Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Spaghetti Aglio e Olio azaz fokhagymás, olivaolajos spagetti

2015.03.19. 07:00 Andrass9

A világ legegyszerűbb spagetti receptje! Nápoly környékéről eredeztetik, a "spaghetti alle vongole" egyszerűsített változata. A recept még a carbonaranál is egyszerűbb, semmi faxni nincs vele, viszon fantasztikus az íze. Még az olasz férfiak is meg tudják főzni .)

25.jpg

Feleségem spagettit tett fel főzni, de nekem nem volt kedvem a szokásos paradicsomos szószhoz, ezért megnéztem mi is ennek az ételnek a receptje. Enni még nem ettem, de most, gondoltam, kipróbálom. "Ájo ojo"-nak ejtik, mert az is egyszerű.

Rákerestem a weben, ahol első találatok közt van az aglioolio.com.sg, ami egy szingapúri bisztró, de van Bali szigetén is egy éttermük. A fenn említett étel árát majd a végén ...

A "spaghetti alle vongole"-ből ki kell hagyni a kagylót, és pont ezt a receptet kapjuk ...

Ez most egy kétszemélyes adag lett, mert feleségem nem eszik fokhagymát munkanapokon, nekem meg kell másnap is ennem valamit.. A spagetti már főtt a vízben, amikor nekiláttam. Hozzávalók:

  • 1/4 kg spagetti tészta
  • 1/4 csésze olivaolaj
  • 6 duci fokhagymagirizd (Váncsa mester legalább tizet használna :)
  • 1/2 mokkáskanál csilipehely (ha nem szereted csípősen, elhagyható)
  • 2 dkg parmezán sajt (opcionális)
  • 1 ek aprított petrezselyem (opcionális)

10.jpg

Vagyis 4 összetevő, mint a kenyéré. Mivel minden friss spagettiszósz használatához célszerű a főzővízből használni, gyorsam kiloptam egy bögrével a fazékból.

14.jpg

A fokhagymát felszeleteltem vékonyra, egy méretes serpenyőbe (amibe belefér az egész tészta, amit készítünk) beleöntöttem az olivát. Felforrósítottam, de nem füstölősre, csak úgy 140C-re tán, és beleszórtam a felszeletelt fokhagymát. Ezt szép lassan pirítottam, míg aranysárgára nem változott. (Vigyázz, mert erről a pontról nagyon hamar átbillen a keserűbarnára sült állapotra a fokhagyma.) Ekkor beleszórtam a csilipelyhet (lehet többet is tenni, ha valaki nagyon szereti a csípőset).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 15.jpg

A csilit is kevergettem egy darabig, majd eszembe jutott, hogy miért ne tegyek egy kis saját csilipasztát is hozzá. Ez ugyan nincs benne a recept leírásában, de sehol nem mondják, hogy a csili csak szárított lehet - sőt. Amikor az olaj átvette a paprika színét, óvatosan beleöntöttem egy fél pohárnyit a főzővízből. Ha nem elég sós a főzővized, itt meg is sózhatod a szószt. Kevertem, forraltam, hogy a fokhagyma ízét a víz is átvegye.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Addig főztem, mig a harmadára besűrűsödött a szósz vizes része, merthogy az oliva nagyon sokára párologna el... Az ekkorra már kifőtt spagettit a serpenyőbe tettem az olajra. Egy darabig forgattam benne a tésztát két favillával, kicsit pirítottam is, hisz a tészta a vízet magába szívta. Én ekkor rászórtam egy keveset a reszelt parmezánból, hozzáadtam a felaprított petrezselymet és készre kavartam. Ez a két utóbbi összetevő nem szükségszerű része az ételnek.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Kiszedtem magamanak az adagomat, további sajttal díszítettem és seperc alatt megettem. Elbírt volna még egy kis csilipelyhet!

24.jpg

Miközben ettem, beugrott valamelyik önjelölt gasztrozsenink, aki egy videóján spagettit evett. Kanálban csavarta fel a villára ... Ezért az olaszok kiköptek volna. Arra van a tányér szélén a görbület, hogy ott csavarjuk fel:

27.jpg

Így is gyönyörű gombolyag születik!

