Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kölessaláta

2015.03.05. 07:00 Waka

Így a böjt közepette elzarándokoltam a magboltba, vettem kölest, barna rizst meg bulgurt. A köles - mint saláta alapanyag - már régóta birizgálta a fantáziámat, most itt volt az alkalom, hogy összedobjak egyet.

10.jpg


Hozzávalók:
- 0,5 l köles
- 1 l hús- vagy zöldségleves, esetleg víz
- 1 kápia paprika
- 1 kígyóuborka
- 1 jégcsapretek
- 1 közepes lila hagyma
- olaj
- só
Az öntethez:
- 1 dl olívaolaj
- fél citrom leve
- 1 evőkanál mustár

2.jpg5.jpg
Begyújtottam a sütőbe, aztán elsőként a kölessel foglalkoztam. Kevés olajon megpirítottam.

1.jpg
Felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, sóztam, majd felforraltam.

3.jpg
Lefedve a sütőbe toltam és készre pároltam, aztán kihűtöttem.

7.jpg
Míg a köles a sütőben pirult, zöldségeket julienne-re vágtam az eredeti német V-gyaluval, a hagymát félkarikára szeltem.

4.jpg
Az öntet hozzávalóit habverővel alaposan összekevertem.

6.jpg
A kihűlt kölesbe először a zöldségeket dolgoztam bele, ami nem volt egyszerű mutatvány, tekintve, hogy kicsit kásaszerű lett.

8.jpg
Az öntetet több részletben adtam a salátához, hogy alaposan elkeveredjék.

9.jpg
Ebédre ettem, egy szelet pirított tökmagos rozskenyérrel. Hogy őszinte legyek, nem is saláta lett, hanem inkább egy pikáns, zöldséges köleskása, de azért jóízű volt. Talán kevesebb vízzel kellett volna főznöm, akkor pergősebb lett volna a köles. Érdekes módon szét nem főtt, sőt, kicsit "al dente" lett. Mindegy, majd legközelebb...

66 komment

Címkék: citrom olívaolaj kígyóuborka köles jégcsapretek kápia lila hagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr677240963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2015.03.05. 07:42:22

A kölest szaftos ételekhez szoktam csinálni köretnek, de nagyon finom pudingnak is. Aledánál van egy jó recipe hozzá:
aledakonyhaja.blogspot.ro/2015/02/kolespuding.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.05. 10:23:10

Kölest még nem ettem, de rizottónak hasonlót készítettem már. Kenyeret mondjuk nem eszem rizshez :)

Fenchurch68 2015.03.05. 10:24:50

Az összes gyerekemnek köles volt az első szilárd étele az anyatej után :)
Én nem szeretem, de nem az íze zavar, hanem az állaga, nem lehet olyan jó roppanósra főzni, mint a bulgurt vagy a hajdinát. Nekem legalábbis húsz évi próbálkozás alatt sem lett soha pergős. Töltött zöldségekbe vivőanyagnak viszont nagyon jó, pont a "szottyos" mivolta miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.05. 10:25:28

@turósmácsik: A kölespuding is jó lehet, még csak rizsből ettem azt is. Ugyanezt rizsből melegen tejberizsnek hívják, hidegen meg pudingnak. Az USA-ban mindkét változat puding ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.05. 10:28:35

@Kató néni: Arra jó volt a "B" rizs is :) Az mindig szottyos lett nekem.
Az unokám első szilárd étele egy szál spagetti volt. Ne tudd meg, miket művelt vele! Nem értette a dolgot, fogni meg még nem elég ügyes, de a végén valahogy csak betuszkolta a szájába :))

Fenchurch68 2015.03.05. 12:37:24

@Andrass9: Legnagyobbik tíz hónaposan élete első sátrazós nomád nyaralásán lenyúlt egy gerezd fokhagymát a bográcsozós cucc széléről, és szép lassan elnyámmogta a négy darab fogával.
Ezt a spagetti-trükköt megnéztem volna :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.05. 12:59:56

