrass9: kis mécsest raknak bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 18:14:42

@Csupacsí: Igaz, hogy vannak nagyranőtt tarlórépák is, de amit én kaptam Wakától, ahhoz mikromécses kellene :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 19:31:09

@hagyma: Na ne mondd!!! Azokba a répákba nem fér bele egy teamécses se, amit én kaptam :) Alig nagyobbak, mint egy nagyobb hónapos retek ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.16. 19:36:43

@Andrass9: esetleg ki kell faragni a repa belet?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.16. 21:11:14

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A mag tőled származik. :) A másik neve - tarlórépa - mutatja, bizony aratás után kell vetni. Pár éve elég csúful nézett ki augusztusban, de az őszi esőktől feléledt. blogkocsma.blog.hu/2013/11/11/tarlorepa_egy
@Andrass9: A zsengéjét amúgy retek gyanánt szokták enni, rokonok. Elfelejtetted kiemelni, hogy a mogyoróhagymát is én vittem, de úriember az ilyesmin nem akad fenn. :D :D :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.16. 22:23:09

@Waka: Hmmmm tényleg nem írtam ki, hogy a mogyoróhagymát is te hoztad, elnézést! De viszont a só a sajátom volt ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.16. 23:55:05

@Andrass9: Spongyát reá! Megnyílt a kertben a sóbánya?

Topy 2015.11.17. 07:46:52

érdekes, hogy mennyire ismeretlen növény, mi több inkább állati takarmányként ismerik
pedig Zalában és az Őrségben komoly hagyománya van, savanyítva tartósítják is, csinálnak belőle levest, főzeléket - én is csak nejem zalai felmenői kapcsán találkoztam vele

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.17. 09:32:07

@Topy: Savanyítást sok helyen olvastam. Főzeléket csak pár helyen. Gyanakodtam, hogy nincs igazán keletje idehaza, ezért is folyamodtam Anne Burrell-hez :)

©________ 2015.11.17. 09:40:59

@Andrass9: Anne Burrell? Nigella-val az első helyen szerepelnek az emberemnél:D Látványban, nem főzésben:DD

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.17. 13:07:00

@Waka:

Ez is bizonyítja, hogy nem a maggal, hanem a talajjal van baj.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.17. 15:21:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt mondja róla Terebes:
"Élettényezők iránti igénye. Fényigénye közepes. Hőigénye: hidegtűrő, alacsony hőmérsékletet (12-15 °C) kíván. Vízigénye: csapadékos (és hűvös) klímában növekszik kielégítően. Nagy termést öntözéssel várhatunk tőle. Jó vízgazdálkodású talajban, magas talajvízállású helyeken vagy kellően csapadékos vidéken szárazon termeszthetjük. Talajigénye: minden jó erőben levő talajon megterem. Legkevésbé a homoktalajokat szereti. Közepesen tápanyagigényes. 3-5 kg/m2 termés eléréséhez 50, 20, 40 g N-, P-, K-műtrágyát adjunk számára."

Topy 2015.11.17. 15:29:05

@Andrass9: Ságvári hozzá képest gyenge kezdő volt! :D

©________ 2015.11.17. 15:53:18

@Andrass9: ez most csak úgy megtetszett:))))

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.17. 18:05:10

Jó estét!

Ismeritek a maracuját? Ha nem, akkor próbáljátok ki, ha látjátok vegyétek meg bátran, nagyon finom valami. Nekem régen volt és termés is lógott rajta, de nem tudtam ehető-e. Sajnos kipusztult, nem tudtam miként kell nevelni. Most a magjából fogok vetni. Ja, a Lidibe vettem, és pürésített sütötökkel ettem.

Aki viszont ismeri a gombákat, az figyelheti a fákat, tuskókat, beindult a téli fülőke.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.17. 21:26:17

Köszönök szépen!
@Andrass9: Savanyítva ettem már, igen jó, de úgy hírlik, igencsak szagos az elkészítés.
@látjátok feleim szümtükkel: A golgotavirág (passiflóra, passiógyümölcs) termése, igen jóízű falat. Fülőkének majd nekimegyek a hétvégén, ha nem lesz nagy zegernye.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.18. 08:29:00

@Waka: Golgotavirág még nem termett nálunk, pedig sokat virágzik. A passionfruit finom gyümölcs. Nem is tudtam, hogy a golgotáé.
A hétvégére igencsak csúnya időket igérnek - kész szerencse, hogy azt már messziről fogom csak nézni :)

©________ 2015.11.18. 08:43:29

@Andrass9: ugyanaz a csalad. De a golgotae mergezo

Pl granatalmabol is van disz meg termo valtozat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.18. 09:53:35

@Jekatyerina Belohabadorova: Akkor megnyugtattál, nem kell a golgotavirágunkat babusgatni :)

Topy 2015.11.18. 11:38:39

@Andrass9: babusgatni lehet, csak megenni nem javallott :)

magánügy 2016.01.24. 22:37:53

@Waka: Szagos? a jóféle házi füstölésű sonka, vagy oldalas illata, ami a savanyított répával együtt fő, igen kellemes illategyüttest alkot. Csodásan illenek egymáshoz!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.25. 17:49:44

@magánügy: A kerekrépa savanyítása szagos a felszabaduló gázok miatt. Az a bizonyos pukiszag. Készen már nem vészes, olyasmi, mint a savanyú káposzta.

magánügy 2016.01.25. 22:26:32

@Waka: Hahaha! Nem puki!Lábszag! (Néhány kád kerekrépa (és káposzta) savanyításán már túlvagyok, vadászzokni ájer az!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.26. 19:53:46

@magánügy: Becézhetjük ítéletnapig, nem ibolyaszag, az biztos.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.27. 21:03:07

Gyerekkoromban a szüleim fadézsában savanyítottak káposztát és azt lábbal ( sajáttal ) tapostam. Én nem emlékszem, hogy a forrás alatt bármilyen rossz szaga lett volna. Akkor lett "szaga", ha nem volt eléggé leszorítva az érés után és kezdett bornyúsodni a teteje.
Forás közben meg a tetjén fehér vászon volt, azt naponta leszedte anyám úgy, hogy a forrásos hab rajta maradt, kimosta és vissza terítette.
Szerintem ha szagos a forrás, ott valami technológiai bibi van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.27. 21:43:05

@látjátok feleim szümtükkel: A kerekrépa elég sok kénvegyületet tartalmaz. Az erjedés során ezekből elég zamatos illatok keletkeznek.
süti beállítások módosítása