28.jpg

Azért feleségem is evett belőle egy picit, de ő nem adott hozzá plusz parmezánt, szerinte úgy még jobb! Mivel csak a fele fogyott el, másnapra eltenni célszerűbb a másik fél bögrényi főzővizet is hozzáadva, mert akkor nem lesz másnap száraz a tészta. Rengeteg alatta az olaj, roppant könnyű felmelegíteni. (Próbálva !)

Ezért az ételért Szingapúrban 12 dollárt, egy olasz étteremben a Ristorante Aglio e Olio-ban pedig 12 eurót kérnek adagonként ...

78 komment

Címkék: spagetti fokhagyma parmezán olivaolaj petrezselyem csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr617278545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.19. 07:22:24

Te meg ingyért küldenél egy adagot - ha enném a tészét?:D

Topy 2015.03.19. 08:24:23

tudom, hogy offtopic, de: ez a bögre milyen szájszervvel kompatibilis? :D

Topy 2015.03.19. 09:11:13

@látjátok feleim szümtükkel: ezért fogalmaztam ilyen tudományosan :)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.03.19. 09:13:30

Tökéletes ,ehhez nincs mit hozzátenni, én a maradék másnapos tészta felmelegítésénél a rizottós módszer szerint járok el , szerintem az is finom .

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 10:11:42

a gasztrozseninek 14 eves koraban egy echte sziciliai olasz keszitett spagettit
/en voltam 14/
csirkehussal csinalta
hat enn olyan spagettit azota sem ettem eletemben
es egyuttal megtanitott a villa-kanal megoldasra ahogy felejuk eszzik
en azota is alkalmazom
elegans es hatasos
hogy mi let Gaetenaval nem tudom, de nala kedvesebb emberrel nem sokal talalkoztam
es ez a spaghetti a poros nyomaba sem johet, e amig elek kanallal es villaval eszem
Gaetano emlekere, aki attol tartok mar nem el,, probaltam megkeresni vaenezuelaban, denem talaltam/mert oda koltoztek a 70=es evekben a Magyar felesegevel es a 3 gyerekevel

Fenchurch68 2015.03.19. 10:16:32

Mikor anyámnál járok, akkor szoktunk ilyenből orgiát rendezni (a férje nem eszi a tésztát, én meg ugye fogyasztom az embert). Ő sok parmezánnal szereti, én meg nagyon-nagyon sok petrezselyemmel.

Sok olívaolajon fonnyasztott medvehagymás spagetti szintén nagyon nagy kedvenc. Jövő hétvégén megyek szüretelni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 10:36:09

@Kató néni: igazi spagettibe kell csirke es paradicsom is
es sajt termeszetesen
persze letezik a sajtos teszta is, mint amit a posztban latunk
az is jo
en szeretem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 11:08:55

ma paprikas krumplit fozok
makos elhalasztva

Topy 2015.03.19. 11:27:32

@hagyma: a mákos krumplit én is elhalasztanám... :/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 11:43:51

@Topy: nagyon jo krumplit es kolbaszt vettem tegnap
szoval jo less a paprika
a nejem influenzas
a reggelit is encsinalom
nehez ugy
de valamit osszehozok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 12:57:12

ennek shiffernek se nincs ideje megborotvalkozni reggel?

Fenchurch68 2015.03.19. 13:04:46

@hagyma: Finom a csirkés, paradicsomos, sajtos spagetti is.
Sima sajtos tésztát (fele füstölt sajttal) imádom.

Igazi spagettibe nem kell más, csak durumliszt, víz, és egy jó tésztagép.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 13:09:59

@Kató néni: errol beszelek
a sajtos teszta jo
a spaghetti az mas etel

Benikuty 2015.03.19. 13:30:23

Az olaszok a szó szoros értelmében körberöhögik azt, aki kanalat is használ...mivel otthon olyat még nem láttak. Csak megfelelő tányérból eszik.
A recept valódi zsenialitása annak egyszerűségében rejlik, na meg a hozzávalók minőségében, de ezt jelen esetben a mesterszakácsunk megint mellékesen kezelte.
Ennek fényében teljesen értelmezhetetlen, hogy hol, mennyibe kerül...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.19. 13:33:16

@Topy: Mivel csak alien alien, aki használni tudja, nekem pont szimpatikus volt főzőlevet meregetni!

