Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Krumplislángos Hagymának soron kívül

2015.01.25. 10:00 Andrass9

Lángost akar sütni, és bevált receptet kért. Még nem csináltam lángostésztát idehaza de nem lehet egy nagy durranás: kenyértészta. Javasoltam is neki, hogy vegyen a boltban pizzatésztát, abból én rengeteg lángost készítettem már a vejemnek. Majdnem olyan jót, mint a Fény utcai piac lángosa.

31.jpg 33.jpg

Igenám, de ott krumplis- meg káposztáslángost meg egyéb izgalmas dolgokat készítenek, itthon viszont csak ketten vagyunk rá. Ha hozzászámítom a szomszédot, akkor tán elfogy 6 lángos, de akkor legalább legyen krumplis!

Sokminden nem kell hozzá:

  • 25 dkg lisz
  • 25 dkg krumpli (igen, ilyen sokat tettem bele)
  • 1/2 zacskó porélesztõ
  • 1 ek olaj
  • 2 dl víz

10.jpg

Ebbõl kell egy középlágy kelttésztát csinálni a következõ módon. A krumplit felkockáztam, 1 dl kicsit sós vízben megfõztem, majd botmixerrel pürésítettem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A lisztbe beleszórtam a száraz élesztõt, még egy csipet sót és összekevertem, majd beleöntöttem a krumplit. Annyi plusz vizet adtam még hozzá. hogy ne legyen kemény a tészta. Kidolgoztam hólyagosra, majd belekevertem egy evõkanál olajat is, és megszórtam liszttel.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Igazán meleg hely most épp nem volt a lakásban, ahol keleszteni lehetne, ezért egy pontméretû fazékba beleengedtem 2 liter forró vizet a csapból, és a fazékra tettem a tésztát megkelni. A tészta edénye nem ért bele a vízbe! Letakartam egy konyharuhával, és egy órát vártam.

20.jpg

Mondanom sem kell, hogy nem jött fel, ami lehet attól, hogy sokéves volt a száraz élesztõm, vagy pedig leforráztam a krumplival (türelmetlen voltam ...), így egy negyed élesztõt felfuttattam egy mokkáskanál cukorral féldeci vízben. Hozzádolgoztam a tésztához, és 20 perc alatt a háromszorosára megnõtt :)

Ezalatt volt idõm a muzsdéj elkészítésére is.

  • 8 girizd fokhagyma
  • 1 teáskanál durvaszemû só
  • 1/2 deciliter víz

A mozsárba dobtam a fokhagymát és a sót, majd pépesítettem. Ezt felöntöttem a vízzel és kész is van. Ennyi muzsdéj egy hadseregnek is elég lenne, de kevesebbet nehéz készíteni.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A tészta megkelt, kiborítottam a nyújtószilikonra.

25.jpg

Õsszedagasztottam, majd kinyújtottam ujjnyi vastagra és 6 darabra vágtam-

26.jpg

Az egyes darabokat gömbölygettem és lapítottam, majd hagytam kicsit kelni, míg az olaj felforrósodik.

27.jpg

Jó forró olajat készítettem - meglehetett tán 190 fok is, mert picit már füstölt. Talán repce (Canola) olajjal jobb lenne, az jobban bírja a meleget. Kihúzgáltam egy tésztakorongot lángosszerûre és ment is az olajba. Trükk a sütéshez, hogy ne bugyborékolja össze az egész világot az olaj: a közepére egy pici lyukat csinálok, amikor nyújtom.

28.jpg

90 másodperc az egyik oldal, 50 másodperc a másik és kész is van!

29.jpg

Azon frissiben megkentem a muzsdéjjal, és egyet betermeltem.

30.jpg

A végére tettem kis tejfelt és sajtot is, de végül a sima fokhagymás jobban izlett, így a másodikat már nem piszkoltam össze tejfellel.

32.jpg

Hármat megettünk a feleségemmel 2-2 Dipankrin társaságában, a másik hármat átvittem a szomszédnak. Ez a "nagyon krumplis" változat eszméletlenül finom: kívül ropogós, bévül meg krémes! Érdemes ennyi krumplit tenni a tésztába.

Tanulság: a krumplit hagyni kell kicsit lehülni, mert leforrázza az élesztőt!

 

Most már nekem is van bevált receptem :)

70 komment

Címkék: olaj krumpli fokhagyma káposzta élesztő muzsdéj liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr757105227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 10:42:37

@Babette .: És még gyomorrontást sem kaptam :)

Pinka-Panka 2015.01.25. 12:00:01

András, csuda jól írtad le, nagyon nevettem.
Nagyon szeretem a lángost.

