Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy kicsit más tökfőzelék

2015.06.01. 07:00 Andrass9

Továbbra is a kedvenc fõzelékem, sajnálom azokat, akik nem szeretik. A régi (immáron 25 éves) Börner V szeletelőm teljesen felmondta a szolgálatot. Még az is lehet, hogy öregebb volt, mert az USA-ban garázsvásáron vettem anno '90-ben. Eltört a középsõ merevítõje, emiatt a nyomástól függõ vastagságú dolgokat gyalult. Vettem hát egy újat (meg egy teljes garnitúra Microplane reszelõt is), amit a nagylyány hazahozott nekem a nagy tó túloldaláról. Okvetlenül fel kell avatnom, amire egy szép fiatal spárgatök ideális alany!

11.jpg

Ha még azt is hozzáteszem, hogy tele a veteményem üde kaporral, akkor érthetõ is a tökfõzelék választás. Mivel legutóbb sikeres voltam a megfõzésében, most is a feleségem távollétét használtam ki a kisérlethez (ha nem sikerül, feltûnésmentesen megeszi a kutya - nyoma sem marad :).

A legfontosabb pedig, hogy néhányunknak purin és szénhidrát problémáink vannak, amire ez a főzelék remek gyógyír.

Már csak a többi hozzávalót kellett összeszedni:

  • 1 kg fiatal spárgatök (lehet nagy cukkínit is használni)
  • 3 dl jófajta tejfel (ez házitejfel volt)
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 4 ek kacsazsír (vagy libazsír vagy vaj)
  • 1 csapott ek liszt (de az is elmaradhat)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 dl húsleves vagy alaplé vagy mindkettõ
  • 1 ek 20%-os ecet
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 zöldpaprikacsuma (mert az mindenbe kell)
  • 1 ek só

10.jpg

Eredetileg jóval több lisztet készítettem ki, de visszaöntöttem jó kétharmadát. Nem kell annyi a fõzelékbe, és nem is ehetném! Elõször is kifentem a Santoku késemet, mert valaki már megint kicsorbította. Felkockáztam a hagymát picire és beletettem a zsírba kislángra párolódni. Meghámoztam a tököt, amit nem is kellett volna, olyan üde volt, dehát a szokás nagy úr. A kimagozáshoz most karalábévájót használtam evõkanál helyett - mindkettõ megfelelõ eszköz, de az előbbi még éles is. Ezek után lássuk, hogy teljesít az új V gyalu. Az a régi jó tulajdonsága, hogy nagy edényre téve egyenesen beleszeli a zöldséget elveszett annak árán, hogy csúszásmentes gumiláb került az elejére. Sebaj, több is veszett már Mohácsnál, majd átalakítom kicsit. Így azután a nagydeszkára gyalultam, ami annyiból hasznos is volt, hogy ott helyben háromra vághattam az igencsak hosszú vékony szálakat. Panaszkodást félretéve szép munkát végzett: egyenletes és igen szép julient készít. Sõt: még felezni is lehet a szelet vastagságát, ami talán salátához lenne jó pl. sárgarépából.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A tököt megsóztam a soknak hangzó sómennyiséggel, meg ráöntöttem az ecetet is és jó alaposan átkevertem, hogy jusson mindenhova. Az ecettõl roppanósabb marad a tök a fõzés alatt, a só kicsit kiszívja a levét (és mindkettő íze is passzol a főzelékhez)!

