Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gulyásos hús nagyfazékban

2015.06.23. 07:00 Andrass9

Hogy ez most gulyás leves, gulyás vagy gulyásos hús - döntse el aki akarja. A magyar gasztronómiában nincs konszenzus a gulyásról, mintahogy a halászlé is legalább annyiféle, ahányan fõzik+2.

Nagyobb vendégseregre számítottunk, hogy a nagylyány be tudja mutatni az unokát a barátoknak. A döntés gulyás volt, ahogy szoktuk: bográcsban.

23.jpg

Igenám, de feltámadt egy viharos szél, ami megtorpedózta a tervet, így maradt a konyhai fõzés.

Mintegy 16 fõre kellett kalkulálnom, ezért ennyire számoltam ki a hozzávalókat:

  • 3 kg marhalábszár
  • 1,5 kg krumpli
  • 1,5 kg vereshagyma
  • 70 dkg sárgarépa
  • 70 dkg gyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 10 dkg kacsazsír
  • 1 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • egy marék fokhagymagirizd
  • 2 ek feketebors
  • 2 ek Farkas András féle pirospaprika
  • 1 tk kömény (õrölt)
  • 1 füstölt csilipaprika (hogy valami füst is legyen benne)
  • 2 tojásnyi szárított csipetke
  • 11 literes fazék

10.jpg

Könnyû dolgom volt, mert sok kukta (a gyerekeim) segített zöldséget tisztítani, hagymát aprítani. Nekem már csak a fûszerezés és a fõzés maradt munkának. Mivel sok finnyás vendég volt (a lányaim), a húsról leválasztottam az inakat, zsíros részeket. Ezeket megpergeltem a zsírban, majd különvettem. Beraktam egy rétegnyi hagymát a fazékba, rá egy rétegnyit a felkockázott húsból. Ismét hagyma, majd a felvágott zöldpaprikából egy kevés és egy réteg hús. Ezt addíg csináltam, míg elfogyott minden. Ekkor kicsit megsóztam, rászórtam a köményt. Hagytam rotyogni, hogy eressze ki a levét a hús meg a hagyma. Ez utóbbi az edény alján arra is vigyázott, hogy ne égjen le semmi.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor már látszott a leve (kb 20 perc múltán), hozzávagdostam a paradicsomot, meg a feketeborsot is beledobtam. Tetejére tettem a zellert a gyökérrel - az fõhet együtt a hússal. Elõször csak akkor kavartam meg az egészet, amikor annyi levet eresztett, hogy keverhetõvé vált a fazék tartalma. Felöntöttem kis vízzel és hozzáadtam a pirospaprikát, meg a sót. Ekkor a paprika szépen kiadta a színét a tetejére összegyülemlett zsírnak, nomeg egy kicsit a lének is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor jött a svédcsavar: Kaptam egy óriási teatojást valamikor régebben, de soha nem használtam. Most ebbe tettem a már megpirított mócsingokat, paprikacsumákat, fokhagymát meg a füstölt jalapenot. Így legalább nem kell keresgélni a fazékban, nem ütköznek bele véletlenül "nemszeretem" húsokba.

19.jpg

Belesûlyesztettem a lébe egy kis fakanál-segítséggel, hogy lemenjen a fazék aljára.

20.jpg

Színig töltöttem a fazekat vízzel, felforraltam, majd hagytam kislángon rotyogni további 2,5 órát. Beleszórtam a csipetkét, krumplit és sárgarépát, amivel fõztem még 20 percig. Ekkor kivettem a teatojás tartalmát egy külön edénybe (mert azért vagyunk páran, akik szeretjük az igazi lábszárat).

21.jpg

Mivel önkiszolgáló étkezés volt, ki-ki vett magának a levesbõl, a külön edénybõl, meg kenyeret és csípõset.

22.jpg

Majdnem olyan jó lett, mintha bográcsban készült volna! Leve nem volt annyi, mint egy szokványos gulyáslevesnek, ezért is a hezitálás az elnevezéssel.