Csak azt nem tudom, amit évek óta keresek, hogy az én drága nagyim, milyen krumplis lángost csinált nekünk: Mert hogy, az nem így nézett ki. Nem így. Sajnos nem tusom a receptet, úgy, mint a rántott grízét sem.

S az a fokhagyma mindent visz András:) telhetetlen lévén, én tefölt is, sajtot is és ezt a fokhagymát is teszem rá. Ha már lúd, legyen....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 12:07:59

@Pinka-Panka: Azért néz ki ilyen nyomottnak, mert túl lágy lett a tésztám, oszt nem tudtam szépen formázni :(
Hogy lehet a grízt kirántani? Bepanírozod szemenként?????

Pinka-Panka 2015.01.25. 12:08:08

Amúgy kipróbálom ezt a változatot is, mert könnyűnek találom. Nálam a kefíres változat van, amit a hűtőből bármikor kivehetek és süthetem. De a krumplis jobban tetszik.

A porélesztővel én nem vagyok kibékülve, csak a valódit használom. Nekem az vált be, s bizony kényes, mert tényleg langyos tejben, cukorral kell felfuttani, s meleg helyen keleszteni. Én is jártam vele, sikertelenül, azóta vigyázok. Csináltam már jó szalonnás buktát, a kutya se ette meg...

Pinka-Panka 2015.01.25. 12:11:30

@Andrass9: nem így értem, a Nagyi lángosa, fehér volt, nem ez a lángos kinézetű. Azt hiszem hajában főzhette a krumplit meg, nagy lepények voltak, s ott sült meg jobban, ahol a krumplit érte. Nem tudok rájönni, hogy csinálta.
A Te lángosod szép András.

A grízt valahogy keményre főzte és valamiket rakott bele, kinyújtotta és pohárral volt szaggatva, de csak liszt tojás, a sütni és fahéjas porcukorral.
Már próbáltam, de én nem tudtam kinyújtani a grízt.

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.25. 12:38:53

@Pinka-Panka:

Nem nyújtotta, hanem még melegen ( kb. 2 cm vastagra ) vékonyan szétterítette és úgy hűlt ki. Amikor megdermed, akkor lehet darabokra vágni, és kisütni. Anyám is csinálta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 12:59:45

@Pinka-Panka: Tej nem kell az élesztő felfuttatásához, csak csepp cukor és liszt. Jó az langyos vízben is.
Ahogy Babette piskótát csap össze seperc alatt, úgy én egy kuglófot vagy buktát. A kelttészta az ujjaimban van gyerekkorom óta :) Mint láttad, nem ijedtem meg akkor sem, amikor nem jött fel a száraz élesztővel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 13:01:36

@látjátok feleim szümtükkel: @Pinka-Panka: Úgy lesz az, ahogy mondod. Ezt a módszert az olaszok, meg a mexikóiak (meg mások is) puliszkával csinálják.
Ennék is most ilyet, pedig beebédeltünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 13:03:24

@Andrass9: Ja, zöldborsóleves ("zöldborsós sárgarépás melegvíz" ahogy gyerekeink hívják), Roppanós rakott kel, krumplifőzelék és az utolsó két szeletnyi a csúsztatott palacsintából volt az ebéd.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.25. 13:48:47

Pöpec! Jöhet, nyitom az ablakot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.25. 13:50:00

Én ma hotdog kiflit sütöttem, hagymát karamellizáltam, citrom-lime szirupot főztem. Többek között.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 15:00:08

@Andrass9: babette ma ludlabat dobott ossze ,eleteben eloszor, vegul is minden reszet ismerem mashonnan ( csak keves csokit vettem hozza, uh improvizalni kellett kicsit),
most hul a hutoben.
en nem szeretem,majd az emberem teszteli.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 15:01:29

Ebedre meg nyulragu gombasan. Azt is o szereti:-)
en meg elvagyok olajos halon (aldiban olcso) meg narancson:-) ami nem zavar

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 15:04:50

@Babette .: Olajos hal vajaskenyéren citrommal - száz éve nem ettem. A napokban akartam venni tőkehalmájat, de nem találtam a boltban ...

vörösbor(de)minőségi 2015.01.25. 18:12:52

hű de szép barnásra lett kisütve.de az olvasása is okozott örömet nem csak a látvány!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 18:32:10

@vörösbor(de)minőségi: Ha jól megnézed a tepsit, van ott hátul szőkébb is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 21:19:30

thx
dolgozik a project
tejfol sajt nekem nem kell/ az ugy mar egy masfajta etel/
cask so es fokhagyma

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 21:41:38

ezt toltam el Maryvel is az egri piacon
minden extrat rakerettem a langosara esd lattam a fejen, nincs elragadtatva, eszi, de nem ugy
utana belekostolt az en sima langosombol es rogton job kedve let
a tejfol megpuhitja
pedig a langosnak roppannia kell neheny helyen
friss kenyerre sem kenek tejfolt