Benikuty 2015.03.19. 13:42:03

@Andrass9: A főzőlé mennyisége teljesen tapasztalat kérdése( elkezdtem szép, művelt emberi idegen szóval írni), mint ahogy a klasszikusoknál olvasható "félig főtt" tészta, amit jelen esetben az olívaolaj-főzőlé elegyében főzött készre szakácsunk. A "kész" is igen egyedi ízlés dolga...

Benikuty 2015.03.19. 13:43:00

@Kató néni: a tésztagépet meddig főzöd?

Topy 2015.03.19. 14:06:17

@Kató néni: a tésztagépnek mennyi kell, hogy al dente legyen? ;)

Benikuty 2015.03.19. 15:45:07

@Topy: az a sugo sósságától függ, amit az őrült egri digó a csirke lábából főzött:DD

Fenchurch68 2015.03.19. 15:54:19

@hagyma: Igen, a spagetti az egy tésztaféle, amire rövidebb-hosszabb főzés után azt teszünk, amit a.) megkívánunk b.) a konyha felseprése után fennakad a szemétlapáton.
@Benikuty: A tésztagép nem kötelező elem, csak nekem elfárad a csuklóm, mire az összes kis kukacot olyan hosszúra és vékonyra sodorgatom.

Benikuty 2015.03.19. 15:59:35

@Kató néni: és mit szól ehhez a kukac tulajdonosa?

Benikuty 2015.03.19. 16:02:23

@Kató néni: ...vagy amit az egri digó a baromfiudvarban összesöpört :DD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 16:47:51

@Benikuty: mint mondtam O egy echte szicilai olasz volt
es O hasznalt kanalat
tole tanultam en ugy eszem
ez van
@Kató néni: ez teny
de nekem a Gaetano fele paradicsomos csirkes spaghetti utan, nekm az a spaghetti
lehet daralthussal enni tengeributykokkkel
de azt, amit az a sziciliai ember megfozott nekunk, azt nem feledem
es nekem az a spaghetti
kanallal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 16:52:52

vagyis rosszul mondomom, nem sziciliai volt, cask delolasz, napolytol delebbre a varosra vagy falura mar nem emlekszem

Fenchurch68 2015.03.19. 17:03:01

@Benikuty: Visít magas fejhangon :)
Öreg vagyok már, hogy folyton ínhüvelygyulladásom legyen.

Benikuty 2015.03.19. 17:07:57

@hagyma: nem láttál még kőbunkó digót? Nyilván azért tanították kanállal, mert el kellett foglalni azt a kezét is, amit amúgy az ánuszában tartott :DD

Benikuty 2015.03.19. 17:08:56

@Kató néni: nade a gyakorlat! kollegina: a gyakorlat!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 17:42:16

@Benikuty: szeretnel te olyan kobunko digo lennei mint Gaeteno
amugy az altalad betett linkben is irjak, delolaloszragban hasznaljak
Gaeteano egy szerettetelje olasz uriember volt
minden benne volt ami olasz
a digosag nem
Magyar volt a felesege, innen az ismeretseg Sasa egerbol
es en kerek elnezest hogy en kanalra csavarom fel a spagettit
csaxolok meg tudom oldani kanal nelkul is
de nekem ez olyan delolaszos
igy jobban esik

Benikuty 2015.03.19. 18:16:02

@hagyma: ha úgy jobban esik, ez előtt meg kell hajolnom :)

susztertangó 2015.03.19. 18:30:09

Aha, szóval, ha lapos piros tányérba tálalja az ember, legalább tegyen a villa mellé kanalat.Punktum.

susztertangó 2015.03.19. 18:38:21

Bár ha jobban meggondolom ez lehetne egy polgári casus belli........

süllőcske 2015.03.19. 18:51:58

Szerintem a legszebb tésztaételek nem zsúfolt feltétkíséretűek, hanem egyszerű, nagyot szóló kombinációk.
Azt venném észbe, hogy végső soron a jó pastáról szólnak, és ez a poszt ezt figyelembe veszi. Az ízesítés itt szuper, egy kicsi megjegyzéssel: A pastát nem kötelezően kell kísérje parmezán, akármilyen jó is.Lehet jó anélkül is, és így biztosan nem lesz sajtos tészta konvenció.
Pl amikor Bluminak megmutatták az igazi, főként durumdarából készült kézműpastát, ott olajon, petrezselymen, citromon kívül más nem is volt a tányéron.
Egyébként, a spagetti felfalási technikájáról a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy mi elhajítjuk a klasszikus villát, nádvillát veszünk kézbe, ami kétágú, hengeres nyelű. A pastába döfve, ezt könnyedén meg lehet pörgetni, és jól, könnyen arcba lehet venni.
Ez aztán nem olaszos, de igencsak célszerű.
És szerintem ez működik, etikett ellenére is. Az etikett annyira nem érdekel, hogy a szintén tésztához kitalált, és praktikus paraszti étkezési módszerről lemondjak.