A vendégek felvilágosítottak, hogy ez nem teatojás szteroidokon, hanem rizsfõzõ gömb ...

24 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír paprika fokhagyma sárgarépa csipetke gyökér marhalábszár kömény zellergumó füstölt csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr817558952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.23. 11:33:28

Azt a mindenit, akarom mondani gömböcit.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.23. 14:19:03

van ennek eleg leve, ennem is
/mondjuk a tobbi faxnit kihagynam, a gulyasleves legyen gulyasleves, eszi nem eszi, majd meg tojas:) turot/
csiposseg jogos, azt nem birja mindenki es azt lehet jo kis szaritott paprikat beletenni utolag
szoval jo lehetett a dolog, bar en a hagymat legalabb uvegesre, es paprika es hus es viz es minden mas
es feltetlenul nem narancssarga tanyerban szerviroznam:)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.06.23. 15:00:19

Szerintem ha bezöldségeljük és hosszúlére eresszük akkor gulyásleves , ha pedig csak krumpli kerül beléje akkor gulyáshús !Van nekem is erre egy értekezésem itt:gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/guly%C3%A1s%20-%20etyepetye

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.23. 16:30:46

@Az amatőr hagyományörző: hat en eletemben nem hallottam ezt a kifejezes host gulyashus vagy gulyasos hus
a gulyas leves OK, bar a felvezetovel ellentetben szerintem a hozzavalok 90 szazaleka ugyanaz mindenhol
most hogy csipetke vagy tarhonya, reszletkerdes
zoldseg nelkul a krumpli meg a hus az krumplieves/ bar zoldseg nelkul, hagyma paprika minimum, az is ertelmezhetetlen

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.23. 16:59:15

Köszönök szépen!
Ezt is de megenném. Jól megcsípősözve, egy nagy karéj kenyérrel.
Az én olvasatomban a gulyás eredetileg azok étele volt, akiknek nem volt érkezése a fazék mellett szobrozni egész nap. Belehánytak minden hozzávalót a bográcsba, és rábízták az időre.

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.23. 17:14:50

A gulyás jó étel, mert liszt/tészta nélkül is fimon, laktató.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.23. 18:04:59

@látjátok feleim szümtükkel: biznoy jo etel es a legjobb tenyleg bogracsban
eletem legjobb gulyasa birkabol es szarvashusbol keszult /lehet oz, mar rgene volt, de ize a szamban/
faluhelyen keszitettek bogracsban
falusiak meg manapsag is jobban kesziitik, mint a varosbeli puhanyok nyavajasok:)
mert nem szakacskonyvbol keszul hanem oroklodik

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.23. 19:49:52

@hagyma: Azért lássuk be, enni kell, városban és falun is. Főznek is mindenütt, századok óta, van benne gyakorlat, bizony, nem jár mindenik vendéglőbe. Faluhelyen tán lassúbb a tempó, több idő jut vesződni véle, a szolgafának is inkább akad hely az udvaron, a városi népek viszont könnyebben jutnak az alapanyaghoz. Az öröklődés szerencsére működik a városban is. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.23. 20:05:21

@látjátok feleim szümtükkel: Ha kihagyod a krumplit belőle, akkor még szénhidrát probléma sincs!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.23. 20:08:48

@hagyma: nem beszélve az amerikás puhányokról, akik még egy mákos tésztát sem tudnak megfőzni! Hiába - a régi szép idők :)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.06.23. 20:16:09

@hagyma: Nálam a zöldség az leveszöldség és ahogy egy nagy sakkmester mondta :a krumplileves az legyen krumplileves .

