Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sült lazacderék zöldségágyon

2015.03.27. 07:00 Andrass9

Már megint egyedül maradtam itthon, vettem hát egy darab bõrös lazacfilét, mert azt még nem ettem. Szusiban már ismerem a lazacot. Nem nagyon rajongok érte, mert nagyon erõszakos íze van, de hátha sütve jobb lesz, mint nyersen.

24.jpg

Minden leírás szerint roppan egyszerû elkészíteni, és kiemelkedõen finom, ha a végén egy pici kaporral megszórjuk. A kaprot nagyon szeretem, de most tél van, és nincs friss kapor ...

Egyszemélyes adagot készítettem, amibõl végül ketten ettünk.

  • 25 dkg-os bõrös lazacfilé szelet
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 közepes vereshagyma
  • 15 dkg karfiol
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 2 dkg vaj
  • csípõs csili szósz vagy csilipehely
  • nagyszemû só
  • kakukkfû
  • feketebors
  • 2 paradicsom
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 kk olivaolaj

10.jpg

A "nemszeretem" serpenyõben a kisebb adag vajon megpároltam a karfiolt és a gombát frissen darált borssal és kis sóval ízesítve.

11.jpg

A jelenlegi kedvenc serpenyõmbe - ami mûködik az indukciós rezsón is - felforrósítottam 2 ek olivaolajat. A lazacot sóztam, borsoztam mindkét oldalán, kentem rá pirinyó csiliszószt, valamint kis kakukkfûvel is megszórtam. A fokhagymát felszeleteltem, kávéskanálnyi további kakukkfûvel kiköltöztem a teraszra a rezsóhoz.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 17.jpg

A lazacot a bõrös oldalával lefelé helyeztem a forró serpenyõbe, hogy piruljon rendesen. Amíg sült, lestem az oldalát, ahogy kezd felfelé kifehéredni a húsa. Amikor már a felénél túl tartott a fehéredés, hozzáadtam a vajat is, meg a fokhagymaszeleteket. Kicsit még pirítottam, majd megfordítottam a halat. Nem kell megijedni, a bõre igencsak átsült, de így legalább ropogós is lett!

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Összekockáztam a paradicsomot, megvagdostam a kaprit és egy kis tálkában kanálka olivával és pár csepp citrommal összekevertem salátának.

16.jpg

A tányérra halmoztam a párolt gomba/karfiol kombót, ráfektettem a lazacot és mellé kanalaztam kis paradicsomot.

22.jpg

Ekkor láttam, hogy ez bizony nagyon sok lesz nekem, meg kell hát osztanom a szomszéddal. Fogtam is a kislábasát, és abban is hasonlóképpen rendeztem el immáron a lazac felét.

25.jpg

A másik felét meg kis citrommal megettem.

23.jpg

Jó volt a gombás karfiolos ágy a halnak, szépen elsimította a lazac igen erõs ízét.

57 komment

Címkék: lazac gomba citrom paradicsom vaj kakukkfű karfiol csili kapribogyó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr427235637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.27. 07:37:28

Derék lazacot még nem ettem, csak szeleteltet szendvicsen, az nem volt rossz. De eddig még nem ért nekem annyit a derekas, mint amennyiért árulják.

Tegnap belöktem a mélyhűtőbe egy kb, másfél kilós pontyot, mert tegnap előtt sütöttem meg egy másikat. Jóból is megárt a sokk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 08:00:51

@látjátok feleim szümtükkel: Én is dőzsöltem tegnap:
Marhacsont 45 Ft/kg - ráadásul egy marhaboka, amin a lábszárból még volt kis hús, a többi pedig fűrészelt gerinc, szintén nagyon húsos. Ebből lett 4 liter csontleves. Közben meg főtt a csükös körömpörkölt.
A csontlevesből bevacsoráltunk alaposan, a maradék reggelre kemény kocsonya lett. A körömpörköltről reggelre leszedtem 20 deka finom fűszeres zsírt, amiből zsíroskenyér zöldpaprikával lett a reggelim. Maradt rajta elég így is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 08:02:16

@Andrass9: Ja, és volt abban a bokában 3 evőkanálnyi csontvelő is (pirítóssal).