Fenchurch68 2015.03.19. 18:54:29

@Benikuty: Csak ne túl mélyen, vigyázz az ánuszodra.

@hagyma: Annak idején a lányoknak mindig azt mondtam, hogy meg kell tanulni mindenféle eszcájgot kezelni - legalábbis a családi örökség ezüst evőeszközkészlet darabjait: halkés, csigavilla, egyéb francok - aztán ha már biztonsággal tudják, mit mikor mivel kell, egyenek mindent azzal, amivel jólesik. Akár kézzel-lábbal. (Kivételt képez, ha az angol királynő hív meg vacsorára, de ott majd kicsit megerőltetjük magunkat.)

Benikuty 2015.03.19. 19:02:30

@Kató néni: áhh, nem ügy ott tartok egy citromot :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 19:03:05

@Kató néni: haten az angol kiralyno nelkul is magaom a modjat az evesnek
meg Marynek is volt szuksege nemi segitsegre
kezzerl labbal nem eszunk
nekem fontos a terites az etelhez es azok megfelelo hasznalata
sot meg a karok tartasa is
nem vagyunk egyformak
talan Esterhazynal olvastam, hogy gyerekkorukban konyvet kellett a honaljuk ala venni, hogy megtanuljanak kulturaltan enni
en nem vagyok grof, nekem nem volt ra szukszeg:)

Benikuty 2015.03.19. 19:17:12

@hagyma: akkor ezért jártál könyvtárba...

süllőcske 2015.03.19. 19:17:45

@Benikuty:
Te tudod a legjobban, hogy milyen felesleges ez a kérdés.
De azért kiterítem az ide vonatkozó részletet is.
Heston Blumenthal kereste a bolognai spagetti ideáljához a legjobb tésztát, így eljutott egy figurához, aki igen lelkiismeretesen készítette ezt. Családjával is összehozta, ahol az általam írtak szerint vacsoráltak a pastából.

Benikuty 2015.03.19. 19:56:42

@süllőcske: de lehet, hogy az enyémet úgy fogják hívni :D
Ezt a bolognai, milánói stb. dolgot tán más tudja helyén kezelni, én biztosan nem. Amire eléggé rácuppantam, az az amatriciana, ehhez semmi köze holmi "sztárséfnek", melyek halmaza jelentős átfedést tartalmaz a "Showman" kategóriával.
Három hete készülőben van hozzá a guanciale, kellett hozzá némi segítség, mert erre sem használhatóak a nagyagyúak leírásai. Lényeg, hogy a nehezén túl vagyok, már csak három hónap kell az érleléshez. Öt db. sós, öt db. enyhén füstölt...
Szívesen adok annak, aki meggyúrja hozzá a tésztát, ami semmi esetre ne legyen tagliatelle, inkább széles metélt. Megjegyzem, erre vonatkozóan ezidáig kizárólag @Kató néni: adott értékelhető, ám űberelhető ajánlatot...

Fenchurch68 2015.03.19. 20:07:52

@hagyma: Az én gyerekkori étkezéseimet eléggé megkeserítette ez a dolog, ott szorongattam a hónom alatt a könyveket. Ezzel az illetékesek csak azt érték el, hogy lázadás gyanánt inkább kézzel ettem mindent, majd saját gyerekeimnek azt tanítottam, hogy az asztali illemszabályokat a hülyék is meg tudják tanulni. Sőt, a hülyék csak ezt tudják megtanulni :)
(Ne kelljen senkinek egy sima csütörtök esti karfiolleves-paprikás krumpli vacsorát két kötet Tolnai Világtörténelemmel a hóna alatt, eggyel meg a fején végigenni.)

süllőcske 2015.03.19. 20:29:08

@Benikuty: Akárhogy is hívod új társadat, jót kívánok az együtt töltött jövendőhöz!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.19. 20:35:24