Topy 2015.01.25. 21:59:56

A Dipankrinok vendégségben voltak? Ők hány lángost ettek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 22:23:13

@Topy: Megelégedtek azzal a hárommal, amit megettünk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 22:24:24

@hagyma: Mint láttad, nekem is a fokhagymás jött be.
A friss kenyér tejföllel viszont egy remek étel. Én harapásonként meg is sózom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 22:32:54

@Andrass9: kel a teszta
lehet perverzio, de en a tejfolt mindig mart oreg kenyerrel ettem
frisskiflivel OK volt
a friss meleg kenyer jo siman vajasan, zsirosan, persze nem allitanam hogy friss meleg kenyerhez nem lehet odaulni egy pohar tejfollel...
me ne lehetne?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 22:35:04

de azt tartom a langosra semi szukseg reaja
uri huncutsaG
es megpuhitja
a tejfol es a sajt dominal nem maga a langos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 22:46:50

elveszik a langos ertelme
na egy ora mulva kiderul mire jutok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.26. 05:17:21

fasza lett
kevesebb kurnplival csinaltam, mert eleve nem is akartam krumplit tenni bele
szoval thx
nem akarom a blogot tematizalni - nem is tehetnem-
de Mary mindenaron makostesztat akar enni
en olyan napkoziset akarok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.26. 08:34:29

@hagyma: Nem voltam napközis, így nem tudom milyen az.
A kenyérsütővel tudsz friss tésztát dagasztani, csak ki kell nyújtani és metéltre vágni. Vagy elmész a boltba és veszel egg noodles-t, ami NEM az a Barilla vagy hasonló olasz tészta, hanem tényleg tojással készült. Van metélt, csinálhatsz mákos csíkot.
Amúgy ezen a blogon van házitészta:
blogkocsma.blog.hu/2014/10/14/10_tojasos_hazi_teszta_es_az_egyfazekas_grenadirmars

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.26. 09:34:24

@Babette .: Köszi az infót! Tescoba nem járok, mert nincs elérhető távolságban. Nálunk madaras, Spar meg Aldi érhető el Solymáron, itt meg a magyar multi rontja a levegőt.
Ezt a tőkehalat amugy az Aldiban kerestem, mert az akciós ujságból jutott eszembe, hogy rég ettem. Amúgy nem olyan drága, hogy ne vehetném meg akárhol :)

Fenchurch68 2015.01.26. 12:39:17

@Pinka-Panka: Nem vaslapon sütötte?
Én majdnem-anyóstól tanultam: két rész áttört sós vízben főtt krumpli, hozzá egy rész rétesliszt. Se élesztő, se sütőpor. Addig gyúrom, amíg selymes, kezelhető állagú nem lesz. Kicsit pihentetem. Biztos egész más íze volt annak idején vaslapon a sparherden, én jobb híján kerámialapos tűzhelyen sütöm, jó vastag aljú serpenyőben, zsiradék nélkül.
Na, ez jó tejföllel is, de legjobb párolt káposztával. Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.26. 13:23:02

@Kató néni: Párkáppal a RigóJancsi is ehetővé válik!!! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.26. 17:49:33

Szép napot!
@Kató néni: Az édesanyám ezt kicsi zsíron sütötte ki serpenyőben, ettük, ahogy kisült. Kívül kicsit pirult, belül krémes, puha volt.
@hagyma: Az én kedvencem a házi túró volt kenyérrel, só és minden egyéb nélkül. Mikor mentem fatornyos falumba, előtte egy héttel elkezdték a túrót készíteni, hogy legyen, mire megyek. A maradékból meg lett egy igazi, szaftos túrós pite.

susztertangó 2015.01.26. 19:54:51

Ez ifó, talán szélesíti a látóhatárt.
paroskintorna.blog.hu/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.26. 20:12:37

@susztertangó: Sok igazság van bennük (többet cikket is elolvastam belőle), de az is, hogy mindenkinek egyedi a problémája, nincs "általános" megoldás. A te paleod is lehet, hogy segít néhány allergiádon, de talán egy tisztességes kivizsgálás többet hozna a konyhára. Úgy értem, hogy több olyan dolgot is megehetnél, amit eddig szerettél, és csak néhányat zárnának ki az étrendedből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.26. 20:14:35

Nagylyánynál jön éjszaka kb egy méter hó! Azt meséli, az üzleteket már kifosztotta a lakosság, bespájzoltak, pedig csak 2 napra mondják a vihart. Én csak azért haragszom, mert még mindig nem vettek agregátort, hogy legyen fűtés a lakásban, ha leszakad a villanydrót ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.26. 20:30:50

@Andrass9: Pontosan ezt olvastam ki én is az írásból. Nincs univerzális eljárás, ahány ember, annyi gyógymód, főleg, ha valami "egyedi" betegségről van szó.

vörösbor(de)minőségi 2015.01.26. 20:36:33

@Andrass9: éppen most kukkantottam bele az élő kamera mit is mutat a nagy almában-hát esik esik intenziven.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.26. 20:57:09

@susztertangó: Nem tudtam végigolvasni. Akkor már inkább valami Vogon vers.