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.27. 09:01:18

@Andrass9:

Micsoda lelketlen egy alak vagy ezzel a zsíroskenyérrel.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.27. 09:16:42

Köszönök szépen!
Jó falat a lazac, én egy kis tejszínt csempésztem volna mellé. A levest és a pörkölt csak messziről merném nézegetni (igaz, nincs is közel).
A lábam éppen inaktív, kicsit dagadt, de csak akkor fáj, ha ránehezedek. Holnap ásni kéne. Helyette a paradicsomot vetem el pohárba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 10:02:54

@Waka: Jó reggelt!
Paradicsomot nekem is kellene már vetni. Meg a lemosó permet is kikívánkozik, de akkora a szél, hogy ez elmarad egy darabig. Nekem a térdem adta be a kulcsot tegnap.
Elvittem reggel a feleségem kocsiját vásárolni, majd leadtam a munkahelyén a kulcsot, és hazasétáltam. Ekkor vettem észre, hogy kulcsom az persze nincs a lakáshoz. Kerítésen nem bírtam átmászni, a szomszéd, akinél van kulcs nem volt itthon. Kaptam egy másik szomszédtól létrát. Felmásztam a kapu tetejére, átemeltem a létrát, hogy ott lemászom rajta. Erre elejtettem, az meg eldőlt... Lemászni csak pottyanva sikerült a 2 méteres magasságból. Ezután még egy gyalogtúra vissza a feleségem munkahelyére egy kulcsért, és újra haza. És akkor még meg kellett főzni ezt a sokmindent, meg elpakolni a csodahüttőbe. Hát ezt nem szerették az izületeim - különösen a pottyanást :(
Szóval jobbulást kívánok!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.27. 10:13:43

@Andrass9: Jobbulást neked is. Az egészből valahogy az nem tiszta, miért kellett átjutni a kerítésen, ha utána a kulcsért amúgy is vissza kellett kutyagolnod?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.27. 11:33:40

egy
a lidliben van friss kapor
nemtom honnan

ketto
miert kotozted ki a fokhagymat a teraszra a kakukkfuvel?:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.27. 11:34:51

harom
ilyen kajat a szomszedba vinni??????

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.27. 11:36:39

negy
a lazac pont ugy van tulhajpolva, mint a szarvasgomba

Topy 2015.03.27. 11:47:12

@~~Babette~~: ráadásul a rezsóhoz! :)

süllőcske 2015.03.27. 12:31:13

@~~Babette~~:
Föl van kapva, pedig a csuka, süllő, sügér, harcsa, sokkal jobb nála. A fölkapás a nagyarányú tenyésztéssel függ össze.
Egy előnye van a lazacnak, hidegen füstölve nagyon jó.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.27. 12:47:58

@Topy: plane:-)

@süllőcske: fustolve a makrelat szeretem legjobban, az nem szarad ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.27. 13:00:53

itt is nagyon felkapott hal a lazac/salmon/ amugy sem vagyok tul halas es neha megeszem de kozel sem a kedvenc halam, ami harcsa es suger,
de hogy meg parazitakkra agyazottann egyem, az kizart:)
azert aszomszednak en se vittem vona at, de hogy mi itthon halat keszitsunk az is kizart
etteremben sem eszunk
cask a meloban:)
noi etel:)

Topy 2015.03.27. 13:27:53

@hagyma: azért ha pár ilyen lazacfogyasztó "hölgy" megölelgetne, szerintem megváltozna a véleményed! :D

www.erdekesvilag.hu/eloben-lehet-kovetni-a-lazacokra-vadaszo-barna-medveket/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.27. 13:40:28

@Topy: OK jogos
medve es noi etel
/egyebSt 15 eve dolgozom itt, hotelek, szoval nem mondom, hogy ferfi nem eszik salmont, de 80 szazalekuk no, a csirkenel mar vegyes a kep es a marhanal is, de ott mar a ferfiak vannak tobbsegben, mondjuk Mary igazi no de hogy marhat rendel vagy pork ribset az hetszentseg:)/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.27. 14:01:00

@süllőcske: A sügért nagyon szeretem. Hajdan Tatán a Várárokban teleltettek egy csomó csuka anyát. Ahogy elő van írva, háromszoros mennyiségű fehér halat tettek mellé, azok közt igen sok sügér volt. Tavasszal, mikor vitték szaporítani a csukákat, a sügérekből elvittünk egy csomót, és megsütöttük a tóparton. Nagyon jó volt. Azóta sajnos nem jutottam hozzá értékelhető mennyiségben.
@~~Babette~~: Erről jut eszembe, egy ismerős megkért, szerezzek neki szarvasgombát. Valakinek van tippje, hol lehetne venni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 14:04:34

@~~Babette~~: Nem fogok minden kérdésre válaszolni, mert pl. Topy már besegített :)
1a, Errefelé nincs Lidl
1b, a posztot november legvégén írtam - akkor sehol nem volt kapor.
2, nem kötöztem, hanem költöztettem ..., válasz itt: @Topy:
3, a válasz a 4-es megállapításod :) Nekem egy adag dosztig elég volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 14:13:04

