Nem, nem mátrai, jutas-pusztai. Józsi bácsitól kaptam a receptet, aki ott nőtt fel. Agyagos-köves, igen sovány föld van arrafelé, alig hozott valamit. Az ottani népek igyekeztek a legtöbbet kihozni abból, ami megtermett, ez az étel is remek példa rá.
Éppen volt két jókora cukkini a kertben, abból szándékoztam lefagyasztani némi gyalult tököt télire, éppen kapóra jött. Először rizst gondoltam főzni hozzá, de Kistesó megkért, hogy vigyek neki egy kis krumplit. A tök között még volt pár bokor árvakrumpli, azokból szedtem fel. Olyan szép volt, hogy szedtem magamnak is, abból lett a köret.
Hozzávalók:
- 2 jókora cukkini vagy spárgatök bele, esetleg valamennyi gyalult tök
- 4 zsemle
- 2 egész tojás
- 3 dl tej
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- só
- szükség szerint zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A két tököt meghámoztam és kibeleztem.
A tökbelet kisebb darabokra vágtam. Az egyiknek már igen vén volt a bele, kemények voltak a magok, ezért egy jó marék gyalult tököt tettem még hozzá.
A zsemléket beáztattam a tejbe, alaposan kinyomkodtam és hozzáadtam a tökhöz.
Beleütöttem a tojást, finomra vágott vöröshagymával és lereszelt fokhagymával ízesítettem. Sóztam, borsoztam, megszórtam pirospaprikával. Így utólag belegondolva egy jó csokor petrezselyem zöldet simán elbírt volna.
Kézzel alaposan összekevertem, kicsit még sóztam és egy kevés paprikát is tettem bele. Elég lágynak találtam, ezért pár evőkanál zsemlemorzsát is beledolgoztam, de nem lett sokkal jobb. Maradt a kanállal kiszaggatott verzió, kézzel nem lehetett volna rendesen formázni.
Hagytam kicsit pihenni, míg a főtt krumplit hámoztam, aztán bő forró olajban aranybarnára sütöttem őket.
A felesleges olajat szalvétával itattam le. Fotózni elfelejtettem, de esküszöm, így volt.
Pirított burgonyával és fokhagymás-tejfölös uborkasalátával tálaltam. Tettem mellé egy kovászolt paradicsomot is, amit Józsi bácsi hozott kóstolóba. Annak ellenére, hogy a paradicsom borzalmasan nézett ki - olyan volt az állaga, mintha egy levesben főtt volna négy órát - az íze isteni volt, el kell kérnem a receptet. A borzaska meglepően finom lett, a különféle textúrák izgalmasan keveredtek, és a megpirult magoknak is nagyon jó íze lett.