Fenchurch68 2015.01.26. 21:09:48

@Waka: "pirsönő morgolosta, vizelevényeid mint a többözös rejtjeméh hátán a szederjes gennyekély" (Lusta vagyok elmenni a könyvespolcig, hogy jól idéztem-e.)

Szerintem legyen ez egy jövő heti vacsoracsata témája :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.26. 21:13:58

@Waka: nekem a kedvencem volt, a romlott tej felforralasa utan eloallt turo
imadtam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.26. 21:38:04

@Kató néni: Tökéletes a memóriád!
Hogy lehet ebből vacsoracsatát csinálni? Főzzünk többözös rejtjeméhet?

Fenchurch68 2015.01.27. 10:18:33

@Andrass9: Hát kiből mit hoz ki, mézes-mustáros vese szederöntettel, vagy valami ilyesmi :D

susztertangó 2015.01.27. 13:52:08

Jóvanna! Ha titőtöknek nem komillfó már a Feld akkor itt van nektek
www.facebook.com/pages/A-Course-in-Miracles-magyarul/134278269977488?fref=ts
(Ha esse, akkor Németh Sándor!!!)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.27. 17:12:18

Szép napot!
Kaptam egy csekket a hőközponttól, megyek, rájuk borítom az asztalt. Egész eddig csoportos beszedéssel fizettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.27. 19:06:17

@susztertangó: Remélem meg is fogadod eme tanácsot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.27. 19:08:09

@Waka: Lehet, hogy nem volt elég pénzed a számládon? Vagy többet akartak leszedni, mint amennyit engedtél?

Én onnan látom az utóbbit, hogy megjelenik egy 0 forintos tranzakció az illető cégtől (nekem egy biztosítás).

susztertangó 2015.01.27. 20:07:26

@Andrass9: Attól tartok nem birkának álcázzák magukat, hanem gyümölcsfának...akkor meg kell várni, miféle gyümölcsöt terem...
:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.27. 20:28:58

@Andrass9:
- Jaj. Hát valahogy átállítódott csekkes fizetésre. A bankszámlaszám még benn van a rendszerben, visszaállítsuk?
- Hát, ha lehet.
Hogy a ló kapná az ölébe őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.27. 20:39:47

@Waka: Mancika nyomogatta a gombokat unalmában ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.27. 23:46:08

@Waka: sosem adnek csoportos fizetesi izet senkinek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.27. 23:59:34

a makosteszta meg mindig nem keszult el, meg a kocsonya sem
nade holnap!!!
cask az allergiam mulna mar el

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.28. 00:18:08

most varom a vacsoramat
azert Mary nem egy kapkodo idegbeteg
mert 1 oraja varom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.28. 00:30:55

erre most bejon es megkerdezi, akarom maris?
2 oraja ehezem
lehetoseg szerint ne vegyetek el amerikai not, kulonosen ne KY-bol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.28. 00:51:47

minden megbocsajtav
eljen KY

pork loin
scalloped potato
zoldbab
hideg sor

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.28. 08:12:18

@hagyma: Nincsen azzal semmi baj. Beállítod a szokásos határt, oszt had menjen. Nekem majdnem minden közüzemi számla így megy. Még az USA-ban is :)

Topy 2015.01.28. 09:37:16

@hagyma: én sem, de nekem ez megalapozott, hat évig voltam egy bankban vezető programozó :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.28. 14:15:16

@Andrass9: @Topy: nem szeretjuk
sot interneten sem utalunk
honap vegen Mary fogja a csekkonyvet, szepen kitolt mindent villainy tv kocsi internet es kiteszi a postaladaba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.28. 14:19:41

mondjuk neten qrwa egyszeru lenne utalgatni
2 perc
de a nejem konzervativ
O kitolti azt a 4-5 csekket
csoportost sosem adnek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.28. 15:00:40

@Topy: Akkor már tudom, hová tünt a sokmillió dollárom ... :)

Topy 2015.01.28. 15:06:00

@Andrass9: gondolod, hogy akkor még itt reszelgetném a biteket? :)
süti beállítások módosítása