@süllőcske: A tenyésztésen kívül másik előnye, hogy nem szálkás!!!
A napokban jártunk egy nagyon klassz étteremben, ahol én egy vegyes tengeri herkentyűs tálat kértem. Olyan volt a lazactatár, hogy hét nyelven beszélt (sajnos én egyiket sem:), valamint egy szelet füstölt lazac is volt a tálon, ami fenomenális volt! Volt azon még tintahalkarika, garnéla, fekete kagyló is egy szép salátának megcsinálva.
Fire Churrascaria Étterem, V. Petőfi tér-Régiposta sarok. Nem olcsó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 14:34:47

@Waka: Legutóbb a Borfestiválon vettem ajándékba egy kicsikét ezektől: www.vagoemt.hu/index.php?id=11 . Meg ezt is leltem.
www.szarvasgomba.hu/szolgaltatasaink/inyenceknek/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 14:35:54

@Waka: A házba be tudok jutni, csak a riasztósokat kell felhívnom utána, hogy ne jöjjenek :)

Topy 2015.03.27. 14:43:52

@hagyma: egy feleség Kentuckyból ugyan mi mást rendelne!? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.27. 15:34:16

@Topy: Csupa férfiételt... Nem gyanús ez neked? :)

Topy 2015.03.27. 16:21:21

@Andrass9: vagy férfias nőt vett el, vagy mégsem igazán jó hagyma taxonómiája, vagy ... :)

A fickó 2015.03.27. 16:54:42

@süllőcske: A lazaccal nincs semmi baj, a Svédek nemzeti hala. ... meg aki már evett kézműves füstölésű Skót vadlazacot - na az durván jó. :) Jó hal az, csak legyen nagyon friss a lazac- ez nálunk nem mindig jön össze. Ausztrália nemzeti hala meg a barramundi, tenyésztik is nálunk, a Metro-ban kapható. Jó ízű hal, a mi fogasunkra hajaz
A lazacot meg nem nagyon nem szabad túlsütni, mert akkor gusztustalan íze lesz. 45-50 fokmaghő (opálos) maximum. Ráadásul, ha állott könnyebben kisül belőle az albumin. Mondjuk sütés előtt a sóoldatban áztatás ezen segít, de a másféle halnak is az előnyére válik. Nagy, hal fan vagyok, anno rengeteget horgásztam - sajnos ma már nem. :(
Épp ma mondta a kedvenc halasom, hogy az emberek alig viszik a pontyot. Inkább, harcsa, afrikai is, lazac, pisztráng, fogas, tengeri sügér, vörös tonhal?, stb. Pedig én még tatárt is készítek pontyból, persze azt frissen ölöm, vagy öli a halasom Ike Jime módszerrel. Nem összehasonlítható az így ölt hal tiszta jóízű feszes húsa, a szimplán fejbe csapott, nem kivéreztetett haléval. Sajnos ilyeneket kapni a halasoknál, pettyhüdt véres filéket, patkókat. Na, annyit beszéltem itt a halakról, megyek is megsütöm bezdani paprikás lisztben a szivárványos pisztrángomat, amit már kifiléztem belülről. Fejből, csontból kis alaplé, abból kapormatyi kis tejszínnel, sűtthagyma, sűttkrumpli, csak így fapadosan most ... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.27. 20:01:31

@Topy: naturlich
de Mary nem ferfias
igazi no
de salmon helyett szivesebben eszik T-bonet
holnap oldalas less
ma bableves
KY-ban maskeppenn nol fel egy lany egy 10 tagu csaladban, mint egy manhattani egyetemista

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.27. 20:43:07

most komolyan ekkoras divat otthon a borosta?
hat mindenki borostas...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.28. 09:17:19

Akkora hideg szél van, hogy katasztrófa! Még a veteményt sem tudom meglocsolni, mert visszafújja a vizet.
Bevásároltunk a kispiacon húsvéti sonkát (tarját) a megszokott Fótról jött hentestől a szokott minőséget. A piacon két hentes van jelen. Az egyik egy CBA által felkapott - valami Uj Paladin -, a másik ez a fóti. Ez utóbbinál mindig áll a sor (most mintegy 40 métert vártunk ki), míg a CBA-s nál még soha nem láttam sort, elvétve egy-egy vásárló (talán a Baldauf, meg a Varga Mihály lehettek, mert azok is itt vásárolnak, amikor kampányszezon van)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.28. 09:43:06