@Kató néni: kb ebben a korban inkabb negykezlab mint stabilan elvonult
ido utan elmentunk keresni
konyha ,nyitott hutoajto es tolta be magaba a svanyukaposztat
/az alul volt, elerte, de azt is akarta:)/
apam tette el minden evben es mindig hozott a pincebol a koagyag edenybol
en is imadom

Fenchurch68 2015.03.05. 13:36:07

@hagyma: Jó, hát ezek lányok, hamarabb érnek :) Savanyúság is megvolt, beült a háti hordozóba, mentem vele a Bosnyák téri piacra, és a vecsési nénik versengtek, hogy kinek a koviubiját fogadja el. Hazáig meg a bugyimig eláztam a lecsöpögtetett uborkalével.

Benikuty 2015.03.05. 14:58:48

Könnybe lábadt a szemem, olyan édin babáztok itt :D
Hogy beszálljak: a kisebbik lányom a menzai mákostésztához rendszeresen kovászos uborkát evett.
Waka, ezzel engem le lehetne szoktatni az evésről, ráadásul úgy néz ki, mint amit visszatapsoltak. Kár a zöldségekért...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.05. 15:39:32

@Kató néni: hat eletem felejthetetlen elmenye
megy ki a kobyhaba
huttoajto nyitva
also fiok kihuzva/ ott volt a kaposzta neylonzacskoban
es turja befele az apam kaposztajat:)
ja ez apamek lakasban volt
jelzem a tortenttol fuggetlenul a pinceben a fatr kivalo savanyukaposztat csinalt, meg uborkat gyongyhagymat
volt 3 koagyag edenye
azokkal dolgozott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.05. 16:34:28

kolest meg eletemben nem ettem/szerintem nem is fogok, mert minek?/
de a kozepefele az a zoldsegtal az barmelyik etelunkhoz ott lehet az asztal kozepen
sot magaban is
en imadok mindenfele zoldsegeket magaban enni
na azt a tanyert most nagyon ennem
a koles meg mennyen a turoba
jo kis zoldsegek el lettek rontva kolessel

Benikuty 2015.03.05. 17:41:45

A zöldségek szépek, Börner Gyula a barátunk!

Fenchurch68 2015.03.05. 18:05:37

@Benikuty: Babázunk, ez jó, szerintem egyikünk gyerekei se édes kis ölbevaló bébik már :)
Az enyémek szerették a kölest, bármilyen gabonát megettek kásának megfőzve, de kizárólag vízben. A waldorf-oviban ugyebár minden napnak megvan a maga gabonája, és azt főzik a gyerekeknek kásának, vagy sütik cipónak, vagy pl. az árpát levesbe főzték. Ez két kicsi, egy pici felállásban is megkönnyítette az életet, gyors vacsinak nem kellett teszkós virslit főzni mirelit krumplival, hanem egy tízperces kukoricakását, az mindenkinek tetszett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.05. 18:08:37

Köszönök szépen!
@Andrass9: A kenyérben lévő tökmag megpirítva adott néki még egy kis zamatot. Lehet, hogy egy kis pirított tökmaggal megszórva is remek lett volna.
@Kató néni: Az lesz a következő fogás.
@Benikuty: Kedves egészségedre!
@hagyma: Túróval legközelebb készítem, már megvan a recept.

Benikuty 2015.03.05. 18:17:10

@Waka: Waka, nem akartalak bántani, csak a véleményem írtam le. Nem hinném, hogy csak azt lehet, amit a "blogger" szívesen látna, mert arra lenne egy közönséges szóösszetétel.

süllőcske 2015.03.05. 18:59:44

Nekem ízlene, ilyesmit készítünk itthon is. Szerintem jóízű egészségétel, böjtös, ha így jobban tetszik.
A kölest, csakúgy mint a kuszkuszt, lehet gőzölni, aromás gőzben, átkevergetve, akkor pergős lesz, lehet vajazni, gyömbérrel, fokhagymával, sós citrommal ízesíteni. Gombával is igen jó.
És gyümölcsökkel jó lepénynek sütve is.
No meg bozának is.

süllőcske 2015.03.05. 19:07:48

Megyek halat pucolni. Most szalma vagyok, Anahita Taliándörögdön, ő szokta tisztítani.
Ugye, hogy kizárólag ezért is tiszteletet érdemöl?

