Még kora nyáron szedtem le a maradék cukorborsót, ami megszemesedett. Fennhagytam magnak vagy 10 dekányit, de a többibõl egy egyszerû ám nagyszerû klasszikust fõztem.
A menzák rosszemlékû zöldborsófõzelékét. Arra ügyeltem, hogy annyira azért ne legyen malteros :)
Az ilyen édes friss borsóhoz szinte semmi adalék nem kell:
- 70 dkg fejtett cukorborsó
- 1/2 liter friss tej
- 4 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 1 csokor petrezselyem
- só
- (1 ek cukor, ha velõborsóból készül)
Felolvasztottam a vajat és ráborítottam a borsót. Pirítottam egy pár percig, amikoris rászórtam a lisztet és azzal is kavargattam egy kicsit (idõsebbek kedvéért: stauboltam). Megsóztam és felöntöttem a fél liter tejjel.
Jól összeforraltam, hogy a liszt kifõjön benne. Ennek a friss borsónak nem is kellett több hõkezelés, ha tovább főzöm, csak keményedik. Rengeteg petrezselymet felkaszaboltam, és a fõzelékhez adtam.
Azon frissiben kistányérba mertem, és már ettem is.
Fél óra sem kellett a kezdettõl az üres tányérig.
Ilyenkor télen jólesik visszagondolni a zsenge nyári ízre! Esetleg kipróbálható valamilyen jobb mirelittel is, mert a borsónak nem árt, ha lefagyasztják.