Köszönök szépen!
Itt is fú rendesen. Voltam a boltban, akciós volt a kakaó, sütök hát gyorsan egy kakaós csigát, úgyis kívántam valami édességet. Hajnalban már összedobtam egy meggylevest, meg egy sajtszószt a krumpli mellé. Chips & cheese lesz. Később majd lemegyek a kertbe salátáért, Kistesó azt ígérte, ás egy kicsit, leszedem az útból a galambbegyet.

süllőcske 2015.03.28. 10:35:07

@A fickó:
Persze, hogy nincs baj a friss vadlazaccal! Ettem skótot is, kanadait is, királylazacot is.
A tenyésztett, kissé állott lazaccal van minőségprobléma. Kommersz minőség, túl nagy árért.
A csuka izgalmasabb, hidd el. Hihetetlen, mi mindent lehet belőle készíteni, és milyen gazdag ízeket-állagokat tud.
A friss pontyaimból pedig szashimit is szoktam, és bizony, remek.
A barramundi soha nem fog hajazni a süllőre, bár elég jó.
Lazacsütés, szerintem negyvenfokos maghőnél, jó ha befejeződik, úgyis melegszik még rá a pihenésnél.
De jobb, ha nem hőkezeljük a lazacot. Füstölten a legjobb.
És a kapor! Az a csucsu hozzá, valóban!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.28. 11:41:18

@süllőcske: Gravlax.
Ha már barramundi: Well, Barramundi's a bloody big fish. (Crocodile Dundee 1986)

süllőcske 2015.03.28. 12:20:27

@Waka:
Ezek az északiak olyan kis édesszájúak. Jó a gravlax, de még 3:1 aránnyal is elég édes. Szeretem , csupán annyi, hogy alapvető ízvilágként nem tudom vállalni.
Néha összehozok azért egy ásott halat.
Lehet, hogy harcsafilével is meg lehetne próbálni. Valaki mesélte, hogy sikerült neki és hogy finom lett.
Élt itt Újszegeden egy finn csóka. Kocsmázás közben folyton az otthoni halfüstölényekről ábrándozott. Mikor már nem bírta a nélkülözést, összedobott egy hidegfüstölőt, járta a halasokat, pecásoktól kunyerált, keresgélte a megfelelő halat. Nemjó,nemjó, nemjó, nem az igazi, hőbörgött ez a kis Nils Holgerson.
Egyszer aztán mondja pirozspozsgásan: Amur, apafej, amur kell ide! Legjobb!Mennyei!
Ördög bújjon a bocskorába, mért pont az amurt válogatta ki a magyar halak közül?
Még ma sem tudom.
De csak azért, mert régesrégóta halogatott, teljeskörű hidegfüstölési programom még nem teljesült.
De nem hagyom annyiban..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 14:04:14

@Andrass9: hat ha elottem 40 meteres sor allna, akkor iden nem lenne sonka
de lesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 14:21:32

ma sult oldalas less
nagyon szepet vettem
de Mary suti
az O valtozatat jobban szeretem, mint az enyemet
regebben ki nem adtam volna a kezembol
az ember valtozik

medvedr 2015.03.28. 15:30:27

@süllőcske: nagyon a határon van. Azért a végén a pihenés közben legalább 51fokot valahogy el kéne érni,. Salmoneella, érted hogy mondom. (Nem a lazacról kapta a nevét hanem egy John Salmon nevű ember tiszteletére.)

süllőcske 2015.03.28. 15:48:26

@medvedr: Persze, igazad van! És el is éri, ahogy figyeltem. Méregettem elég sokszor, hogy lássam, mikor kell levenni a tűzről a halat. És nem hidegre tenni, hanem félrehúzni, vagy résnyire nyitott sütőbe tenni, ami olyan melegecske, negyven-ötven fok körüli.
De ha a forró serpenyőben éri el azt a bizonyos biztonsági hőt, a külseje már rég kicsapódik, ami a fehér bugyogásból látszik is. Aki még csak ilyen kicsapódott lazacot evett, méltán gondolhatja, hogy ez a hal fáradt, mocsárízű. Pedig nem az.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.28. 16:32:29

ma nalunk csak ilyen egyszeru velos gomba volt tegnapfottmasult krumplival.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 16:40:22

@~~Babette~~: hat ra kellett jonnom a Magyar egy gombaevo nemzet let:)
nalunk anno othhon max gombaporkolt-paprikas volt az se gyakran
nem mondom, hogy sosem eszem, de ha lehet hanyagolom
a krumplival mis szoktunk varialni ha van maradek
pl. ha van egyben sutott krumplink es marad azt masnap fel lehet kockazni es zsirban atpiritani
fozni cask en fozom, amikor paprikaskrumplit csinalok