A kapor két csomóban volt: az elsõt még egy hete szedtem fel, amikor gyomláltam a petrezselymet, és papírtörölközõben+celofánzacskóban vészelte át ezt az idõt a hûtõben. A másodikat öt perce csipkedtem le az uborkában növögetõ - immáron méretesebb - növényekrõl. (Ahhoz képest, hogy tavaly egyáltalán nem nőtt kapor a kertben, most igencsak elburjánzott!) A régebbit alaposan átmostam folyó víz alatt, mert gyökeres és lehet, hogy homokot is hordoz magával. Levágtam a gyökereket és nagyon apróra szecskáztam. Amikorra a hagyma már szépen megpuhult, hozzáadtam a kaprot is.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Picit megpároltam, majd a liszttel elkevertem. Persze rögtön leragadt az edény aljára, hisz volt még víz a párolt zöldségekben - nem rántás ez így, csak egy sikertelen staubolás. Nem baj, majd kifõ meg feloldódik, ha több levet kap. Kinyomkodtam a besózott tököt és beletettem a zsírba azt is, hogy majd összepárolom. Kicsit nehéz volt felkapirgálni az aljáról a leragadt kaprot, de azért sikerült. Hozzáadtam hát a mirelit besürített alaplevet (ez a kis kocka 3 dl sertéscsontalaplé összes alkotóját tartalmazza mínusz 2,7 dl vizet :). Gyorsan kiloptam egy nagy merõkanálnyit a kacsaapróléklevesbõl és azt is hozzáöntöttem a tökhöz. Na így már lehetett keverni, meg fel is oldódott a lábas fenekérõl az a kis liszt is. Raktam hozzá egy csapott kávéskanálnyi pirospaprikát, hogy ne legyen már olyan hóka színe az egésznek.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A tejfelbe beleszórtam a reszelt citromhéjat. Még, mikor lehetett olcsón kapni biocitromot, lereszeltem nyolcnak a héját és egy kis jégkockatartóban a csodahüttõ gondjaira bíztam. Azóta is örömmel járok rá! Reszeltem rá kis szerecsendiót, kipróbálandó a legfinomabb Microplane reszelõt, amivel persze sikerült a végén belepottyantani a tejfelbe a dió maradékát. Ez a reszelõ nem alkalmas a maradék, vékony szerecsendió továbbreszelésére puszta kézzel csúnya hámsérülés nélkül. Nem véletlen, hogy van külön kézvédõ feltét is hozzá. Nagy baj azért nincs - lemostam a darabkát, leszárítottam papírtörlõvel és mehet vissza az üvegbe nagytestvérei mellé.

24.jpg

Összekutyultam a tejfelt az ízesítõkkel, majd a tökhöz öntöttem. Kicsit sûrûnek és sótlannak itéltem, ezért a kinyomott töklevet is hozzáadtam (csakúgy, mint az elõzõ tökfõzelékemnél). Úgy tûnik, erre eleve fel is kell készülni, és még véletlenül se öntsük ki az ecetes-sós töklevet, kell az bele!

25.jpg

Fõzögettem-kóstolgattam egy darabig - tán tíz percet is. Ekkor gyorsan megaprítottam a frissen szedett kaprot is. A szárát különválasztottam, de azt is megvágtam. Beleborítottam a megfõtt tökbe. Meg a szárát is. Kaporimádók megértik, miért tettem mindezt: frissen aprított kapor, meg a roppanós apró szárdarabkák ízétõl a mennyekben érzem magam!

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Azon frissiben tálaltam magamnak és gyorsan meg is ettem a tányérnyit.

30.jpg

Még az sem zavart, hogy nem készítettem semmi feltétet hozzá.

31.jpg

Ja de mégis! Sütöttem rá egy kis kolbászcsipszet. Jól mutat a piros korong a fehér fõzeléken.

33.jpg

Nem tudom, feltûnt-é, de sehol nem hivatkoztam a paprikacsumára. Hát bizony elfelejtettem beletenni! Szóval lehet anélkül is készíteni (bár a kacsalevesben volt, hisz paprikacsuma mindenbe kell :).

