Lángost akar sütni, és bevált receptet kért. Még nem csináltam lángostésztát idehaza de nem lehet egy nagy durranás: kenyértészta. Javasoltam is neki, hogy vegyen a boltban pizzatésztát, abból én rengeteg lángost készítettem már a vejemnek. Majdnem olyan jót, mint a Fény utcai piac lángosa.
Igenám, de ott krumplis- meg káposztáslángost meg egyéb izgalmas dolgokat készítenek, itthon viszont csak ketten vagyunk rá. Ha hozzászámítom a szomszédot, akkor tán elfogy 6 lángos, de akkor legalább legyen krumplis!
Sokminden nem kell hozzá:
- 25 dkg lisz
- 25 dkg krumpli (igen, ilyen sokat tettem bele)
- 1/2 zacskó porélesztõ
- 1 ek olaj
- 2 dl víz
- só
Ebbõl kell egy középlágy kelttésztát csinálni a következõ módon. A krumplit felkockáztam, 1 dl kicsit sós vízben megfõztem, majd botmixerrel pürésítettem.
A lisztbe beleszórtam a száraz élesztõt, még egy csipet sót és összekevertem, majd beleöntöttem a krumplit. Annyi plusz vizet adtam még hozzá. hogy ne legyen kemény a tészta. Kidolgoztam hólyagosra, majd belekevertem egy evõkanál olajat is, és megszórtam liszttel.
Igazán meleg hely most épp nem volt a lakásban, ahol keleszteni lehetne, ezért egy pontméretû fazékba beleengedtem 2 liter forró vizet a csapból, és a fazékra tettem a tésztát megkelni. A tészta edénye nem ért bele a vízbe! Letakartam egy konyharuhával, és egy órát vártam.
Mondanom sem kell, hogy nem jött fel, ami lehet attól, hogy sokéves volt a száraz élesztõm, vagy pedig leforráztam a krumplival (türelmetlen voltam ...), így egy negyed élesztõt felfuttattam egy mokkáskanál cukorral féldeci vízben. Hozzádolgoztam a tésztához, és 20 perc alatt a háromszorosára megnõtt :)
Ezalatt volt idõm a muzsdéj elkészítésére is.
- 8 girizd fokhagyma
- 1 teáskanál durvaszemû só
- 1/2 deciliter víz
A mozsárba dobtam a fokhagymát és a sót, majd pépesítettem. Ezt felöntöttem a vízzel és kész is van. Ennyi muzsdéj egy hadseregnek is elég lenne, de kevesebbet nehéz készíteni.
A tészta megkelt, kiborítottam a nyújtószilikonra.
Õsszedagasztottam, majd kinyújtottam ujjnyi vastagra és 6 darabra vágtam-
Az egyes darabokat gömbölygettem és lapítottam, majd hagytam kicsit kelni, míg az olaj felforrósodik.
Jó forró olajat készítettem - meglehetett tán 190 fok is, mert picit már füstölt. Talán repce (Canola) olajjal jobb lenne, az jobban bírja a meleget. Kihúzgáltam egy tésztakorongot lángosszerûre és ment is az olajba. Trükk a sütéshez, hogy ne bugyborékolja össze az egész világot az olaj: a közepére egy pici lyukat csinálok, amikor nyújtom.
90 másodperc az egyik oldal, 50 másodperc a másik és kész is van!
Azon frissiben megkentem a muzsdéjjal, és egyet betermeltem.
A végére tettem kis tejfelt és sajtot is, de végül a sima fokhagymás jobban izlett, így a másodikat már nem piszkoltam össze tejfellel.
Hármat megettünk a feleségemmel 2-2 Dipankrin társaságában, a másik hármat átvittem a szomszédnak. Ez a "nagyon krumplis" változat eszméletlenül finom: kívül ropogós, bévül meg krémes! Érdemes ennyi krumplit tenni a tésztába.
Tanulság: a krumplit hagyni kell kicsit lehülni, mert leforrázza az élesztőt!
Most már nekem is van bevált receptem :)