Vidékre utaztam két egymást követő nap. Megnéztem az étlapot, mi lesz arrafelé az ebéd. Nem volt szerencsém vele, minden listás volt. Ki kellett hát valamit találni, ami két napig is viszonylag friss marad, szeretem is, és belefér a diétámba. Rövid töprengés után egy sós, kelt tésztás zöldségtekercs mellett döntöttem. Hogy a tészta ne száradjon ki olyan hamar, főtt krumplit kevertem bele. Az eredmény végül buktára hasonlított a legjobban, ezért így neveztem el.
Hozzávalók a tésztához:
- 40+10 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 dkg áttört főtt krumpli
- 2,5 dkg élesztő
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 2 egész tojás
- só
- 1 teáskanál cukor
A töltelékhez:
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1/4 zeller
- 3 kis fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 kápia paprika
- kevés káposztaféle (én az egyetlen kikelt pak choi-t használtam fel hozzá)
- só
- őrölt fekete bors
- fűszerek ízlés szerint
A tálaláshoz: tejföl vagy valamilyen szósz.
A krumplit héjában megfőztem és átnyomtam a krumplinyomón.
Amikor langyosra hűlt, hozzáadtam a lisztet, a vajat és a sót, és összemorzsoltam.
Beleöntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Nagyon lágy lett, ekkor adtam hozzá plusz 10 deka lisztet.
Így már príma lett az állaga, lágy tésztát gyúrtam belőle. Begyújtottam a sütőt, és a tésztát feltettem a tűzhely tetejére kelni.
Míg az élesztő dolgozott, felaprítottam a zöldségeket. A gyökereket és a vöröshagymát a V-gyalun lereszeltem. A pak choi-t és a kápiát csíkokra vágtam, a fokhagymát lereszeltem. Sóztam, borsoztam.
A sótól szépen összeesett, mire használni kezdtem, szerencsére levet nem sokat engedett.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztottam.
A darabokat kinyújtottam, és ráterítettem egy adag zöldséget.
Feltekertem, majd a sütőpapírral bélelt tepsin szépen sorba rendeztem őket.
A tűzhely tetején még kelt fél órát, aztán betettem a sütőbe. A kenés természetesen most is kimaradt, de így is elég jó színt kapott.
40 percig sütöttem hármas fokozaton, majd kapott még tíz percet csutka lángon.
Mikor kihűlt, alufóliába csomagoltam párat másnapra. Estére hazaérve sütőben kicsit felújítottam, és tejföllel tálaltam.
Megint jól főztek nálunk. A zöldség pont megfelelő állagú lett, nem volt szíjas, de nem is sült krémesre. Talán a fűszerezés lehetett volna kicsit bátrabb, egy kis plusz fokhagymát és borsot még elbírt volna.