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.05. 19:29:46

@süllőcske:

Szép estét!

A nők keze ügyesebb, gyorsabban tudnak halat tisztítani.:)

A köles nagyon finom, főleg ha rizotto módra főződik, és van alatt elég zsiradék.

süllőcske 2015.03.05. 19:42:09

Igazából, már készen is vagyok. Négy félkilós kárász, egy kétkilós potyka, meg van pucoválva. A kárászok beirdalva, besózva, mindjárt sütöm őket.Legényvacsora, másnapi uzsi.
Lányom jön holnap, a pontyból zöldfűszeres fasírt lesz, paradicsommártással, meg még valamivel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.05. 19:49:09

@Benikuty: :)
@süllőcske: Azért, a jó kis friss halért nagyon irigyellek. Jó étvágyat!

süllőcske 2015.03.05. 19:58:40

@látjátok feleim szümtükkel:
A nők ügyesek. Ha van kedvük hozzá. Ha nincs, akkor is szeretetreméltóak. A mormogásunk tök felesleges.
Anélkül egyszerűbben megjön a kedvük és a daliák is éberebbek maradnak.Eszüknél, mert nekik az érne valamicskét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.05. 20:09:02

@süllőcske: Mindig ez a felvágás!!! :)) Csinálj belőle egy jó erős halászlét :)

süllőcske 2015.03.05. 20:15:23

@Waka: Öszintén, sokszor elképzeltem, hogy vízparton összebográcsolunk valamit. Remélem, össze tudunk futni egy ilyen erejéig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.05. 20:20:20

a ponty szemthalnak szamit amerikaban
elassak a egy fa melle ha megis fognak
ha fasirt akkor meg sertes, daralva
uff

akarasz is valami pntyfele, de az jobb lehet

süllőcske 2015.03.05. 20:26:23

@hagyma: Sül. A karcsi.
Az amerikai ponty nem ilyen jóízű és más állagú.
Azért nem szeretik. Ezt, amit én fogok, szeretnék.
Persze, frankón kell megcsinálni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.05. 20:30:43

@süllőcske: hat en otthon is cask halaszlenak szerettem, dehat ettuk sutve is
a dunara jartam pontyozni, meg a godolloi horgasztavakra
igazsag szerint mi nem vagyunk halasok, horgaszni viszont szeretek
amit szivesen eszek az a keszeg, a tengeri suger es a harcsa
de nem gyakran
karasz nem lehet rossz sutve

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.05. 20:52:25

@süllőcske: be is posztolhatnad, hogy keszited, bar nem tudom, kapok -e itt ilyesmit, de hasonlot tuti

süllőcske 2015.03.05. 21:21:37

@h@hagyma:
Jó. A poszt kész. Jó kis ennivaló, küldeményezem.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.06. 09:16:59

Olyan, hogy az étel szemét lenne, NINCS. Csak nagyképű hagymákok, akik szeretnek jóllakottnak látszani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 10:42:58

@látjátok feleim szümtükkel: ertelmezd amit irtam

a ponty amugy egy allat nem etel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 12:54:31

ba johetne mar sullocske hala
mert sutnek valami karaszszeruseget

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 14:54:46

reggeli meleg szendo
rost beef, ham, sajt:)
bundaskenyerre gondoltam, de ez sokkal kenyelmesebb es szeretem is
tojas holnap

Benikuty 2015.03.06. 15:55:25

@látjátok feleim szümtükkel: légy erős: a Lajtától nyugatra a ponty szemét halnak, emberi fogyasztásra alkalmatlan. "Szövegértés elégtelen, Móricka ülj le!"
A ponty szerintem finom, főleg a "nyurga".