Köszönök szépen!
Nekem ez az étel így, ahogy van tetszik, el is fogom készíteni a közeli jövőben.
Sajt helyett inkább főzőtejszínt használok majd, mert abban van sok karragén. A fokhagymát meg sansa olajon pirítom, hadd hízzon a májam. Enni pálcikával fogom, mindkét kezemben egyet fogva. Persze szépen megterítek, kihajtok egy szuperinfót a viaszos vászonra s egy szál gatyában látok neki.
Ha netán valakinek kifogása lenne, jöhet, éppen csikar a barna rizs.

süllőcske 2015.03.19. 20:41:44

@Benikuty: Különben, a kolbászkészítésedhez is tokát használsz?
Biztos jó lesz az érlelésed, és a tésztás cucc is. Egyébként én is a szélesmetélt után sóvárgok leginkább, ha tésztáról van szó.

süllőcske 2015.03.19. 21:06:42

Ma olyan jót főztünk!
József napi ibolyás ponty, vagy hogyishíjják.
A sós-borsos pontyfiléket serpenyőn gyorsan elősütöttem, fokhagymákkal együtt, majd ment sütőpapírra, közé édeskömény, sonkahagyma, félidőben megraktam gyömbéres tejfellel, megkészült. Rukola-paraj saláta hozzá, ibolyavirággal vegyesen. Olyan tavaszos, és szépen összecsengő. Nagyon ízlett nekünk.

süllőcske 2015.03.19. 21:16:09

@Kató néni:
Rájövögöttem, hogy ezek a hülye halkések, mire is jók.
Hát, festőkésnek. Legjobban lehet velük kutyulni, törni festékeket. Tanítványaimat is megajándékoztam, ne törjék összve a kis sniccerjüket.

Benikuty 2015.03.19. 21:37:21

@süllőcske: igen, tokát, megfelelően előkészítve, a megfelelő módszerrel aprítva.
A guanciale pácolásában közös ismerősünknek remélem múlhatatlan érdemei vannak,ha nem, megetetem vele. Tud róla :D, de remélem jól alszik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 21:46:52

@Kató néni: en kenyes vagyok a normalis etkezesre
ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy vigyazban ulve eszunk
de nem is allat modjara
ki nem allhatom a szurcsolest, csamcsogast morzsazast stb.
amugy eppen nmost keszitem a paprikaskrumplit
:)
kanallal es kenyerrel fogjuk enni

susztertangó 2015.03.19. 22:06:49

@Benikuty: A laposnak nincs az a homorulata aminél praktikus tekerni a tésztát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 23:22:51

mar fol
en kockara vagom a krumplit
kolbasz virsli benne

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.19. 23:47:40

Mery imadja, mar feni a kanalat
eppen csipszet falatozgatott, de abbahagyta, kozlte kell hely a Hungarian potatosupnak:)

zikat 2015.03.19. 23:59:46

Hmmm, imadom. Nalunk ketszer ennyi fokhagymaval es olivaolajjal, parmezan nelkül, petrezselyemmel, friss csilivel (melyhutoben mindig van "friss") es ekkora mennyisegnel 1 db paradicsommal keszül. A paradicsomot maghaz es le nelkül hasznalom. Szegyenletes mennyiseget tudunk belole megenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.20. 00:45:26

es meg is evett akkora tanyerral, ami eleg 3 embernek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 08:07:20

@zikat: Légy üdvözölve a blogunkon!
Ezek szerint ti is a Váncsa féle fokhagymahívő családba tartozol :)
Hogy nekem miért nem jutott eszembe ősszel lefagyasztani egy adag csilit???? Tiszta lüke vagyok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 12:06:42

Szépen harapott ki a hold a holdból! Sehol egy fognyom :)

zikat 2015.03.20. 16:48:16

@Andrass9: köszönöm a szives latast! Mar "ezer" eve olvaslak titeket. Azt hiszem innen talaltam ratok: pasztortuz.blogspot.hu/search/label/vend%C3%A9gl%C5%91
(en is ilyen vendeglorol almodozom evek ota)

zikat 2015.03.20. 16:54:59

@Andrass9: Ja, es legközelebb tenyleg fagyassz le friss csilit, mert ehhez a tesztahoz szerintem pl. klasszisokat hozzatesz. (nekem a szaritott csilipehely amugy is valahogy "idegen" marad a legtöbb etelben. Olyan hartyaszeru marad a hokezeles ellenere is es ragos. De ez mar csak lehet bebeszeles.:))

susztertangó 2015.03.20. 17:29:35

@Andrass9: És tényleg. :-))))))))))))Hold?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.20. 19:11:39