24 komment

Címkék: hagyma zsír kapor tök ecet alaplé liszt pirospaprika tejfel citromhéj paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr617504464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2015.06.01. 07:56:40

@~~Babette~~: Kapormártás dinsztelt újkrumplival. Feltétlenül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.01. 14:29:13

szeretem a kaprot, de ennyit azert nem teszek bele
csiktok OK cukkini nem
paprikacsuma nem:)
citropm szerecsendio nem
fasirt, de kolbasszal isjo
a tobbi stimmt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.01. 14:45:19

@hagyma: Na látod! Pont ezért ez Egy kicsit más tökfőzelék :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.01. 16:09:35

@Andrass9: en koztudottan konzervativ vagyok minden szempontbol
reggelire betermeltem az utolso csirkecombot
most van itt a dilemma, mi legyen a vacsora?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.01. 17:53:43

@hagyma: Főzzél egy krumplistésztát. Abba nem kell mák :)
Sőt, ha kihagyod a tésztát belőle, akkor lehet krumplipaprikás is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.01. 18:16:49

@Andrass9: hagymas bab less
konzervbol
vagok ala hagymat meg kolbaszt

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.01. 21:11:03

Köszönök szépen!
Jöhet, a hétvégére tudnál eltenni egy tányérral. Én holnap főzök, elővettem a két utolsó csomag tököt, hoztam a kertből egy kazal kaprot. Kaukázusi kefirrel készül majd, kis keményítős sűrítéssel. Azért egy gyors kapros vajat is összedobtam reggelire.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.01. 22:11:32

@Andrass9: jo is let
vagtam ala szalonnat hagymat, karolaztam kolobaszt, pirospaprika, bors, konzervbab
ketszeri evesre nekem szuper
es 10 perc melo osszesen
hat ha egyedul lennek es a hotel sem lenne, komoly bajban lennek a kajaval
es meg 5 nap
holnap mit eszek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.01. 22:58:03

@Waka: De jó, hogy említed a kapros vajat, holnap én is készítek magamnak. Most tökölünk, hogy kéne mégegyet főzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.01. 22:59:59

@hagyma: Főzz egy gulyást, azt lehet 2 napig is enni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.01. 23:11:14

@Andrass9: 2 napig mindent lehet
a bab is jo less meg holnapra
/reggelire sim,a bacon -tojas
gulyast cask nagy tetelben tudok, mikor ketten vagyunk is kerul par kontener a fagyasztoba, nemhogy egyedul
tepertos pogacsan gondolkodom, ha nyitva less a kispiac

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.02. 17:27:43

@hagyma: Idei mák még nincs - csak most virágzik, de tavalyi az kapható a babárus néninél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.02. 19:30:53

Köszönök szépen!
@Andrass9: Kész lett a vaj, jó is lett, még vacsorára maradt egy kicsi. Megfőztem a tököt ma délután, nagyon finom lett. Hordtam vizet a kertbe, meg is öntöztem, holnap ki kell karózni a paradicsomot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.02. 20:42:42

@Waka: Szépjóestét!
Vettem egy újabb tököt, de a félnapos fűnyírás kivett belőlem minden erőt. Meg vettem uborkát is kovászolni!
A kapros vajat pedig reggelire be is termeltem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.02. 22:06:07

@Andrass9: Az uborka előkészítve, már csak az idő kell neki. Tököt csak holnap (mint hagyma a mákostésztát) főzöm meg.

zikat 2015.06.03. 21:09:01

Hmmm, en is tegnap csinaltam tökfozeleket cukkinibol. (mert tök az nincsen:)) Mi is ennyire kaprosan szeretjük.
Elso körben üresen ettük, aztan a masodikban hideg fasirttal, a harmadikban ujra üresen, de hidegen. Es akkor hirtelen vege lett a napnak. Neha olyan jo az egyoldalu taplalkozas! :)
Legközelebb lecsoval követjük el ugyanezt.
Marmint az egyoldalusagot.

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.03. 21:33:08

@zikat:

Valóban vannak nyári ételek, amiket melegen-hidegen egyformán lehet élvezni, és megunhatatlanok.
Érdekes, de régen főzelékekhez nem ettünk feltétet, kivéve a torma szószt, azt húsvétkor késztették és sonkával ették. Nálunk most is általában feltét nélküliek a főzelékek. Legfeljebb egy szelet kenyér a melléklete.
süti beállítások módosítása