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.06. 15:57:27

Köszönök szépen!
@hagyma: Süss aranyhalat, azt a kárászból nemesítették.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 16:04:34

@Benikuty: szerintem se rossz, foleg halaszleben, de ezen a foldreszen nem kedvelt, ennyit mertem megjegyezni
szovegertes
@Waka: aranyhalat megsutni?
azt cask visszadobni szabad

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 16:06:06

nagyon megennek most egy sult keszeget

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.06. 16:25:55

Nem érdekel, mit is mondtok, vagy gondoltok a szövegértésemről ( én tudom, hogy milyen, a többi nem érdekes ), de mikor jóllakott emberek szemétként emlegetik más emberek élelmiszerét, azt nem tartom normálisnak. Még akkor sem, ha mások a kukából szedik ki amit a jóllakottak oda kidobtak. Lehet rajta rágódni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 16:27:57

@Topy: hat a heket sosem szerettem
en a balcsinal cask keszeget ettem
nameg kolbaszt
langost
palacsintat
zsiroskenyeret

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 16:30:41

@látjátok feleim szümtükkel: a ponty nem etel
az egy hal
itt szemethalnak tartjak
de nem etel
etel akkor less, ha elkeszitik
tehat felhaborodasod felesleges es jogtalan
ha azt irom, hogy a pontyhalaszle egy szemet, akkor az jogos
lehet jobban megbecsuljuk mi Maryvel az etelt mint te
ettol fuggetlenul ezen a foldreszen nem kedvelik a pontyot
sullocske el is mondta miert

Benikuty 2015.03.06. 16:49:38

@látjátok feleim szümtükkel: természetesen nem úgy szemét, ahogy értelmezed, de hagyom, mert vagy nem akarod, vagy nem tudod megérteni.

Benikuty 2015.03.06. 16:57:08

@Topy: köszönöm, de én a dunait szeretem. Élmény volt, nem kicsi:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/halaszle-reformacio-ersekcsanadon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 17:03:28

ja jut eszembe
eletemben egyszer fogtam egy olyan 70 centis sullot a dunabol
mai napig nem tudom hogy fogtam ki kukoricaval fenekeztem pontyra es kapas volt bevagtam
es volt rajta egy sullo...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 18:29:25

@Benikuty: nalam is jobban bejon a folyami hal mint a tavi
itt is folyokban horgaszom
/mondjuk total nem erdekel fogok-e valamit:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 19:13:53

egyszer fogtama dunabol egy sugert
hat en annal job halat eletemben nem ettem, pedig mint emlitettem nem vagyok halas
olyan ket tenyernyi lehetett
ocsem.....
a tengeri sugernel is job
nem tudom van-e meg a hazai vizekben

Fenchurch68 2015.03.06. 19:53:48

@hagyma: Sokat nyaraltam a Balatonon az unokatesóimmal, akik szenvedélyes horgászok voltak, és egyszer rávettek, hogy menjek el velük. Kimentünk a stégre, megmutatták, hogy kell bedobni, három perc múlva kifogtam egy kicsit több, mint két kilós balint, aztán megkérdeztem, hogy akkor most már ugye mehetek haza aludni? Rendkívül csúnyán néztek rám.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 20:25:33

@Kató néni: megertem:)
nekem a horgaszat nem feltetlen a halfogasrol szol
multkor voltunk egy tonal itt a kornyeken es jott
a halor
elkerte az negdelyeket , azutan megkerdezte mit fogtunk
mondtam, semmit, nem is celunk, mi cask szeretunk uldogelni a to partjan
mondjuk ha valami akad a horogra, attol nem vagyok bosszus, de nem erdekel
imadom nezni a kacsakat pl.
jomultkor rendes kacasaharc volt
akkor egy folyon horgasztunk
volt egy him kacsa, meg egy nostenykacsa
es jott meg egy him
letelepedett a folyo - inkabb csermely- ben levo sziklara
a nosteny /tojo/ kussolt
a ferj kurva nagy cirkuszt csinalt
1 oran kerestul
azutan a betolakodo elrepult
nem fogtam semmit, pedig csirkemajjal horgasztam, de feledhetetlen elmeny volt
es ott is aludtunk Maryvel
meg hajnalban kimentem, de semmi nem akadt a horgomra:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 20:29:07