Köszönök szépen!
@Benikuty: Mindenképpen.
Hihetetlen szopóágon voltam ma. 12-16 ígérték a villanyóracserét. Négy és fél órát kotlottam itthon. 16.10-kor hívtam a megadott számot, WTF? Jaj, hát a szerelő eltörte a lábát, a helyettesítő meg nincs a helyzet magaslatán, de ez a száma. Hívom azt is.
- 15 perc múlva ott leszek.
- Én meg nem, dolgom van.
- Legyen 18.00.
- OK
18.30-kor értem haza, éppen hívni akart. Lecserélte, fényképeztünk, aláírtunk.
Csak éppen mosni kellett volna, aminek nem mertem nekiállni, posztot kellett volna írni, annak szintén.
Közben befigyelt négy nagyfröccs, poszt tehát ma sem lesz, csinálok pár szendvicset holnapra a Hegyre, dobok egy zuhanyt, eszem valamit és irány az ágy.

süllőcske 2015.03.20. 20:07:10

@zikat: A törököknek van egy fura, darabos paprikájuk, amit hőkezelnek, picit savanykás, de nem rágós, érdekes módon viszonylag puha marad, mégis eláll. Szerintem az egész jó ilyen célra. Van is nekem, lánykám hozta. Ismeritek?

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.20. 20:10:31

@süllőcske:

Nem tudjuk, de a török csilim magja nagyon jól kelt.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.20. 20:12:12

@Waka:

Mit reklamálsz? Ez egy esemény teli nap volt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 20:45:42

@süllőcske: Nekem ismerős :) Azóta is várom, hogyan fermentálják ...
Amúgy az a csili nem szárad ki teljesen, azért hasonlít a frisshez.
Apropó csili - idén már 28 féle mag kelt ki a keltetőben. Már 6 levelesek, ültetem befelé cserépbe a jiffy-vel (tőzegkorong), csak kellett még cserép, meg alátét, hogy elférjenek szépen a világítás alatt. Csak csilipaprikából lesz vagy 130 palánta, és még nem vetettem paradicsomot, zellert, cserepes petrezselymet, mert tavaly sztrájkolt az összes, és kipusztultak júniusra.
Ki kell szórnom két ágyásnyi spenótot, amit még ősszel kellett volna ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 20:47:42

@zikat: Sajnos PO nem csinálja tovább, pedig jó dolgokat posztolt! Azért megértem valahol, nem kis meló a blogolás. Látod, Waka is fröccsbe fojtotta blogírási feladatát, így most én teszek be egy újabbat (de sebaj, majd jön Benikuty és fikázza hatszázzal :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 20:50:27

@zikat: A thai konyhából megtanultam, hogy a csilipasztákkal ugyanúgy kell bánni, mint a friss csilivel, vagyis ugyanúgy lepirítani, stb - csak a meló marad el vele, a vagdosás, a szembenyúlás, krákogás :)
Nekem meg 18 féle csilipasztám lett tavaly, abból használok rendszeresen.
De idén fokok fagyasztani, erre van a csodahüttő. Ha nem mesélek róla, légyszi figyelmeztess, mert már a memóriám sem a régi, mert már ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 20:51:31

@Waka: Itt nincs fröccs - Medvedoki meg lehet velem elégedve!
Berakok valamit a sok előregyártott posztból, ne aggódj!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.20. 22:12:36

aljo oljo-nak ejtik, igen pici l-lel.

süllőcske 2015.03.20. 22:22:38

@Andrass9: Sajna, még mindig nem tudom pontosan, ezért nem akarok hülyeséget mondani.
A csilipasztáid nagyon jók, igazán ízlenek, karakteresek, szeretem használni őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.20. 23:35:43

@süllőcske: Örülök, hogy izlik. Eddig nem kaptam visszacsatolást róluk :) Most vettem elő a Piros Aji Christal-t, igazán tetszik! Van benne valami jó kis gyümölcsös íz.

medvedr 2015.03.22. 19:00:25

@Andrass9: Ezt most így nem értem, hogy miért. Amúgy elégedett vagyok.
süti beállítások módosítása