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.23. 20:16:59

@Waka: azok falurol kerultek fel ahol oroklodik, persze ki lehet tanulni szakacskonyvbol is, azutan alakitgatni kedvunkre
persze hogy foznek, de bogracsban job es faluhelyen nemzedekrol nemzedkre tanuljak el a modjat
neha en is fozok gulyast, de nem olyan mint pl az a birka-szarvas combo volt bogeracsban
@Andrass9: a makos nem eleg attraktiv etel, a sas nem kapkod legyek utan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.23. 20:23:14

@Az amatőr hagyományörző: hat ha szo szerint vesszuk jogos
emlekszem az osidokben meg krumplit sem tettek bele, meg a Vancsa fele storyt is ismerem, bar nem hiszem
kulfoldon krumplis porkolt tulajdonkeppen a gulasch
en hosszu len szeretem es ami a posztban fel van sorolva az mind kerul bele
annyi, hogy en fonnyasztom a hagymat es szalonnarol inditok
utana eros langon a hus, azutan mindent bele:)

Fenchurch68 2015.06.24. 09:36:18

Csináltam párszor mostanában, ha jó sok zöldség van benne - és jó a paprika, márpedig az jó, solti rokonoktól - akkor nem hiányzik a krumpli sem. Mondjuk nekem a csipetke hiányzik, de mégsem fogok gulyásba nyílgyökérlisztből csipetkét főzni, le is sújtana a magyarok istenének villáma. (Nem, nem ezért, de nem szeretem az alapanyagokat helyettesítgetni. Ha valami nem fér bele, akkor inkább nem. Vagy igen, ha nagyon megkívánjuk, csak ritkán.)
Egyszer főztünk a túrázós nagy csapatnak egy nagyon jól sikerült gulyást, bográcsban persze. Azzal a barátnőmmel esett ránk a főzés aznap, aki akkor szintén már tizenéve vega volt. Elég nagy kihívás volt tizenkét kiló marhalábszárat megpucolni, de mindenki azt mondta, hogy nagyon jól sikerült. Én nem tudom, nem ettem belőle :)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.06.24. 10:24:03

@Fenchurch68: Nem igazán esik le hogy mit is akartál hozzátenni , /vagy elvvenni/ a gulyásfózéshez ?

Topy 2015.06.24. 10:44:00

@Az amatőr hagyományörző: csak sztorizgtatunk, mint kocsmában szokás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.24. 14:37:51

@Az amatőr hagyományörző: Például, hogy vegák is tudhatnak jó gulyást főzni. Valamint, hogy szénhidrátszgény diéta sem jogosítja fel a csipetke kiváltására valami vacakkal.

Fenchurch68 2015.06.24. 16:33:38

@Topy: @Andrass9: Köszönöm, kiválóan megfogalmaztátok helyettem.
@Az amatőr hagyományörző: Tudod, vagyunk itt többen mindenféle idióta táplálkozási szokásokkal, ilyen-olyan okokból, és a nagy egónkkal azt hisszük, esetleg érdekelhet mást is. Én már kaptam így jó ötleteket itt, sokat.
Nem szeretnék senkit sem lebeszélni se a krumpliról, se a csipetkéről, ha esetleg ezt hinnéd :)

Fenchurch68 2015.06.24. 16:37:02

A rizsfőző szerkentyű ilyetén felhasználása mekkora ötlet! Ott kerülgetem a szekrényben, az ember vette egyszer, mikor azt hitte, ő majd rizsen meg csirkemellen fog fogyókúrázni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.24. 16:46:08

@Fenchurch68: Ez nekem könnyen ment, mindig azt hittem, teatojás :)

Topy 2015.06.24. 17:35:20

@Fenchurch68: a szentháromság harmadik tagját kifelejtette: az edzőtermet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.24. 20:30:23

Köszönök szépen!
Beérett a sárgabarack, az egyik fáról leszedtem délután, a másikat Kistesó intézi reggel. Nem lesz túl sok, időm sem lesz sok vacakolni vele, pénteken utazom Tatára, Víz, zene virág fesztivál és osztálytalálkozó.

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.24. 20:41:12

A tescoban már kétszer vetten Vera fajtájú cseresznyét, nem túl nagy szemű, de nagyon ízes, és főleg a dobozban egyetlen hibás szem sem volt. Ráadásul rövid szárú, szóval minőségi gyümölcs. A Vera fajtát valamelyik katalógusban láttam tavasszal, talán megkockáztatok jövőre egy fát, és ültetek belőle.
süti beállítások módosítása