ja es a legnagyobb botrany!!!
itt carolinaban tilos horgaszas kozben sorozni

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.06. 20:41:42

@hagyma: Kétkilós vérpiros koi pontyot ettem már, nem volt rossz. Süllő megvolt epres pufival. Ott járt, megtetszett neki, rávágott, pórul járt. A sügér igen jóízű hal, a Körösökről hoztam többször is, Tatán rengeteg volt.
@Benikuty: Friss halból és jó alapanyagból jó ételt tud készíteni, aki csak egy kicsit is konyít a főzéshez. Minden más csak porhintés. Tüzeltem már igazi uszadékfával, még hajnalban is a parázsban bűzölgött, azzal emberfia nem főz rendes halászlét.
Én azt a süllőt sem irdaltam volna be annyira sűrűn.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 20:53:46

@Waka: najo
de harom horog kukoricaval
etetokosar
kapas
es a sullo log a vegen...
es deli 2 ora korul
nem kicsit buszken vittem haza a vikkendhazba szigethalmon

Fenchurch68 2015.03.06. 21:00:59

@hagyma: Akkor mondd azt, hogy te sörözés közben véletlenül horgászol. (Mint a régi viccben, hogy szabad-e dohányzás közben a Tórát olvasni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.06. 21:20:31

@hagyma: Ott is ez volt, csak kukorica helyett pufi, igaz délután. Fogtam én már csalihálóval is süllőt, hármat zsinórban, és az utolsó két kiló felett volt. Nem is volt rossz fóliában, parázsban sütve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 21:21:57

@Kató néni: nem muxik
kozteruketen itt nem lehet inni
nem problema
az en hiorgaszasoma termeszet lagy ole
/es ha megis innek egy sort, ugyis megiszom, cask nem teszem ki a szekbe:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.06. 21:23:28

@Waka: a sullo az nagyon jo hal

csalihaloval cask paptetut fogtam meg ssnecit
a paptetu nagyon jo csalniak

Benikuty 2015.03.07. 00:25:46

@Waka: látom igazi vízi ember vagy, így ellenérvem nincs, pusztán annyi, hogy inkább ezek, mint a madáreledel...a borok meg ugye,-már aki ismeri tudja, nem varga-féle tömegbutító kommersz lőrék.

süllőcske 2015.03.07. 12:31:19

@hagyma: A paptetű már védett hal, gondolom, meglep kissé.
Egyátalán nem ritka az ilyen süllőfogás, ahol a pálya keszeges és portyáznak a ragadozók.
Kosár, sürgölődő apróhal, lebegő, mozgó csali, simán odacsap a ragadozó, mázlival meg is akad.
Tavaly ötször vette le kapásnál a horgomat a csuka, békéshalazás közben.
Csukákat, süllőket is fogtam hungarocell golyóval.
Sokszor kapta el a horgon lévő keszeget a ragadozó, volt amelyik nem engedte el hosszú fárasztás alatt sem. Dunán, is Tiszán is jártam így.
Persze, én évente legalább százszor horgászom, ezért könnyű statisztikát mondanom. És halat sütnöm is, természetesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.09. 11:34:09

@süllőcske: hat a paptetu meglep
tele volt a duna vele
bedobtam a kis halot a steg melle kenyerrel
4 perc mulva volt benne 5
tulajdonkeppen nem is igazan jo csali, mert a tobbi hal sem igazan szerette, viszont a fenekezo mellett, ha feltettem uszosra a part melle orakig eletben maradt

ja, hat a sullo nagy mazli volt
en kocahorgasz vagyok, a termeszet kedveert jarok ki
azert is fenekezek
bedobom, uldogeles relax, szep nagy az allatvilag madarak jonnek mennek
az cask plusz ha valami megmozgatja a jelzot