A történet még októberben kezdõdött, amikor lõttem egy hétcsontos báránybordavéget a hazai hiperben. Sem elõtte, sem azóta nem láttam ott elfogadható húst, és ezt meg bagóért adták, így gondoltam, hogy kipróbálom. Gyorsan be is fûszereztem és jó csípõs csilikrémmel is bekentem. Fiam és én fogjuk megenni, a lyányok nem szeretik.
Egy pár napig pácolódott a hûtõben, de végül nem adódott alkalom - ment is a csodahüttõbe. Most meg váratlanul bejelentkeztek a gyerekek, még arra sem volt idõm, hogy az obligát húslevest megfõzzem nekik! Szerencsémre rátaláltam a bordára, meg volt pár csirkemell is, ezeket fogom grillezni.
Kaptam a nagylyánytól fûszerkeverékeket, azokból is felavatunk akkor kettõt. Két-két adag étel készült, amivel mindenki elégedett lehet.
A bordához:
- 7 csontos (kb 60 dkg) bárányborda "franciás" módra bontva (vagyis a csontokat körülfarigcsálják, azokon nincs hús)
- egy-egy csokor kakukkfü, rozmaring és petrezselyem
- több evõkanálnyi marokkói fûszerkeverék (domináns összetevõi: szerecsendió, koriander, római kömény, szegfübors, gyömbér, csili paprika)
- 2 ek mustár
- 2 ek Spicy Fiesta csili krém (közepesen csípõs)
- 6 szem krumpli megsikálva alufóliába csomagolva
A csirkemellhez:
- 3 fél csirkemell filé (mert ennyit találtam a csodahüttõben)
- 2 ek provence-i fûszerkeverék (kakukkfü, bazsalikom, rozmaring, tárkony, csombor, majoranna, oregano, levendula)
- 2 ek mustár
- 1 ek KungPao csilipaszta (csípõs!)
- rozmaring és kakukkfü
Elsõnek a bordát dolgoztam fel. Bár 7 csontja volt, 4 darabra lehetett vágni. Kiderült, hogy az utolsó csontját nem faragták le. Amúgy számomra nem világos, minek a csontokról lefaragni a húst, hisz azok a legjobb részei a bordának. Mindegy, ezt így szokták tálalni ...
Bekenegettem még egy kis csilikrémmel. Nem sokkal, hisz eredetileg is abban pácolódott. Alaposan megszórtam a marokkói fûszerrel, valamint egy kis felaprított kakukkfû, petrezselyem és rozmaring keverékével. Megpettyeztem mustárral, majd kézzel beledolgoztam a húsba minden oldalán, meg a csontok körül is. A magányosan meredezõ csontokat becsavartam alufóliába, hátha akkor nem égnek el.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Félretettem a bárányt, és nekiláttam a csirkemellnek is. Itt már sót is kevertem az összevágott zöldfûszerbe, hisz mindjárt megy is a tûz fölé - nincs ideje kiszáradnia a húsnak. Ezt a keveréket beledolgoztam a szeletekbe. Ráklanalaztam mustárt meg a csípõs csili krémet és kézzel átgyúrtam a húsokat. Így közel egyenletesen sikerült minden fûszert elteríteni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Feleségem pedig gyors salátát állított össze. A lilahagymát sózta és kicsit ecetezte, hogy elvegye az erõs ízét, majd ezt a rengeteg szép színes dolgot összekeverte.
A krumplikat már akkor feltettem a grillre, amikor a csirkét fûszereztem, hogy elkészüljön idõben. Kell annak minimum 35 perc, ha ilyen kicsi. A húsok is mentek a parázsra. A bárányra ekkor szórtam kevés sópelyhet.
Betettem a tűztérbe egy darab sárgabarackfát, hogy valami kis füst is legyen:
A csirke addig sült, míg kemény nem lett (így szeretik a lyányok a családban), viszont a bárányt oldalankét 4 percig sütöttem erõs parázs felett. A lefaragatlan csontról meg elvesztettem az alufóliát ...
A krumplit a tányéromon felnegyedeltem és egy kis vajjal ízesítettem, de ezt mindenki magának végezte el. Kicsit setét a bárány, de annál szaftosabb volt.
Mint ahogy ezen a képen látható:
A csirkérõl nem készült több fénykép, a lyányok szerint finom volt. Biztosan ...