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.28. 16:42:48

@hagyma: igen, mondtad, h nem szereted a gombat. en nagyon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 16:55:45

@~~Babette~~: tulzas hogy nem szeretem, de mar szinte minden gasztroblogban mindenhez tesznek
itt eppen lazachoz
nincs ezzel baj
en szivesebben ettem volna a velot rantva gomba nelkul
ennyi:)

süllőcske 2015.03.28. 17:22:40

@~~Babette~~: Velősgomba, de jó!
Itt is gomba, csak egy síma pörkölt puliszkával, tejfellel.
Meg egy kis laza gyufatésztás halászlé, ponty és törp.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.28. 17:24:39

@süllőcske: Egy ismerős pár éve rákapott a hideg halfüstölésre, neki is az amur volt a favorit, de jobb híján a busára is ráfanyalodott. Nem volt rossz! Gravlaxot Ódörögdön kóstoltam először, és utána többször is készítettem, ha sikerült a patakban megfelelő halat fogni. A saját pisztráng tápos volt, nem erre való. Egy kicsi cukor ment a sóhoz, amúgy nekem is túl édes lett volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 18:44:10

@Andrass9: regota kacerkodsz a fustolovel
mit szolsz ehhez a kisebb kiszerelesu melegfustolohoz?
lehet te hideget akarsz, mar nem emlekszem
youtu.be/NIrV1XNU3BI

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.28. 19:18:23

@hagyma: Annyira kacérkodom vele, hogy már meg is csináltam, és füstöltem is. Én hidegfüstölésre vágytam, melegen a bemutatott eszközök (vagy egy Wok és rácsa) elegendőek. De köszönöm a linket!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 19:33:44

@Andrass9: az nekem kimaradt, hogy mar kesz
ha verge sikerul kikoltozni a hegyekbe, nekem kell fustolo
majdnem minden udvaron van is hala egnek
nekem tetszik ez a kis szerkezet
kettonknek eleg is lenne atmenetuileg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 19:36:57

bar igaz ami igaz fasznes kinti grillel elkeszitem meg jobban

süllőcske 2015.03.28. 20:14:10

@Waka:
Aha, ez érdekes! Jó, akkor kipróbáljuk az amurt is, hátha tényleg nagyon jó. Melegfüstön készítgettem és tetszett.
Pontosabban, úgy csináltam, mint az angolnát, negyven perc meleg, plusz másfél óra hűlt füst. Kicsit megszáradt, kérgesre, de épp így nyert nekem tetsző karaktert, vagyis keményebb, vágható, nem mállós lett, jóízű. A hatkilós, háton bontott, kiterített hal nem is nézett ki rosszul, bronzszínben ragyogva. Rácson feküdt, pikkelyt rajta hagytam, védi és nem ragad a vashoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.28. 20:46:02

@hagyma: Mikor kinn éltem, volt egy igazi "kis faszenes"-em, tiszta öntöttvas. Hibachi névre hallgatott, és pont egy porterhouse fért el rajta. Persze füstöléshen nem jó, nincs teteje, meg nehezen is szabályozható.
Barátainknak adtam, akik télen beállították a kandallóba grillezni :)
Ilyen: kk.org/cooltools/archives/1714
Itthon is van, de kerek. Kis öntöttvas hordócska :) Pont ilyen: energyhothouse.com/index.php?route=product/product&product_id=673 csak sokkal olcsóbb volt.
Mindkettő nagyon jó volt 1-2 személyre sütögetni, de EDE minkettőn túltett :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 21:15:06

nekem kicsit nagyobb van de itt nem tudjuk hasznalni
van a public areaban, de ott en nem szeret sutni
van egy elektromos jobb hijjan az I s megteszi a masodikhoz hasonlo meret
\annak idejen mi nyarsaltunk is kandalloban:)
nem lehet itt mindenfele tuzet rakni...
dehat az nem olyan
ahhoz tarsasag kell korbeulve kint a tuzet
nade majd jovore:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 21:24:57

@Andrass9: hat ez nekem bonyolult
megveszem fustolten akkor:)
bar salmonos szendvics nem kedvenc

A fickó 2015.03.28. 23:27:07

@Andrass9: Azért nem biztos, hogy a Weller pákámmal ezt eljátszanám. :D Mindenesetre leleményes ürge. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.29. 10:00:12

@A fickó: A Wellert én sem, de egy olcsó pákával remekül működik. Habár a Weller annyira jó, hogy szerintem még ezt is kibírná ...
süti beállítások módosítása