Nem jó dolog ez a diétázás. Folyton éhes vagyok!!! Most is kimentem a konyhába, hogy enni kéne valamit. Kenyérhez nincs kedvem...
Hopp! Most vettünk az Aldiban bébi portobelló gombát, meg zsenge cukkínit. Van répa és egyéb zöldség is, ideje hát egy curryt készítenem, úgyis rég volt, nomeg a távolkeletiek többsége igencsak sovánka - hátha nekem is segít. Feleségem nem nagyon eszik mostanság ilyesmit, de azért úgy készültem, hogy legyen mindkettõnknek.
A diétás doki 160g szénhidrátot javasolt naponta (ennyit még tán soha nem ettem :). Reggel már ettem harmincat, meg délben is volt vagy negyven. Legyen annyi elég neki, inkább eszem zöldeket meg fehérjét.
Idõm kevés volt, mert el akartam készülni, mire a feleségem hazaér: legyen neki is friss étel. Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat két adagra:
- 35 dkg bébi portobello (mint a barna csiperke, csak kicsit keményebb)
- 1 méretes sárgarépa
- 1 zsenge cukkíni
- 2 zellerszár
- 1/2 édesköménygumó
- 1/2 vereshagyma (nincs a képen, késõbb jutott eszembe)
- 4 ek ghí
- 1 teáskanál saját csilipaszta
- 1/2 teáskanál Thai sárga curry paszta
- 1,5 dl jó zsíros kókusztej.
Nem sok, de zsír, fehérje és rost van benne rendesen, ellentétben a szénhidráttal :)
A sárgarépát hámoztam, a cukkínit csak lekalapoltam és lemostam. A zellerszárat alaposan megmostam, a fonnyadtabb végeit kidobtam. Elõvettem a hullámos zöldséggyalut, mert ha azzal gyalulom a répát, cukkínit, akkor csak a csúcsok/élek pirulnak meg, a szelet belseje ropogós marad. Legyalultam hát a répát véknyabbra, a cukkínit picit vastagabbra. Felkockáztam a szárzellert és az édesköményt. Az utolsó utáni pillanatban a fél hagymát is felaprítottam darabosra. A 20 centis serpenyõmbe minden zöldséget fél-fél kanál ghín egyesével megpirítottam. Az édeskömény külön tálba ment, azt feleségem nem szereti, de a többit egy keverõtálba adagoltam. A cukkínin jól látható, hogy az élek már pirulnak, de mégse lett szottyosan puha.
Szép színes tál lett belõle:
A 24 cm-es serpenyõbe egy evõkanál ghít tettem, felforrósítottam, majd belekanalaztam a pasztákat, hadd sercegjenek. Amikor felszállt a füst illat, a kókusztej tetejérõl belekanalaztam a kókuszzsírt, és alaposan átkevertem. Az idõzítésem tökéletes volt, mert ebben a pillanatban lépett be a feleségem. Kérdeztem, hogy eszik-e a currybõl, mert attól függ a következõ lépésem a fõzésben. Sajnos most sem lelkesedett, így belekevertem a zöldségekbe az édesköményt, a currybe pedig a felnegyedelt gombákat.
Ez utóbbit kb 5 percig pároltam a szószban,
majd izibe kitálaltam az étel felét magamnak (a másik fele jó lesz holnapra).
Az volt a jó ebben az ételben, hogy a zöldségek most is roppanósra voltak párolva, rizst sem fõztem hozzá, a csilipasztákon kívül semmi fûszert nem tettem bele.
Még a sót is csak megmutattam neki, és így zseniálisan könnyû, de laktató ételhez jutottam.
Nem egészen 40 perc alatt rittyentettem ezt az eledelt, alapanyagok összeszedésétõl a tálalásig úgy, hogy minden zöldséget külön pirítottam meg...
Update!
Mivel csak egyedül ettem, megmaradt a másik adag. Nem vagyok a másnapos ételek híve, de ez pont olyan volt, mint első nap. Roppanós, picit kókuszos íz, nem durván fűszeres - szóval olyan igazán finom étel!